2018-12-10 20:08


Anularea sentinţei are şanse mici de reuşită

 |  21:00
Anularea sentinţei are şanse mici de reuşită

Avocaţii lui Adrian Năstase au depus o contestaţie în anulare împotriva sentinţei de condamnare, ca o cale extraordinară de atac. În privinţa transferării sale în Spitalul Penitenciar Rahova, medicii de la Floreasca au spus că acest lucru poate fi decis numai de o comisie medico-legală. Referitor la prescrierea faptelor, aceasta ar putea fi valabilă abia la anul, astfel că anularea condamnării are şanse mici de reuşită. Astfel, tot graţierea rămâne cea mai sigură cale de a scăpa de închisoare.

Avocatul Ioan Cazacu a spus, ieri, la ieşirea de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, că solicitarea privind contestaţia în anulare a fost depusă şi înregistrată, urmând să fie stabilit un prim termen de judecată. Avocatul a precizat că la acest moment cererea nu este motivată, fiind indicate judecătorilor doar temeiurile în baza cărora a fost făcută. El a arătat că motivele pe larg vor fi făcute şi depuse de avocaţi doar după ce instanţa supremă va redacta motivarea hotărârii definitive de condamnare a clientului său. Potrivit avocatului, termenul legal pentru motivarea acestei hotărâri este de 30 de zile. Unul dintre motivele ce urmează a fi invocate este acela al intervenirii prescripţiei asupra răspunderii penale în cazul lui Năstase. Avocatul a arătat că, în opinia sa, termenul de prescripţie în cazul faptei pentru care a fost judecat Năstase este de şapte ani şi şase luni, precizând că nu înţelege cele peste opt luni adăugate la perioada arătată de el de către judecătorii instanţei supreme.

Cerere fără acordul familiei

În privinţa cererii de amânare a executării pedepsei, depuse săptămâna trecută, Cazacu a spus că a fost solicitată preschimbarea termenului de judecată stabilit de instanţă pe 5 iulie, aşteptându-se un răspuns.

Avocatul a menţionat că a fost depusă şi o contestaţie la executarea pedepsei, însă este un demers al avocatului Corneliu Petre, fără acordul familiei sau al celorlalţi apărători. Cazacu a precizat că această acţiune este eronată în raport cu situaţia juridică actuală a lui Năstase. Potrivit articolului 453, alineatul (1) din Codul de procedură penală (Cpp), executarea pedepsei închisorii poate fi amânată în următoarele cazuri: când se constată pe baza unei expertize medico-legale că cel condamnat suferă de o boală gravă care face imposibilă executarea pedepsei, iar instanţa apreciază că amânarea executării şi lăsarea în libertate nu prezintă un pericol concret pentru ordinea publică. În acest caz, executarea pedepsei se amână până când starea de sănătate a condamnatului se va ameliora, astfel încât pedeapsa să poată fi pusă în executare. De asemenea, mai poate fi amânată atunci când din cauza unor împrejurări speciale executarea imediată a pedepsei ar avea consecinţe grave pentru condamnat, familie sau unitatea la care lucrează. În acest caz, executarea poate fi amânată cel mult trei luni şi numai o singură dată. Potrivit articolului 455 Cpp, executarea pedepsei închisorii poate fi întreruptă în cazurile şi condiţiile prevăzute de articolul 453 Cpp.

Pe de altă parte, articolul 386 Cpp prevede că împotriva hotărârilor penale definitive se poate face contestaţie în anulare în următoarele cazuri: a) când procedura de citare a părţii pentru termenul la care s-a judecat cauza de către instanţa de recurs nu a fost îndeplinită conform legii; b) când partea dovedeşte că la termenul la care s-a judecat cauza de către instanţa de recurs a fost în imposibilitate de a se prezenta şi de a încunoştiinţa instanţa despre această împiedicare; c) când instanţa de recurs nu s-a pronunţat asupra unei cauze de încetare a procesului penal dintre cele prevăzute de articolul 10 cu privire la care existau probe în dosar; d) când împotriva unei persoane s-au pronunţat două hotărâri judecătoreşti definitive pentru aceeaşi faptă; e) când la judecarea recursului sau la rejudecarea cauzei de către instanţa de recurs, inculpatul prezent nu a fost ascultat, iar ascultarea acestuia este obligatiorie potrivit articolului 385 indice 14 şi 16.

Un ziar german se întreabă dacă Năstase nu şi-a înscenat sinuciderea

Cotidianul german „Frankfurter Allgemeine Zeitung” lansează la nivel internaţional întrebarea dacă nu cumva sinuciderea lui Adrian Năstase este una înscenată, pentru a obţine amânarea executării pedepsei. „Telenovelă fără bubuitură” titrează FAZ, care se întreabă de ce nu a auzit nimeni bubuitura de 170 de decibeli a revolverului Smith&Wesson Special.38 şi de ce fostul premier Adrian Năstase a fost pansat cu un fular. Cotidianul german întreabă direct: „Şi-a înscenat fostul premier român Adrian Năstase tentativa de sinucidere pentru a scăpa de întemniţare conform condamnării pentru corupţie?”.

FAZ subliniază faptul că rana de la gât a lui Adrian Năstase pare să se afle sub semnul întrebării deoarece a fost operat abia după 11 ore de la producerea ei. De asemenea, este remarcat conflictul declaraţiilor dintre ministrul de Interne, Ioan Rus - care l-a declarat drept arestat pe Adrian Năstase - şi poliţie - care a apreciat că fostul premier nu este deţinut câtă vreme nu au fost îndeplinite toate formele legale. „Frankfurter Allgemeine Zeitung” se întreabă dacă nu cumva Adrian Năstase este „de neatins” şi apreciază că modalitatea în care acesta îşi va executa pedeapsa primită constituie un test pentru justiţia din România, aflată încă sub monitorizarea Uniunii Europene.

Statutul PSD: Năstase va fi exclus din partid

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat la şedinţa USL că se va aplica Statul PSD în cazul lui Adrian Năstase, care a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare în Dosarul „Trofeul Calităţii”. Deşi a refuzat să spună exact cum se va realiza acest fapt, menţionăm că Statutul PSD prevede că persoanele condamnate nu pot fi membri de partid, cu atât mai mult nu pot avea funcţii de conducere, cum este cea de preşedinte al Consiliului Naţional Executiv, pe care o are Adrian Năstase. „La PSD, sigur, sunt prevederile statutare. Nu se pune problema să nu aplici prevederile legale”, a spus liderul PSD, întrebat dacă intenţionează să aplice Statutul PSD în cazul Adrian Năstase.

La o simplă lecturare a Statutului PSD, se remarcă faptul că partidul exclude membrii care sunt lipsiţi de drepturi electorale.Totodată, pentru simplul fapt că este condamnat la închisoare, legea îi interzice dreptul de a alege sau de a fi ales.

Ca atare, în Statutul PSD, la articolul 23, este stipulat că nu pot fi membri PSD următoarele persoane:

a) persoanele lipsite de drepturi electorale;

b) persoanele cărora le este interzisă, prin hotărâre judecătorească definitivă, exercitarea drepturilor politice sau cetăţeneşti sau, prin Constituţie sau lege, le este interzisă asocierea politică;

c) persoanele care au suferit condamnări pentru trădarea intereselor ţării, pentru infracţiuni săvârşite cu violenţă sau pentru alte fapte antisociale grave;

d) persoanele compromise moral şi politic.

Totodată, la articolul 27 al Statutului PSD se prevede că radierea unui membru din PSD se face într-o serie de situaţii prevăzute la articolul 23. Astfel, radierea se va face în situaţia în care se constată că, ulterior dobândirii calităţii de membru de partid, persoana se află într-una dintre situaţiile de incompatibilitate prevăzute la art. 23.

„Trofeul Calităţii” se prescrie la anul

Dosarul „Trofeul Calităţii” s-ar putea prescrie în luna aprilie a anului viitor, deci faptele nu s-au prescris deja după cum susţin avocaţii fostului premier. Şeful CSM, Alina Ghica, a invocat, în cadrul unui interviu la TVR Info, o decizie din 2011 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. „Perioada în care o cauză penală s-a aflat pe rolul Curţii Constituţionale ca urmare a invocării unei excepţii de neconstituţionalitate nu se ia în calculul termenului de prescripţie a cauzei. O decizie în acest sens a fost luată, anul trecut, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, a explicat Alina Ghica.

Ponta: Dacă Rus a greşit, să plătească

Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, comentând cererea europarlamentarului PDL Monica Macovei ca ministrul de Interne, Ioan Rus, să demisioneze, că este dreptul acesteia, el precizând că dacă un ministru greşeşte, atunci îl va sancţiona. „Dacă greşeşte vreun ministru, îl sancţionez. Eu cred că în acest moment trebuie să le spunem oamenilor ce facem în viitor. Scandalurile, certurile nu intră direct în fişa postului meu şi vreau să-mi fac datoria faţă de oameni”, a spus Ponta, răspunzând unei întrebări referitoare la modul în care a acţionat şi comentat Ioan Rus în cazul lui Adrian Năstase.

Solicitat să comenteze faptul că europarlamentarul PDL Monica Macovei a cerut demisia ministrului de Interne pentru modul în care acesta a acţionat în cazul lui Adrian Năstase, Ponta a replicat: „E dreptul ei”.

Comisia de la spital a stabilit că un eventual transfer al pacientului poate fi stabilit doar în urma evaluării medico-legale. În acest sens, am înaintat adrese Poliţiei Române şi Institutului Naţional de Medicină Legală

Bogdan Opriţa

coordonator SMURD


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639567-04-06

Mai multe imagini:
Anularea sentinţei are şanse mici de reuşită
zoom

TAGURI: adrian nastase, anulare, sentinte
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...