2017-01-17 23:47

ARHIVE


Cascadorul Szoby Cseh susţine că a colaborat cu Securitatea din cauza corupţiei din cinematografie. Nicolae Dide nu comentează VEZI IMAGINI

 |  15:12
Cascadorul Szoby Cseh susţine că a colaborat cu Securitatea din cauza corupţiei din cinematografie. Nicolae Dide nu comentează  VEZI IMAGINI

Două verdicte de colaborare cu Securitatea pentru Ioan Groşanşi Szoby Cseh.● Un scriitor cunoscut şi un cascador celebru în România, maiales datorită personajului Buză de iepure pe care l-a întruchipat în filme cumare succes la public. ●În consecinţă, din nou discuţii aprinse legate de modulîn care Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS)gestionează documentele fostei poliţii politice. ●Acesta a fost motivul pentrucare am întrebat-o pe Anca Median, purtător de cuvânt al CNSAS, dacă nu s-adeclanşat cumva o vânătoare de vrăjitoare – fiindcă, din informaţiile pe carele avem până acum, colaborarea celor doi cu Securitatea pare minoră. AncaMedian a răspuns că nu, susţinând că exemplele la care m-am referit (dosareleIona Groşan, Szoby Cseh) sunt doar două dintre cele peste 1.000 înaintateCurţii de Apel spre soluţionare de către CNSAS.

A apelat la securistul studioului

Despre cazul Ioan Groşan s-a discutat pe larg în presă, nu voiinsista. Arăt doar că după ce a primit verdict de colaborator al Securităţiidin partea CNSAS, ziarul Adevărul nu-l mai doreşte ca editorialist. În cepriveşte cazul Szoby Cseh, deocamdată pare unul cel puţin bizar.

Atunci când a aflat că la Curtea de Apel se va judecaverdictul CNSAS, cascadorul a declarat că nu a fost racolat de Securitate, cică s-a dus de bună voie la securistul Studioului Cinematografic Buftea pentrua-i cere ajutor să pună capăt la ceea ce el numea: corupţia generalizată dinindustria cinematografică.

Joi (27.01.2011), am avut o lungă discuţie cu Szoby Cseh. Mi-aspus că era exasperat de ce se petrecea în Buftea la sfârşitul anilor ’70. Dinacest motiv, intra des în biroul lui Pivniceriu, directorul studioului, pentrua îi prezenta starea de fapt, legată în primul rând de o corupţie generalizată.Însă, într-un final, şi-a dat seama că omul care conducea cinematografia fumaţigări Kent primite plocon tocmai de la unul dintre cei care era distribuitnemeritat în anumite roluri ori cascadorii şi, în consecinţă, nu va lua nici unfel de măsuri. Enervat de atitudinea directorului, după cum susţine Szoby Cseh,a apelat la securistul studioului, care i-a spus că trebuie să aştearnă pehârtie nemulţumirile sale, pentru că altfel nu poate acţiona.

Potrivit CNSAS, cascadorul Szoby Cseh a semnat un angajamentde colaborator cu Securitatea la 2 decembrie 1978 şi a folosit ulterior numelede cod SABIN.

Cascadorul afirmă că nu făcut poliţie politică

Tot în timpul convorbirii avute joi cu Szoby Cseh, el aconchis că nu a făcut poliţie politică şi că nici unul dintre cascadorii pecare îi coordona nu a avut nimic din pătimit din cauza discuţiilor pe care le-aavut cu securiştii. Şi asta pentru că ceea ce le relata el ofiţerilorSecurităţii se referea la chestiuni strict profesionale, ori la aspecte care,în opinia sa, îi proteja pe cascadori, ajutându-i să-şi facă meseria mai uşorşi, implicit, să câştige bani.

Conform documentelor CNSAS, Szoby Cseh dădea Securităţiiinformaţi despre D.N. Pe baza acestora, un ofiţer nota într-un raport: „D.N. -cascador, lucrat în supraveghere informativă, suspect evaziune. Este propus săplece cu filmul «Racolarea» în RFG. Sursa a fost instruită să aibă atenţie încontinuare, interesând pregătirile pentru plecare pe care le face, comentariilepe care le face. (…)Verificări şi măsuri de a se preveni plecarea în exterior”.Într-o altă notă a cascadorului din mai 1985, Szoby Cseh ar fi scris înlegătură cu D.N.: „M-a rugat să-l iau în RFG, dar am refuzat”.

Nicolae Dide nu comentează

D.N. este Nicolae Dide - cascador până în 1989, revoluţionar,membru CPUN, fost preşedinte al PUSD, senator între 1996-2000, ales pe listelePD. Am avut două discuţii pe această temă -joi şi vineri. Mi-a mărturisit că el este D.N din notele Securităţii lacare mă refer, însă nu-l interesează nici un aspect din această poveste vecheşi nu doreşte să o comenteze în nici un fel.

Curtea de Apel va da verdictul în cazul Szoby Cseh. A făcutori nu poliţie politică cascadorul? Ori a fost vorba doar despre niştenemulţumiri profesionale sau rivalităţi exploatate abil de către Securitate.

Deocamdată, investigaţia jurnalistică nu scoate la iveală persoanecare să declare limpede că au avut de pătimit din cauza informaţiilor pe carelui Szoby Cseh le-a oferit securiştilor, însă pot apărea.

RFG ori RDG?

Există însă şi fisuri în notele Securităţii aflate în dosarulînaintat instanţei de către CNSAS ca să constate calitatea de informator a luiSzoby Cseh. De pildă, nu era vorba despre o eventuală plecare a lui NicolaeDide în RFG (Republica Federală Germania). Înainte de 1989, cel din urmă a fostde mai multe ori în RDG (Republica Democrată Germania sau Germania de Est), dedouă ori şi cu Szoby Cseh. Pe atunci, RDG (cam jumătate din Germania de azi)era ţară socialistă ca şi România. Pare doar un amănunt, dar este foarteimportant pentru instanţa care judecărespectiva cauză. Una era să doreşti să ajungi în RFG, unde puteai obţine azilpolitic, şi alta în RDG, tot din lagărul comunist. Ca român, nu puteai ieşifără viză din RDG, mai ales în RFG. Iar la „Racolarea” (ce coincidenţă - n.m.),film de spionaj cu Florin Piersic în rolul principal, a cărui echipă a filmatsecvenţe şi în RFG, nu a lucrat nici Szoby Cseh, nici Nicolae Dide.

Adevărat, Nicolae Dide a încercat să fugă în Occident. Însă,nu atunci când a fost în RDG cu Szoby Cseh, ci la începutul anilor 1980. Ajunsîn Berlinul de Est, după o filmare la care plecase singur, prin ARIA, Dideforţează o trecere în Berlinul de Vest. Este însă oprit de vameşi, dar joacăbine rolul unui turist străin rătăcit care băuse un pahar în plus. Norocul săucă avea experienţă în cinematografie.

Aşa că, magistraţii Curţii de Apel au de clarificat o serie deaspecte tulburi consemnate de ofiţerii Securităţii în notele lor.

●●●

Aştept cu interes procesul de la Curtea de Apel. Maiales audierea martorilor. Însă, tare mă tem ca, la final, să nu fie precum înbancul ăla vechi: „Alooo...Radio Erevan? «Da, bună ziua!» Este adevărat că IvanIvanovici a primit cadou un Mercedes? «Da, este adevărat, dar nu este vorbadespre Ivan, ci despre Boris. Şi nu este vorba despre o maşină, ci despre obicicletă. Şi nu a primit-o cadou, ci i s-a furat din casa scării!».

Foto deschidere, Szoby Cseh. Stânga, Nicolae Dide


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-08-16

Mai multe imagini:
Cascadorul Szoby Cseh susţine că a colaborat cu Securitatea din cauza corupţiei din cinematografie. Nicolae Dide nu comentează  VEZI IMAGINI
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

BLEGUNEA
30 Ian 2011

Szoby are dreptate: corup tia in mediul artistilor era mare iar SN era si ma i mare! * Daca a putut sa tina piept coruptilor in frunte cu SN, apeland la calea secu', ca nu se putea altfel, a facut foa rte bine! * Pentru ca a cum simpatiile sale polit ice au culoare portocalie , vrea SN sa-l "haleasca" ? BLEGU NEA ALECU va s aluta si mai vreau sa cit esc bancurile Domniei Sal e. Ca le scrie asezat si le spune-ngenunchiat! *
PAPA
12 Apr 2011

Oricum, tot un tradator r amane. Sa nu uitam ca pe vremea lui Nea' Nicu nu p rea erau promovati idioti i in functii de baza asa cum fac astazi portocali i. In acele vremuri alte le erau standardele val orice ale profesionistilo r. Ca azi acest Zero Ba rat se da nevinovat nu f ace altceva decat sa conf irme micimea caracterului sau indoielnic. Asa spun toti turnatorii, ca ei n u au facut nimic dar cine dra-c-u ii punea sa semn eze pactul cu diavolul? N u era film in care sa n u apara acest Neica Nimen

Adauga un comentariu

Random image