2018-12-19 03:32


Relaţiile sexuale „ilicite” ale magistraţilor români, monitorizate de un serviciu secret – metamorfoza reformei în justiţie anticipată de ambasadorul american în ’90

 |  14:33
Relaţiile sexuale „ilicite” ale magistraţilor români, monitorizate de un serviciu secret – metamorfoza reformei în justiţie anticipată de ambasadorul american în ’90

Americaniiau ales să mizeze pe FSN după o analiză discutabilă a unui diplomat venit de laMoscova, rupt total de realităţile româneşti ● Şeful antenei CIA de laBucureşti, un spion racolat de ruşi● O explicaţie legată de SIPA care culegeainformaţii despre viaţa sexuală a magistraţilor.

Fotodeschidere: Agentul dublu Harold James Nicholson are de stat ani buni după gratii

Haos laBucureşti. Aşa percepea Washingtonul, în 1990, evenimentele de după căderea luiCeauşescu. Atunci, Ambasada SUA de la Bucureşti a recomandat susţinerea FSNcondus de Ion Iliescu, dar Casa Albă a hotărât să trimită un specialist la faţa locului pentru a evalua corect situaţia. Acesta este motivul pentrucare Jack Matlock, ambasadorul SUA la Moscova, sosea atunci la Bucureşti.Conform unei telegrame WikiLeaks, publicată recent de „Adevărul”, ambasadorulvenit de la Moscova a tras mai multe concluzii, chiar după prima mineriadă din29 ianuarie 1990, pe care însă a catalogat-o drept un „accident”. Tot elrecomanda Casei Albe susţinerea FSN, nu a opoziţiei - condusă, în opinia luiMatlock, de oameni care reveniseră „din pensie doar ca să anunţe că ausupravieţuit”.

Curte imperialăde tip bizantin

Iatăconcluziile ambasadorului din telegrama WikiLeaks, data 2 februarie 1990: ”Impresia mea generală,bazată pe ceea ce am citit şi am văzut la Bucureşti, este următoarea: PartidulComunist Român, născut spre finalul epocii staliniste, era ţinut unit, la felca toate celelalte partide comuniste din Europa de Est, de o puternicăideologie şi relaţii strânse de loialitate reciprocă între membriinomenclaturii. La fel ca şi la alte partide, componenta ideologică s-a evaporatîn anii ’70.

Dar, spredeosebire de celelalte partide, în care legăturile personale ţineau strânsănomenclatura, în România până şi legăturile personale s-au evaporat, dinmomentul în care Ceauşescu a stabilit o veritabilă curte imperială de tipbizantin. Nu mai erau legături personale între nomenclaturişti, ci doar o liniedirectă de loialitate faţă de Ceauşescu. Orice oficial care îl înfrunta pelider sau cădea în dizgraţie era schimbat, concediat sau închis.

Dată fiindsituaţia, moartea lui Ceauşescu a făcut ca întregul sistem să se prăbuşeascăpeste noapte. (…) Cei care au venit acum sunt oameni care fuseseră debarcaţidin poziţii-cheie, care s-au unit cu oficiali mai tineri într-un efort de aînchega un guvern capabil să funcţioneze.

Ca să fimprecişi, cei mai mulţi dintre noii lideri au fost cândva comunişti, fie dinconvingere, fie din oportunism. Putem avea acum încredere în ei? Eu cred căputem, pentru că (A) experienţele personale i-au înverşunat împotriva regimuluitotalitar (chiar ei au folosit acest termen), şi (B) chiar dacă ar fi nesinceri(şi eu sunt sigur că nici unul dintre ei nu e), ei ştiu acum dincotro batevântul şi ce au de făcut ca să obţină ajutorul extern de care au nevoie.

Câtă vremeFSN pare a fi deocamdată singurul «jucător din oraş» care poate ţine Româniafuncţională, şi cum putem să folosim influenţa noastră pentru a conduce Frontulîn direcţia corectă, susţin categoric abordarea şi recomandările ambasadeinoastre.“

Tocmai„lingăii” n-au rămas pe dinafară

Nu trebuiasă fii vreun mare specialist ca să observi că în România acelor zile frâieleputerii erau deţinute de FSN. În consecinţă, pragmatic vorbind, o puterestrăină nu putea miza în acel moment decât pe această formaţiune - fostulpartid unic, rebotezat.

În cepriveşte concluziile ambasadorului, mi se par total rupte de realităţileRomâniei comuniste şi ale anului 1990. „Curtea lui Ceauşescu” nu era nici pedeparte de tip bizantin, în cazul în care Jack Matlock cunoştea termenul, ciuna primitivă şi prost organizată. Matlock trăgea concluzia că, încă dincomunism, s-au rupt legăturile personale între nomenclaturişti. Anapoda. Tocmaiaceste legături personale dintre nomenclaturişti au făcut, după ’90, ca ei saurudele apropiate să domine de departe mediul de afaceri din România,influenţându-l puternic şi pe cel politic. Pe de altă parte, mulţi dintrestâlpii noii puteri au fost susţinuţi tocmai de oameni care au avut funcţiiimportante în regimul Ceauşescu. Tot Jack Matlock susţinea: „Lingăii luiCeauşescu nu aveau relaţii unii cu alţii, aşa că au rămas pe dinafară“. Nici pedeparte. „Lingăii”, chiar dacă au traversat câteva momente mai dificile imediatdupă ’90, şi-au revenit foarte repede. N-au rămas pe dinafară, ba chiar auintrat în joc şi au prosperat. Iată doar un exemplu: Ion Dincă, poreclit „Te-leagă” - vicepremieral lui Ceauşescu în 1989, omul care a ordonat arestări la indicaţia„comandantului suprem”, condamnat pentru reprimarea Revoluţiei din 1989. Eibine, el a murit în 2007, prosper om de afaceri, chiar dacă oficial nu eradecât consilier la firma ginerelui său, Nicolae Badea.

Şefulantenei CIA de la Bucureşti lucra pentru Moscova

Şi, din câtecunoaştem până în prezent, nu este vorba doar despre raportul ambasadoruluiJack Matlock, care nu pricepea ce se petrecea de fapt la Bucureşti. În perioada1990 - 1992, Washingtonul a beneficiat şi de informaţiile furnizate de cătrefaimosul Harold James Nicholson, şeful antenei CIA de la Bucureşti, recrutat deruşi, nu se ştie cu precizie când, condamnat de justiţia din SUA la 24 de anide închisoare pentru că a vândut informaţii secrete Kremlinului. Fireşte căeste foarte probabil ca şeful antenei CIA să fi pledat la rândul său pentruFSN, urmând ordinele primite de la cei care-l racolaseră. Că doar în ’90, dincu totul alte motive decât Matlock, şi Gorbaciov miza, în România, tot pe IonIliescu, fost lider comunist, omul care conducea FSN, nicidecum pe CorneliuCoposu.

„Ministerulde Justiţie a păstrat dosarele din 2001-2005”

Tot întelegrama sa către Washington, Matlock scria: „Ministrul justiţiei, Pop, ne-avorbit mult despre obiectivele sale. Este în mod evident experimentat în ceeace priveşte modul occidental de gândire juridică. A vorbit despre planurile dea adopta o nouă Constituţie, care să garanteze drepturi individuale şi oguvernare democratică. Ne-a mai spus despre intenţiile sale de a stabili unsistem judiciar independent. Nu am avut impresia că ne oferă doar nişte frazebombastice. A părut hotărât şi sincer”.

Nu-i nevoiesă vă spun eu ce s-a petrecut în justiţia românească din ’90 până în prezent,chiar dacă Teofil Pop, ministrul Justiţiei în Guvernul FSN, îi păreadiplomatului american „sincer şi hotărât”, dar mai ales „experimentat în moduloccidental de gândire juridică.”

Însă, am sămă refer la o altă telegramă WikiLeaks, una recentă, legată tot de justiţia dinRomânia, care contrazice peste ani optimismul lui Matlock. Este vorba despredezvăluirile magistratului Cristi Danileţ, care a vorbit despre dosareîntocmite de SIPA (Serviciul Intern de Protecţie şi Anticorupţie), un veritabilserviciu de informaţii al Ministerului Justiţiei, în care sunt consemnatedetalii despre relaţiile sexuale „ilicite” ale magistraţilor şi avorturile unorjudecătoare.

„FondatorulSoJust Danileţ (care a făcut parte din echipa lui Macovei) a spus consilierilorpolitici că SIPA era în esenţă serviciul propriu de informaţii al Ministeruluide Justiţie, care avea scopul de a spiona vieţile private ale judecătorilor,procurorilor, oficialilor din instanţe şi chiar ale cetăţenilor de rând. Elle-a văzut dosarele care conţineau detalii despre relaţii sexuale ilicite aleunor judecători şi procurori, chiar dosare medicale potrivit cărora unelejudecătoare au făcut avorturi. (...) Danileţ a divulgat că, deşi dosarele dedinainte de 2001 au fost distruse, Ministerul de Justiţie a păstrat dosareledin 2001-2005, în două încăperi mici accesibile ministrului de justiţie”, searată în telegrama cu titlul: „O furtună perfectă: corupţia, statul de drept şireforma justiţiei se află în prim-plan în România”, trimisă în 2009 laWashington de Ambasada SUA din Bucureşti.

„Pac la Războiul!”

După cum seştie, în perioada la care se referă Danileţ, SIPA a fost condus şi de către unfost ofiţer de securitate de tristă amintire, Marian Ureche, secondat de alţifoşti securişti. Omul a făcut exact ce a ştiut mai bine. Adică, a implementatserviciului pe care-l conducea - ca să folosesc un termen drag tranziţieinoastre cea fără de sfârşit - metodele fostei poliţii politice. Aşa că, operaţiunilenoului serviciu au avut drept obiectiv supravegherea relaţiilor sexuale„ilicite” ale magistraţilor. Că niciodată nu se ştie când cineva, persoanăimportantă, doreşte să... şi „pac la Războiul!”. Oare cât de mult au contataceste dosare fierbinţi în înfăptuirea „corectă” a actului de justiţie după’90, anticipat de ambasadorul Matlock? Este o întrebare care ar trebui să deainsomnie atât preşedintelui României, cât şi celor care tot reformează justiţiade 20 de ani încoace.

Fleacuri,manipulări, bârfe - aşa a numit Ion Iliescu, omul care conducea FSN în 1990,implicit România - cablogramele WikiLeaks.

Pe mine măfrământă însă altceva legat de WikiLeaks: americanii chiar nu au specialişti înproblemele româneşti ori pe ei, pur şi simplu, nu-i interesează chestiunea? Şi,astfel, mă despart de Teodor Baconschi, ministrul de Externe, cel care susţineacă telegramele obţinute de Wikileaks privind România oferă „o bună dovadă aprofesionalismului diplomaţiei americane” dar şi „o radiografie corectă atensiunilor şi a orientărilor majore” din politica românească.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-04-11
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


PERSEVERENT
02 Apr 2011

Ambasadorul Jack Matlock a fost un profesionist, nu un papagal, asa cum il prezinta autorul acestui articol. Dupa daramarea regimului ceausist, Romania trebuia condusa. Americanii aveau de ales intre politicienii-tehnicieni ai vechiul regim, care il urau din diferite motive pe Ceausescu, sau din reprezentantii gerontocrati, lipsiti de orice experiza practica, ai fostelor partide politice. In stil tipic american, ambasadorul a recomandat optiunea pracmatica, realista.
SILE
04 Apr 2011

Daca nasul Cleopatrei ar fi fost mai lung... Oricit de profesionist ar fi fost d-l Matlock, in momentul in care reprezentatnul CIA era agent sovietic, soarta ne-a fost pecetluita.Nu e primul caz di istorie de eroare la nivel inalt.Problema e cum putem corecta acum aceste erori. Se vor gasi oameni sa o faca ?O zi buna!
Random imageUltimele stiri


loading...