2019-02-20 20:33


A fost sau n-a fost amor între Zoia Ceauşescu şi scriitorul Petru Popescu? Nici chiar cel din urmă nu mai este aşa de sigur VEZI FILM

 |  18:36
A fost sau n-a fost amor între Zoia Ceauşescu şi scriitorul Petru Popescu? Nici chiar cel din urmă nu mai este aşa de sigur VEZI FILM

ScriitorulPetru Popescu face un mare pas înapoi. Asta după mai multe articole, delocmăgulitoare, legate de „Supleantul” -volum autobiografic care are drept subiect relaţia dintre autor şi fiica luiNicolae Ceauşescu. În toamnă, arătam că dacă flirtul dintre Petru Popescu şiZoia Ceauşescu n-a fost consemnat în documentele din arhivele secrete - mărefer la cele cunoscute -, scriitorul a îmbunătăţit substanţial situaţia,publicând „Supleantul”, carte despre care chiar el afirmă că este unaautobiografică. După ce un schim de amabilităţi s-a metamorfozat într-opasionantă poveste de dragoste, nu trece multă vreme şi chiar autorul aruncă în aer propriul său volum, doarcu vreo trei vorbe, iar chestiuneadevine de-a dreptul ilară.

Capitolul fierbinte, “metaforic”

„A fost saun-a fost?” este un film românesc al lui Corneliu Porumboiu în care personajelecare participă la un talk-show televizat dezbat furtunos dacă în oraşul lor deprovincie a fost ori nu revoluţie în 1989. Însă, telespectatorii sună lateleviziune şi îi contestă pe cei care tocmai se erijează în eroi.

La fel s-aupetrecut lucrurile şi după povestea lansată de Petru Popescu în „Supleantul“. Numai că, în acest caz, nutelespectatorii, ci şi ziariştii i-au spus scriitorului: „Mai las-o jos, cămăcăne!”.

Atunci cânda lansat „Supleantul“ (Editura Jurnalul, 2009), Petru Popescu a declarat căîntâmplările şi dialogurile din carte sunt reale, mai puţin ultimul capitol,care-i „metaforic”. Altfel, el ar fi încercat, de pildă, să redea cât mai fideldiscuţiile cu Zoia, cu Nicolae Ceauşescu, cu securistul din preajma lideruluide la Bucureşti, din urmă cu 30 de ani. Paradoxal, tocmai în ultimul capitol, cel metaforic, a cărui acţiune este plasatăîn Anzi, la Machu Picchu (Peru), relaţia scriitorului cu Zoia devine cuadevărat fierbinte.

Petru Popescu,în calitate de ziarist, şi Zoia au făcut parte din delegaţia condusă de NicolaeCeauşescu care a vizitat în 1973 mai multe ţări din America de Sud. Atunci,Ceauşescu trebuia să ajungă şi în Chile, însă şi-a contramandat vizita pentrucă Salvador Allende a fost îndepărtat de la putere în urma unui puci, aşa că afost timp pentru Machu Picchu.

O chestiunede marketing

La 25septembrie a.c., arătam în PUTEREA că, mai degrabă, întregul volum este rodulimaginaţiei scriitorului, iar povesteasa de amor cu fiica lui Ceauşescu - scrisă cu mult talent după unii criticiliterari, un eşec, după alţii - a avut loc doar în mintea sa. Un vis detinereţe transpus pe hârtie la maturitate. O ficţiune, în pofida declaraţiilorlui Petru Popescu din momentul lansări volumului, făcute, fireşte, doar pentruca „Supleantul” să se vândă mai bine. Pentru că una e săpropui publicului o plăsmuire a imaginaţiei tale şi alta să susţii că povesteade dragoste cu fiica lui Ceauşescu s-a petrecut aievea.

Probabil căn-aş fi revenit asupra subiectului, însă Petru Popescu făcut declarţii ciudate în documentarul “Zoia, fiica dictatorului”,realizat de Stelian Tănase şi difuzat de Realitatea TV la 4 decembrie 2010.Subiectul filmului: bărbaţii din viaţa fiicei lui Nicolae Ceauşescu.

Surprinzător,în respectivul documentar, Petru Popescu declară, cu nonşalanţă, că a fost unmoment, la Machu Picchu, când el şi Zoia s-au uitat unul la celălalt cusentimentul că sunt “singurul mascul şi singura femelă” de pe planetă şi că “scânteia, dacă a existat între noi nuputea fi consumată”. Mai limpede de atât nici că se poate.

„Scânteian-a putut fi consumată”

În ultimulcapitol al volumului „Supleantul, „Partea a şaptea”, cel metaforic, după cumafirma autorul, citim: “Am simţit-o în braţele mele... Am luat-o în braţestrâns. Ne-am sprijinit împreună de coloană sfărâmată. I-am mângâiat obrazul,i-am mângâiat inima cu podul palmei, nu te speria, nu te teme! Dar... în timpce-i smulgeam rochia, nu puteam să-i fac decât o singură promisiune, unasingură. Că acea parte din mine, gingaşă şi darnică, înţelege femeile mai binedecât le înţelege obişnuita seminţie bărbătească, tot în cuvinte le înţelegemai bine, tot în scris...” Fiind vorba despre un fragment dintr-un capitolmetaforic, cum declarase scriitorul cu ocazia lansării volumului, nu mai eranimic de adăugat. Poate doar să remarc din nou faptul că exprimarea autoruluidin final este la fel de parşivă ca la începutul volumului: „Romanele suntvise, visele autorului. Am visat să scriu «Supleantul» timp de 30 de ani, încădin zilele traumatizante şi vijelioase ale fugii mele din România”.

Însă dupăce însuşi Petru Popescu a spus, îndocumentarul difuzat la 4 decembrie a.c. de Realitatea TV, că, de fapt,scânteia n-a putut fi consumată, lucruriele se schimbă. Cu alte cuvinte, elrecunoaşte că poveste dintre el şi Zoia n-a depăşit stadiul de flirt. Înconsecinţă, „Supleantul” este doar o ficţiune fără nici un fel de valoare dedocument. O mărturie despre ceva care era cât pe ce să se petreacă, în cel maibun caz.

Dialoguriledin Anzi

Dar astanu-i tot. În documentarul „Zoia, fiica dictaorului”, Petru Popescu aminteşte undialog intim pe care l-ar fi avut cu Zoia la Machu Picchu. Şi iată că intrămîntr-o altă mare dilemă. Atâta vreme cât scriitorul spune că ultimul capitol,adică episodul Machu Picchu, estemetaforic, nu era loc de comentariu.Afirmând însă, într-un film documetar, cât de apropiat era el de Zoaia în Anzi, întrăm în ceaţă. Şiasta pentru că, în Cotidianul din 9 august, Petre Nicolae scria, tot legat deacest subiect: „Să mai notăm câteva întâmplări: de pildă, în Peru, s-a vizitatcelebra localitate Machu Picchu, dar acolo au fost doar Zoia, Nicu, uniiziarişti, inclusiv cei citaţi de noi la început, plus alte persoane oficialemărunte ori din gardă. Încă de pe atunci, nimeni, niciodată, nu a spus că i-avăzut pe Petru Popescu şi Zoia într-o discuţie particulară în doi sau înmomente mai intime!”.

Nu estelipsit de importanţă nici faptul că episodul din Munţii Anzi s-a petrecut în1973. Cu un an înainte, Zoia îl cunoscuse pe medicul clujan Dan Vinţe. Cei doichiar au intenşionat să se căsătorească. Aşadar, relaţie serioasă, dar s-a opusvehement cuplul prezidenţail, în primul rând Elena Ceauşescu. Idila dintre Zoiaşi medic a durat mai mulţi ani.

N-a fostnomenclaturist

Să rămânemtot într-o zonă hazlie. Încă o afirmaţie bizară a lui Petru Popescu îndocumentarul difuzat de Realitatea TV: „Eu nu făceam parte din această lume anomenclaturii”. Scriitorul se referea la nomenclatura comunistă, evident.

Popescunostru ori a uitat cu desăvârşire cine era înainte de-a părăsi România, în1973, ori crede că nu se mai ştie faptul că membru supleant al CC al UTC,funcţia pe care a deţinut-o, era situată chiar în poziţie de vârf înnomenclatorul funcţiilor de partid şi de stat.

Afirmaţia că nu făcea parte din nomenclatură, atâta vreme cât nimeni nu i-a reproşatvreodată acest fapt, mi se pare ilară.Ca şi cea legată de scânteia care n-a putut fi consumată, după ce a scris oditamai carte în care a dorit să ne convingă pe toţi că a trăit o mare povestede dragoste cu Zoaia Ceauşescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-03-31

Mai multe imagini:
A fost sau n-a fost amor între Zoia Ceauşescu şi scriitorul Petru Popescu? Nici chiar cel din urmă nu mai este aşa de sigur VEZI FILM
zoom
A fost sau n-a fost amor între Zoia Ceauşescu şi scriitorul Petru Popescu? Nici chiar cel din urmă nu mai este aşa de sigur VEZI FILM
zoom
A fost sau n-a fost amor între Zoia Ceauşescu şi scriitorul Petru Popescu? Nici chiar cel din urmă nu mai este aşa de sigur VEZI FILM
zoom

loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...