2017-01-20 12:26

ARHIVE


Cristoiu vs Vadim. De ce s-a răzgândit Ion Cristoiu şi l-a dat în judecată pe Vadim Tudor - cel care se jură pe Biblie că-i propriul său martor VEZI IMAGINI

 |  18:26
Cristoiu vs Vadim. De ce s-a răzgândit Ion Cristoiu şi l-a dat în judecată pe Vadim Tudor - cel care se jură pe Biblie că-i propriul său martor VEZI IMAGINI

Atunci când l-am sunat pe Ion Cristoiu ca să-l întreb dacă îlacţionează în judecată pe Vadim Tudor pentru că l-a numit informator alSecurităţii în emisiunea „Naşul”, moderată de Radu Moraru, mi-a spus categoric:„Nu”. Era sigur că se va împăca cu Vadim şi chiar că se va îmbrăţişa cu liderulPRM după ce îi va trece supărarea. Discuţia asta s-a petrecut în urmă cu treiani. Însă, după ce am scris articolul din „Gardianul” pe care o să-l prezintsuccint mai jos, Ion Cristoiu s-a răzgândit. L-a dat în judecată pe liderul PRMpentru afirmaţiile sale, cerând daune de50.000 de lei. Acum procesul dintre cei doi e în plină desfăşurare, iar Vadimse dă în stambă ca de obicei, afirmând în faţa instanţei: „Jur pe Biblie căsunt propriul meu martor.”

Vadim Tudor îl acuză pe Ion Cristoiu că l-a turnat laSecuritate - scriam în 2008. În replică, Ion Cristoiu susţinea că liderul PRMminte. În dispută a intervenit şi Virgil Măgureanu, fostul şef al SRI, care i-alua apărarea lui Cristoiu.

Documentele pe care se bazează Vadim nu sunt indubitabile, darnici nu pot fi trecute în categoria falsuri – au ştampila CNSAS. Tot în articoluldin 2008 arătam că foşti securişti, precum Victor Achim, unul dintre cei careînainte de 1989 supraveghea scriitorii,a dat declaraţii de-a dreptul stupefiante - conform respectivului,notele-raport ale unor subordonaţi puteau fi inventate.

Vadim şi-a amintit de o discuţie avută la „Scânteiatineretului”

Aşadar, în urmă cu trei ani, Vadim Tudor afirma că deţinedocumente - note ale Securităţii - din care reiese faptul că sursa COROIU,despre care liderul PRM susţine că este nimeni altul decât Ion Cristoiu, îlturna la Securitate în 1983. Până azi rămâne însă greu de înţeles ce l-a apucatpe Vadim să facă respectivele declaraţii în pragul campaniei electorale, maiales că Ion Cristoiu nu-l atacase, ba dimpotrivă. Pe deasupra, Cristoiu aveaatunci încă mare priză la electoratul PRM, pentru că lăudase în mai multerânduri iniţiativele politice ale lui Vadim.

Tribunul mai susţinea în emisiunea lui Moraru că a identificatrespectiva sursă după ce şi-a amintit de o discuţie pe a avut-o cu Ion Cristoiula „Scânteia tineretului”, consemnată într-o notă a Securităţii din dosarul săude urmărire.

Apoi, au apărut două note-raport semnate de Stana Creţa, fostăsecuristă, între timp decedată, scoase de la CNSAS de către Vadim, după cumafirma în emisiunea lui Moraru. Din cele două documente, dar mai ales din acela întocmit la23.03.1983, se poate trage concluzia că sursa COROIU făcea poliţie politică,furnizând Securităţii informaţii despre scriitorul Dorin Tudoran. Culmeaironiei, liderul PRM iese şifonat în notele respective, ba chiar reiese că afost un cântăreţ al lui Ceauşescu.

Încă de la început, Cristoiu a gestionat prost scandalul

Într-o discuţie telefonică pe care am avut-ocuIonCristoiu în urmă cu trei ani, el a negat orice colaborare cu Securitatea,susţinând că ştie cu exactitate ce a făcut în anii ’80, că nici nu poate fivorba despre aşa ceva. Ziaristul mai susţinea că are o bănuială în privinţacelor care puteau oferi securiştilor informaţiile despre care vorbeşte Vadim,cel mai probabil fiind vorba despre un bărbat şi o femeie.

Ulterior, după apariţia notelor, ziaristul a declarat din noucă nu el a furnizat informaţiile cuprinse acolo.

Deocamdată, Ion Cristoiu nu poate fi contrazis. Nu existădovezi directe că sursa COROIU din notele locotenentului de securitate StanaCreţa este Ion Cristoiu.

Totuşi, analistul politic a gestionat prost acest scandal încăde la început, chiar dacă, după cum susţinea în timpul discuţiei noastre, înRomânia nu te poţi apăra de cineva care te acuză că trăieşti cu o capră.

Ion Cristoiu este unul dintre liderii de opinie importanţi dinaceastă ţară. Cred că el trebuia să fie primul care să ceară CNSAS informaţiidespre sursa COROIU, dar după cum susţine atunci, nu-l interesa trecutul. Iardeclaraţia dată agenţiei Mediafax, potrivit căreia nu o să-l acţioneze înjudecată pe Vadim, ba chiar zicea că o să se împace cu el, o catalogam ca fiindcel puţin ciudată. „Proces nu pornesc, deoarece durează vreo zece ani şi, pânăatunci, mă împac cu C.V. Tudor”, susţinea Ion Cristoiu, marţi 4 noiembrie 2008,imediat după ce Vadim îl acuzase că a fost omul Securităţii.

Obiectivul COROIU

După cum scriam tot înurmă trei ani, toată povestea nu-i atât de simplă cum o vedea Ion Cristoiu,atunci când părea convins că o se împace cu Vadim.

În arhivele Securităţii, există un dosar de urmărire aobiectivului COROIU - scriitorul Ion Cristoiu, după cum reiese dintr-onotă-sinteză din 18 august 1987, în care apăreau informaţii despre „Flacăra‘87”. Era numele de cod al unei operaţiuni legate de Congresul Educaţiei Politiceşi Culturii Socialiste, din august 1987.

Pe scurt, Securitatea apela la toate mijloacele informative decare dispunea, pentru ca nimeni să nu mişte în front la congres. Ofiţeriipoliţiei politice suflau şi-n iaurt, dacă era nevoie, pentru ca nu cumvavreunui scriitor, artist plastic, ziarist ori om de cultură cu oarece funcţiepolitică să-i treacă prin cap să-l critice pe Ceauşescu. Nici de la tribună,nici în culise.

Ei bine, din respectiva notă, datată 18 august 1987, reiesecă, în urma supravegherii „obiectivului” COROIU - scriitorul Ion Cristoiu,conform documentului - un bărbat a telefonat soţiei sale, Cornelia, pentru a oinforma că în cuvântarea lui Ceauşescu se strecurase o greşeală şi nu ştie cum„să accepte publicarea”.

Documentul mai arătă că pe actorul Ilarion Ciobanu, deasemenea participant la congres, Securitatea îl botezase CORA, (obiectivulCORA) pe Fănuş Neagu, FANE, iar pe profesorul Dan Zamfirescu, ZISU. Notă,culeasă de Mihai Pelin din arhivele Securităţii, a apărut pentru priam dată înCartea Albă a Securităţii (Istorii literare şi artistice 1969-1989), publicatăîn 1996 la Editura Universul Românesc, condusă atunci - n-o să vă vină sacredeţi - chiar de Ion Cristoiu

Era o practică frecventă ca numele obiectivelor, ale celor urmăriţi,să fie desprinse din cele reale. Numai că, de pildă, profesorul Zamfirescu(ZISU) a fost şi colaborator al Securităţii (a semnat angajamentul în 1973)fapt pe care l-a recunoscut după 1989, vorbind pe larg despre acest subiect.Concluzia firească: nu este exclus ca un „obiectiv”, un urmărit, să fie sau săfi fost şi colaborator. Cred că acesta ca fost şi raţionamentul lui Vadimatunci când a aruncat „bomba”.

●●●

După cum scriam în Gardianul, cea mai importantă chestiune înacest caz este identificarea sursei COROIU, dar Ion Cristoiu nu părea interesatde acest aspect în 2008. Eram de acord cu analistul politic, dacă nu existanota legată de operaţiunea „Flacăra ‘87”. Respectivul document complică toatăpovestea. Ca şi declaraţia lui Victor Achim, fost securist - care a urmărit anibuni scriitorii, inclusiv pe Cristoiu. El ne-a explicat, superior, cât deguralivi erau unii oameni de litere ori cum ştiau subordonaţii săi, printrecare şi Stana Creţa, să obţină informaţii de la aceştia, dar şi că notele subalternilorputeau fi de multe ori mincinoase. Aşa că Ion Cristoiu n-a avut încotro şi s-a dus la tribunal,chiar dacă, iniţial, era convins că se va împăca cu Tribunul.

Închei spunând exact ca-n urmă cu trei ani - dacăpovestea lansată de Vadim rămâne în coadă de peşte, şi nu se tranşează îninstanţă (procesul poate înceta, din varii motive), singurul care are depierdut este Ion Cristoiu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-01-17

Mai multe imagini:
Cristoiu vs Vadim. De ce s-a răzgândit Ion Cristoiu şi l-a dat în judecată pe Vadim Tudor - cel care se jură pe Biblie că-i propriul său martor VEZI IMAGINI
zoom
Cristoiu vs Vadim. De ce s-a răzgândit Ion Cristoiu şi l-a dat în judecată pe Vadim Tudor - cel care se jură pe Biblie că-i propriul său martor VEZI IMAGINI
zoom
Cristoiu vs Vadim. De ce s-a răzgândit Ion Cristoiu şi l-a dat în judecată pe Vadim Tudor - cel care se jură pe Biblie că-i propriul său martor VEZI IMAGINI
zoom
Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image