2019-01-16 19:19


Acuzații grave în Primăria Focșani

 |  21:01
Acuzații grave în Primăria Focșani

Un funcționar public din cadrul Primăriei Focșani dezvăluie persecuțiile la care este supus de conducerea instituției care îl suspectează că ar fi dat informații DNA. Liviu Dan Pogorevici, director al Direcției Administrație Publică își acuză șefii că i-au desființat postul la ordinul baronului Marian Oprișan. Pogorevici susține că și-a atras răzbunarea lor deoarece n-a vrut să fie părtaș ilegalitățile comise în derularea anumitor contracte publice. Pe 9 martie, procurorii DNA au descins la Primăria Focșani și la sediile a mai multor societăți din București pentru percheziții într-o anchetă de corupție. Cercetările au vizat contracte de achiziții publice privind reabilitarea unor școli din fonduri europene. Au fost ridicate computere și documente între care situații de lucrări, contracte de achiziție publică, devize etc.

Pogorevici: „Ordinul domnului Oprișan a fost executat orbește!”

Într-o postare pe Facebook, pe 2 aprilie a.c., Dan Liviu Pogorevici, director al Direcției Administrație Publică din Primăria Focșani a anunțat că i-a fost desființat postul la ordinul baronului de Vrancea, Marian Oprișan. Decizia luată împotriva lui s-a dorit un exemplu care să-i intimideze pe funcționarii ce nu s-ar supune orbește, chiar cu prețul libertății, ori ar intenționa să facă declarații procurorilor neregulile care se petrec în instituție:

„Cu multă tristețe și amărăciune vă confirm că lucrurile chiar așa s-au întâmplat! Am fost acuzat că eu am adus DNA București în data de 09.03.2016 în Primăria Focșani! Ordinul domnului Marian Oprișan a fost executat orbește de către domnul viceprimar Necula Ionel Gabriel, Corhană Eduard Marian (secretarul Primăriei Focșani- n.r.) și Baciu Micșunica (șefa direcției resurse umane – n.r.). Dumnezeu să le răsplătească! Am fost anunțat încă din data de 10.03.2016 de către Cristina Costin că până la sfârșitul lunii «ne vom pierde posturile» , fapt confirmat și de către Decebal Bacinschi în ultima ședință de lucru din data de 14.03.2016, când a afirmat public că a discutat cu Marian Oprișan și va avea grijă de persoana care a îndrăznit să sesizeze neregulile din primaria Focșani“. 

Scandalul a izbucnit cu două zile înainte, după ședința Consiliului Local Focșani, din 30 martie a.c., când majoritatea consilierilor locali a votat pentru desființarea postului ocupat de Liviu Dan Pogorevici. Propunerea a fost făcută în ședință, verbal, de viceprimarul Gabriel Necula și nu a fost însoțită de documente justificative.  Singura explicație a fost dată de șefa Direcției de Resurse Umane, Micșunica Baciu, și ține de domeniul absurdului. Conducerea Primăriei a decis să desființeze postul lui Pogorevici pentru a face loc unui vecin de apartament și om de casă al fostului ministru al Transporturilor din Guvernul Ponta, Iulian Ghiocel Matache, pe numele său Adrian Imireanu. Pentru acesta urmează să fie înființată o poziție de conducere, respectiv șef birou la Compartimentul Proiecte. 

Doar doi consilieri s-au opus

Conform legii, numărul posturilor de conducere în cadrul unei primării este fix și se stabilește în funcție de numărul funcționarilor angajați care la rându-i este calculat pornind de la mărimea populației localității respective. Aceasta presupune că, pentru a înființa o nouă poziție de șef, trebuie desființată o alta.

Fără să pună alte întrebări, deși era în joc slujba unui funcționar căruia nu i s-a reproșat nimic din punct de vedere profesional, 19 consilieri din cei 21 prezenți la ședință, au votat pentru propunerea viceprimarului. Doar doi dintre ei, între care liberalul Tudorel Trofin, s-au abținut, arătând că procedura prin care a fost introdus proiectul pe ordinea de zi, pe ascuns, graba cu care s-a făcut și lipsa documentelor justificative sunt suspecte.

„Cu 3 ore inainte de ședința Consiliului Local am fost convocat la o întâlnire în comisia de buget și administrație publică pe motiv că au apărut proiecte suplimentare față de cele dezbătute deja. N-am reușit să ajung astfel că am aflat despre ce este vorba odată cu ceilalți. Mi s-a părut suspect deoarece propunerea a fost făcută verbal și nu a fost însoțită de nici o motivare scrisă. Șefa de la resurse umane a făcut referire la un aviz primit din partea  Agenției Naționale a Funcționarilor Publici dar nu l-a prezentat. Am cerut explicații și mi s-a spus că înființarea postului de șef serviciu la Compartimentul Proiecte este necesar pentru a-l face să funcționeze eficient. Practic, colegii mei au votat doar pe vorbele viceprimarului Gabriel Necula și ale șefei Direcției de Resurse Umane, Micșunica Baciu, fără să țină cont că afectează locul de muncă al unui om și îi distrug cariera. Evident, în cazul de față, a fost vorba de o execuție administrativă îndreptată împotriva lui Liviu Pogorevici care se pare că a refuzat în ultima perioadă să mai participe la neregulile devenite obișnuință care se comit în Primăria Focșani“, a declarat Tudorel Trofin.

Potrivit afirmațiilor sale, conducerea Primăriei a mai recurs la acest procedeu, atunci când a avut ceva de ascuns și a solicitat consilierilor să voteze în orb, fără să știe ce:  „Nu este prima dată când suntem nevoiți să votăm proiecte fără a ni se prezenta materiale justificative. S-au alocat și sume importante de bani în această manieră, fără să ni se explice ce destinație vor avea“.

Viceprimarul Necula: „Asemenea modificări se fac în permanență în instituțiile publice”

Viceprimarul Gabriel Necula, inițiatorul demersului care vizează desființarea postului cu pricina susține că decizia nu are legătură cu perchezițiile procurorilor DNA și că este vorba doar de o simplă modificare a organigramei: „Nu are nici o legătură DNA-ul  și perchezițiile care s-au făcut cu acest lucru. Asemenea modificări se fac în permanență în instituțiile publice și nu văd ce ar avea de comentat domnul Pogorevici. Dânsul este director peste trei compartimente care au, fiecare, șefi iar singura sa atribuție este de a aviza lucrările acestora. Pe de altă parte, este nevoie de un șef care să coordoneze activitatea biroului de finanțări externe pentru că sunt foarte mulți bani de atras și trebuie să-i eficientizăm activitatea“.

Viceprimarul a adăugat că lui Liviu Pogorevici i se reproșează neimplicarea suficientă în activitatea pe care o coordonează și salariul mult prea mare în comparație cu munca pe care o depune. „Decizia a aparținut celor 19 consilieri județeni care au votat. Dacă noi am fi luat o decizie greșită sau lor li s-ar fi părut ceva în neregulă și ar fi avut ceva de obiectat s-ar fi opus. Domnul Pogorevici va trece pe o funcție de execuție, de jurist“, a precizat Gabriel Necula.

Pogorevici: „În Primărie au pus la punct o metodă de fraudare”

Dan Liviu Pogorevici a acceptat să relateze pentru PUTEREA ce se ascunde în spatele deciziei de a i se desființa postul și de ce a devenit suspect în ochii șefilor săi. El arată spre șefa Serviciului de Investiții din Primărie, Cristina Costin, vizată de ancheta DNA, care controlează contractele publice și care dispune toate plățile. Liviu Pogorevici susține că necazurile sale au început urmă cu trei - patru ani când a refuzat să întocmească, la solicitarea Cristinei Costin, documente în fals pentru a justifica plățile făcute către anumite firme: 

„Totul a început prin 2013-2014 și are legătură cu proiectele europene.  Știe toată lumea că felul în care sunt cheltuiți acești bani este controlat la sânge, motiv pentru care este greu să-i furi. În primărie au pus la punct o metodă prin care investițiile din fonduri comunitare sunt suplimentate cu sume de la buget care nu sunt atât de riguros verificate. Așa se face că aproape toate proiectele europene au întârzieri și necesită cheltuieli în plus față de cele contractate. De mai multe ori mi s-a solicitat să întocmesc în fals documente pentru a justifica facturi plătite în contul unor lucrări executate fără aprobarea Consiliului Local. Am refuzat să iau parte la asemenea practici iar acest lucru a deranjat anumite interese. Drept urmare, am fost primul suspectat că am sesizat DNA în momentul în care procurorii au venit la Primărie și au cerut documentele legate de școlile reabilitate din fonduri europene “.

Pogorevici: „Primarul Bacinschi ne-a anunțat că el și Oprișan vor avea grijă de cel care a sesizat DNA

Liviu Pogorevici afirmă că primarul Decebal Bacinschi a fost primul care i-a anunțat că cei ce au dat informații procurorilor vor avea de suferit, într-o ședință publică, cu funcționarii. „S-a întâmplat într-o ședință de lucru, 14 martie, la nici o săptămână după percheziții: „Primarul ne-a anunțat că a avut o discuție cu domnul președinte (Marian Oprișan – președintele Consiliului Județean Vrancea – n.r.) și că vor avea grijă de cel care a sesizat DNA. La câtva timp după aceea, am solicitat viceprimarului Necula un alt computer deoarece al meu a fost ridicat de DNA. Inițial mi-a spus că îmi va fi repartizat, după care m-a anunțat că nu voi mai avea nevoie de un alt calculator deoarece nu voi mai lucra în primărie“.

Pogorevici: „Există o complicitate între constructor, șefa serviciului de investiții și proiectant”

Liviu Pogorevici a dezvăluit pentru cotidianul nostru și mecanismele prin anumite societăți de construcții sunt favorizate la licitațiile publice. El a adus acuzații grave Cristinei Costin, șefa serviciului de investiții despre care spune că este în spatele tuturor aranjamentelor de acest fel:

„Există o complicitate între constructorul care trebuie să câștige licitația, șefa serviciului de investiții și proiectant. Acesta din urmă omite, cu bună știință, anumite lucrări din documentația tehnică iar constructorul face o ofertă mai mică justificată de lipsa acestora. De regulă, la licitație își aduce și câțiva parteneri, ca să dea impresia că este un contract disputat și să descurajeze eventuala concurență. După ce câștigă, pe parcursul derulării proiectului, constructorul cere bani în plus, motivând că are nevoie pentru a executa și lucrările care nu au fost prinse inițial. De fiecare dată se dă vina pe scăpările din proiectul tehnic însă niciodată proiectantul nu este sancționat ci, dimpotrivă, este răsplătit cu noi contracte. Într-un final, deși licitează la valori foarte mici, constructorul ajunge să încaseze o sumă aproape de cea estimată inițial“. 

Pogorevici a menționat că aceste practici au ieșit la iveală în cazul școlilor din Focșani reabilitate din fonduri europene: „La Școala Ștefan cel Mare constructorul a cerut mai mulți bani pe motiv că nu ar fi fost prinse în devize și zugrăvelile iar într-un alt caz nu au fost prevăzute uși la cabinele de toaletă ale elevilor. De fiecare dată s-au cerut bani în plus pentru lucrări suplimentare iar consilierii au aprobat fără să-și pună întrebări“. 

Necula , despre șefa investițiilor: „Funcționar de neînlocuit”

Gabriel Necula apreciază că șefa investițiilor din Primărie, Cristina Costin, acuzată de Pogorevici că ar fi implicată în combinații dubioase, este un funcționar model, de neînlocuit. Chiar dacă compartimentul pe care îl conduce a produs pierderi de milioane de euro bugetului local, în special din cauza modului defectuos în care a coordonat implementarea investițiilor din bani europeni, viceprimarul nu-i găsește nici o vină:

„Nu sunt un fan al doamnei Costin dar își face treaba foarte bine și răspunde la toate solicitările. În momentul de față este singura care poate coordona acest compartiment și nu avem pe altcineva cu cine s-o înlocuim. Ar trebui să vedeți și partea bună a lucrurilor faptul că primăria nu ar fi avut niciodată bani la bugetul local ca să realizeze aceste investiții“.

Din veniturile cumulate, ale sale și ale soțului, șefa investițiilor din Primăria Focșani reușește să-și asigure traiul zilnic și să plătească taxele de școlarizare  pentru cei doi copii ai săi, aflați la studii în Scoția, fapt confirmat chiar de viceprimarul Necula: „Într-adevăr, copiii domniei sale sunt la studii în străinătate însă, din câte știu, soțul are o firmă de construcții de succes în Germania, de unde câștigă foarte bine“.

În realitate, conform ultimei declarații de avere depusă de Cristina Costin, în iunie 2015, soțul său, Răsvan Costin lucrează la o firmă de consultanță din București de unde încasează un salariu de 4000 de lei lunar (48.000 de lei anual). Suma se adaugă veniturilor veniturilor  anuale 66.144 lei, obținute de ea de la Primăria Focșani.

Situația din teren confirmă dezvăluirile funcționarului Pogorevici

De departe cel mai controversat caz, care confirmă afirmațiile funcționarului este reabilitarea  Școlii „Ștefan cel Mare“, lucrare încredințată unei firme din București, Hidro Salt B 92 SRL. Achiziția a fost demarată de Primăria Focșani în februarie 2012, pentru o valoare estimată de 11.250.916 lei la care s-a adăugat TVA și s-au înscris 12 societăți comerciale. A fost selectată oferta Hidro Salt B 92 care a avut prețul cel mai scăzut, 4.960.039,45 lei plus TVA, sub 50%.

Conform legii achizițiilor publice, orice ofertă sub 85% este declarată neserioasă și descalificată, daca ofertantul nu prezintă o justificare a costurilor. Cu atât mai mult în cazul unui contract de lucrări unde este vorba de cheltuieli cu organizarea de șantier, utilaje, materiale de construcție, muncitori etc.

Hidro Salt s-a apucat de treabă iar un an mai târziu, în 2013, a cerut peste 2 milioane de lei în plus față de ceea ce a licitat, pe motiv că ar fi executat un gard împrejmuitor care inițial nu a fost luat în calcul iar în proiectul tehnic nu au fost prevăzute zugrăveli și sisteme de deschidere pentru ferestre.

Consiliul Local a aprobat doar 547.796 de lei pentru construcția împrejmuirii deși, la data la care propunerea a fost supusă aprobării, gardul exista și circulau informații că ar fi fost ridicat de muncitorii unei unități subordonate primăriei, CUP SA. Consiliul Local a refuzat să achite și restul sumei, motiv pentru care Hidro Salt s-a adresat instanței.

Pe parcursul disputei, primarul Bacinschi s-a situat de partea constructorului, refuzând să sancționeze proiectantul și pe subordonații care au recepționat proiectul tehnic, deși a fost de acord că documentația a avut lipsuri: „Acest constructor a realizat lucrări de foarte bună calitate. Dacă el nu a prins zugrăvelile, puteam termina această unitate? Trebuia să vin cu suplimentare de lucrări. Acelaşi lucru se întamplă şi la Colegiul Unirea. Chiar este o sumă ieşită din comun?“

Situații similare celei de la școala „Ștefan cel Mare“ s-au înregistrat și la unități școlare care au beneficiat de finanțări europene. În august 2015, cu câteva luni înainte de data recepției finale, Conbeta SRL din Focșani a cerut încă 350.000 de lei pentru lucrări neprevăzute în proiectul tehnic la Școala „Alexandru Vlahuță“. De acestă dată, proiectanții nu au prins șapele autonivelante care ar fi trebuit turnate pe podelele sălilor de clasă. Banii au fost aprobați, la propunerea viceprimarului Gabriel Necula și la fel ca în cazul precedent, nu a fost aplicată nici o sancțiune proiectantului sau celor care ar fi trebuit să-l verifice.

În acest caz, proiectul tehnic a fost întocmit de Global Proiect, firmă de casă a PSD, deținută de ginerele vicepreședintelui CJ Vrancea Ionel Cel Mare (ALDE), fiul unui apropiat al baronului Marian Oprișan, Gică Duță, fost membru în Consiliul de Administrație al Romsilva. Global Proiect a realizat și planurile locuinței pe care și-a construit-o fostul ministru al Transporturilor Iulian Matache. În perioada în care arhitecții lucrau pentru Matache, firma derula și contracte cu Consiliul Județean, unde fostul ministru ocupa poziția de șef al Direcției Tehnice.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-04-03

Documente:

GALERIE MEDIATAGURI: acuzatii grave, primaria focsani, dna, liviu dan pogorevici, functionar public
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


FOCSANEAN
04 Apr 2016

De cand se stie acest lucru despre firmele cotizante psd , capusa la primaria focsani si anume : CONBETA , PIF LMS , SOTIREX , AG GRUPINSTAL.
Random imageUltimele stiri

loading...