2019-01-22 21:01


1,2 tone de cocaină costă 100 milioane de euro şi 70 de ani de închisoare

 |  19:10
1,2 tone de cocaină costă 100 milioane de euro şi 70 de ani de închisoare

Cărăuşii celei mai mari cantităţi de cocaină capturatăîn România vreodată au fost condamnaţi, fiecare, la pedepse de peste 20 de anide închisoare. Un spaniol şi doi băcăuani au fost prinşi, în luna ianuarie aanului trecut, introducând în ţară 1,2 tone de cocaină. Este, în acelaşi timp, şicea mai mare cantitate confiscată în ultimii zece ani în Europa. „OperaţiuneaRio” a fost numele de cod al acţiunii de capturare a cocainei aduse dinBrazilia şi a fost derulată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilorde Criminalitate Organizată şi Terorism.

TribunalulConstanţa i-a condamnat, ieri, la pedepse cuprinse între 22 şi 24 de ani dedetenţie, pe Antonio Alvarez Cano, Adrian Vasile Chiribău şi pe Elena RamonaCioroabă. Cei trei au fost reţinuţi în 30 ianuarie 2009, după ce au introdus înţară două containere cu lemn de cedru adus din Brazilia, în care erau ascunsepachetele cu „moartea albă”, cântărind 1.203,9 kilograme de cocaină de puritatepeste 90%.

Drogurilevalorau pe piaţă 100 milioane de euro

Încursul anchetei, procurorii au stabilit că, la finele anului 2008, prinintermediul unei firme înmatriculate în judeţul Gorj, cei doi români, originaridin Bacău, au efectuat un import de material lemnos, lemn de cedru, dinBrazilia, urmând ca marfa să ajungă în Terminalul Agigea Port Constanţa.Transportul tranzita România, destinaţia finală fiind Spania. Începând cu datade 21 ianuarie 2009, cei trei au încercat în mod repetat scoatereacontainerelor din vamă, în vederea tranzitului intern, fără efectuarea unuicontrol riguros.

Containerula ajuns în Portul Constanţa Sud – Agigea, în luna decembrie, din Brazilia.Procurorii DIICOT, împreună cu ofiţeri ai Brigăzii de Combatere a CriminalităţiiOrganizate şi cu funcţionari ai Autorităţii Naţionale a Vămilor, au aşteptatpână când reprezentanţii firmei importatoare au venit să preia marfa dincontainer şi au intervenit. În 30 ianuarie, în urma controlului fizic totalasupra conţinutului containerelor, au fost descoperite în interiorul paleţilorcu scândură de cedru patru compartimente executate după metoda "dop",care conţineau 1.080 de calupuri de cocaină, având inscripţionat logo-ul"trifoi" şi "toyota", ambalate în folii de plastic dediferite culori. Valoare de piaţă a drogurilor era de 100 milioane de euro.

Lapercheziţia corporală efectuată asupra celor trei a fost găsită suma de 140.000de euro, aceasta fiind indisponibilizată, împreună cu cele două autoturisme deteren, marca Mercedes ML, respectiv Land Rover Freelander, aparţinândinculpaţilor. "Este de subliniat faptul că acţiunea concertată aprocurorilor DIICOT, organelor de poliţie şi organelor vamale s-a finalizat cucea mai mare captură de cocaină realizată vreodată pe teritoriul României şiuna din cele mai importante din Europa din ultimii 10 ani", spuneauprocurorii DIICOT la acea vreme.

Ceidoi români şi spaniolul au fost arestaţi preventiv de magistraţii constănţeni.Ieri, Tribunalul Constanţa i-a condamnat la închisoare - Antonio Alvarez Cano,la 24 de ani, Adrian Vasile Chiribău şi Elena Ramona Cioroabă, câte 22 de ani şişase luni. Decizia tribunalului poate fi contestată la Curtea de Apel Constanţa.

Avocaţiiau susţinut că drogurile au fost „plantate”

Magistraţiiconstănţeni au audiat, în timpul procesului, doi vameşi care au spus cum s-afăcut vămuirea containerelor. Nicolae Grădinaru şi Adrian Voicu au declarat, launison, că s-au respectat procedurile standard în astfel de situaţii şi că nui-au văzut niciodată pe cei trei acuzaţi, Antonio Cano Alvarez, Elena RamonaCioroabă şi Adrian Vasile Chiribău. Cei doi vameşi au fost citaţi ca martori înacest proces în urma declaraţiei fostului şef al Biroului Vamal Constanţa Sud -Agigea, Iulian Teşeleanu, din care a reieşit că lucrătorii vamali care s-auocupat de importul de cherestea în care era ascunsă tona de droguri ar putea fiimplicaţi în contrabanda de cocaină. Grădinaru şi Voicu, ambii operatori încadrul compartimentului „Scanare“ din Vama Constanţa Sud - Agigea, au declaratcă au participat la controlul fizic al containerului, care avea sigiliuloriginal, şi au fost de faţă la descoperirea cocainei. Ei au infirmat variantaavocaţilor celor trei acuzaţi, care susţin că drogul a fost „plantat” încontainer încercând să demonstreze că dosarul a fost o înscenare. „Nu cred căexistă posibilitatea ca, după controlul fizic al unui container, marfa să fiereintrodusă şi containerul resigilat”, afirma, la acea vreme, Adrian Voicu.

ÎnRomânia trebuiau să mai ajungă 3,9 tone de cocaină

După o săptămână, pe 5 februarie, autorităţile româneau transmis către DEA (Drug Enforcement Administration) datele rezultate dinancheta DIICOT. Informaţiile furnizate s-au dovedit a fi întemeiate, dovadă înacest sens fiind faptul că în Portul Paranagua, din Brazilia, au fostdescoperite alte cinci containere, pregătite de expediţie către Europa de Vest,tranzitând România, conţinând 3,9 tone de cocaină, ambalată şi disimulată înacelaşi mod precum cea capturată în Portul Agigea - Sud.În urma acesteicapturi, una dintre cele mai importante din Brazilia din ultimii ani, Poliţiadin Parana l-a arestat pe Charles Robert Dezero, unul dintre cei mai maritraficanţi de droguri din Brazilia, care este suspectat că ar fi distribuit ojumătate de tonă de cocaină în curs de o lună. Astfel, România trebuia să fie ţarăde tranzit pentru 5 tone de cocaină.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638951-12-06

Mai multe imagini:
1,2 tone de cocaină costă 100 milioane de euro şi 70 de ani de închisoare
zoom
1,2 tone de cocaină costă 100 milioane de euro şi 70 de ani de închisoare
zoom
1,2 tone de cocaină costă 100 milioane de euro şi 70 de ani de închisoare
zoom

loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...