2018-12-18 14:27


Ceauşescu a intervenit pe lângă liderul comunist Carrillo pentru a netezi urcarea pe tron a lui Juan Carlos I

 |  19:27
Ceauşescu a intervenit pe lângă liderul comunist Carrillo pentru a netezi urcarea pe tron a lui Juan Carlos I

Ultima nuntă regală - căsătoria dintre prinţul William şi KateMiddleton - a făcut întreaga lumea să viseze cu ochii deschişi. ●Monarhiafascinează, iar impactul mediatic al nunţii princiare dovedeşte din plin acestfapt. ●Chiar şi liderii comuniştii, printre care Nicolae Ceauşescu, au fostseduşi de strălucirea curţilor imperiale. ●După cum am mai scris, puţini ştiucă omul care se declara un comunist convins a pus umărul la urcarea lui JuanCarlos I pe tronul Spaniei.

Un emisar, la Ceauşescu

De data asta nu apelez la dosarele din arhivele secrete, ci lamărturia lui Charles Powell din cartea sa despre regele Juan Carlos al Spaniei.Acolo descoperim un Ceauşescu abil, care, la rigoare, întreprindea acţiuni pemuchie de cuţit.

În 1975, liderul comunist de la Bucureşti, încă pe val, aveamulte uşi deschise în Occident. Chiar dacă, în realitate, încă din 1971,el era fascinat de metodele radicale alecomunismului asiatic - transformareatotală a omului în Coreea de Nord, revoluţia culturală din China, ca să daudoar două exemple.

Aşadar,Ceauşescu se bucura încă de faima unui reformator alsistemului comunist şi, în consecinţă, un apropiat al eurocomuniştilor din aceavreme. Acest din urmă motiv l-a determinat pe Juan Carlos să trimită un emisarla Bucureşti în toamna anului 1975, dar şi faptul că viitorul rege al Spanieiîl cunoştea pe Ceauşescu încă din 1971. Cei doi s-au întâlniseră la Teheran cuocazia unei ceremonii oferite de către şahul Iranului, Mohammad Reza PahlaviAryamehr.

Conform celor scrise de Charles Powell în volumul „Juan Carlosal Spaniei”, Editura Nemira, 2003, emisarul a fost Manolo Prado y Colón deCarvajal, prieten şi confident al viitorului rege. I-a transmis lui Ceauşescucă prinţul, hotărât să aducă democraţia în Spania, îi cere sprijinul. Pe scurt,Juan Carlos dorea ca Nicolae Ceauşescu să-l convingă pe liderul comunistSantiago Carrillo, tocmai întors în Spania din exil, să nu respingă monarhia.Liderului de la Bucureşti i se cerea şi să-l roage pe Carrillo să renunţe laatacuri la persoană. Mesajul lui Juan Carlos - „Carrillo nu va mişca un degetpână ce nu voi fi rege” - i-a fost transmis liderului comunist spaniol chiar decătre Ceauşescu. Prinţul îl mai asigura pe Carrillo, tot prin intermediulliderului comunist de la Bucureşti, că, odată ce se va urca pe tron, partidulcomunist va intra în legalitate.

Juan Carlos a apreciat rolul liderului de la Bucureşti

Mesajul a avut efect. Chiar dacă liderul comunist spaniol l-amai atacat pe Juan Carlos într-un interviu oferit, tot în toamna lui 1975,celebrei ziariste Oriana Fallaci, catalogându-l drept „o marionetă pe careFranco o manevrează după bunul lui plac, un biet diavol fără pic de demnitatesău simţ politic”.

Ulterior, Carrillo a declarat că a primit mesajul lui JuanCarlos abia la începutul lui 1976, dar e posibil să se fi scuzat în acest fel.

Ceauşescu a jucat pe muchie de cuţit cu tovarăşul SantiagoCarrillo, pe care îl primise de multe ori la Bucureşti cu mari onoruri.Conducătorul României ştia faptul că şi Moscova subvenţiona substanţialmişcarea comunistă din Spania. Mai mult, amestecul lui Ceauşescu în acestăchestiune putea iritaKremninul, care avea oameni influenţi în Partidul Comunistdin Spania, determinând o reacţie dură.

Cert e că regele Juan Carlos a apreciat rolul lui Ceauşescu înacestă poveste, drept dovadă, în primăvara anului 1979, l-a invitat în Spania.Vizita „de stat” a fost un balon de oxigen pentru Geniul din Carpaţi, iarpropaganda comunistă de la Bucureşti a profitat din plin de acest moment.

NicolaeCeauşescu n-a învăţat însă nimic după ce a fost primit de capete încoronate, precum regina Elisabeta aII-a ori regele Juan Carlos. Ba chiar a fostconvins că dacă şi îşi aşează pe figură o mască de cezar şi îi sporeştepofta de lux, lumea îl va crede egal cu monarhii.

●●●

E greu de spus acum ce gândea cu adevărat Ceauşescu despreJuan Carlos în 1975, ce aştepta de la el contra intervenţie pe lângă SantiagoCarrillo. Avea liderul de la Bucureşti un plan coerent legat de relaţiile cumonarhia spaniolă şi, implicit cu celelalte capete încoronate din Europa, oridorea doar să se laude cu prietenia unui rege?

Spun asta pentru că, de pildă, stenograma, până mai ierisecretă, a unei şedinţe a Comitetului Central te lasă mut. Ceauşescu avea oviziune naivă, ca să mă exprim elegant, despre marii conducători din vremea sa.Un se ştie cu precizie ce gândea despre monarhii din Europa. Însă, de pildă,după ce l-a întâlnit pe Richard Nixon, le-aspus membrilor de vază ai partidului că americanii sunt nişte „tovarăşi” de toată isprava, modeşti, de la careceilalţi lideri comunişti de la Bucureşti au ce învăţa.

Pe de altă parte, documente desecretizate recent la Washingtonarată că Nixon, care era totuşi cu piciorele pe pământ, l-a catalogat peCeauşescu, după vizita de la Bucureşti din 1969, scurt şi cuprinzător: „Unmarxist stalinist dur”.

Foto galerie: Nicolae Ceauşescu şi Juan Carlos I, sosirea laMadrid. Nicolae Ceauşescu şi Santiago Carrillo la Snagov, împreună cusoţiile (Arhiva Naţională, „Fototeca online a comunismului românesc”


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639244-02-29

Mai multe imagini:
Ceauşescu a intervenit pe lângă liderul comunist Carrillo pentru a netezi urcarea pe tron a lui Juan Carlos I
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...