2018-10-22 11:43


Afaceri urât mirositoare. Lorzii penali ai gunoaielor

 |  21:01
Afaceri urât mirositoare. Lorzii penali ai gunoaielor

Considerate foarte profitabile, afacerile cu colectarea și reciclarea deșeurilor au luat avânt grație finanțărilor cu fonduri europene. Ca în toate domeniile, și când e vorba de scormonit în gunoaie se găsesc „băieți deștepți”. În spatele sau chiar în acționariatul celor mai importante firme de salubrizare se află politicieni sau grupuri politice. În timp, au fost construite adevărate imperii financiare, cu ramificații în toată țara, conduse de „lorzi” ai gunoaielor, având la bază nu doar deșeuri, ci și influență politică sau corupție. Mulți dintre acești lorzi au, în prezent, probleme penale.

Urban SA - evaziune de 23 milioane de euro

Afaceri urât mirositoare. Lorzii penali ai gunoaielor
zoom

Pe 7 iulie a.c., Tribunalul București a decis arestarea lui Gabriel Teodor Florescu, patronul Urban SA, într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 23 milioane de euro. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București a stabilit că Florescu împreună cu un alt afacerist, Eleonor Marica, au organizat o rețea de spălare a banilor în scopul sustragerii de la plata TVA și a impozitului pe profit. Cei doi au pus la punct un circuit de documente fictive, conform cărora ar fi fost achiziționate diverse servicii de închiriere utilaje sau sortare deșeuri. Tot pentru a se sustrage de la plata TVA, Florescu a înregistrat în contabilitate achiziții de terenuri la prețuri supraevaluate chiar și de 180 de ori. Prejudiciul total a fost calculat la 52.624.478,44 lei, TVA și impozit pe profit aferente achizițiilor fictive de servicii și 23.866.320 lei, TVA pentru tranzacții imobiliare. 

Gabriel Teodor Florescu și soția sa, Clara, au început afacerile cu gunoi în județul Vâlcea, preluând, în 1995, serviciul de salubritate care a aparținut Regiei de Gospodărie Comunală (RAESA). Printr-o hotărâre a CJ Vâlcea, serviciul de salubritate s-a desprins din RAESA, urmând să-și desfășoare activitatea în plan local, sub forma unei societăți comerciale, Urban. Societatea a fost privatizată prin celebra metodă MEBO, conform căreia salariații deveneau acționari prin intermediul unei asociații, PAS. Angajat al Urban SA, Gabriel Florescu a reușit să achiziționeze pachetul majoritar de acțiuni și a fost desemnat director general. Ulterior, Urban SA și-a extins activitatea dincolo de granițele județului Vâlcea, obținând contracte de salubrizare în Brașov, Otopeni, sectorul 6 – București, Suceava, Buzău, Călărași.

Urban SA a oferit, de-a lungul vremii, sponsorizări generoase candidaților social-democrați din Vâlcea, dar Florescu neagă orice conexiuni cu PSD.

Afaceri urât mirositoare. Lorzii penali ai gunoaielor
zoom

Romprest - „lordul” Walter, în urmărire internațională

Un alt lord al gunoaielor cu probleme penale este Florian Walter, patronul grupului de firme Romprest. Pe 19 mai, Tribunalul Prahova a emis un mandat internaţional de urmărire pe numele său, în prezent fiind, se pare, în Emiratele Arabe.

Ca și în cazul Urban, Walter este acuzat că a implicat Romprest în tranzacţii fictive pentru a scăpa de plata TVA, a impozitului pe profit și pentru a beneficia de returnări ilegale de taxe. Prejudiciul creat statului se ridică la aproximativ 18,5 milioane de euro. În dosar mai sunt implicate alte 18 persoane, acuzate de evaziune fiscală, spălare de bani şi constituire de grup infracţional organizat, printre care și Nicolae Capră, acționar al clubului de fotbal Petrolul Ploiești.

Florian Walter, fost Bușcă, este un personaj controversat, care se lăuda că obține contracte cu statul datorită relațiilor personale.

Fost vânzător de butelii înainte de 1989, a început afacerile în 1997, ducând muncitori, la negru, în Austria și Italia. Pentru aceasta, autoritățile de la Viena l-au și închis, o perioadă. Revenit în țară, s-a asociat cu fiul fostului șef al SRI, Virgil Măgureanu, Marian, într-o firmă de protecție și pază. Despre Florian Walter, presa a relatat că l-a scos din țară pe Mihai Necolaiciuc, fostul director al CFR, condamnat pentru corupție.

Norocul său în afaceri s-a numit Miron Mitrea, actualmente pușcăriaș la Poarta Albă, condamnat la doi ani de închisoare pentru mită. Walter s-a încumetrit cu Mitrea și l-a susținut financiar în campania electorală din 2000. Odată ce Mitrea a ajuns ministru al Transporturilor, Walter a devenit un favorit al contractelor publice, derulate de instituțiile din subordinea cumătrului. Romprest, pe care a înființat-o chiar în această perioadă, a încasat sume importante din paza şi salubrizarea Aeroporturilor Otopeni și Băneasa, dar și din afacerile cu ANL, CFR şi Metrorex.

După 2004, Romprest a continuat să câștige bani de la stat, găsindu-și protectori și în celelalte partide care s-au perindat la guvernare, PNL și PDL. În 2006, grupul lui Walter a pus mâna pe contractul de salubrizare a bazelor militare americane din România, în ciuda cazierului penal. În 2008, Romprest a primit cadou, de la primarul PNL Andrei Chiliman, un contract de 450 milioane euro, timp de 25 de ani, pentru salubrizarea sectorului 1. De atunci, grupul Romprest s-a aflat într-o ascensiune permanentă, care s-a accelerat după 2012, când PSD a revenit la guvernare. Firma a câștigat licitații după licitații cu primării din toată țara, atât pentru servicii de salubritate, cât și pentru altele de întreținere și amenajare a spațiilor verzi.

Florian Walter a fost implicat și în fotbal, mai întâi ca acționar la Dinamo București, apoi, pentru o scurtă perioadă, la Petrolul Ploiești și, ulterior, la Universitatea Cluj. Coincidență sau nu, implicarea sa în fotbalul clujean a coincis cu intenția de a prelua, imediat după alegerile locale din 2012, serviciile de salubrizare din oraș.

A pierdut licitația organizată de Primăria Cluj-Napoca și, la puțin timp, a anunțat că se retrage și de la Universitatea, fapt ce a declanșat un imens scandal. N-a plecat, ci, dimpotrivă, potrivit procurorilor, s-a folosit de club pentru a spăla bani negri, printr-o schemă pusă la punct de un profesor universitar, Iustin Atanasiu Pop.

Afaceri urât mirositoare. Lorzii penali ai gunoaielor
zoom

Grupul Iridex – Corneliu Pascu, omul pușcăriașului Dan Voiculescu

Iridex Group este deținut de familia fostului senator PC Corneliu Pascu, apropiat al lui Dan Voiculescu. Inițial, Iridex a derulat afaceri în domeniul construcțiilor, însă de câțiva ani s-a specializat și în managementul deșeurilor. Noua specializare a coincis cu lansarea Programului Operațional Sectorial Mediu, pentru implementarea Sistemelor de Management Integrat al Deșeurilor. Prin program au fost alocate sute de milioane de euro pentru închiderea gropilor de gunoi neconforme și amenajarea altora, în acord cu normele europene. Parte din acești bani au intrat în buzunarele Iridex Group, care a câștigat licitații, în județe conduse de baroni PSD, între care Bacău, Giurgiu, Brăila, Bistrița, Constanța, Suceava, Teleorman, Argeș, Vâlcea sau Prahova.

Pentru a pune mâna pe contracte, firma nu s-a dat în lături de la presiuni asupra competitorilor, așa cum relatează presa locală. De exemplu, la Bistrița, câștigătorii licitației pentru amenajarea gropilor ecologice, organizată de Consiliul Județean, s-au retras subit, făcând loc firmelor lui Pascu.

Iridex a câștigat bani frumoși din contractele încheiate cu Portul Constanța, Parlamentul României, Primăria Generală și spitale bucureștene.

Afaceri urât mirositoare. Lorzii penali ai gunoaielor
zoom

Asocierea Iridex cu Polaris-ul deputatului PSD Eduard Martin

De la amenajarea gropilor ecologice până la colectarea deşeurilor n-a fost decât un pas, pe care grupul de firme condus de Pascu l-a făcut natural.

În Constanţa, Iridex Group şi Polaris M, aparţinând unui alt lord al gunoaielor, deputatul PSD Eduard Martin, deţin monopolul colectării, depozitării şi reciclării deşeurilor. Cei doi şi-au împărţit frăţeşte judeţul, eliminând concurenţa şi, astfel, Polaris M Holding se ocupă de oraşele mari, iar Iridex de cele mici şi de comune.

În asociere, Polaris şi Iridex Group au obţinut de la CJ două contracte de 19.972.520 lei, pentru construcţia unui depozit ecologic şi, respectiv, 8,2 milioane lei, pentru desfiinţarea gropilor vechi de gunoi.

Polaris şi şpaga de 7 milioane de euro pentru Radu Mazăre

În luna martie a acestui an, DNA l-a reţinut pe Radu Mazăre, primarul Constanţei, acuzându-l că a primit o şpagă de 7 milioane de euro în schimbul unui contract de salubrizare, de 335 milioane de euro, pe 25 de ani, acordat firmei deputatului Eduard Martin.

Eduard Stelian Martin este fiul fostului prefect Gheorghe Martin şi este deputat PSD, la al treilea mandat.  Conform ultimei sale declaraţii de interese, Polaris M Holding are încheiate aproximativ o mie de contracte cu primării şi instituţii publice din Arad, Timiş, Gorj, Constanţa, Ialomiţa, Alba, Teleorman. Deputatul Martin a încasat dividende, de pe urma afacerilor derulate de Polaris M Holding, în valoare de 2.696.737 lei.

Afaceri urât mirositoare. Lorzii penali ai gunoaielor
zoom

RER Ecologic şi liberalul Cezar Preda

O altă firmă de salubritate cu proptele politice este RER Ecologic, înfiinţată de nemţii de la R.R.R. GMBH Remmert Recycling România. RER Ecologic are deschise puncte de lucru în Oradea, Timişoara, Galaţi, Tulcea, Brăila, Buzău şi Bucureşti. În Bucureşti, RER a fuzionat cu REBU, formând grupul RER Ecologic Service-REBU SA în spatele căruia s-ar afla un grup de interese din fostul PDL, în frunte cu deputatul Cezar Preda.  De altfel, Preda a şi fost director în cadrul RER, coordonând direct filialele din regiunea Sud-Est. Potrivit propriilor afirmaţii, el s-a ocupat de afacerile RER din întreaga ţară şi a pus pe picioare asocierea cu REBU.

În 2014, RER a obţinut un contract, de 37,6 miloane lei, având ca obiect salubrizarea stradală şi deszăpezirea pe durata a 8 ani, scos la licitaţie de Primăria Cluj-Napoca, condusă de Emil Boc. Iniţial, câştigătoare a fost declarată o altă firmă, însă, într-un final, după contestaţie, grupul controlat de Cezar Preda s-a impus.  

Prin ECO Sud, mafia italiană strânge gunoiul din Craiova

În Giurgiu, Teleorman şi Dolj, o felie importantă din colectarea deşeurilor şi administrare a gropilor de gunoi este deţinută de ECO Sud, controlată de Sergio Pileri, cetăţean italian apropiat de Cosa Nostra. Într-o anchetă de presă din 2005, se arăta că Sergio Pileri spală bani, în România, pentru mafia italiană. În prezent, ECO Sud are o relaţie extrem de bună cu Primăria Craiova, condusă de Olguţa Vasilescu şi Consiliul Judeţean Dolj  împreună cu care a semnat un protocol pentru implementarea masterplanului de deşeuri în judeţ.  Octavian Morariu, fostul şef al COR, deţine Vitalia Servicii Pentru Mediu care administrează sistemul integrat de management al deşeurilor din Prahova. Vitalia se bucură de susţinerea preşedintelui CJ, Mircea Cosma, şi de cea a deputatului Sebastian Ghiţă.

Afaceri urât mirositoare. Lorzii penali ai gunoaielor
zoom

Rosalul lui Prigoană se zbate în datorii

Rosal Grup, firma fostului deputat PDL Silviu Prigoană, cunoscut, în special pentru scandalurile din familie, este încă un important jucător pe piaţa gunoaielor, cu contracte în  Capitală şi în mai multe judeţe din ţară. După ieşirea PDL de la guvernare şi retragerea lui Silviu Prigoană din activitatea politică, grupul de firme Rosal a început să înregistreze pierderi. În prezent, acţionarul majoritar la Rosal Grup este Honorius Prigoană care deţine pachetul majoritar de 68%. Deşi se descurcă mult mai greu decât în trecut, Rosal Grup se ocupă de colectarea deşeurilor în mai multe oraşe ale ţării, între care Cluj-Napoca, Suceava, Bucureşti, Urziceni, strecurându-se cu greu printre  marii rechini de pe piaţă. Primăria Cluj-Napoca, condusă de Emil Boc, a prelungit contractul, pentru spălarea străzilor şi deszăpezire, încheiat cu Rosal în 2005. În 2013, firma a înregistrat o cifră de afaceri de 170 milioane lei, datorii de 150 milioane lei şi pierderi de 6 milioane lei. Anul trecut, mai mulţi creditori, între care Ţiriac Auto, AA Marketing And Management SRL şi Logicity Solution Agency au  solicitat insolvenţa firmei lui Prigoană pentru neplata datoriilor. Firma lui Prigoană nu a fost ocolită de ghinion nici în acest an, când i-a fost cerută insolvenţa de către Diasil Service SA Suceava pentru o datorie de aproximativ 400.000 de lei. La finalul anului trecut şi începutul acestuia, Rosal Grup a câştigat bani şi din vânzarea a două terenuri, în Ilfov şi Bucureşti, către Dedeman, pentru 5,9 milioane de euro şi respectiv 25 de milioane de lei, la care se adaugă TVA.

Lorzii gunoaielor se bat în Neamţ pentru 211,5 milioane de lei

Una dintre bătăliile pe care le dau lorzii gunoaielor pentru contractele cu autorităţile publice se desfăşoară de mai bine de un an, în judeţul Neamţ. În august 2014, CJ Neamţ a organizat o licitaţie publică pentru atribuirea unui contract în valoare de 211.500.000 de lei, fără TVA, pentru desemnarea operatorului gropii de gunoi de la Girov. La licitaţie s-au înscris cele mai importante firme din ţară, respectiv Tahal România SRL Bucureşti susţinută de Sitahal-Hagal (Italia), Iridex Group Import Export SRL, asocierea A.S.A. Servicii Ecologice SRL Arad & Romprest Service SA şi  asocierea Eco Sud SA Bucureşti & SC High Sorting SRL Bucureşti.

După analiza documentelor, procedura a fost anulată de către consultantul angajat de CJ care a descalificat toate firmele participante şi a cerut ca licitaţia să se reia. Nemulţumiţi că le scapă din mână ditamai caşcavalul, participanţii la licitaţie au contestat decizia de anulare şi au deschis acţiune în instanţă, blocând orice încercare a autorităţilor de a relua procedurile de achiziţie publică. Drept urmare, la începutul acestui an, CJ Neamţ a înfiinţat un serviciu de interes judeţean pentru administrarea depozitului de deşeuri  de la Girov. Este o soluţie provizorie pentru a debloca activitatea de salubrizare până la selectarea unui operator.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-08-26

TAGURI: afaceri, lorzi, gunoaie, lorzi, grupuri politice, deseuri, baieti destepti
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


MIRELA
26 Aug 2015

Cautam colaboratori pentru publicare anunturi. Se lucreaza comod de acasa maxim 3 ore pe zi, in functie de abilitati. Cerinte: calculator, conexiune internet , rabdare, cunostinte minime PC, seriozitate, perseverenta, atentie la detalii . Nu este necesara experienta. Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii prin mail. Veti trece mai intai prin instruire apoi daca doriti, o sa incepeti sa lucrati. Acest proiect vizeaza piata americana a cartilor electronice. Pentru informatii trimiteti textul ,,info’’ la adresa: lotusul@yahoo.fr
SOCRATE
29 Mai 2016

Afaceri ale Mafiei din Italia cu salubrizarea din România. Kg de aur si 10 case angajati la stat ? Paiele-s tot paie si magarii tot magari.Obiceiuri vechi si proaste nu tin cont de ratiune.http://mt.gov.ro/web14//documente/declaratia_avere/2015/Petricu-Alexe-Cristian_2015-05-13.pdf http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/afaceri-ale-mafiei-din-italia-cu-salubrizarea-din-romania-341113
Random imageUltimele stiri


loading...