2017-01-23 00:41


APADOR-CH: România, condamnată la CEDO pentru încălcarea dreptului unei jurnaliste la liberă exprimare

 |  18:56
APADOR-CH: România, condamnată la CEDO pentru încălcarea dreptului unei jurnaliste la liberă exprimare
CEDO a decissă condamne România la plata a peste 11.000 de euro daune morale şi cheltuielide judecată unei jurnaliste care a dat în judecată statul român pentruîncălcarea dreptului de liberă exprimare, după ce a fost condamnată pentrucalomnie, în urma publicării unui articol de presă.

Astfel, CEDOa decis să oblige România să îi plătească jurnalistei Cornelia Popa 7.000 deeuro daune morale, precum şi 4.110 euro cheltuieli de judecată. Statul român afost condamnat, în acest caz, pentru încălcarea articolului 10 din ConvenţiaDrepturilor Omului, care reglementează dreptul la liberă exprimare. Jurnalista Cornelia Popa a fost condamnată,în 2002, de instanţele din România pentru calomnie, aceasta fiind obligată săplătească daune morale de 60 de milioane de lei vechi unei judecătoare, carefăcuse obiectul unui articol de presă publicat în 2001, se arată în deciziapublicată pe site-ul CEDO. Articolul, intitulat „Judecătoarea C.C. recidiveazăcu sentinţe stupefiante”, făcea referire la modul în care un magistratconstănţean soluţionase un litigiu de muncă.

Potrivitunui comunicat remis ieri de APADOR-CH, Curtea europeană a criticat faptul căinstanţele române au acordat prioritate calităţii de magistrat a victimei,încercând astfel să creeze principiul conform căruia magistraţii nu pot faceobiectul vreunei critici în presă. Curtea a mai observat că instanţele românenu au analizat circumstanţele concrete ale cauzei, cum ar fi interesul generalal subiectului tratat sau existenţa unei anchete disciplinare împotrivajudecătoarei respective.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-12-17Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image