2017-01-23 00:33


Numele sub care se ascundea un luptător solitar l-a înlocuit pe cel al partidului unic - Iliescu l-a confiscat, Băsescu l-a moştenit

 |  20:25
Numele sub care se ascundea un luptător solitar l-a înlocuit pe cel al partidului unic - Iliescu l-a confiscat, Băsescu l-a moştenit

Denumireaformaţiunii care trebuia să înlocuiască Partidul Comunist a fost o miză uriaşă.Imediat după ce, în sediul CC al PCR, s-a spus: „Frontul Salvării Naţionale”, scenariileau curs gârlă. De atunci, România este marcată de conspiraţii. Toţi cei carei-au urmat la putere lui Ceauşescu au văzut „uneltiri” într-un moment saualtul. Atunci când era contestat cu vehemenţă, doar Ion Iliescu zărea membri aimişcării Sumanele Negre în Piaţa Universităţii, care tocmai se pregăteau săaplice lovitura de moarte tinerei democraţii. Emil Constantinescu este celînfrânt de conspiraţia securiştilor, după cum declara la sfârşit de mandat, pecare însă n-a dovedit-o niciodată. Tot Iliescu a fost primul care a vorbit,după 1989, şi despre maşinaţiunile unei „anumite părţi a presei” – malefică,evident. Malefică o vede în prezent şi actualul preşedinte. „Să-ţi fie ruşineDinu Patriciu!”, e doar un exemplu.

Un singurnume: Alexandru Melian

Seara zilei de22 decembrie1989, sediul Comitetului Central al PCR. Discuţii aprige întrerevoluţionari şi neocomunişti, pe marginea numelui formaţiunii politice care vaprelua puterea. Se pronunţă: „Frontul Salvării Naţionale”, Însă, generalulNicolae Militaru afirmă că FSN exista cu şase luni înainte. Frontul a fostînfiinţat cu mult înainte de fuga dictatorului, ori s-a născut în zileleevenimentelor fierbinţi? Asta era întrebarea care-i inflama pe revoluţionari. Momentula declanşat polemici virulente. Imediat, a apărut şi teoria conspiraţiei. Aniîn şir, în presa scrisă ori la tv s-au dezbătut tot felul de scenarii, unelechiar fantastice, legate de momentul real al înfiinţării FSN.

Pe ce sebaza însă Militaru când, la 22 decembrie 1989, afirma că FSN a fost înfiinţatîn urmă cu şase luni? În nici un caz pe încercările firave ale unui grup deofiţeri din armată care dorea înlăturarea lui Ceauşescu - intitulat FrontulMilitar Român, din câte ştim azi, ci pe ale unui luptător solitar, despre acărui existenţă nici măcar nu se ştia atunci. Este vorba despre profesorulAlexandru Melian.

Încă de laînceputul anilor ’80, Melian a denunţat politica lui Ceauşescu prin fapte careputeau să-l coste scump. Adică, prin scrisori critice la adresa regimuluitrimise unor publicaţii, instituţii, fabrici ori ambasade din Bucureşti. Tot ela aruncat pe stradă, din magazinul Cocor, manifeste. Melian este primul care asemnat luările sale de poziţie contra lui Ceauşescu - „Frontul SalvăriiNaţionale”. Spre sfârşitul domniei lideruluicomunist, două scrisori ale lui Melian ajung şi la postul de radio EuropaLiberă care, în vara anului 1989, le-a şi difuzat în eter, stârnind mare vâlvăîn societatea românească. Atunci, românii au auzit pentru prima dată despreFrontul Salvării Naţionale care le cerea să-l dea jos pe dictator.

MaiorulTache nu l-a arestat pe Melian

Ce este încăînvăluit în mister. În octombrie1989, maiorul de securitate Viorel Tache – care, iniţial a lucrat în cadrul spionajului, dar a ajuns, în urma uneidispute contradictorii cu un superior, la Securitatea Municipiului Bucureşti - ştiacă Melian este autorul manifestelor. Altă ciudăţenie: în noiembrie 1989, notelealtor ofiţeri de securitate consemnau relatări despre un Front al SalvăriiNaţionale şi un comitet al acestuia, format- atenţie! - din disidenţi care, la congresul PCR din acea lună, vorîncerca să se opună realegerii lui Ceauşescu. Conform documentelor poliţieipolitice, informaţia ar fi fost furnizată de colaboratori. Dintr-o dată, înRomânia a apărut o întreagă mişcare de rezistenţă chiar în interiorul PCR.

Tache,specialist în înscrisuri şi tehnici fotografice, îl identificase pe Melian dincauza faptului că fişa maşinii de scris a profesorului a fost înregistrată laMiliţie - nici vorbă de informaţii provenite de la agenţii Securităţii. Înaintede 1989, era interzis să foloseşti o maşină de scris nedeclarată la Miliţie.Acţiunea era menită să-i descurajeze tocmai pe cei care doreau să difuzezeînscrisuri „duşmănoase” la adresa regimului comunist.

Este straniufaptul că Tache - care la rândul său este protagonistul unor întâmplări straniiîn timpul evenimentelor din decembrie 1989 - nu l-a arestat pe profesorulMelian, mai ales că, în vara anului 1989, postul de Radio Europa Liberădifuzase două scrisori critice la adresa regimului Ceauşescu semnate „FrontulSalvării Naţionale”. La prima vedere, s-ar crede că Securitatea încerca să joacela două capete, ori a tergiversat o arestare ca să ajungă la prezumptivii şefi ailui Melian. Mulţi dintre cei care coordonau aparatul represiv erau convinşi căse aflau în faţa unei conspiraţii împotriva lui Ceauşescu puse la cale demembrii importanţi ai PCR. Însă, cel puţin din documentele care au apărut pânăazi reiese, mai degrabă, că a fost vorba despre bâlbele unei poliţii politicederutate de evenimentele care se succedau cu repeziciune în 1989. Pentru că neaflăm într-o zonă nebuloasă, nu este esclus nici faptul că Securitatea a fost„intoxicată” cu informaţia legată de existenţa FSN în rândul PCR.

„FrontulPatriotic Socialist”

Se ştie căîn primăvara anului 1989 au avut loc întâlniri de taină între grupul civililorcare doreau răsturnarea lui Ceauşescu, reprezentat de Ion Iliescu, şi celmilitar, amintit mai sus. Una dinte discuţii era legată de consecinţele„Scrisorii celor 6” - o critică la adresa regimului lui Ceauşescu din parteaunor foşti lideri comunişti, care tocmai fusese citită de la microfonulposturilor de radio BBC şi Europa Liberă. Atunci, Ion Iliescu s-a hotărât sătrimită în străinătate, prin Virgil Măgureanu, o altă scrisoare, mult mai dură,la adresa politicii lui Ceauşescu. Povestea e cunoscută, nu insist, ca şipolemica dintre cei doi pe această temă.Scrisoarea lui Ion Iliescu n-a ajuns niciodată peste graniţă. Însă, deremarcat este faptul că textul se încheia: „Jos dictatura! Jos Ceauşescu!Trăiască România Liberă!”, fiind semnat: „Comitetul Naţional de Iniţiativă alFrontului Patriotic Socialist, martie 1989”. Aşadar, nu era semnată FrontulSalvării Naţionale ori Frontul Militar Român.

În prezentse ştie că nici unul dintre grupurile care au complotat împotriva lui Ceauşescun-a reuşit măcar să pornească o acţiune coerentă împotriva liderului comunist.Iar unele dintre planurile complotiştilor erau de-a dreptul ridicole. De pildă,unii dintre militari doreau să obţină din străinătate arme cu proiectiletranchilizante cu care să-l anestezieze pe Ceauşescu de la distanţă pentru ca,ulterior, să-l poată transporta într-o locuinţă secretă. Şi este doar unexemplu de infantilism.

Într-un fel,toată povestea se încheie 20 de ani mai târziu, în cel mai pur stil românesc.La 6.01.2010, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii îlînştiinţează pe prof. univ. dr. Alexandru Melian că în dosarele fostei Securităţi, aflate acum în custodiaCNSAS, nu există informaţii care îl privesc (vezi facsimil în galerie). Nici de la Tache nu mai putem aflanimic pentru că a murit de curând.

Melian a refuzatfuncţiile oferite

FSN a fostinspirat celor care au preluat frâiele puterii la 22 decembrie 1989 deemisiunile postului de radio Europa Liberă. Înainte de 1989, n-a existat nici ogrupare cu această denumire care să comploteze împotriva lui Ceauşescu. Înaintede 1989, sub numele de FSN se ascundea doar un singur temerar. Înlocuirea PCRcu FSN a fost prima decizie politicăimportantă a lui Ion Iliescu şi grupului aflate la 22 decembrie 1989 în jurulsău.

De altfel,în 1997, într-un interviu pe care profesorul Alexandru Melian l-a acordat EVZ,recunoaşte că, după căderea lui Ceauşescu, i s-au oferit funcţii, „unele chiarfoarte importante” - pe care le-a refuzat însă. Nu pentru că urma să plece, calector de română, la Universitatea Stendhal din Grenoble”, unde a stat cinciani, ci pentru că - afirma el - „am intuit că între felul meu de a înţelegeangajarea politică (dăruirea întru realizarea unui ideal) şi conceperea decătre cei mai mulţi politicieni a actului politic (mijloc de accedere laprivilegii şi putere) există o diferenţă foarte mare.”

●●●

Ironiasorţii, FSN, numele conspirativ al curajosului profesor Alexandru Melian, n-afost moştenit de PSD, partidul lui Ion Iliescu, ci de PD-L. După cum seştie, FSN s-a transformat foarte repede în CFSN, organism provizoriu al puteriide stat. Apoi, gruparea politică s-a împărţit în două, prin desprindereagrupării Iliescu de cea a lui Petre Roman. Ulterior, partidul a devenit PD-FSN.Iar Partidul Democrat, acum PD-L, se consideră succesorul de drept al Frontului Salvării Naţionale.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-09-12

Mai multe imagini:
Numele sub care se ascundea un luptător solitar l-a înlocuit pe cel al partidului unic - Iliescu l-a confiscat, Băsescu l-a moştenit
zoom
Numele sub care se ascundea un luptător solitar l-a înlocuit pe cel al partidului unic - Iliescu l-a confiscat, Băsescu l-a moştenit
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

DUMITRU IUGA
27 Feb 2011

Emit pretentii asupra paternitatii denumirii FSN! Am documente certificate de CNSAS! Cine vrea sa le vada i le pun la dispozitie imediat si gratuit. Dumitru Iuga - tiiu2001@yahoo.com
BLEGUNEA
28 Feb 2011

Sunt un trecator curios si Dumitru Iuga...m-a nedumerit! este "liderul de sindicat" din TVR? Adresa de mail este asa lunga?
ION CUIBAR
01 Mar 2011

Ce au vrut visatorii aia si ce a iesit.In ultimii douazeci de ani Romania a fost distrusa cat in trei razboaie mondiale si jefuita intr-un mod cum nu s-a mai intalnit, nicaieri in lume, de la caderea Constantinopolului. Blestemati sa fie,in vecii vecilor , cei care au permis asa ceva , fie ca sunt zambareti mai draga ,cu matuse , tapi sau mateloti.
DUMITRU IUGA
01 Mar 2011

Pentru Blegunea - eu semnez cu numele real, incercati si dvs. sa faceti la fel. Nu avem nimic de ascuns. Adresa de mail nu este lunga deloc : tiiu2001@yaho.com Ce ziceti? La intrebare raspund cu DA! Ce nu stiti dvs., probabil, este faptul ca reveneam in Televiziune pe 22 decembrie din arestul securitatii si dupa ce executasem 6 ani de temnita grea pentru COMPLOT impotriva oranduirii socialiste. Punct.

Adauga un comentariu

Random image