2018-06-23 17:24


CAMPANIILE PUTEREA. Isterie şi corupţie la ANSVSA, autoritate fără credibilitate

 |  21:01
CAMPANIILE PUTEREA. Isterie şi corupţie la ANSVSA, autoritate fără credibilitate
Ionuţ Mureşan

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) este o instituţie al cărei nume este asociat de opinia publică mai puţin cu siguranţa, şi mai mult cu o serie de isterii naţionale generate de laptele cu aflatoxină, carnea de cal vândută drept vită, sau puii cu salmonella. În plus, istoricul ANSVSA este marcat şi de un lung şir de scandaluri de corupţie ai căror protagonişti au fost unii dintre şefii sau angajaţii de la centru, sau din teritoriu.

În prezent, preşedintele ANSVSA este Vladimir Mănăstireanu, cel care l-a înlocuit la şefia instituţiei pe Mihai Ţurcanu (foto), după ce acesta din urmă a gestionat deficitar, în primăvara anului trecut, scandalul laptelui toxic. Mănăstireanu a fost cel care a pus punct întregii isterii pe tema laptelui contaminat, după ce a anunţat, pe 14 martie 2013, că doar 7 din cele peste 1.000 de probe recoltate conţineau aflatoxină. Această substanţă este produsă de nişte ciuperci microscopice şi poate infesta produsele de origine animală, dacă animalele consumă furaje contaminate cu respectivele ciuperci. În România, precum şi în Europa, limita maximă admisă de aflatoxină este de 0,05 părţi/milion/litru. Aflatoxina poate fi periculoasă pentru organismul uman doar dacă s-ar găsi în lapte în doze foarte mari, lucru care ar fi letal şi pentru animal.

Scandalul laptelui contaminat a început în 7 martie 2013, când ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat că inspectorii sanitari veterinari au confiscat o cantitate de circa 13.000 de litri de lapte, provenind de la un fermier român, după ce a fost depistată prezenţa aflatoxinei. Potrivit acestuia, apăruseră două cazuri de lapte contaminat cu aflatoxină, în România. În primul caz era vorba despre un fermier român, iar cel de-al doilea caz viza un lot de lapte importat din Ungaria. Ca urmare, ANSVSA a anunţat controale de amploare la nivel naţional. Anunţul a generat reacţii puternice în presă, iar în lipsa unor date oficiale, ştirile „pe surse” au dus la situaţia în care doi din cinci români nu au mai cumpărat lapte din magazine. Ca rezultat, fermierii şi producătorii autohtoni au acuzat autorităţile că au acţionat nechibzuit şi au ajuns să-şi verse laptele pe câmp în semn de protest. „Vânzările de lapte au scăzut cu 20-25 la sută în această perioadă, comparativ cu perioda similară a anului trecut, ca urmare a popularizării controalelor pe piaţa laptelui. Aceste procente se pot regăsi în pierderi sau în stocuri”, declara, la vremea respectivă, ministrul Agriculturii.

De-a alba-neagra cu aflatoxina

Pe 11 martie, ANSVSA anunţa că suspectează depăşiri ale limitelor admise pentru aflatoxina M1 pentru loturi de lapte care provin de la trei ferme de vaci şi de la două unităţi de prelucrare a laptelui. Instituţia mai preciza că în cazul laptelui provenit din Ungaria, determinările de laborator au arătat că acest lapte nu prezenta depăşiri ale aflatoxinei M1. Două zile mai târziu, în şedinţă de Guvern, premierul Victor Ponta anunţa ca ANSVSA va avea o altă conducere. Oficial, demiterea lui Mihai Ţurcanu s-a datorat unei „proaste comunicări a informaţiilor privind contaminarea laptelui”. Scandalul laptelui s-a dovedit a fi „ultima picătură care a umplut paharul” în cazul lui Ţurcanu, pentru că a apărut pe fondul unui alt scandal, cel al cărnii de cal, etichetată ca fiind de vită şi trimisă la export în Germania. Aşa a ieşit la iveală că liberalul Mihai Ţurcanu şi familia sa deţin un abator în Botoşani, care, culmea, produce şi carne de cal. O echipă de jurnalişti germani care au venit să investigheze pe tema cărnii de cal la abatorul familiei Ţurcanu, Florea Carn SRL, a fost agresată de tatăl lui Mihai Ţurcanu. O serie de controale efectuate ulterior de cei din subordinea lui Ţurcanu au conchis că totul este în regulă, astfel că afacerea familiei a fost salvată. Ţurcanu a susţinut că implicarea sa în acest scandal este o formă de intimidare la care au apelat unii procesatori din industria cărnii, pe fondul controalelor dispuse de ANSVSA, el fiind doar o victimă răzbunării acestora.

Cert este că pagubele de milioane de euro produse industriei alimentare româneşti din cauza gestionării dezastruoase a celor două scandaluri de către ANSVSA, nu au fost plătite de Ţurcanu, şi nici de către altcineva.

Corupţie în masă la DSV-urile din ţară

În teritoriu, o serie de direcţii aflate în subordinea ANSVSA au fost implicate, de-a lungul timpului, în diverse scandaluri. La sfârşitul anului trecut, un fost şef al DSVSA Galaţi, Viorel Gheorghiţă, şi patronul unei fabrici locale de preparate din carne şi a unui lanţ de magazine, Dumitru Niculai, au fost condamnaţi la câte şapte ani de închisoare cu executare. Primul a fost acuzat de luare de mită, şantaj şi abuz în serviciu, iar cel de-al doilea de dare de mită, complicitate la abuz în serviciu şi falsificare de alimente. Concret, şeful DSVSA îl proteja pe omul de afaceri ori de câte ori fabrica de preparate din carne era controlată. Patronul magazinelor alimentare „Albo” scăpa astfel de amenzi şi de închiderea fabricii, pentru că reintroducea în procesul de fabricaţie produse din carne alterate sau expirate. Conform DNA Galaţi, Viorel Gheorghiţă primea în schimb produse alimentare de la Dumitru Neculai.

La Alba Iulia, fostul şef al DSVSA, Vasile Bereş, a fost trimis în judecată în iunie 2012 şi a primit o condamnare la un an de închisoare pentru abuz în serviciu, la sfârşitul anului 2013, însă procesul este încă în curs. Procurorii îl acuză că a anulat un număr de 3 procese-verbale prin care au fost aplicate sancţiuni contravenţionale unor persoane fizice şi nu a dat în debit alte două procese-verbale de contravenţie, modalitate în care a cauzat bugetului de stat un prejudiciu în sumă de 3.920 lei, reprezentând contravaloarea amenzilor care nu au fost încasate.

La Constanţa, un consilier superior al DSVSA a fost trimis în judecată pentru o mită în sumă totală de 43.000 de euro. Din probele administrate în cauză, a rezultat faptul că, în intervalul 01 noiembrie 2013 – 08 ianuarie 2014, inculpatul Mihai Pucerea ar fi pretins, în mod frecvent, sume de bani, cu titlu de mită, de la reprezentanţii a 4 societăţi comerciale care desfăşoară activităţi în Portul Constanţa, constând în operaţiuni de export de cereale către state arabe şi din Africa de Nord. În schimbul banilor, Pucerea ar fi eliberat agenţilor economici avize sanitar–veterinare favorabile.

Mita este regula

Nici Bucureştiul nu face excepţie, când e vorba de corupţie. Evident la o scară mult mai mare. În vara anului 2010, a avut loc un scandal în care au fost implicaţi directorul coordonator al DSV Bucureşti, Doina Constanţa Lupu şi doi inspectori, Iulian Alexandru Hofman împreună cu Robert George Bejan. Ei au intrat în vizorul DNA pentru luare de mită şi trafic de influenţă în formă continuată, alături de alţi şase angajaţi DSV. Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale rezultă că, în perioada 2007-2010, cei nouă angajaţi al DSV au pretins şi primit bani sau bunuri necuvenite şi au acceptat promisiunea unor astfel de bunuri, în mod repetat, pentru a nu-şi îndeplini îndatoririle de serviciu sau pentru „a face un act contrar acestor îndatoriri referitoare la activităţile de inspecţie, control şi de avizare ori autorizare sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, a unor agenţi economici de pe raza municipiului Bucureşti”. Au existat cazuri în care, dacă nu au luat mită, şefii DSVSA au fost puşi în situaţia de a da mită pentru a fi menţinuţi în funcţie. Este cazul denunţătorului fostului deputat Gheorghe Coman – care a şi fost condamnat la un an de închisoare după ce şi-a recunoscut vinovăţia – adjunctul DSVSA, Ciprian Botezatu. Acesta l-a denunţat pe fostul deputat după ce i-a dat bani şi whisky în schimbul menţinerii în funcţie. Coman a fost acuzat de folosirea influenţei funcţiei de conducere din partid, fiind preşedinte al PC Buzău la data faptelor, pentru obţinerea de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2014-04-02

TAGURI: sanitar, veterinar, siguranta, alimentara, carne, cal, turcanu, isterie, coruptie, ansvsa, manastireanu, aflatoxina

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


NU-S CE SA ZIC!
12 Mar 2014

Consecinta disponibilizarilor IN MASA, a salariilor de mizerie, a personalul insuficient (numeric si/sau pregatit) genereaza (probabil) asemenea stari (anormale).
ALTFEL,
12 Mar 2014

nu-mi explic DE CE ajung oamenii sa se preteze la asa porcarii (ca tot se ocupa, printre ALTELE, si cu verificarea porcinelor).
VEDETI, VOI...
12 Mar 2014

Cand diferentele-s prea mari, altii primind echivalentul in euro (de ordinul miilor de euroi) si altii in roni (devalorizatii lei), oamenii cauta supape, subterfugii, se fac frate cu tatal dracilor, ca sa fie si ei in ton cu ailalti si, de bon-ton.
VASILE
12 Mar 2014

Faceti anchete la DSV Sibiu sa vedeti coruptie si taxe de protectie
VETERINAR SPECIALIST LA STAT
12 Mar 2014

Dupa ce am invatat 6 ani pe branci, in facultate + 2 ani de rezidentiat + 4 ani de doctorat (facut pe bune) si specializari in tari avansate + 15 ani vechime in munca, cu performante de UE cum credeti ca ma simt cu o leafa de functionar public de 2.300 lei ?? Si aia dupa sporuri ...! Asta nu inseamna ca incurajez coruptia dar, nu era mai bine sa ma fac sofer ? Sau sa ma bag intr-un partid de rpetenti si plagiatori ca sa iau 2-3 lefuri nesimtite ca membru in CA la companii nationale, fara sa stiu bine sa vorbesc romaneste ?? Mi-e rusine de fiecare data cand ma intalnesc cu colegii din Vest ( au lefuri de 5000-6000 EUR/luna), care vor sa vada Romania dar nu are cine sa le-o arate ca traieste de azi pe maine... RRUUSINE GUVERNULUI ROMANIEI !!! MERITOCRATIA SI TEHNOCRATIA INSEAMNA NEPOTISM SI POLITICA DE BUDOAR !!
DIN PACATE,
12 Mar 2014

ai mare dreptate, veterinarule specialist!
CHIAR!
12 Mar 2014

De ce nu putem avea si noi salariile alora din U.E.? Ca, tot aderaram la ei..sau, DOAR PE HARTIE?
SI, DE CE
12 Mar 2014

nu cad la PACE comisiile de munca, formate din specialisti, pentru revizuirea functiilor preponderente pe p-ta muncii actuale din Romania, plus revizuirea d.p.d.v. salarial, a categoriilor de functionari care au invatat MULT, au muncit in domeniu si, au chiar doctorate, PE BUNE! Nu ca plagiatorul din varful guvernului...
DACă
12 Mar 2014

se mai ridică pălăria în faţa medicilor veterinari aceia sunt cei care treatează şi salvează viaţa animalelor; dacă nu reuşesc suferă doar cel care a avut animalul. Medicii veterinari care ar trebui să ne păzească de boli ce se transmit prin alimente sunt trataţi cu titluri ca mai sus; dacă nu reuşesc suferă sute sau mii de oameni
CORUPTIE DA !!
12 Mar 2014

Coruptie exista la ANSVSA in contextul general de promovare a politicienilor in Romania pe aceste baza, stabilite de Parlament si Guvern. Pestele de la cap se impute ! Credibilitate exista insa, altfel nu ar accepta China si UE exporturile de animale vii din Romania. In fiecare an vin inspectii peste inspectii la ANSVSA, cu experti adevarati, si care vad cu ochii lor care este situatia reala. Plus probe biologice recoltate in Romania de ei si analizate in afara. Daca nu ar avea credibilitate, restrictiile la export s-ar mentine in continuare. Nu-i asa d-le Muresan ? Pune bibilica la contributie mai bine si documenteaza-te adecvat inaite de a te apuca sa scrii ce ai visat azi-noapte..!
DINCOLO DE POLITICA EXISTA OAM
12 Mar 2014

Dincolo de politicienii corupti mai exista specialisti de inalta calitate profesionala si morala, cu experienta dovedita si pe care se bazeaza sistemul in situatii critice, ca in orice domeniu. Trist este ca sunt tinuti in periferie si exploatati de fostii semi-repetenti, lenesi si fripturisti, ajunsi mari politicieni. Ca in orice domeniu. Alfel eram dezintegrati demult ca natiune..!
NAME
12 Mar 2014

ISTERIE , CORUPTIE SI FRUSTRARE LA CFR CALATORI ? Verificările echipei de control au evidenţiat faptul că, în perioada martie 2013-ianuarie 2014, la nivelul SNTFC CFR Călători SA nu au fost aplicate prevederile legale care limitează nivelul remuneraţiilor stabilite prin contractele de administrare şi respectiv prin contractul de mandat al directorului general. Astfel, în perioada martie 2013 - ianuarie 2014, Valentin Dorobanţu a beneficiat "atât de remuneraţie lunară stabilită prin contractul de mandat, echivalentul în lei a 7.000 de euro net, cât şi de remuneraţie lunară de administrator în cuantum de 2.000 de euro net". Rezultă că Valentin Dorobanţu "a beneficiat în mod necuvenit de remuneraţia de administrator de aproximativ 93.742 de lei". Practic, Valentin Dorobanţu a încasat lunar 9.000 de euro, adică de vreo şase ori mai mult decât preşedintele Traian Băsescu, dacă ţinem cont că şeful statului primeşte lunar circa 1.500 de euro.
ACARUL PAUN
12 Mar 2014

STOP "DESFRAULUI" PE BANII ROMANILOR ? DL. SOVA , CAT MAI PERMITETI JAFUL DE LA CFR CALATORI ? “Radiografia dezastrului de la CFR Călători . Managerul privat al CFR Călători, Valentin Dorobanţu, botezat de ceferişti “Smart”, pentru şmecheriile pe care le-a regizat şi încă le mai regizează în zona transportului feroviar de călători, a intrat în vizorul procurorilor DNA şi Poliţiei Române pentru “performanţa” de a trage pe linie moartă compania de stat” DNA TREBUIE SA -I RIDICE CU AUTOCARUL … AJUNGE CU BATAIA DE JOC PE BANI PUBLICI. DOROBANTU VALENTIN , ALEXANDRA GATEJ , CLAUDIU DUMITRESCU , DANA RACHILA GALBEN , CARMEN MARIA POPESCU , MIU ILEANA , MANTESCU CRISTINA , LILIANA CONSTANTINESCU , MANTOIU CORNEL , ZAHARIA ADRIAN , MARCELA NAE , ZAMFIR EMIL , PROTOPOPU GABRIEL , NITA ROBERT , TIMIS BOGDAN ,CRINTEA STEFAN , ETC. PROTAGONISTII DEZASTRULUI?
ALT VETERINAR
20 Mar 2014

In articol si comentarii sunt multe adevaruri care macina profesia de medic veterinar.La DSVSA Sibiu acum si din totdeauna a fost coruptia la ea acasa,un director PDL se crede marele specialist si mai are acum si o directoare venita de la Galati care l-a invatat,,meserie,,o putoare ordinara.ANSVSA NU A LUAT NICI O MASURA CU ACEASTA DESI A FOST SANCTIONATA IN COMISIA DE DISCIPLINA
DE LA BRAILA
04 Iul 2014

Ati uitat de cazul lui Dragan Gicu dir.ex. de la DSVSA Braila, condamnat la 3 ani de puscarie cu suspendare in dosarul lui Gheorghita Viorel, pentru trafic de influenta si fals intelectual.A pus pe piata alimente contrafacute din carne expirata si s-a opus aplicarii proceselor verbale de contraventie firmei transportatoare.
DR. DOLITTLE
08 Iul 2014

Ansvsa-ul e pe nedrept ocolit de DNA si de ANI. Doar o privire pe declaratiile de avere ar duce la revelatii si conexiuni nebanuite. Daca ansvsaul si clientela lui nu se mai satura de hotomanii si nu fac ceva serios ca sa previna isteriile, o sa traga consecinte foarte serioase. http://www.evz.ro/ce-putem-invata-de-la-vaca-nebuna.html
RALUCA
31 Ian 2015

Ce va mai smiorcaiti... Bravo lor ca-s smecheri si se descurca! Spaguta e buna cand v-o da cineva sau cand o dati sa rezolvati ceva, a? Acum totul inseamna bani fraierilor, toata lumea alearga in limba dupa bani cat mai sunt, TOT UNIVERSUL INSEAMNA B A N I !!!
Random imageUltimele stiri

Apa Nova