2017-01-19 17:09

DEZVALUIRI


60 de lei lunar pentru fiecare sărac

 |  21:00
60 de lei lunar pentru fiecare sărac

O familie biparentală săracă primeşte de la statul român o indemnizaţie lunară de până la 120 de lei, în condiţiile în care fiecare membru al familiei trebuie să facă dovada unui venit de până la 200 de lei. Dacă venitul său creşte cu un singur leu, statul mai taie din indemnizaţie.

Sumele alocate în acest an în bugetul Ministerului Muncii pentru asistenţă socială nu depăşesc 2 milioane de euro. Cele peste 357.000 de familii sărace care au nevoie de susţinere din partea Guvernului au primit în acest an alocaţii în valoare de 66.000 de euro, iar cei peste 650.000 de români din categoria persoanelor cu handicap ori bolnave de HIV-SIDA şi-au încasat drepturile care însumează puţin peste 480.000 de euro. Senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu este de părere că efectul acordului cu FMI, în noua formă a acestuia, va duce la sărăcirea a încă 1,5 milioane de români, în special prin eliminarea subvenţiei la căldură şi a creşterii preţului la alimente.

Membri UE, dar cu speranţă redusă de viaţă

La momentul intrării României în UE, unul din patru săraci era copil, iar în majoritatea ţărilor, copiii erau mai aproape de limita sărăciei decât ansamblul populaţiei adulte. În România, numărul celor săraci depăşea în acel an 1,2 milioane de persoane, dintre care mai mult de un sfert trăiau într-o sărăcie absolută şi erau copii. Un an mai târziu, numărul populaţiei sărace din ţară ajungea la 1,6 milioane, creşterea fiind de aproximativ 4-5% faţă de anul anterior. Potrivit unui studiu realizat de UNICEF, care citează doi experţi de renume mondial, înainte de debutul crizei, România avea cea mai ridicată rată a sărăciei persoanelor încadrate în muncă din Europa, cu alte cuvinte 17% din populaţia angajată trăia sub pragul riscului de sărăcie. România este unul dintre statele membre UE care cheltuieştecel mai puţin pentru protecţia socială (14% din PIB), faţă de o medie raportată în UE de 27%. În plus, romii sunt o problemă aparte. Toate datele oficiale referitoare la sărăcia din România indică romii ca fiind una dintre cele mai vulnerabile categorii de populaţie.

O dată pe an

În prezent, în lume, un om din şapte trăieşte în sărăcie, iar 1,3 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu mai puţin de 1 $ pe zi, potrivit Băncii Mondiale. Tot din cauza sărăciei, 5 milioane de copii mor în fiecare an în întreaga lume. Cu banii sub preş, România a absorbit până-n prezent doar 4% din toate fondurile comunitare puse la dispoziţie de UE (19 mld. euro – n.r.), fapt ce face tot mai sumbru viitorul categoriilor defavorizate din ţară.

Sulfina Barbu vrea mai întâi să identifice familiile sărace

Proaspătul ministru al muncii, Sulfina Barbu, ne-a declarat că una dintre primele probleme sesizate de când a preluat portofoliul „a fost tocmai lipsa bazelor de date exacte, lipsa unei radiografii precise a beneficiarilor de asistenţă socială, or, în lipsa informaţiilor corecte şi a analizelor este dificil să realizezi politici publice eficiente”. Ministrul consideră că „dacă prin integrarea într-un sistem informatic unic a tuturor datelor reuşim să punem ordine şi să avem imaginea corectă a cetăţenilor prinşi în sistemul de asistenţă socială, rămâne totuşi problema celor aflaţi la marginea societăţii şi care nu intră în nici un fel de program de ajutorare din partea statului. Un prim pas pentru a-i putea ajuta şi a veni cu măsuri în ajutorul lor este să aflam câţi şi unde sunt”. „Primul pas este tocmai identificarea familiilor care trăiesc la limita de jos a sărăciei pentru a avea dimensiunea corectă a acestui fenomen şi, în funcţie de asta, să stabilim şi măsurile concrete pentru a-i ajuta”, a conchis ministrul.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-10-13

TAGURI: Ministerul_muncii, asistenta_sociala, sulfina_barbu_saraciComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

MOSU
08 Dec 2011

ba voi incurajati nemunca prin msamedia saraci la munca nu la intins mana cand au fost tineri de ce nu au muncit sa nu le mai de un ban si asa romania e plina de pensionari scosi de alianta socialist la pensie la 45 de ani si a umplut tara de pensionari,bugetari si asitati sociali la munca scursurilor hoooooooo

Adauga un comentariu

Random image