2017-01-17 04:44

DEZVALUIRI


3,6 miliarde dolari, afacerile chinezilor în 2011

 |  21:00
3,6 miliarde dolari, afacerile chinezilor în 2011

China reprezintă de ani buni un interes aparte pentru România. Fără a fi trecuţi în clasamentele oficiale ale revistelor de specialitate, businessmenii chinezi  prosperă în România fiind prea puţin afectaţi de criza actuală.

Cei aproximativ 7.000 de oameni de afaceri chinezi prezenţi pe teritoriul României au creat de-a lungul timpului peste 50.000 de locuri de muncă. Majoritatea se ocupă cu activităţi de comerţ, în special de import-export (vinuri autohtone, haine, materiale de construcţii, jucării – n.r.), acestea constituind principala lor preocupare. Capitalul investit porneşte de la 10.000 de dolari pentru o afacere de mici dimensiuni şi poate ajunge până la 40 milioane de dolari, aşa cum a fost cazul celei mai mari investiţii cu capital chinez din România de până acum, bani alocaţi în energie verde. Aproximativ 80% dintre oamenii de afaceri chinezi sunt localizaţi în Capitală, la Registrul Comerţului înregistrându-se nu mai puţin de 9.000 de firme deţinute de aceştia, unii dintre ei înfiinţându-şi chiar şi câte două companii. Potrivit datelor furnizate de Ambasada Chinei la Bucureşti, numai la nivelul anului trecut, între ianuarie şi septembrie, oamenii de afaceri chinezi au acumulat o cifră de afaceri ce depăşeşte 3,6 miliarde dolari. Nu mai departe de anul trecut, chinezii se arătau interesaţi să investească şi în industria mineritului, dar şi în energie, dorind să cumpere 15% din acţiunile Transelectrica. Tot atunci, autorităţile de la Bucureşti i-au invitat să realizeze autostrada suspendată, care ar urma să facă nodul între sudul şi nordul Capitalei.

Boicotul chinezesc

Una dintre cele mai mari şi serioase piedici pentru ei o reprezintă însă statul român. Deşi cei mai mulţi sunt mulţumiţi de traiul pe care îl duc în propria  ţară, începând cu 2010 China nu mai trimite forţă de muncă în România din cel puţin un motiv care nu face deloc cinste autorităţilor române. Mai exact, intermediarii neserioşi de pe piaţa muncii pe care emigranţii chinezi i-au întâlnit la tot pasul. Comunitatea chineză, în schimb, a donat numai pentru pagubele produse de inundaţiile din 2010 aproximativ 350.000 de dolari, iar pentru cele din anii ’70 a făcut efortul de a dona către statul român, dintr-un foc, 20 de milioane de dolari. Una peste alta, statul român le-a mai făcut o „surpriză placută” afaceriştilor chinezi. În august 2010, Guvernul Boc a dat o ordonanţă de urgenţă prin care îi obliga pe aceştia la un profit anual, impunându-le ca fiecare afacere pe care o controlează pe teritoriul României să aibă cel puţin 10 angajaţi, iar investiţia iniţială să dispună de un capital social de minim 50.000 de euro. Acest lucru a făcut ca mulţi dintre investitorii chinezi să opteze pentru alte ţări din afara UE.

Unii sunt certaţi cu legea

La ora actuală, aproximativ 30% dintre toţi afaceriştii chinezi au drept de şedere permanentă, conform informaţiilor primite de la Oficiul Român pentru Imigrări. În 2011, unul dintre ei a comis o infracţiune de ucidere din culpă, alţi 54 fiind urmăriţi penal pentru alte tipuri de infracţiuni, dar majoritatea pentru evaziune fiscală.

Un raport al Poliţiei Române ne arată faptul că în ultimii 3 ani cel puţin 280 de oameni de afaceri chinezi au fost cercetaţi de oamenii legii pentru infracţiuni economico-financiare, spălare de bani, criminalitate organizată şi, mai grav de atât, pentru tentativă de omor şi omor calificat. La începutul acestei luni, în unităţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor din ţară se aflau 9 persoane private de libertate de cetăţenie chineză, toţi foşti afacerişti. Aceştia îşi execută pedepsele în penitenciare de maximă siguranţă, cum sunt cele din Rahova, Jilava şi Poarta Albă, dar şi în cele cu regim de detenţie deschis sau semideschis, precum cele de la Târgşor sau Giurgiu. Pedepsele pe care afaceriştii chinezi le execută sunt cuprinse între 3 ani şi detenţie pe viaţă, iar prima pedeapsă expiră în termen anul viitor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-01-18

TAGURI: miliarde, afaceri, chineziComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image