2018-09-24 23:16


Haos și degringoladă la Autoritatea Națională pentru Achiziții Publice

 |  13:26
Haos și degringoladă la Autoritatea Națională pentru Achiziții Publice

Noua lege privind achizițiile publice a intrat în vigoare la sfârșitul lunii mai 2018, urmând ca, în termen de 30 de zile de la promulgarea acesteia, Autoritatea Națională pentru Achiziții Publice (ANAP), condusă de fostul technocrat, reevaluat de PSD, Bogdan Pușcaș, să elaboreze normele de aplicare.

Însă, de mai bine de o lună de zile, la ANAP este haos, întrucât “prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi se detaliază obligațiile și responsabilitățile specifice ale autorităților contractante în raport cu îndeplinirea acestor functii”, ceea ce, la nivel de ANAP, nu s-a făcut nici până acum. Practic, nu există proceduri pentru verificarea anunțurilor și, astfel, nu își poate asuma niciun reprezentant al ANAP verificarea legalității vreunui anunț postat în sistemul de achiziții publice. În plus, potrivit noii legii a achizițiilor publice, “Sistemul național de achiziții publice cuprinde funcții de reglementare, asistență și sprijin operațional, control ex-ante, control ex-post, monitorizare, supervizare, detectarea conflictului de interese, combaterea licitațiilor trucate și alte funcții”.

Dar aceste funcții, menționate mai sus, nu au fost încă reglementate, fapt pentru care unii angajați ai ANAP au clacat din cauza volumului mare de muncă și, fie au intrat în concediulmedical, fie și-au luat transferul la alte instituții. Mai mult, au apărut reclamații, atât la ANAP, cât și la Ministerul Finanțelor Publice, privind  activitatea defectuoasă a instituției păstorite de Bogdan Pușcaș, fapt pentru care angajații ANAP au trebuit să intre în procedură de conciliere, pe care însă nu prea vrea nimeni să și-o assume pentru simplu fapt că nu există cadru legal. Potrivit informațiilor noastre din interiorul Ministerului Finanțelor Publice, principalul vinovat de haosul de la ANAP este actualul președinte, Bogdan Pușcaș, fost consilier al lui Cioloș, impus de către acesta în fruntea ANAP, dar care între timp a sărit în barca PSD, pe relația filialelor Maramureș - Sector 5 - Sector 6.

Pușcaș nu s-a prea ocupat de ce are de făcut la ANAP, find mai mult preocupat să-și consolideze propriul sistem relațional la nivelul tuturor partidelor. Ca atare, el își petrece cea mai mare parte din timp la întâlniri cu diverși oameni politici și, totodată, are grijă să angajeze în ANAP o mulțime de oameni „garantați” și susținuți politic, dar care n-au habar de achiziții publice.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-08-17

TAGURI: anap, puscas, achizitii publice
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


Apa Nova

loading...