2019-01-23 18:19


UPDATE. APEL DISPERAT către IOHANNIS al lui Iulian GHERGUŢ, românul răpit de AL QAIDA acum doi ani în Burkina Faso

 |  10:17
UPDATE. APEL DISPERAT către IOHANNIS al lui Iulian GHERGUŢ, românul răpit de AL QAIDA acum doi ani în Burkina Faso

Filiala Al Qaida din Mali a dat publicității o înregistrare video cu șase ostatici străini, între care australianul Arthur Kenneth Elliott, în vârstă de 82 de ani, franțuzoaica Sophie Pétronin și românul Iulian Gherguț, a anunțat duminică SITE, un centru american specializat în monitorizarea site-urilor Internet islamiste. Românul, răpit în aprilie 2015 în Burkina Faso, era agent de securitate la o mină de mangan la Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de frontiera cu Niger și Mali. Înregistrarea video de 16 minute și 50 de secunde, nedatată, a fost publicată sâmbătă prin aplicația de mesagerie Telegram de către jihadiştii din "Grupul de sprijinire a islamului și musulmanilor", notează Agerpres.

UPDATE 13.23 Celula de criză interinstituțională care gestionează situația lui Iulian Gherguț, răpit în Burkina Faso, a luat notă de difuzarea, duminică, a unui material video cu acesta, afirmă Ministerul Afacerilor Externe în urma unei solicitări a agenţiei Agerpres. "Celula de criză interinstituțională care gestionează situația cetățeanului român răpit în Burkina Faso a luat notă de difuzarea, la data de 02 iulie 2017, a unui material video cu cetățeanul român Iulian Gherguț. Lansarea unui astfel de mesaj în spațiul public se înscrie în tiparul obișnuit al situațiilor de acest gen. Celula de criză interinstituțională lucrează în regim de permanență pentru gestionarea situației", spune MAE.

Totodată, MAE precizează că autoritățile române mențin legătura și cu autoritățile competente ale statelor ai căror cetățeni au fost luați ostatici. "Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea ca tratarea în spațiul public a elementelor privind acest caz, dat fiind caracterul specific și sensibil al acestuia, să se facă cu toată precauția", mai spune MAE.

Potrivit MAE, celula de criză interinstituțională care gestionează situația cetățeanului român răpit în Burkina Faso, constituită conform "Metodologiei de comunicare și acțiune pentru instituțiile cu responsabilități în gestionarea situațiilor de atacuri teroriste în care sunt implicați cetățeni români aflați în afara teritoriului României", aprobată de ședința CSAT din 3 iulie 2013, continuă efortul său, prin instituțiile sale componente, potrivit competențelor fiecăreia, pentru eliberarea cetățeanului român.

"Celula de criză interinstituțională convocată de MAE la data de 4 aprilie 2015 lucrează în regim de permanență pentru gestionarea situației, depunând toate eforturile pentru eliberarea cetățeanului român. Celula de criză își va continua activitatea în același regim și va colabora, în continuare, cu partenerii internaționali ai României. Sub coordonarea acesteia, misiunile diplomatice române din regiune sunt în contact permanent cu toate autoritățile competente locale. De asemenea, reprezentanții Celulei de Criză mențin legătura atât cu firma angajatoare, cât și cu familia cetățeanului român", mai afirmă MAE.

Potrivit SITE, Iulian Gherguț spune în înregistrare că speră ca președintele Klaus Iohannis să intervină pentru a se negocia eliberarea sa. „Salut, numele meu este Iulian Gherguţ. Sunt din România. Am fost capturat în Burkina Faso la 4 aprilie 2015. (...) Sper că președintele român va ajuta în încercarea de a  găsi o modalitate directă sau indirectă pentru negocierea eliberării mele. Sper, de asemenea, că guvernul din Burkina Faso va încerca să ajute. Le spun părinților mei, soției, fraților și surorilor: mulțumesc pentru toate rugăciunile voastre, le mulțumesc pentru tot ce au făcut pentru mine. Mă gândesc la ei și mă rog împreună cu ei”, afirmă Gherghuț.

Este pentru a treia oară când Gherguț apare cu un mesaj într-o înregistrare video, potrivit digi24.ro. Precedenta înregistrare data din 21 septembrie 2016. Bărbatul spunea atunci că este în stare bună și de asemenea transmitea membrilor familiei că se gândeşte zi de zi la ei. Ministerul Afacerilor Externe a transmis la vremea respectivă că face verificări pentru a stabili dacă înregistrarea este autentică. Poziția oficială a României este că nu plătește răscumpărări pentru cetățenii răpiți. 

Fără negocieri până acum

Ceilalți ostatici sunt sud-africanul Stephen McGown, răpit de Al Qaida în nordul Mali în noiembrie 2011, misionara elvețiană Béatrice Stockly, răpită în ianuarie 2016 de gruparea jihadistă Al Qaida din Magrebul islamic (Aqmi) și călugărița columbiană Gloria Cecilia Narvaez Argoti, răpită în februarie 2017 în Mali. Chirurgul Arthur Kenneth Elliott și soția sa Jocelyn Elliott au fost răpiți în Burkina Faso în ianuarie 2015. Jocelyn Elliott a fost eliberată în februarie 2016.  Franțuzoaica Sophie Pétronin, aflată la conducerea unei asociații de ajutor pentru copii, a fost răpită în decembrie 2016 de bărbați înarmați la Gao, în nordul Mali. Nicio grupare nu a revendicat până în prezent răpirea sa.

Ostaticii sunt prezentați separat în această înregistrare video de un bărbat care afirmă că nu au existat până în prezent negocieri pentru eliberarea lor. La sfârșitul înregistrării video, fără a formula vreo cerere, acest bărbat asigură familiile ostaticilor că "nicio negociere veritabilă nu a început" pentru eliberarea lor, afirmând totodată că discuții sunt "în continuare în curs".

Sud-africanul Stephen McGown, primul care apare în înregistrare, declară:"Acum noi facem o nouă înregistrare video, dar nu știu ce să zic. Totul a fost spus deja în trecut. Totul a fost spus în înregistrările video precedente pe care le-am făcut", potrivit transcripției SITE.  Cu privire la Sophie Petronin, se precizează că ea speră că președintele francez Emmanuel Macron, care a sosit în Mali în noaptea de sâmbătă spre duminică pentru a susține lupta împotriva grupărilor jihadiste, va ajuta la revenirea sa în familie, potrivit SITE.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2017-07-02

TAGURI: iulian ghergut, roman rapit, al qaida, apel disperat, iohannis, teroristi
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


HAZNAUA COCINA GHITZA-VARANUL
02 Iul 2017

sa se roage de ciociolina MONALISA-UDREA din PLESCOI care le-a dus miliarde de euro in Dubai la teroristii AL-QAIDA
ANONIM
02 Iul 2017

De ce Al Qaida din RO nu-i ia prizionieri pe, DREAK-NEA, PROSTARICEANU, TUDOSE, ROMAN, VACAROIU, BOMBONEL, ILIESCU, BASESCU, IOHANIS, VIDEANU, BLEAGA, ETC
Random imageUltimele stiri

loading...