2017-01-18 05:58

DEZVALUIRI


2,8 milioane de euro încasaţi de la APIA de firma deputatului independent Claudiu Ţaga

 |  18:34
2,8 milioane de euro încasaţi de la APIA de firma deputatului independent Claudiu Ţaga

Aproximativ 2,8 milioane de euro a încasatfirma deputatului independent Claudiu Ţaga de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţiipentru Agricultură, pentru a efectua controale prin teledetecţie a parcelelorde teren agricol aparţinând fermierilor ce urmează să încaseze subvenţia lahectar din fonduri europene. Societatea Gauss SRL, cu sediul în Timişoara, carea câştigat contractul atribuit de APIA, apare în declaraţia de interese aparlamentarului Claudiu Ţaga şi a mai încheiat, anii trecuţi, contractesimilare. Mai mult, societatea Gauss este o afacere de familie a deputatului,soţia sa încasând de la această firmă venituri salariale, iar deputatuldividende de o jumătate de miliard de lei vechi.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţiipentru Agricultură, instituţie aflată în subordonarea MinisteruluiAgriculturii, a organizat, la începutul lunii iunie a anului curent, o licitaţiedeschisă în vederea contractării de servicii de control prin teledetecţie acererilor de plată pe suprafaţă, aferente campaniei agricole pe anul 2011. În paralel,autoritatea contractantă a contractat şi servicii de verificare a imaginilorsatelitare furnizate de către Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene.Afacerea a fost demarată la mijlocul lunii martie, iar la data de 7 iunie afost desemnată câştigătoare oferta societăţii timişorene Gauss SRL, care a obţinutdouă contracte. Primul contract, în valoare de 4.402.725,57 lei fără TVA,vizează efectuarea controalelor pe judeţele Maramureş, Bistriţa Năsăud, Cluj,Arad, Alba, Timiş, Sibiu, Gorj şi Braşov. Cel de-al doilea contract, în valoarede 5.102.217,55 lei fără TVA, vizează controalele ce vor fi efectuate pe razajudeţelor Suceava, Bacău, Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Teleorman, Tulcea şiConstanţa. În total, societatea Gauss SRL a încasat de la APIA peste11.674.227,4 lei cu TVA inclusă, adică 2.779.636,29 euro.

Potrivit prevederilor contractuale,societatea timişoreană urmează să realizeze servicii de control prin teledetecţiea cererilor de plată pe suprafaţă depuse de fermieri, fiind estimate peste103.766 dosare de control care vor fi supuse verificărilor prin teledetecţiepentru întreaga periodă de derulare a contractului. Potrivit unor surse APIA, pentruprimul lot, firma Gauss SRL va trebui să controleze nouă zone, având o suprafaţătotală de 12.120 de kilometri pătraţi, iar pentru al doilea lot, care cuprindetot nouă zone, va trebui să controleze peste11.360 de kilometri pătraţi.

Caiet de sarcini, întocmit cu dedicaţie

Potrivit datelor Oficiului Naţionalal Registrului Comerţului, societatea Gauss SRL, cu sediul în Timişoara, a fostînfiinţată în anul 1992. La vremea respectivă, firma era deţinută de către SCPetrobanat Holding SRL, cu 51% din beneficii şi pierderi, de Claudiu Ţaga(actual deputat independent, dar la vremea respectivă şef serviciu topografieal Uzinei 18 Mecanizate Debal), cu 25%, şi de colegul acestuia de armată,Mircea Stoian, cu 24% din acţiuni. Ulterior, acţionariatul firmei s-a modificat,din societate intrând şi ieşind alţi asociaţi. În anul 2010, o parte din acţiunileterţilor au fost achiziţionate de căte Mircea Stoian, care, în ianuarie 2010, acesionat toate părţile sociale către mama sa, Viorica Stoian, născută în anul1936. Structura acţionariatului Gauss SRL la data de 20 ianuarie 2010 arăta înfelul următor: Viorica Stoian deţinea 10.388 părţi sociale, în timp cedeputatul Claudiu Ţaga deţinea 5.352 părţi sociale.

Relaţia dintre firma deputatului Ţagacu APIA a fost închegată în anul 2008, când Agenţia de Plăţi a organizat olicitaţie pentru acelaşi tip de servicii – controlul prin teledetecţie. Toateloturile, ceea ce a însemnat la vremea respectivă o cheltuială bugetară de 8,7milioane de lei, au fost atribuite societăţii Gauss SRL. Pentru că respectivelecontroale nu au putuit fi finalizate la timp, au fost încheiate patru acte adiţionalela contract, fapt ce s-a soldat cu întârzieri la plată a suprafeţelor şi cusancţiuni din partea Uniunii Europene. Ulterior, s-a constatat că acestecontroale nu au stabilit situaţia exactă din teren, motiv pentru care angajaţiiAPIA au trebuit să remedieze „erorile” prin controale la pas, pe teren, făcândpractic încă o dată munca pentru care Gauss SRL a încasat sume importante de labugetul de stat.

Un an mai târziu, APIA a demarat unnou contract similar. Pe care l-a atribuit tot către Gauss SRL, cu singuradiferenţă că de această dată autoritatea contractantă a plătit suma de 24 milioanede lei. Această societate a fost din nou agreată, fiind avantajată încă dincuprinsul caietului de sarcini, care stipula că va fi luată în calcul ofertafirmelor care au derulat contracte similare. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi înanul 2011, când APIA a stipulate în cuprinsul caietului de sarcini, la criteriude atribuire a contractului, „experienţa similară, prin prezentarea unuicontract de prestări servicii de control prin teledetecţie şi fotogrametriepentru cel puţin 200.000 de parcele”.

Deşi infirmă că mai are legături cu firma, Ţaga a încasat anul trecut dividendede 50.000 de lei

Claudiu Ţaga a intrat în ParlamentulRomâniei fiind ales uninominal, prin redistribuirea voturilor, ca deputat dinpartea Partidului Naţional Liberal. După ce apele politicii au început să setulbure, Ţaga a dezertat din partid, cochetând pentru o scurtă periodă de timpcu Partidul Democrat Liberal. Devenit, între timp, parlamentar independent, ClaudiuŢaga a trecut cu arme şi bagaje în formaţiunea patronată de către ministrul apărării,Gabriel Oprea, Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR).

Cu ocazia unei interpelări înmass-media, deputatul Claudiu Ţaga declara că nu mai are nici o legătură cufirma Gauss SRL, care câştigă pe bandă rulantă contracte cu APIA. El precizaatunci că afacerea este condusă de către fostul său coleg de armată, MirceaStoian, şi de către ginerele deputatului. Numai că, potrivit declaraţiei deinterese postate de Claudiu Ţaga pe site-ul Camerei Deputaţilor, el este acţionarîn SC Gauss SRL. Potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului,parlamentarul mai deţine părţi sociale şi în cadrul unei alte societăţi deprofil, Topopet Serv SRL.

2,8 milioane de euro încasaţi de la APIA de firma deputatului independent Claudiu Ţaga
zoom

Din declaraţia de avere pe anul 2010a deputatului mai rezultă că soţia sa, Doina Maria Ţaga, lucrează ca farmacistla aceeaşi firmă Gauss SRL, de unde a încasat venituri salariale în valoare de42.000 de lei. Însuşi deputatul stipulează că, anul trecut, a încasat dividendede la firma Gauss SRL în cuantum de o jumătate de milliard de lei vechi.

Ziarul „Puterea” a încercat timp depatru zile să-l contacteze pe deputatul Claudiu Ţaga în vederea obţinerii unuipunct de vedere referitor la calitatea pe care o deţine în cadrul societăţiiGauss Parlamentarul nu a răspuns la apelurile redacţiei. De asemenea, „Puterea”a înaintat o solicitare scrisă către APIA, în care a cerut detalii referitoarela modalitatea prin care societatea Gauss SRL a fost selectată să efectueze, înmai multe rânduri, controale prin teledetecţie. Până la ora închiderii ediţiei,Agenţia de Plăţi nu ne-a oferit nici un răspuns

Şi-a trecut în CV calitatea de membru al Clubului Lions

Potrivit CV-ului postat pe site-ulCamerei Deputaţilor, Claudiu Ţaga precizează că a lucrat, din 1975 până în 1977ca ofiţer topogeodez în cadrul Brigăzii 37 Rachete Operative Tactice. Între1977 şi 1980, a activat ca ofiţer în cadrul Statului Major al Armatei a 4-aTransilvania, iar în perioada 1980-1983 a fost ofiţer al Statului Major alArmatei a 3-a Craiova. În perioada 1983-1994, Ţaga a activat ca şef serviciutopografic al Uzinei 18 mecanizate Decebal, iar din 1998 până în 2008 a ocupatfuncţia de director general al SC Gauss SRL Timişoara. În anul 2007, Claudiu Ţagaa devenit preşedinte al Comisiei Naţionale a Ordinului Geodezilor din România,după ce, cu un an înainte, a obţinut certificatul Institutului Naţional deAdministraţie, pe probleme de implementare a proiectelor finanţate din fonduristructural ale UE. În cuprinsul CV-ului, Claudiu Ţaga ţine să menţioneze faptulcă este membru al Clubului Lions – Timişoara, din districtul 124 România.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-05-20

Mai multe imagini:
2,8 milioane de euro încasaţi de la APIA de firma deputatului independent Claudiu Ţaga
zoom
2,8 milioane de euro încasaţi de la APIA de firma deputatului independent Claudiu Ţaga
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

DETECTIV
25 Iul 2011

OFITERII DE CADASTRU GERM ANI AR TREBUI SA FACA CUR ATENIE IN DOCUMENTATIIE C ADASTRALE IMPLEMENTATE DE SECURISTI !
DAN
13 Sep 2013

Am ajuns rau pe mana aces tor oameni,nu stiu decat sa ne fure asa cum ne-au furat speranta la alegeri ,si nici macar nu ne acce pta ca, concurenti,pentru ca le este frica.Ei au t otul,noi nimic,si nici ma car nu se straduie sa aib a ceva,dar li se ofera,pe ntru ca au ochii albastri ca taciunele...si-atat.. .se pricep la jocuri,la f alsuri,la furat,la divers iuni,in viata altceva nu au facut..

Adauga un comentariu

Random image