2017-01-22 10:09

DEZVALUIRI


Administraţia Porturilor Dunării împarte bani europeni fără licitaţie. 7 milioane de euro pentru mogulii gălăţeni

 |  19:30
Administraţia Porturilor Dunării împarte bani europeni fără licitaţie. 7 milioane de euro pentru mogulii gălăţeni
CompaniaNaţională Administraţia Porturilor Dunării Maritime SA a încredinţat prinnegociere directă un contract de şapte milioane de euro firmei gălăţene Vega 93,renumită pentru afacerile de peste 100 de milioane de euro derulate până acum cuinstituţii publice. Contractul prevede proiectarea şiexecuţia cheiului la dana 23 şi parţial la dana 25 din Portul Brăila. FirmaVega 93 este controlată de miliardarul din Top 500 Forbes şi din Top 300Capital, Corneliu Istrate.

Anul trecut, Compania NaţionalăAdministraţia Porturilor Dunării Maritime (CNAPDM) SA a expediat un anunţ, fărălicitaţie, pentru modernizarea cheiului din PortulBrăila, la danele 23 şi 25, lucrare în cadrul modernizării şi dezvoltăriiporturilor dunărene, parte a Programului Operaţional Sectorial – Transport 2007– 2013 Axa Prioritară 2, Domeniul Major de Intervenţie. La negociere s-a prezentatun singur ofertant, respectiv Societatea Comercială Vega 93 SRL din Galaţi. Contractulde 29.785.095 lei (aproximativ 7 milioane de euro) i-a fost atribuit.

PotrivitCNAPDM SA, „investiţia constă înmodernizarea cheiurilor la danele 23 şi 25 existente în Portul Brăila, pe malulstâng al fluviului Dunărea, la km 170, în amonte respectiv aval de dana 24.Cele două cheiuri au fost puse în funcţiune în anul 1910, fiind realizate dinpereu din zidărie de piatră de granit cu mortar de ciment, ce reazemă pe douărânduri de piloţi de lemn moazaţi, cu prism de anrocamente la bază şi saltea defascine. Danele noi care se vor realiza prin prezentul proiect vor fi: dana 23 -chei vertical fundat pe un rând de coloane din beton armat prefabricat şi douărânduri de piloţi din beton armat centrifugat (lungime totală front de acostare100 m); dana 25 - chei de aşteptare realizat cu pereu din dale prefabricate dinbeton armat, având la bază casete prefabricate din beton armat umplute cupiatra brută şi carapace din anrocamente de piatra brută aşezată pe saltea defascine, sub cota casetelor (lungime totală front de aşteptare 65m)”.

Contracte grele pe bani publici

Firma Vega 93 nu este la primul contractîncheiat cu o instituţie publică. De-a lungul timpului, a executat lucrări deconstrucţii pentru autorităţi publice locale din judeţe precum Vrancea, Galaţi,Brăila sau Bacău.

În urmă cu patru ani, o licitaţieorganizată de Administraţia Fluvială Dunărea de Jos (AFDJ) Galaţi pentrulucrările de amenajare a malurilor Canalului Sulina a fost câştigată de consorţiulgălăţean format din Hidrotehnica şi Vega 93 SRL. În acelaşi an, Vega 93 primeade la Consiliul Local Panciu un contract de 100.000 de euro pentru amenajareaParcului Industrial din localitate. Un an mai târziu, înmandatul ministrului liberal al transporturilor, Ludovic Orban, Vega 93 a câştigatcontractul de execuţie a lucrărilor la centura Iaşiului, o investiţietotală a Guvernului de 136 milioane de lei. În 2010,Vega 93 a asfaltat străzile din municipiul Focşani. În acelaşi an, firmagălăţeană a câştigat un contract de aproximativ 70 de milioane de euro privindregularizarea râului Trotuş, dar şi cu amenajarea râului Moldova, lucrare de 10,4milioane lei.

Anul acesta, participă alături de alte cincifirme la proiectul „Reabilitarea şi modernizarea sistemelor deapă şi apă uzată în judeţul Vrancea – Vrancea Aqua”. Contractul dat deConsiliul Judeţean Vrancea are o valoare de peste 42 de milioane de euro. Vega93 va executa lucrări de apă şi canalizare pentru localităţile Mărăşeşti, Odobeştişi Adjud, în valoare totală de 65 milioane de lei.

Maricel şi cumnatul din turism

Firma gălăţeană Vega 93 SRL este împărţită,la ora actuală, de şase persoane: Ionuţ Istrate - 33%; Anca Lefter - 32%;Maricel Păcuraru - 15%; Viorel Răşcanu - 8%; Tincuţa Sîrbu - 8%; AlexandruBălan - 4%. Maricel Păcuraru este nimeni altul decât soţul patroanei Agenţieide turism Perfect Tour, firmă abonată la contracte cu statul pentru furnizareade bilete de avion. De altfel, ca o paranteză fie spus, Corina Păcuraru esteasociată în Perfect Tour cu tatăl ei, Damian Crivţonencu, nimeni altul decâttatăl lui Marius Sorin Crivţonencu, fost preşedinte alAutorităţii Naţionale pentru Turism şi consilier alfostului secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului,Ioan Andreica, proaspăt audiat la DNA în dosarul „Euroland”.

Asociat - avocatul lui Marian Oprişan

Un alt asociat al firmei Vega 93 SRL esteAlexandru Bălan, adică avocatul care l-a reprezentat pe Marian Oprişan, preşedinteleConsiliului Judeţean Vrancea, în dosarul instrumentat de Direcţia NaţionalăAnticorupţie pentru abuz în serviciu, utilizareacreditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, fals şi uzde fals. De altfel, Vega 93, la care este asociat avocatul gălăţean, a „stors” bugetulConsiliului Judeţean Vrancea de 68 de milioane lei, numai în 2007 şi în primeledouă luni din 2008.

DanNica şi crama tatălui

Fostul asociat majoritar în firma Vega 93 SRLeste miliardarul din Top 500 Forbes, Corneliu Istrate. Acesta mai deţine acumpărţi sociale doar în firmele Vega Company, Agrojor şi Vega Trade. Şi-acedat participaţiile la alte firme celor doi copii, Ionuţ Istrate şi AncaLefter (fostă Istrate), căsătorită cu Bogdan Lefter şi el asociat în treifirme, printre care Vega Turism, dar şi administrator în Agrojor, Vega 93 sauCitadina 98 (fosta societate de Drumuri şi Spaţii Verzi aPrimăriei Galaţi).

Vega93 deţine acţiuni în societatea de construcţii Sibarex SA Vrancea, condusă deDumitru Fodoreanu, soţul unuia dintre acţionari, Doina Fodoreanu, fostviceprimar, consilier local în Focşani, inspector în Inspectoratul de Stat înConstrucţii şi preşedinte al organizaţiei locale a femeilor liberale. Vega 93 SRLcontrola şi firma falimentată Info Trust 2000 SA care avea sediul chiar înclădirea Ministerului Transporturilor, de pe Bulevardul Dinicu Golescu nr. 38.

Denumele firmei gălăţene se leagă şi cel al fostului ministru de interne DanNica. Pe când acesta deţinea primul său portofoliu guvernamental, cel al comunicaţiilor,respectiv în anul 2000, firma lui Istrate ridica o cramă pe proprietatea dinPanciu a lui Vasile Nica, tatăl liderului social-democrat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639252-11-05Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image