2017-01-18 14:23

DEZVALUIRI


APIA a încheiat două contracte de 20 de milioane de euro cu cei mai grei „agricultori” libanezi de la noi. Partenerii lui Hayssam ajută persoanele defavorizate din România

 |  19:00
APIA a încheiat două contracte de 20 de milioane de euro cu cei mai grei „agricultori” libanezi de la noi. Partenerii lui Hayssam ajută persoanele defavorizate din România

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agriculturăa încheiat două contracte în valoare de 80 de milioane de lei (aproximativ 20de milioane de euro) cu firma unor libanezi, renumiți pentru afacerile derulateîn sudul țării în domeniul agricol, dar și pentru apropierea de PSD, partidsponsorizat chiar de unul dintre asociați. Legăturile cu social-democrații aula bază chiar și relația de afinitate dintre deputatul PSD Oana Niculescu-MizilȘtefănescu (Tohme) cu asociații unui grup de firme ce activează în zona amintită.Oana Niculescu-Mizil este, de altfel, președintele organizației PSD Călărași, județîn care libanezii au afacerile.

Contracteleacordate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) privescfurnizarea de produse cerealiere în schimbul cerealelor (orz) aflat înstocurile de intervenţie ale Comunităţii Europene, în cadrul aplicării PlanuluiEuropean de Ajutoare pentru Persoanele cele mai Defavorizate din România (PEAD)- 2011. Primul contract, în valoare de 35.540.987 (aproape 9 milioane de euro) areca obiect furnizarea de orez ambalat în pachete unitare de 1 kg şi 0,500 kg către55 de depozite ale organismelornaționale desemnate pe întreg teritoriul României. Al doilea contract privește furnizareade mălai extra de asemenea în schimbul cerealelor (orz) aflate în stocurile deintervenție ale Comunității Europene, pentru același program, respectiv înstocul Agenției de Plăți din Cehia.

Mălaiul va fi dat înschimbul a 100.000 de tone de orz, la o valoare totală de 46.470.896 lei (aproximativ 11 milioane de euro).

Ambele contracte au fost încheiatecu societatea comercială Agro Chirnogi SA, din județul Călărași. Ca o mențiune,în cadrul celui de-al doilea contract, de lotul privind achiziția de paste făinoaseîn schimbul orzului se va ocupa firma Rompan Proiect Service, controlată de președinteleRompan, Aurel Popescu.

Rețeaua de firme ale libanezilor

FirmaAgro Chirnogi SA este de fapt fosta Întreprindere Agricolă de Stat (IAS)Chirnogi. Acum, societatea este patronată de cetățeni libanezi. Astfel, Raji Ibrahim El Khalil și Nassif Elias Jabre au câte 0,00005% dincapitalul social, iar firma Maria Group SRL, 99, 97%. Aceasta este deținută de CharbelGebran Tohme, Fadi Elias Laoun, Jihad Ibrahim El Khalil, Mazen Gebran Tohme, Raji Ibrahim ElKhalil, Sarkis Elias Sarkis și Youssef Tanios Laoun. Administratorii SC AgroChirnogi sunt frații Raji și Jihad Ibrahim El Khalil. Acesta din urmă conduce oaltă societate din domeniul agricol, AgroindustrialaVoitim Voiteni SA, în care este asociat cu Samir Abboud, Jihad Ibrahim El Khalil,Maurice Bouzerdan Tanios și Gheorghe Duvlea. Un anumit procent este deținut șide societatea Maria Trading SRL, în care Jihad Ibrahim este asociat alături de SamirAbboud, Raji Ibrahim El Khalil, Chadi Esper El Khalil, Charbel Gerban Tohme,Adib El Khalil și Maurice Bouzerdan Tanios. Maria Trading activează în domeniulcreșterii animalelor și al producției de lapte. Libanezii controlează o adevăratărețea de firme, cele mai multe având ca obiecte de activitate în domeniulagricol.

Relațiile cu PSD și cu Omar Hayssam

Jihad Ibrahim El Khalil este unprosper afacerist libanez, un apropiat al fostei guvernări social-democrate,dar și al lui Omar Hayssam, fiind chiar sponsorul PSD pentru campaniileelectorale. De altfel, în perioada în care se ascundea, după eliberare, Hayssama fost văzut prin zona municipiului Oltenița, controlată de libanez, la doar câțivakilometri de proprietățile lui Jihad. Afaceristul libanez a ajuns în România înanii ’90, odată cu un grup de „investitori“ conaţionali, „pe filiera“ fostului premierlibanez Rafik Hariri, care a pus bazele unei colaborări economice cu România. Jihad Ibrahim El Khalil a devenit, la scurt timp, unapropiat al Partidului Social Democrat, ba chiar a contribuit, legal, lacampania electorală a lui Adrian Năstase.

Subvențiiîn vremea lui Ilie Sârbu

Pe de altă parte, firmelesale de pe valea Dunării au rambursat TVA învaloare de câteva milioane de dolari pe timpul guvernării PSD,pentru exporturile de bovine. Afaceristul libanez a beneficiat, de asemenea, dezeci de miliarde de lei vechi, reprezentând subvenţii acordate de stat pentruactivităţile desfăşurate în agricultură,în vremea mandatului de ministru al lui Ilie Sârbu (fost președinte al Consiliului Județean și filialei județene a PSD dinTimiș, unde Jihad El-Khalil își derulează afacerile). Dealtfel, în aceeași perioada, libanezula reușit preluareafostelor ferme de stat de pe valea Dunării, printre careși IAS Chirnogi, ale cărei active sunt situate lacâţiva kilometri de Olteniţa, locul în care a fost văzut Hayssam.

Afina libanezilor din Călărași, Oana NiculescuMizil, este președintele PSD din același județ

Afaceriștiilibanezi au legături cu PSD și prin prisma afinității cu Oana Niculescu-MizilStefănescu, președintele organizației județene a PSD din Călărași. Deputata dincolegiul uninominal 20 București (cartierul Ferentari) este, după cum se știe,măritată cu libanezul Jamil „Jimmy” Zeaiter Tohme, un afacerist libanez de 34de ani, născut în localitatea Kornet El Hamraa. Împreună, cei doi sunt asociațiîn firmele Jto Foods, Efect Prod (ambeleactivând în domeniul cofetărie/patiserie) și Monden Media Group MMG, osocietate care a editat revista „Monden”. Liderul PSD mai este asociată și înfirmele Getteco Group General Trading&Technical Company, precum și SolagraProd, aceasta din urmă fiind în lichidare.

Soțul ei, Jamil Tohmeeste născut în aceeași localitate cu Charbel și Mazen Tohme, afaceriștii dinAgro Chirnogi, dar și cu alți asociați ai acestora, precum Sarkis Elias Sarkis,acesta din urmă fiind un alt prosper afacerist libanez, care controlează 16firme, printre care celebra Toneli, producătoarea ouălor de consum. În județulCălărași, unde deputata conduce organizația PSD, își derulează afacerilelibanezii amintiți. Am încercat să obținem un punct de vedere din partea parlamentarei,dar aceasta nu ne-a răspuns la telefon și nici la SMS-ul trimis.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639252-11-16

Mai multe imagini:
APIA a încheiat două contracte de 20 de milioane de euro cu cei mai grei „agricultori” libanezi de la noi. Partenerii lui Hayssam ajută persoanele defavorizate din România
zoom
APIA a încheiat două contracte de 20 de milioane de euro cu cei mai grei „agricultori” libanezi de la noi. Partenerii lui Hayssam ajută persoanele defavorizate din România
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

EMILIAN
05 Iul 2011

Va fi greu pt. Ponta,daca gandeste cum declara.A i nceput "curatenia" cu cel mai greu "pas".Daca reus este, va fi usor mai depa rte.Daca nu reuseste,va f i greu in PSD.

Adauga un comentariu

Random image