2017-01-24 05:05


Anchetatorul lui Bercea Mondialu’ i-a dat NUP cumetrei acestuia, judecătoarea Maria Huza. Eugen Iacobescu, între statutul de procuror şi cel de infractor

 |  18:38
Anchetatorul lui Bercea Mondialu’ i-a dat NUP cumetrei acestuia, judecătoarea Maria Huza. Eugen Iacobescu, între statutul de procuror şi cel de infractor

Procurorul EugenIacobescu, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, cel care instrumenteazădosarul lui Bercea Mondialu’, a fost de foarte multe ori protagonistul unorscandaluri pe plan local. Publicaţia „Săptămânalul de Olt” a trecut la unmoment dat în revistă „palmaresul” procurorului, fapte relatate de-a lungultimpului în presă.

Potrivitpublicaţiei amintite, înainte de Revoluţie, Eugen Iacobescu „a dat Securităţiidin Olt atât de multe note informative încât a fost răsplătit cu funcţia deprocuror”. El a fost cercetat, din anul 1992 până în prezent, pentru instigarela fals, fals şi uz de fals, înşelăciune, omor prin imprudenţă, trafic cu aur,sustragerea de la plata datoriilor către stat.

În1998, într-o interpelare făcută în Parlamentul României, Triţă Făniţă, fostsenator de Olt, trăgea un semnal de alarmă în privinţa afacerilor ilegalefăcute de procurorul Iacobescu pe raza judeţelor Olt şi Vâlcea. Acestadezvăluia faptul că la IPJ Olt se aflau deja trei dosare penale alemagistratului. Reacţia lui Iacobescu a fost, la vremea respectivă, foarte dură,el ameninţându-l public pe senator chiar cu arestarea.

Primul dosar penumele său: trafic de aur

Primadată, numele lui Eugen Iacobescu apărea într-un dosar penal întocmit depoliţiştii din Slatina, pentru trafic cu aur. Era vorba despre introducerea înţară, în suporturile metalice ale unor fiare de călcat, a nu mai puţin de 85 kgde aur, de 18 şi 24 de carate. Metalul preţios adus de Iacobescu din Turcia eraapoi valorificat prin doi funcţionari ai BNR din Olt şi Vâlcea. Oamenii au fostcercetaţi şi reţinuţi, dar procurorul din Slatina nu, deşi şi pe numele său afost întocmit un dosar penal. Cercetările au fost efectuate de un procuror dela Parchetul General. Dosarul penal al lui Iacobescu a ajuns, inexplicabil, dinBucureşti la Parchetul Curţii de Apel Craiova, de unde nici nu s-a infirmat,nici nu s-a confirmat fapta procurorului. La scurt timp, Eugen Iacobescu apăreala o conferinţă de presă, alături de controversatul magistrat bucureştean IliePicioruş. Au fost văzuţi, public, şi în alte împrejurări, alături dejudecătoarea Maria Huza, la fel de controversată. Prietenul de suflet alprocurorului slătinean era însă Alexandru Vancea, de la Curtea de Apel Craiova.

I-a dat NUPjudecătoarei Maria Huza

Jurnaliştiide la „Săptămânalul de Olt” mai notează că de numele judecătoarei Huza, de laTribunalul Olt, şi de procurorul Iacobescu se mai leagă un scandal. Maria Huzaa rupt o filă dintr-un dosar pe care-l judeca. Cu alte cuvinte, a distrus oprobă importantă din proces. Fapta a fost descoperită, iar pe numele său s-aîntocmit dosar penal. După nici cinci zile, cel care instrumenta dosarul, respectivEugen Iacobescu, a dat soluţia de neîncepere a urmăririi penale. Parteavătămată din dosarul căreia a dispărut actul a făcut memorii peste memorii,împotriva lui Huza şi a lui Iacobescu, la CSM, la Ministerul Public, laMinisterul Justiţiei, care, la rândul lor, le-au trimis Parchetului de pe lângăCurtea de Apel Craiova, unde nu s-a întâmplat nimic.

De la dosare penale,la afaceri cu porci

Numai puţin interesant este faptul că Iacobescu a intrat şi în afaceri, îndomeniul creşterii porcilor, cu o anume Eugenia Ciucă, patroana firmei JupiterSRL. Un control al Curţii de Conturi a scos la iveală că perechea Iacobescu –Ciucă a fraudat statul român şi Ministerul Finanţelor cu zeci de miliarde delei. Şi în acest caz s-a deschis un dosar penal, finalizat cu un rechizitoriuîntocmit de Alexandru Vancea, de la Parchetul Curţii de Apel Craiova, care l-ascos basma curată pe procurorul Iacobescu, în ciuda insistenţelor poliţiştilorcare au anchetat cazul, iar Direcţia Generală a Finanţelor Publice Olt a rămascu buza umflată. Vancea şi Iacobescu au rămas prieteni.

Procurorul Eugen Iacobescu a fost urmărit penalpentru instigare la fals material şi în înscrisuri oficiale şi complicitate laînşelăciune, fapte pentru care risca închisoarea între şase luni şi 12 ani, darpentru care a primit doar o amendă administrativă. În apărarea lui, procurorulIacobescu a recunoscut că se ocupă de afaceri cu porci, arătând că are şi înprezent 65 de porci. El s-a disculpat, precizând că n-ar fi încălcat legeaatunci când, prin fals, a obţinut un certificat de proprietate asupra a 100 deporcine ori când, în mod identic, a obţinut şi de la medicul veterinar uncertificat pentru transportul lor. Pur şi simplu, prins în corzi, Iacobescu aaruncat vina în spatele fiului său Valentin: "Nu mă fac vinovat, fapta ecomisă de fiul meu!", pentru ca, peste câteva secunde, să se contrazică:"Nu există nici o faptă penală!".

Acuzat de incendierealocuinţei asigurate

Oaltă faptă presupusă a fi penală a fost anchetată tot de Vancea. Procurorulşi-a cumpărat, împreună cu concubina sa, un apartament în Slatina, l-auasigurat, după care în el a izbucnit un incendiu în urma căruia o vecină amurit asfixiată cu monoxid de carbon, lăsând după ea un copil de doar opt ani. Inspectorulde asigurări nu s-a intimidat de statutul lui Iacobescu şi l-a reclamat laParchetul de pe lângă Tribunalul Olt. Prim-procurorul Croitoru a trimis dosarulParchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, unde a fost instrumentat de procurorulVancea. Rechizitoriul acestuia l-a scos iar din cauză pe Eugen. A rămas însăEugenia. Cu toate acestea, Ministerul Finanţelor l-a dat în judecată peIacobescu. Procesul a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar deaici, înapoi la Curtea de Apel Craiova. Ministerul a pierdut procesul.

Un portofoliu plin decondamnări la CEDO

Înanul 2004, Comisia Disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii ahotărât excluderea din magistratură a lui Eugen Iacobescu, pentru că procurorulmai avea un dosar penal tot la Parchetul din Craiova, pentru fals şi instigarela înşelăciune. El falsificase, în 2003, certificate de transport pentru 100 deporci. Magistratul Ilie Picioruş, mai vechea cunoştinţă a procurorului, i-a datlui Iacobescu, în calitate de şef al Inspecţiei Judiciare, o amendăadministrativă de… un milion de lei vechi.

CSMs-a întrunit pentru a doua oară, decizia rămânând definitivă: din septembrie2004, procurorul trebuia să părăsească pentru totdeauna biroul din cadrulParchetului de pe lângă Tribunalul Olt. Dar n-a fost aşa. El a dat în judecatăatât CSM, cât şi Ministerul Justiţiei. După multe amânări la ÎCCJ, dosarul afost trimis la Curtea de Apel Craiova, unde, Eugen Iacobescu a câştigat. Întretimp, Ilie Picioruş a plecat din CSM, locul său fiind luat de Alexandru Vancea.

ProcurorulEugen Iacobescu a adunat în portofoliul său multe condamnări ale statului românla Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, în cazul unor arestaţi aianchetatorului.

La Şcoala dePerfecţionare a Cadrelor de Securitate

S-a spusdespre procuror că a dat note informative fostei Securităţi. Se ştie cert că în perioada 1973-1980, printr-un ordin special al procurorului general al Republicii Socialiste România, cu aprobarea DirecţieiSecurităţii Statului, şi semnat de Nicolae Ceauşescu, mai mulţi procurori şijudecători au fost nominalizaţi pentru efectuarea unui “curs special la Şcoalade Perfecţionare a Cadrelor de Securitate” de la Bran. Sub conducereacolonelului Ioan Meclu, magistraţii erau instruiţi atât asupra muncii decriminalist, cât şi în vederea colaborării cu organele de securitate. Printrecursanţii din acea perioadă, alături de care a studiat şi EugenIacobescu, s-au aflat judecătoarele Maria Huza şi Lidia Bărbulescu, precum şi procurorul Ilie Picioruş.

Copiiiprocurorului Iacobescu, oameni de succes în Slatina

Procurorul Eugen Iacobescu nu este căsătorit,din declaraţia sa de avere depusă pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturiireieşind că îşi câştigă singur existenţa din meseria de anchetator la ParchetulTribunalului Olt. Însă, copiii procurorului s-au dovedit a fi oameni norocoşi.

Eugen Iacobescu are doi copii. Un băiat,pe nume Valentin E. Iacobescu, născut în anul 1977, şi o fată, pe nume DianaIacobescu, avocat în cadrul Baroului Olt.

Valentin E. Iacobescu s-a dedicatafacerilor, el fiind asociat, potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului,în cinci societăţi comerciale, respectiv Valdaian SRL, Val Industry SRL, GyPlast Company SRL, Rav Transport 2008 SRL şi Ecobric Industri SRL. Toate acestecompanii îşi au sediul în municipiul Slatina, judeţul Olt. Dacă în prima firmă,fiul procurorului este unic asociat şi administrator, în celelalte societăţicomerciale, Iacobescu îi are parteneri pe Cosmin Marian Guşoi-Neaga şi pe NiconT. Surduleac.

Sora lui Valentin, Diana Iacobescu,este, spun surse locale, membru al Organizaţiei Judeţene a Partidului SocialDemocrat. În această calitate, Diana Iacobescu a fost, spun aceleaşi surse,propusă şi numită de fostul ministru al sănătăţii, Ion Bazac, pentru a ocupafuncţia de manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Slatina, post pe carel-a ocupat până în a doua jumătate a anului 2009, când a fost înlocuită din funcţieca urmare a unui scandal în care un medic al acestei unităţi spitaliceşti anotat în fişa medicală a unei paciente termenul de “nesimţire”.

Tot surse locale afirmau, în urmă cudoi ani, că fiica procurorului Eugen Iacobescu ar fi avut o relaţie sentimentalăcu judecătorul Marin Pitu, de la secţia comercială şi contencios administrativa Tribunalului Olt, fiind luată în discuţie chiar şi posibilitatea unei căsătoriiîntre cei doi. Ultima declaraţie depusă de către judecătorul Pitu pe site-ulConsiliului Superior al Magistraturii datează din anul 2009, când magistratulfigura ca fiind necăsătorit. În schimb, judecătorul Marin Pitu a avut roluriextrem de importante cu ocazia scrutinului pentru alegerile parlamentare dinanul 2008 şi al alegerilor prezidenţiale din anul 2009. În anul 2009, MarinPitu a fost membru al Biroului Electoral Central, iar în noiembrie-decembrie2009, magistratul a ocupat funcţia de preşedinte al Biroului Electoral JudeţeanOlt. (IonAlexandru)

Parchetul Curţii de Apel Craiova i-a luat lui Eugen Iacobescu dosarele cu interlopul oltean. Procurorul nu le predă şi va sesiza CSM

Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-10-20

Mai multe imagini:
Anchetatorul lui Bercea Mondialu’ i-a dat NUP cumetrei acestuia, judecătoarea Maria Huza. Eugen Iacobescu, între statutul de procuror şi cel de infractor
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image