2017-01-20 05:46

DEZVALUIRI


25 de ani de închisoare pentru crima din Eforie. Principalul suspect al uciderii Cristinei Radu este fugit de cinci ani din ţară

 |  19:38
25 de ani de închisoare pentru crima din Eforie. Principalul suspect al uciderii Cristinei Radu este fugit de cinci ani din ţară
Fiul unui fost deputat PD, Alexandru Radu, acuzat că,în vara lui 2002, şi-a ucis soţia, care era fiica viceprimarului din Eforie, afost condamnat, ieri, de Tribunalul Alba, la 25 de ani de închisoare şi 10 aniinterzicerea unor drepturi. Sentinţa este atacabilă cu recurs în termende 10 zile.

Dupănumai o lună de arest, Alexandru Radu a fost pus în libertate, iar un an maitârziu a plecat din ţară. Nu a revenit nici până în ziua de azi. Cazul a foststrămutat la cererea avocaţilor apărării pe rolul Tribunalului Alba. Radu aobţinut o achitare, însă, prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie,procesul a fost judecat din nou.

Cumplitaveste

Înurmă cu opt ani, pe 12 august, în jurul orei 4.00, Cristina Radu, de 24 de ani,fiica viceprimarului din Eforie, Ionel Udrea, a fost găsită ucisă în vila dinEforie Sud, ce-i purta numele. Tânăra era măritată de nici două luni cuAlexandru Radu, fiul fostului deputat PDL şi director în Primăria Capitalei,Dumitru Radu.

Relaţiadintre cei doi tineri a fost posibilă graţie prieteniei dintre părinţii lor.„Fuseseră colegi până în clasa a IV-a la şcoala generală din Eforie, dar apoipărinţii lui s-au mutat şi nu s-au mai văzut. M-am întâlnit după ani cu tatăllui, ne-am întrebat unul pe celălalt ce ne mai fac copiii şi ne-am gândit...amândoi stăteau bine la capitolul material, Cristina nu avea pe nimeni...“,povestea Ionel Udrea. Ultima dată şi-a văzut fiica în 11 august, în jurul orei21.00. „Era pe prispă, cred că împreună cu Alexandru. Mâncau pepene. Apoi m-asunat pe la ora 22.00 să îmi spună că vorbeşte primarul la o televiziune. I-amspus că mă uit deja şi... asta a fost tot“, îşi aminteşte tatăl. La ora 6.00, adoua zi, comandantul Poliţiei Eforie i-a bătut în geam. „Mi-a spus că s-aîntâmplat ceva la vilă. Apoi că s-a întâmplat ceva cu Cristina... că a fostomorâtă“, rememora tatăl tinerei. S-a dus la vilă, însă nu a fost lăsat săintre în încăperea în care fiica sa zăcea, plină de vânătăi, strangulată cu uncablu de telefon mobil şi cu o pungă trasă pe cap. „A trebuit să aşteptăm săvină procurorul şi după aceea m-au lăsat să intru. L-am văzut şi pe el. Zăceape jos, spunea că îi este rău“, a povestit Ionel Udrea.

Testepoligraf picate

Declaraţiilelui Alexandru Radu s-au contrazis pe tot parcursul anchetei cu cele alemartorilor. Cei doi prieteni cu care tânărul a mers la discotecă în acea noaptespun că, înainte de plecare, Alexandru a zăbovit aproximativ 45 de minute încameră cu soţia lui. El a susţinut tot timpul că n-a stat cu ea mai mult de 15minute, cât i-a luat să se spele şi să se schimbe. Supus la testul poligraf,Alexandru a fost depistat nesincer la întrebările "Ştii sigur cine aomorât-o pe soţia ta?”, "Tu ai omorât-o pe soţia ta?”, "Tu aisufocat-o pe soţia ta?” şi "Tu ai sugrumat-o pe soţia ta?”. Pe lângămodificări ale respiraţiei şi pulsului, în raportul de expertiză întocmit la 27august 2002 sunt notate şi alte elemente care sugerează nesinceritateasuspectului: evitarea privirii, modificări de paloare, contraîntrebări, latenţăîn răspunsuri şi disconfort psihic. Alexandru a fost arestat preventiv înperioada 12 august 2002-18 septembrie 2003. Procesul a fost strămutat Alba Iulia, pentru că tatăl Cristinei fiindviceprimar în Eforie avocaţii s-au temut de eventuale presiuni asuprajudecătorilor. Tribunalul Alba l-a achitat de două ori pe Alexandru Radu. Peparcursul procesului, tatăl lui Alexandru, Dumitru Radu, a depus la dosar omulţime de contestaţii care să demonteze teoriile procurorilor. "Amcheltuit o grămadă de bani în procesul ăsta. Pe lângă experţi, m-a învăţat unprocuror bătrân să-mi aleg, pentru fiecare fază a cercetării şi a procesului,alt avocat. Adică cel care e cel mai bun pe faza respectivă”, declara, în 2008,pentru „Jurnalul Naţional”, Dumitru Radu.În ianuarie 2005, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a retrimis dosarul laParchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa pentru refacerea urmăririi penale,iar în noiembrie 2007, procurorii au trimis din nou dosarul în instanţă.Alexandru Radu părăsise însă România la jumătate de an după reîncepereaurmăririi penale.

Tatălsuspectului: „Justiţie de rahat. Facem recurs”

Procesuls-a judecat în lipsa lui Alexandru Radu, iar acesta a primit ieri sentinţa."Instanţa condamnă inculpatul la 25 de ani de închisoare şi 10 aniinterzicerea unor drepturi, conform art. 64 lit. a, b, d, e din Codul penal. Deasemenea, inculpatul este obligat la plata de daune morale al căror cuantum vafi stabilit ulterior, către partea civilă, respectiv tatăl victimei.” IonelUdrea, tatăl Cristinei, a cerut daune în valoare de 1.000 de euro. "Nuvreau să mă îmbogăţesc. Iar sentinţa asta nu e cine ştie ce fericire pentrumine, după atâta timp... Dar e o descărcare, în sfârşit se face dreptate”, aspus el. Dumitru Radu, tatăl lui Alexandru, a aflat de la ziarişti că fiul săua fost condamnat. "Doar 25 de ani? Cum, nu-l împuşcă? Ce să vă zic? Ojustiţie de rahat, sensibilă la presiuni. Vom face recurs, fără discuţie. Iarîntr-o săptămână o să fac şi plângere penală împotriva tuturor procurorilor şijudecătorilor din acest caz, pentru falsuri”, a tunat el la telefon. Susţine cănu mai ştie de 4 ani unde este Alexandru şi că, ultima dată când l-a văzut, erala Singapore.

Tatălsuspectului, Alexandru Dumitru Radu, a fost deputat FSN şi, ulterior, PD deConstanţa şi Giurgiu, în trei legislaturi, din 1990 până în 2000. Între 1996 şi2000, a fost vicepreşedinte al Comisiei de anchetă privind situaţia floteimaritime române. Ulterior, pe vremea mandatului de primar al lui TraianBăsescu, Dumitru Radu şi soţia sa, Elena Radu, au ajuns directori în PrimăriaCapitalei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-01-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image