2019-03-21 12:02


120 de persoane transformate în sclavi pentru bunăstarea unor traficanţi de persoane

 |  19:09
Procurorii Direcţiei de Investigare aInfracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală şiServiciul Teritorial Iaşi au reuşit să destructureze o reţea specializată întraficul de persoane în vederea exploatării prin muncă. Pentru probareainfracţiunilor au fost efectuate 21 de percheziţii domiciliare în Bucureşti, Iaşi,Ilfov, Braşov şi Sălaj.

După mai multe luni de anchetă,desfăşurată în colaborare cu autorităţile din Spania, procurorii DIICOT aureuşit să destructureze un grup infracţional organizat, format din 15 persoane,care se ocupau cu traficul de persoane în vederea exploatării pentru muncă în alteţări din Uniunea Europeană. În vedereadepistării învinuiţilor şi ridicării mijloacelor materiale de probă, au fostefectuate 21 de percheziţii domiciliare simultane pe raza municipiilorBucureşti, Iaşi, Ilfov, Braşov şi Sălaj. În mod concret, spun anchetatorii, subcoordonarea liderilor grupului – Niculcea Stejărel, în vârstă de 53 de ani şi CaiaGheorghe, în vârstă de 50 de ani, au constituit mai multe societăţi comercialecare, în mod aparent legal, desfăşurau activităţi de recrutare şi plasare a forţeide muncă în Cehia, Spania, Italia, Germania şi Cipru. În fapt, indiviziiprofitau de starea financiară precară a doritorilor şi le ofereau contracte demuncă false, cu privire la condiţiile de muncă, salariul oferit de angajator,condiţiile de masă şi de cazare.

Prin această modalitate de inducere îneroare au fost recrutate, transportate în străinătate şi exploatate prinexecutarea unor munci cu încălcarea normelor în vigoare şi fără încheierea înmod legal a unor contracte de muncă, un număr total de peste 120 de persoane. Dupăce ajungeau la destinaţie, victimele erau cazate în locuri insalubre fără apăcurentă şi fără hrană. Erau obligate să muncească mai mult de 12 ore pe zi.Acestea nu puteau părăsi locaţiile fiindcă nu aveau documente şi pentru că eraupăzite. La sediul DIICOT – Structura Centrală şi Serviciul Teritorial Iaşi aufost conduse 22 de persoane, faţă de care s-a dispus anterior începereaurmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grupinfracţional organizat şi trafic de persoane. La acţiune au participat ofiţeride poliţie judiciară din cadrul DCCO Bucureşti şi BCCO Iaşi. Surse judiciare audeclarat că până în prezent, prin exploatarea prin muncă a victimelor, membriigrupării au obţinut sume de ordinul zecilor de mii de euro.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-08-12
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...