2017-01-22 12:06

DEZVALUIRI


120.000 de euro șpagă luată de un consilier ANAF. Un inspector fiscal și fondatorul firmei de consultanță financiară RIFF, mituiți de afaceristul italian judecat alături de un fost secretar din Ministerul Finanțelor

 |  20:22
120.000 de euro șpagă luată de un consilier ANAF. Un inspector fiscal și fondatorul firmei de consultanță financiară RIFF, mituiți de afaceristul italian judecat alături de un fost secretar din Ministerul Finanțelor
Președintele și acționarul firmei GalaxyTobacco, fost partener de afaceri cu magnatul Ioan Niculae, a făcut mai multedenunțuri în timp ce era anchetat la DNA în dosarul, ajuns pe masa instanței,privind prejudiciul de 40 de milioane de euro creat bugetului de stat de fostulsecretar de stat în Ministerul Finanțelor, Gabriela Iordache. În urmadenunțurilor, au picat un consilier superior în ANAF și un avocat, consultantfinanciar în cadrul unei firme renumite pe piața financiar-bancară.

Procurorii DNA i-au reținut, în urma acestordenunțuri și a probelor adunate, pe consilierul superior Adrian NicolaeGavrilă, din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, precum și peavocatul Mircea Cătălin Stăncescu, din cadrul Baroului București, fondator și președinteonorific al Riff Holding International (RHI), cel mai important furnizor deexpertiză în domeniul serviciilor financiare din România. Cei doi au fostarestați de magsitrații Curții de Apel București.

Mită cerută pentru actualul șef al Vămilor

Potrivit anchetei, în perioada2007-2008, Adrian Gavrilă, în calitate de consilier în cadrul ANAF, a primit dela omul de afaceri italian Antonello Celestini suma de 120.000 de euro pentru ainterveni pe lângă factori de decizie din cadrul ANAF asupra cărora aveainfluenţă, pentru ca inspectorii fiscali să nu blochezeconturile firmei la care denunţătorul era acţionar, respectiv GalaxyTobacco, din cauza neplăţii TVA la termen, către stat.

Încursul anului 2008, Adrian Gavrilă i-a cerut afaceristului italian 400.000 de europentru a interveni pe lângă o persoană cu funcţie de conducere la Administraţia Naţionalăa Vămilor, pe lângă care lăsase să creadă că are influenţă, astfel încât să fieefectuat transferul unei cantităţi de 960 tone tutun din România în Italia,fără plata accizelor aferente. În cursul lunii noiembrie a anului trecut,Adrian Gavrilă i-a cerut lui Celestini 200.000 de euro pentru a interveni pelângă aceeaşi persoană cu funcţie de conducere de la Administraţia Naţionalăa Vămilor, în vederea ridicării sechestrului de pe tutunul aflat în porturileConstanţa şi Giurgiu.

Potrivitdezvăluirilor făcute recent de Antonello Celestini postului de televiziuneAntena 3, persoana cu funcție de conducere din cadul ANV era Viorel Comăniță,fost adjunct al recent demisului Radu Mărginean, pe care acum îl înlocuiește.

Unmilion de euro promiși unui șef din ANAF

Înluna august a anului 2009, Marius Cătălin Stăncescu a primit de la AntoneloCelestini 50.000 de euro, prin intermediul SC Amerisco Enterprises LTD -societate de tip offshore înregistrată în Cirpu - pentru a interveni pe lângăcomisari din cadrul Gărzii Financiare - Comisariatul General, pe lângă care alăsat să se creadă că are influenţă, pentru a nu se constata, cu prilejul uneiverificări la firma Galaxy Tobacco, fapte de evaziune fiscală şi decontrabandă. În cursul lunii noiembrie a anului trecut, Marius CătălinStăncescu i-a cerut afaceristului italian 30.000 de euro, din care a primit21.000 de euro, pentru a interveni pe lângă comisari din cadrul GărziiFinanciare - Comisariatul General, pe lângă care a lăsat să se creadă că areinfluenţă, pentru a nu fi constatate, cu prilejul verificărilor aflate în curs,fapte de evaziune fiscală şi de contrabandăla firma Galaxy Tobacco. În cursul aceleiași luni, Marius Cătălin Stăncescu a acceptat promisiunealui Celestini ca, prin intermediul său, să remită 1.000.000 de eurounei persoane din conducerea ANAF, pretinzând pentru sine, în contulintervenţiei, un procent de 10. Pentru șpaga ce urma a fi dată, afaceristul urma săînfiinţeze o fabrică de ţigarete care să funcţioneze clandestin, ferită decontroalele ANAF.

Avocatul Marius Stăncescu, președintefondator al RIFF Holding International

MariusCătălin Stăncescu este expert în relatii financiar-bancare interne șiinternaționale, fondator și președinte onorific al RIFF Holding International(RHI), cel mai important furnizor de expertiză în domeniul serviciilorfinanciare din România, care, în peste 10 ani de activitate, a integrat șipromovat servicii de contabilitate, audit financiar, consultanță fiscală,evaluare, finanțări, fuziuni și achiziții, management financiar în proiecte deinfrastructură, real estate, energie etc. Începând cu anul 2007, MariusStăncescu a devenit avocat în Baroul Bucuresti, fondator și partener al SCADeli&Asociații, societate de avocatură parteneră a Grupului RIFF.

Adrian Gavrilă, membru al SindicatuluiFuncționarilor Publici

Adrian Nicolae Gavrilă este consiliersuperior clasa I în cadrul Direcției Generale de Coordonare a InspecțieiFiscale a Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Are, potrivit ultimeideclarații de avere, o casă și un teren (pentru care are drept de folosință cutitlu oneros), precum și un credit bancar de 200.000 de euro, scadent în 2030.Este membru în cadrul Sindicatului Național al Funcționarilor Publici.

Tun de 44 milioane de euro dat bugetului destat. Denunțătorul este judecat alături de fostulsecretar de stat în Ministerul Finanțelor, Grațiela IordacheDosarul de la care s-a ajuns la aceastăanchetă și la reținerea consilierului ANAF și a avocatului Marius Stăncescu afost instrumentat de procurorii DNA și trimis instanței în 20 decembrie 2010.În acest dosar, Antonello Celestini a fost trimis în judecată alături de fostulsecretar de stat în Ministerul Finanțelor, Grațiela Iordache.

Potrivit procurorilor, în perioada noiembrie2007- aprilie 2009, SC GALAXY TOBACCO SA (fosta Societate Națională TutunulRomânesc) a emis şi pus în executare două contracte, având ca obiect transferuldreptului de proprietate asupra cantităţilor de 231,7 tone şi de 871,2 tonetutun brut către firma italiană SC CTS SRL (ConsorzioTabacchicoltori di San Giustino – Consorțiul cultivatorilor de tutun din SanGiustino) acționar majoritar al Galaxy Tobacco. Transferul afost efectuat din depozite neautorizate ca antrepozit fiscal, cu încălcareadispoziţiilor legale privind antrepozitul fiscal şi fără a avea autorizaţie decomercializare.

În perioada noiembrie 2007-aprilie 2009, SCGALAXY TOBACCO SA a transferat proprietatea a 871,2 tone tutun brut dindepozite neautorizate ca antrepozit fiscal (Bucureşti, Rm. Sărat, Urziceni, Tg.-Jiu)către SC CTS SRL Italia, prin întocmirea unor acte juridice frauduloase şioperaţiuni fictive, scopul final fiind eludarea obligaţiilor fiscale prinascunderea sursei impozabile. Prin neplata obligaţiilor fiscale a fost creat unprejudiciu de 177.932.898,49 lei. Totul a fost posibil datorită Grațielei Iordachecare, în calitatea sa de secretar de stat în MFP, dar și director la Direcţiade legislaţie în domeniul accizelor, împreună cu Livia Bădescu, şef serviciu încadrul Direcţiei de legislaţie în domeniul accizelor, a semnat o adresă către AutoritateaNaţională a Vămilor (ANV), având ca efect scutirea de la plata accizelor atransferului de proprietate a tutunului brut de la GALAXY TOBACCO SA la SC CTSSRL. Adresa în cauză avea caracter obligatoriu, organele regionale ale ANVaplicând-o în sensul permiterii scoaterii din ţară a celor 871,2 tone tutunfără plata accizei şi a TVA. Anterior emiterii acestei adrese, ANV îşiexprimase un punct de vedere contrar.Astfel, a fost creat bugetului de stat un prejudiciu de 186.173.777,29 lei (aproximativ 44 milioane euro).

„DNAa pus în discuţie un trafic de influenţă la domnul Blejnar de peste un milionde euro”

Apărătorulavocatului Marius Stăncescu, Ioan Cazacu, a declarat că DNA a pus în discuţie"un trafic de influenţă la domnul Blejnar de o valoare destul de mare, de pesteun milion de euro". "Esteo încercare disperată a DNA de a fabrica probe în acest dosar, prin alăturareaclientului meu de o persoană din cadrul ANAF, cu care nu are nici o legătură.Toate lucrurile asteaconduc, după opinia mea, la încercarea DNA de a scoate o arestare în condiţiilepe care le cunoaştem cu toţii", a susţinut Cazacu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-02-09

Mai multe imagini:
120.000 de euro șpagă luată de un consilier ANAF. Un inspector fiscal și fondatorul firmei de consultanță financiară RIFF, mituiți de afaceristul italian judecat alături de un fost secretar din Ministerul Finanțelor
zoom
120.000 de euro șpagă luată de un consilier ANAF. Un inspector fiscal și fondatorul firmei de consultanță financiară RIFF, mituiți de afaceristul italian judecat alături de un fost secretar din Ministerul Finanțelor
zoom
120.000 de euro șpagă luată de un consilier ANAF. Un inspector fiscal și fondatorul firmei de consultanță financiară RIFF, mituiți de afaceristul italian judecat alături de un fost secretar din Ministerul Finanțelor
zoom
Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image