2017-01-22 01:51

ARHIVE


Fantoma Securităţii loveşte drept în fruntea guvernului de la Budapesta

 |  19:56
Fantoma Securităţii loveşte drept în fruntea guvernului de la Budapesta

PeterHeltai, magnatul de presă care a pus temelia controversatei Legi a presei dinUngaria, este ceea ce se poate numi un veritabil liber-schimbist. Existăindicii temeinice că, la tinereţe, a fost un vajnic colaborator al Securităţiicomuniste din România, cu misiunea de a-i spiona pe iredentiştii maghiari. Lamaturitate însă, s-a apropiat de Fidesz, partidul de guvernământ din ţaravecină, catalogat de mulţi drept o formaţiune cu manifestări extreme de dreapta. Acum, Heltai recunoaşte cu jumătate de gură faptul că a avut legăturicu Securitatea, însă, susţine el, cazul său ar fi unul complex. Aşa şi este. Foarteprobabil ca Heltai să nu fi colaborat doar cu poliţia politică din Româniacomunistă, ci şi cu spionajul.

Securitateacere sprijin împotriva iredentiştilor

19aprilie 1984. Securitatea lansa o amplă operaţiune de contracarare a ceea cenumea: iredentismul maghiar. Teoretic, acţiunea era îndreptăţită, dacă nereferim la interesele perene ale României. Numai că lucrurile erau confuze înmintea şefilor cei mari ai Securităţii, care îi amestecau pe iredentişti culegionari, fascişti, extremişti, terorişti, sectanţi, disidenţi din rândulcultelor ş.a.m.d.

Atuncis-a petrecut şi ceva greu de imaginat. Prin tot fel de agenţi mai mult sau maipuţin acoperiţi, Securitatea a cerut sprijinul unui adversar în lupta cuiredentismul. Este vorba despre postul de radio Europa Liberă, de la microfonulcăruia regimul Ceauşescu era aspru criticat. Numai că dorinţa Securităţii,transmisă de Grupul ETERUL (grup de ofiţeridin cadrul Securităţii cu misiunea de-a contracara emisiunile postului de radioEuropa Liberă, care la acea vreme emitea de la München) s-a lovit de un refuzcategoric din partea lui Vlad Georgescu, directorul secţiei române arespectivului post de radio.

O notăa Securităţii Municipiului Bucureşti din 16 iunie 1984 arăta că Georgescu nudorea să sprijine regimul de la Bucureşti în lupta împotriva „maghiarimii depretutindeni” fiindcă patriotismul promovat de Nicolae Ceauşescu ar fi unul denatură diversionistă, menit să abată atenţia de la politica sa catastrofală.Mai ales că Transilvania, în opinia lui Vlad Georgescu, era departe de a fi înpericol, atâta vreme cât în Europa nu se discuta la nivelul vreunui guverndespre modificarea frontierelor. Totuşi, conform unui informator al grupuluiETERUL, Vlad Georgescu ar fi afirmat că directorul postului de radio, deorigine maghiară, trece cu vederea excesele iredentiste ale secţiei maghiare aEuropei Libere.

Informatoriiplecaţi peste hotare erau preluaţi de spionaj

Acestaera contextul în care, la jumătatea anilor ’80, Securitatea apelează, de pildă,şi la Peter Heltai, recrutat la Cluj,încă de când era student, conform documenteloraflate acum la CNSAS. Misiunea informatorului HEGEL: furnizare de informaţiidespre tinerii maghiari disidenţi din Transilvania. Dacă toţi erau şiiredentişti, în adevăratul sens al cuvântului, este o chestiune greu de stabilitacum. Apoi, în 1987, lucrurile se complică. Peter Heltai s-a stabilit laBudapesta, însă el ar fi rămas în legătură cu Securitatea pentru a culegeinformaţii despre grupul condus de Geza Szöcs - în prezent secretar de stat înguvernul de la Budapesta. În cazul în care aşa au stat lucrurile, Peter Heltaia fost trecut din parohia poliţei politice în cea a spionajului (mai precisunitatea 0544/I). Asta era procedura.

„Numeconspirativ «Hegel»”

Statutulde informator al lui Peter Heltai a ieşit la lumină după ce Tibor Gall, artistplastic plecat din România, care trăieşte în prezent la Berlin, a cercetatdosarul personal întocmit de poliţia politică, primit de la Consiliul Naţionalpentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).

„Avândîn vedere Nota Direcţiei de Investigaţii nr. S/DI/I/2658/11.11.2010, ColegiulConsiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, întrunit înşedinţa din data de 18.11.2010, în conformitate cu prevederile art.1 alin7 dinOUG nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii,aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 293/2008 coroborat cu art.28 din Regulamentul de organizare şi funcţionare al Consiliului Naţional pentruStudierea Arhivelor Securităţii adoptat prin hotărârea nr. 1/2008 pe bazadocumentelor din arhiva proprie, a stabilit identitatea informatorului cu numeconspirativ «Hegel», în persoana numitului HELTAI Peter Andrei, născut la21.12.1962 în Cluj-Napoca, judeţul Cluj, fiul lui Felix şi Iudit.” Documentulintegral a fost remis de CNSAS artistului Tibor Gall.

Undosar care nu se află la CNSAS

Ce nuse ştie încă sunt înformaţiile din dosarul lui Heltai întocmit de spionajulromânesc - dacă acesta mai există - pentru că nu se află la CNSAS, ci în arhivecare cu siguranţă nu se vor deschide prea curând. La fel de adevărat este şifaptul că un informator, odată recrutat, nu era abandonat de Securitate încazul în care pleca din ţară, defintiv sau temporar. De fapt, această practică este întâlnită la orice serviciusecret din lume.

„Aprestat o muncă de calitate”

Heltaia declarat pentru publicaţia Hírszerzöcă, într-adevăr, a avut legături cu Securitatea, fiindcă a fost şantajat -participase la o petrecere în Secuime, unde s-a cântat imnul Ungariei şi aufost desfăşurate drapele ungureşti. Însă, susţine el, la întâlnirile pe careera obligat să le aibă cu ofiţerii de Securitate oferea informaţii pe careaceştia le cunoşteau deja, ca să nu facă rău prietenilor săi. Heltai declară şică o să dea în judecată CNSAS pentru că nu a fost informator al Securităţii.

Potrivitînsă tot „Hírszerző", Peter Heltai este contrazis de o notă din anul 1987,care arată că Securitatea trebuie săţină legătura cu „Hegel”, pentru că „a prestat o muncă de calitate”.

Scandaluleste abia la început

PeterHeltai, care a făcut carieră în Ungaria(cercetător la Institutul de Sociologie al Academiei Ungare de Ştiinţă,redactor-şef la Televiziunea publică din Ungaria, iniţiator al postului InfoRadio, director la Duna TV, directorulsocietăţii Advenio, grup apropiat partidului de guvernământ Fidesz), are unaport important la controversata lege a presei care tocmai a intrat în vigoareîn ţara vecină.

Prin Legeapresei, Fidesz şi aliaţii săi au dat puteri nelimitate unui consiliu care vasancţiona cu amenzi de până la 730.000 de euro articolele de presă„jignitoare”, „dezechilibrate politic”, „cu informaţii parţiale” sau care „aducatingere interesului public, ordinii publice sau moralei”. Este catastrofalpentu o publicaţie. Ziariştii maghiari pot fi obligaţi să dezvăluie sursele,dacă informaţiile prezentate sunt calificate de respectivul consiliu drept „oameninţare la securitatea naţională”.

Scandalule abia la început. Însuşi Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene,a afirmat chiar în faţa autorităţilor maghiare că libertatea presei este „unprincipiu sacru, o valoare fundamentală“ în Uniunea Europeană, iar ComisiaEuropeană şi-a exprimat îndoieli cu privire la noua lege a presei din Ungaria.

Înreplică, premierul maghiar Viktor Orban suţine că Legea presei nu trebuieschimbată.

Rămâneînsă de văzut cum va reacţiona Orban dacă, într-un final, se va dovedi fărătăgadă faptul că Heltai Peter, cel care a pus umărul la elaborarea legii, afost informator al poliţiei politice din România. Sau poate chiar şi agent alspionajului de la Bucureşti.

Şi uite cum, după 20 de ani, fantoma Securităţii loveştefrontal guvernul de la Budapesta.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639233-12-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image