2017-01-20 09:53

DEZVALUIRI


4 martie 2011. Cutremur pe scena politică? Instanţa supremă trebuie să decidă, joi, dacă Dan Voiculescu a făcut poliţie politică

 |  20:08
4 martie 2011. Cutremur pe scena politică? Instanţa supremă trebuie să decidă, joi, dacă Dan Voiculescu a făcut poliţie politică
Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţietrebuie să se pronunţe, joi, în procesul senatorului Dan Voiculescu contraConsiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii, care a stabilit căpreşedintele fondator al Partidului Conservatora colaborat cu fostul organ represiv comunist şi a făcut poliţiepolitică.

Procesul care durează deja de cinci ani a ajuns lafinal. Pe 17 februarie, magistraţii instanţei supreme au rămas în pronunţare, chiarla primul termen al recursului declarat de Dan Voiculescu, pentru data de 4martie, după ce i-au respins acestuia o cerere de amânare a judecăţii. În urmăcu un an, pe 5 februarie, Curtea de Apel Bucureşti, instanţa de fond, i-arespins, în parte, contestaţia senatorului conservator împotriva deciziei CNSASprin care acesta fusese catalogat drept colaborator al fostei Securităţi.Dintre toate capetele de acuzare formulate împotriva sa de CNSAS, unul singur arămas, respectiv acela că Dan Voiculescu, sub numele de cod „Felix”, i-a raportatdirectorului întreprinderii de comerţ exterior al cărei angajat era că uncetăţean austriac îl presa să fugă din ţară.

Cererirespinse

Dosarula fost judecat, în 17 februarie, în lipsa senatorului, dar şi a avocatuluiacestuia, care a transmis o cerere de amânare. Judecătorii instanţei supremei-au respins solicitarea, motivând că apărătorul avea obligaţia de a-şi asigurasubstituirea. De asemenea, magistraţii au respins şi o cerere de intervenţieaccesorie în interesul lui Voiculescu, formulată de fostul director alîntreprinderii unde acesta lucra.

ReprezentantulCNSAS în instanţă, ca şi avocata verişoarelor lui Dan Voiculescu, intervenienteîn dosar, au cerut instanţei respingerea recursului lui Voiculescu şimenţinerea deciziei Curţii de Apel Bucureşti.

LegeaCNSAS, modificată

Procesullui Dan Voiculescu a determinat, la un moment dat, şi modificarea legii de funcţionarea Consiliului Naţional de Studiere a Arhivei Securităţii. În vara anului 2007,avocatul Sergiu Andon a ridicat, în timpul procesului de la Curtea de ApelBucureşti, o excepţie de neconstituţionalitate. În şedinţa din data de 31ianuarie 2008, Curtea Constituţională a examinat excepţia deneconstituţionalitate a Legii nr. 187/1999 privind accesul la propriul dosar şideconspirarea poliţiei politice comuniste şi a constatat, cu unanimitate devoturi, că dispoziţiile legii, precum şi cele ale art. 2 şi art. 5 dinOrdonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 16/2006 sunt neconstituţionale. AvocatulSergiu Andon a susţinut că însăşi legea CNSAS lezează drepturi constituţionale,întrucât ar trebui să fie doar o autoritate administrativă autonomă, însă esteun organism care îşi depăşeşte atribuţiile. Sergiu Andon preciza că Parlamentulnu avea dreptul să constituie un organism suprastatal, respectiv CNSAS, care nuse încadrează în separarea puterilor statului şi care depăşeşte cu mult înatribuţii prevederile Legii privind Arhivele Securităţii. „Legal, aceastăinstituţie ar fi trebuit să asigure liberul acces al populaţiei la dosareleSecurităţii, nu să facă judecăţi după norme proprii cu mecanisme abuzive,practici abuzive şi rezultate abuzive”, susţinea Andon. Potrivit acestuia,CNSAS are atribuţii jurisdicţionale mascate, care afectează separarea puterilorîn stat. Sergiu Andon a mai declarat că a depus la instanţă o adresă prin carearată că numele de „Felix” a fost folosit în peste 121 de titluri de ziare,astfel fiind încălcat dreptul la imagine al clientului său.

Cenu este interzis este permis

Încazul în care magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie vor respingerecursul formulat de Dan Voiculescu împotriva deciziei din 5 februarie 2010 a Curţiide Apel, menţinând astfel decizia CNSAS, care stabilise că senatorul a fostcolaborator al fostei Securităţi, vicepreşedintele Senatului se va afla în faţaunei dileme morale - să rămână sau să nu rămână în această funcţie. Altfel,nici o lege nu-i interzice să ocupe în continuare funcţia de vicepreşedinte alSenatului şi, implicit, demnitatea publică de senator, mai ales că funcţia afost căpătată prin votul democratic al electoratului.

Câtdespre viitorul alianţei politice dintre PC şi PNL, pe de o parte, şi PSD, pede alta, acesta nu poate fi afectat decât prin folosirea deciziei judecătoreştide către adversari în scopul ştirbirii imaginii de pe scena politică şi,implicit, din ochii electoratului.

Singuravariantă în care Dan Voiculescu şi-ar pierde funcţia şi calitatea de senatoreste o decizie definitivă de condamnare pentru fals în declaraţii, dar astanumai după o anchetă penală a procurorilor finalizată cu trimiterea înjudecată, ceea ce s-ar întinde pe o perioadă lungă de timp.

Şova(PSD)

„Nupot să mă pronunţ până nu este redactată motivarea deciziei instanţei. Pânăatunci, nu mă interesează decât dacă domnul Băsescu a înfiinţat şi el o asociaţieca a domnului Voiculescu, prin care este oferit ajutor tinerilor din România”

Andon(PC)

„Cunsocândrealitatea, nici nu iau în discuţie ipoteza respingerii recursului. Suntîncrezător în justiţia română şi sunt convins că magistraţii vor pronunţa odecizie corectă”

Bolcaş(PSD)

„Atâtavreme cât nu avem o lege a lustraţiei prin care să fie interzisă ocuparea uneifuncţii publice de către persoane care au făcut poliţie politică, senatorul DanVoiculescu nu are de ce să-şi piardă funcţia, singura condiţie fiind să nu fietrimis în judecată pentru fals în declaraţii. Se poate face un joc de imagineprin folosirea deciziei judecătoreşti, dar nu poate afecta alianţa solidădintre partidele din opoziţie.”

Antonescu(PNL)

„Esteun verdict care priveşte un caz individual,în primul rând trebuie să întrebaţi pe cel care este subiectul acestuiproces şi acestui verdict, pentru USL nu, pentru că sper că nu e un verdictpolitic”

DeputatulPDL Sorin Buta, colaborator al fostei Securităţi, prin decizia definitivă aÎnaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

Cazul lui Dan Voiculescu nu ar fi unic pe scenapolitică. De curând, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a găsit pe deputatulPDL de Argeş Sorin Buta ca fost colaborator al Securităţii, respingându-irecursul formulat împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti prin care sestabilise aceeaşi situaţie.

Secţia Contencios Administrativ a a respins, pe 20 ianuarie, ca nefondat recursul înaintat de deputatulPDL de Argeş Sorin Buta faţă de verdictul dat de CNSAS privind colaborarea sacu Securitatea. CNSAS susţine că Buta ar fi primit bani pentru notele saleinformative.

CNSASsusţine că deputatul PDL Sorin Buta ar fi furnizat organelor fostei Securităţiinformaţii legate de studenţii străini cazaţi în Complexul studenţesc Tei,fiind „recompensat“ cu bani pentru faptele sale. CNSAS arată că Sorin GheorgheButa ar fi fost recompensat băneşte de Securitate. Astfel, potrivit uneichitanţe din 9 decembrie 1983, informatorul "Horia" a semnat pentruprimirea sumei de 500 de lei pentru "aport informativ". O altăchitanţă semnată "Horia", din 24 mai 1984, arată că acesta a primitsuma de 800 de lei pentru "sprijinul acordat". Potrivit unei note deconstatare, Sorin Buta ar fi fost recrutat în calitate de colaborator deSecuritatea Municipiului Bucureşti, pe data de 22 ianuarie 1981, semnândangajamentul pe 22 ianuarie 1983, sub numele conspirativ "Horia".

Deputatul PDL Sorin Buta a declarat, pentru ,în legatură cu decizia ÎCCJ privind colaborarea sa cu fosta Securitate, că seconsideră nevinovat şi că va ataca această hotărâre, "mergând până laCEDO". „Curtea Supremă a respins recursul meu prin careceream dreptul la apărare, o să văd care sunt căile de atac, merg până la CEDO,pentru că mă consider nevinovat", a declarat deputatul PDL.

Potrivitstatului PDL membrii partidului nu au voie să fi fost colaboratori ai fosteipoliţii politice.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-10-05

Mai multe imagini:
4 martie 2011. Cutremur pe scena politică? Instanţa supremă trebuie să decidă, joi, dacă Dan Voiculescu a făcut poliţie politică
zoom
4 martie 2011. Cutremur pe scena politică? Instanţa supremă trebuie să decidă, joi, dacă Dan Voiculescu a făcut poliţie politică
zoom
4 martie 2011. Cutremur pe scena politică? Instanţa supremă trebuie să decidă, joi, dacă Dan Voiculescu a făcut poliţie politică
zoom
Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

MENATWORK
28 Feb 2011

Si asta dupa ce maine, 1 martie, Vintu afla daca mai zburda in libertate...daca nu reuseste sa amane solutia. Si nu m-as mira ca porcul national Voiculescu, sa fie declarat ca nefiint turnator, in ciuda dovezilor, martorilor, verdictului CNSAS, etc. De fapt, un adevarat roman, idiot prin natura fiintei lui, stie ca probele nu conteaza, daca Ciuvica spune ca Basescu e securist, asa e si fara probe, iar Voiculescu, in ciuda probelor, nu e.
SIRIANA
01 Mar 2011

Dupa tot circul arestarilor,anchetarilor si judecarilor din Romania cine mai poate avea incredere, oricat de putin, in justitia lui basescu? Punem pariu ca Bercea Mondialu' n-o sa faca nicio zi de parnaie?
PESTISORUL DE AUR
01 Mar 2011

Singurul politician care ar trebui exclus din politica romaneasca este securistul comunist Basescu. Voiculescu nu are nici cea mai mica legatura cu fosta securitate.
ION CUIBAR
01 Mar 2011

Toti cei care l-au cunoscut inainte de lovitura de stat din dec '89 stiu ca era securist.Insasi comportamentul actual il tradeaza . Chestia cu fundatii este praf in ochii romanilor , da ceva din imensa avere furata (Dunarea-Crescent , Grivco etc.), ca doar nu or fi crescut televiziuni prin copaci. Trebuie suportat si el si altii ca el ,nu avem ce face daca nu au infundat , asa cum trebuia si era echitabil , puscaria la inceputul anului '90. Ce mai canale se puteau sapa cu activistii si securisti
PENTICOSTALUL
01 Mar 2011

VOICULESCU NU ESTE DOVEDIT CU NIMIK. DOSARUL DE SECURITATE AL LUI VOICULESCU ESTE UNUL FABRICAT IN LABORATOARELE PEDELISTE. SECURISTUL COMUNIST DE SERVICIU ESTE BASESCU.
PREMIERUL
01 Mar 2011

Nu e cel putin hilar faptul ca primul securist al tarii se afla la Cotroceni? De ce nu este nici macar investigata colaborarea sa cu fosta Securitate cata vreme dovezi sunt suficiente?
PREMIERUL
01 Mar 2011

Chiar. Oare va sta Bercea Mondialul in arest? Ca doar nu degeaba si-a vopsit magaoaia aia de palat cu turnulete in portocaliu!!!!!!!Sa se vada, domnule, si din avion care sunt oamneii presedintelui!!!
MENATWORK
01 Mar 2011

Da, ma bucur ca am dreptate, e plin de romani adevarati.
NEGATIV
01 Mar 2011

Pare a fi totusi doar un zvon ''strategic'', Voiculescu se stie ca a avut un rol esential in coalizare.
CARPATHOS
01 Mar 2011

este vorba in mod sigur de o masinatiune venita dinspre cotroceni. voiculescu il deranjeaza teribil pe traian basescu iar acesta a pus in scena aparatul de propaganda

Adauga un comentariu

Random image