2017-01-17 17:41

ARHIVE


Sexgate comunist. Îi aranja vizitele lui Ceauşescu la marile cancelarii şi se iubea cu nevestele spionilor din ambasade

 |  14:41
Sexgate comunist. Îi aranja vizitele lui Ceauşescu la marile cancelarii şi se iubea cu nevestele spionilor din ambasade

În urmă cu doi ani, într-o fatidică zi de 13 iulie, înpresă au apărut imagini cu Ion Nuică, consululRomâniei la Chişinău. Cel din urmă putea fi văzut cum se zbenguia gol puşcăîntr-o cameră de hotel alături de o jună din Republica Moldova, deasemenea goală şi dezinhibată. Scandalul, de pomină, a zguduit Ministerul deExterne de la Bucureşti, iar presa şi-a amintit atunci şi de ambasadoareaManuela Vulpe, femeia care depăna amintiripe e-mail după o baie jacuzzi, ocupată în acelaşi timp de ea şi de TeodorBaconschi - ulterior ministrul nostru de externe. Doar două cazuri recente.Puţini ştiu însă că protagoniştii întâmplărilor de mai sus au avut predecesori cumare palmares. Unul dintre aceştia aranja vizitele lui Ceauşescu în marilecancelarii ale lumii - indiferent dacă era vorba despre preşedinţi, regi oriregine - dar se şi culca de-a valma cunevestele agenţilor acoperiţi. Culmea moralităţii comuniste, soţii încornoraţiţineau cu dinţii de postul din străinătate, în pofida onoarei de familist. Bachiar îi organizau şi petreceri cu surprize amantului focos.

Numele craiului: Vasile Pungan, şeful consilierilorlui Ceauşescu, ambasador şi ministru, despre care Cornel Burtică spunea că arfi fost cel care a deschis porţilesecuriştilor atunci când a luat frâilele comerţului exterior.

Poate că lui Vasile Pungan i se va atribui şi un rolimportant în pleiada de eminenţe cenuşii ale regimului comunist. Chestiunea îipriveşte pe istorici. Cert este că el a fost unul dintre oamenii de încredereai lui Ceauşescu care s-au retras fără valuri, sub protecţia celor care au luatputerea după 1989.

Microfoane pentru partide de amor

Din 1971 până în 1976, şeful rezidenţei româneşti despionaj de la Londra era Vasile Tilincă. Omul mai bea din când în când. Însă nuacest aspect îi intriga pe agenţii acoperiţi din Anglia ori pe ofiţeriiCentralei de la Bucureşti, ci faptul că Tilică avea o relaţie excelentă cuambasadorul Vasile Pungan, care, la rândul său, avea o relaţie, să-i zicemspecială, cu soţia celui care conducea rezidenţa de spionaj. Remarcabilă potspune, bazându-mă pe faptul că respectiva consoartă se întâlnea cu ambasadorul,în concedii, chiar şi în ţară. Aşa că şefii spionajului românesc de atunci,Nicolae Doicaru şi Ion Mihai Pacepa, n-au scăpat prilejul să plantezemicrofoane în casele conspirative ale Direcţiei de Informaţii Externe, undedoamna Tilincă şi Pungan petreceau clipe agreabile, ca şi în locuinţaspionului. Operaţiunea nu excludea însă faptul că, de pildă, Pacepa îi ofereaîn continuare tot felul de cadouri ambasadorului, ca să se pună bine cu untovarăş atât de influent. Însă, la o adică, în funcţie de interese, puteaschimba foaia şi... pac la Războiu’!

„Vasile Pungan a întreţinut relaţii intime cu maimulte femei”

Într-o notă strict secretă a Securităţii (C/1595 din20 august 1979), publicată de CNSAS, cenzurată însă tocmai la pasajele careconsemnau momente fierbinţi, stă scris: „În rapoartele altor cadre, cum sunt:Dumitru Vasile, Toma Ion, Silinescu Constantin, se menţionează că tovarăşulVasile Pungan a întreţinut relaţii intime cu mai multe femei, atât în perioadacând a fost ambasador în Anglia, cât şi după aceea, soţii ale cadrelor aflatela post şi altele, fapte cunoscute şi comentate de lucrătorii ambasadei, defamiliile acestora şi de alte cadre. De exemplu, Tilincă Vasile, consilier, şisoţia sa nu făceau un secret că erau «protejaţii» tovarăşului Vasile Pungan,care le-ar fi propus funcţii în aparatul central... (text cenzurat).Silinescu Constantin raportează că despre aceste relaţii cunoştea şi TilincăVasile, deoarece îşi instruia soţia că la sosirea în ţară să-l caute petovarăşul Vasile Pungan pentru a-i oferi diverse cadouri.”

Amor şi disensiuni la Londra

Şi unde putea primi Pungan „cadouri” în timp ce seafla în concediu în ţară? Ei bine, chiar în casele conspirative ale Securităţiiori în locuinţa lui Tilincă. Aşa reiese atât din documentele studiate de cătreMihai Pelin şi publicate în „Culisele spionajului românesc”, EdituraEvenimentul Românesc, 1997, cât şi din nota C/1595 din 20 august 1979,cenzurată, după cum spuneam, în încercarea de a proteja numele consoartelorunor ofiţeri de Securitate.

„De asemenea - stă scris în nota publicată de CNSAS -în perioada în care a fost ambasador la Londra, tovarăşul Vasile Pungan aîntreţinut relaţii... (text cenzurat), fapt ce a creat disensiune, atâtîn familia Radu, cât şi între şofer şi ambasador. Manolescu Vasile, făcândreferire la faptul că trădătorul Pacepa Mihai cunoaşte relaţiile... (textcenzurat) şi deţine unele înregistrări pe benzi magnetice - făcute prinmijloace speciale la locuinţa familiei Tilincă, presupune că trădătorul arputea oferi aceste date unor servicii de spionaj străine spre a fi folositeîmpotriva tovarăşului Vasile Pungan sau păstrate în vederea utilizării lorulterioare.”

Mărturia lui Cornel Burtică

Straniu raţionamentul. Pentru Securitate nu eraimportant faptul că Pungan se combina cu nevestele spionilor de la Londra,producând tensiuni majore în sânul uneia dintre cele mai importante rezidenţede spionaj ale Bucureştiului. Mult mai arzător- „tovarăşul Pungan” putea fi şantajat pe baza informaţiilor oferiteoccidentalilor de către Pacepa după ce a defectat în 1978.

Adevărat, de numele lui Pungan, consilier politic allui Ceauşescu, sunt legate multe vizite importante ale liderului de laBucureşti în străinătate, care, se pare, au fost bine organizate. Aşa că, dupăfuga lui Pacepa, Pungan, prieten cu defectorul, a rămas tot în eşalonulsuperior, în ciuda rapoartelor defavorabile ale Securităţii.

Cornel Burtică, fost ministru al comerţului exterior,al Uniunii Studenţilor Comunişti şi ambasador în Italia şi în Maroc, a ridicatîntrucâtva vălul în ce-l priveşte pe misteriosul Pungan, după ce a declarat:„Apoi a venit Pungan (la minister - n.n.), care fusese colonel şi cred că maiera ofiţer de securitate. Acest Pungan a deschis larg porţile intrăriisecuriştilor în Comerţul Exterior şi a colaborat la înfiinţarea deîntreprinderi ale Securităţii.” Preţioasă mărturie, dar cu o mare doză de ipocrizie. Afirmaţia lui Burticădă senzaţia, mai ales celor mai tineri, că, de fapt, Securitatea conduceacomerţul exterior. Greşit. Securitatea punea în practică indicaţiile partiduluilegate de comerţul exterior, ceea ce era cu totul altceva.

Pungan se întoarce

E greu de spus acum ce consecinţe au avut aventurileamoroase ale lui Pungan cu nevestele spionilor români asupra rezidenţei de laLondra. Nu se ştie cu precizie nici care au fost meritele reale ale lui Punganîn organizarea unor vizite istorice ale liderului comunist de la Bucureşti. Mărefer în mod special la cea din Marea Britanie - Ceauşescu a fost primit de ReginaElisabeta. Ori la vizita din SUA, atunci când preşedintele Carter l-a tratat peGeniul din Carpaţi ca pe un prieten. Documente relevante în acest sens se aflăîn alte arhive, care nu cred că se vor deschide prea curând.

Însă, cu siguranţă, Pungan dispreţuia cutumeleoricărui serviciu secret. Altfel, n-ar fi pus în pericol prin comportamentulsău infantil - cel puţin asta reiese din documentele Securităţii - o întreagărezidentă de spionaj, fiind convins că totul i se cuvine, chiar şi nevestelespionilor din subordine.

După ce a părăsit postul de ambasador în MareaBritanie, Pungan a devenit nostalgic. Aşa că a descins la Londra în 1976împreună cu Ştefan Andrei, pe atunci membrul CC al PCR cu problemeinternaţionale, şi Vasile Sandru, director în MAE. Însuşi Vasile Tilincă, şefulrezidenţei de spionaj, a organizat un chef în cinstea reîntoarcerii lui Pungan.

Conform documentelor din arhiva Securităţii scoase laiveală de Mihai Pelin, Traian Pascu, ofiţer de contrainformaţii la ambasadă, araportat în ţară informaţii legate de scene fierbinţi - pipăială, ciupealăposterior doamne ş.a.m.d. Însă Pungan şi prietenii au fost până la urma niştegentlemeni. Doar se aflau la Londra, nu? Aşa că, după petrecerea la care toţibărbaţii bine îmbibaţi de alcool s-au dat în stambă, în sensul arătat mai sus,n-au făcut şedinţa de partid să le critice pe tovarăşele soţii din ambasadă decomportament imoral cu şefii de la Bucureşti.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-04-08Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

TICU
30 Mai 2011

De morti numai de bine, s pune o vorba romaneasca i nteleapta. Atat ambasador ul Pungan, cat si sotii T ilinca sunt plecati de mu lta vreme pe lumea cealal ta si e pacat sa fie pang ariti. Sa le fie tarana u soara!

Adauga un comentariu

Random image