2018-12-10 02:27


Arde la pompieri! (III). Sute de pompieri angajați prin examene fraudate, la Constanța și Giurgiu

 |  21:01
Arde la pompieri! (III). Sute de pompieri angajați prin examene fraudate, la Constanța și Giurgiu

În articolul de ieri semnalam situația șocantă de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al judeţului Caraş-Severin, unde sunt în funcții 51 de pompieri angajați în urma unor examene dovedite ca fiind trucate, pentru care autorii -10 cadre superioare din conducerea instituției- au primit condamnări definitive, de închisoare cu suspendare. Situația este cu atât mai ciudată, cu cât în alte cazuri similare, pe care le prezentăm azi, concedierea pompierilor angajați fraudulos s-a făcut „la pachet” cu condamnarea superiorilor care au trucat examenele de admitere. Este un exemplu de rateu maxim al Justiției din România, care nu se bazează pe instituția precedentului, fapt care face ca, în cazul unor spețe identice să se dea soluții contrarii.

ISU Giurgiu: 53 de ofițeri șpăgari, peste 100 de subofițeri beneficiari

În iulie 2014, după un proces - maraton, care a durat 4 ani, cei 53 de angajați ISU „Vlașca” al județului Giurgiu implicați în dosarul de corupție instrumentat de DNA au fost condamnați la pedepse cu închisoarea, multe cu executare. Lt. col. Marian Ghimpeţeanu, fost şef al ISU și capul rețelei de pompieri-șpăgari a primi trei ani și șase luni, cu executare, pentru „luare de mită, fals intelectual, instigare la infracţiunea de fals intelectual şi la uz de fals, ambele în formă continuată, instigare la fals material în înscrisuri oficiale, instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuat, instigare la infracţiunea de sustragere sau distrugere de înscrisuri, în formă continuată, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni”.

Conform jurnalgiurgiuvean.ro,care a citat din rechizitoriu, „în perioada august-octombrie 2007, în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vlaşca” Judeţul Giurgiu (I.S.U. Giurgiu) a avut loc concursul pentru ocuparea mai multor posturi de ofiţeri şi subofiţeri, concurs coordonat de inspectorul şef al I.S.U. Giurgiu, Marian Ghimpeţeanu. Cu acest prilej, Ghimpeţeanu a iniţiat şi a coordonat o asociere infracţională care a fraudat rezultatele concursurilor, atât la proba scrisă, cât şi la proba sportivă. Procurorii susţin că Marian Ghimpeţeanu a atras în această grupare peste 50 de cadre militare din subordinea sa, membrii comisiilor de examinare, inculpaţi în cauză, pe care i-a determinat să falsifice foile de concurs pentru un număr de 67 de candidaţi, de la mai multe specialităţi.  Falsificarea se realiza fie prin supraevaluarea rezultatului obţinut, fie prin înlocuirea foilor de concurs cu altele întocmite chiar de membrii comisiilor de corectare. Reîntocmirea foilor de concurs  s-a făcut în mai multe etape: crearea de noi formulare prin xeroxare, menţionarea datelor fiecărui candidat, ştampilarea foilor de concurs, completarea răspunsurilor tip grilă, ş.a., pentru ca organele de anchetă să nu poată identifica foile falsificate şi astfel să nu poată fi traşi la răspundere cei implicaţi. La această operaţiune, pe lângă membrii comisiilor de examinare, au participat efectiv şi 16 subofiţeri care au promovat concursul de admitere în mod fraudulos, după ce au devenit cadre militare ale I.S.U. «Vlaşca» Giurgiu”.

DNA susţine că, astfel, 32 de candidaţi care ar fi trebuit să fie declaraţi admişi la aceste concursuri, au fost respinși, pentru a li se face loc mituitorilor.

Dosarul a fost judecat la Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti. Pedepsele însumate ale celor 53 de angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vlaşca” Judeţul Giurgiu, în acest caz, ajung la peste 100 de ani de închisoare.

După sentință, peste 100 de pompieri giurgiuveni au fost dați afară. Cei rămași au fost obligați să facă ture duble până în martie, anul acesta, când s-a organizat un concurs pentru ocuparea a 74 de posturi.

Colonelul Ghimpețeanu: „Fiul dumneavoastră a fost admis. Cine face cinste?”

Conform rrnews.ro, Marian Ghimepețeanu le-ar fi cerut celor din subordinea sa ca peste 60 de candidați să obțină un post, în mod ilegal, în cadrul Inspectoratului. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii anticorupție, fostul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Giurgiu, Marian Ghimpețeanu, ar fi sunat-o pe mama unuia dintre candidații care s-au înscris la concursul pentru un post în cadrul instituției și i-ar fi spus: „Fiul dumneavoastră a fost admis. Cine face cinste?”. Ghimepețeanu ar fi primit de la mama candidatului suma de 5.000 de lei, în urma comunicării acestui rezultat. (...) ”În timpul corectării, am fost chemat de colonelul Ghimpețeanu Marian și condus la toaleta instituției, unde mi s-a înmânat o listă cu câteva nume, nu-mi aduc aminte câte, o listă de culoare roz. Totodată, mi s-a explicat ca aceștia trebuie să promoveze examenul”, a declarat, în fața procurorilor, unul dintre subalternii fostului șef al ISU Giurgiu.

Conform anchetatorilor, modul de operare al acestui grup infracțional era simplu. Imediat după organizarea probei scrise, prima corectare a lucrărilor îndeplinea procedurile, notele urmând să fie trecute în borderourile individuale, conform valorii reale de pe foile de concurs. „Dacă în urma acestei proceduri de corectare se va constata că acei candidați, ce urmau a fi favorizați, nu au obținut note suficient de mari pentru a fi declarați admiși, ei să fie anunțați la sfârșitul corectării, în sala de concurs, ca fiind cei care au obținut nota cea mai mare, notă care ar fi urmat să se treacă în fals și în borderoul colectiv, unde trebuiau să semneze candidații, pentru luarea la cunoștință”, susțin anchetatorii.

Mai apoi, președintele comisiei le cerea celorlalți doi corectori să distrugă borderourile inițiale individuale. Tot aceștia erau cei care întocmeau alte borderouri individuale, în care erau trecute notele false, pentru a se ascunde urmele infracțiunii.

Mită: lenjerie de pat

Conform ancheteonline.ro, sumele primite cu titlu de mita de oamenii lui Ghimpeteanu variau intre 500 si 3000 euro. In unele cazuri, „examinatorii” au primit o lenjerie completa de pat, cum este cazul maiorului Valeriu Panait sau a locotenent colonel Elena Lixandru care, intr-un caz, a primit 2000 de euro si o icoana pentru a „aranja” un post de subofiter in cadrul ISU Giurgiu.

„… in dimineata examenului, col. Ghimpeteanu m-a chemat la el in birou si mi-a oferit un biletel, de culoare verde, pe care era scris numele Deciu Nona si mi-a spus sa o favorizez la examen. Am refuzat acest lucru, nu am luat biletelul si am plecat spre sala de examen. Col. Ghimpeteanu mi-a motivat ca aceasta candidata trebuie sa ia examenul, deoarece este «sustinuta» de un Ministru – Secretar de Stat, fara sa il nominalizeze”, a declarat in fata procurorilor inculpata Lixandru. Acesta continua: „La specialitatea «pregatirea populatiei», printre candidati s-a numarat si Nadia Belbea, sotia primului adjunct, lt. col. Costel Belbea, care, inaintea examenului, m-a rugat sa avem «grija» de sotia lui. Cu o zi inaintea examenului, am discutat cu col. Ghimpeteanu despre posibilitatea de a o ajuta pe Nadia Belbea si acesta a fost de acord, cu conditia sa fie ajutata si candidata Alice Gabriela Anghel, care ar fi sustinuta de catre primarul orasului Giurgiu”, a declarat martorul, fost adjunct al ISU Giurgiu.

ISU Constanța: 192 de pompieri angajați fraudulos

Conform ziarului Cuget Liber, în ianuarie 2014, după un proces de aproape cinci ani, magistraţii instanţei supreme au decis ca fosta conducere a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea să fie condamnată la închisoare, iar documentele prin care au fost angajaţi 192 de pompieri să fie anulate. Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât să respinsă recursurile formulate în dosar, menţinând decizia emisă pe 18 mai 2012, de completul de trei judecători ai instanţei supreme. Gen. mr. (r) Petre Trandafir, fost inspector şef al ISU Dobrogea, col. (r) Neculai Coman, fost prim-adjunct al inspectorului şef al ISU „Dobrogea”, Gabriel Niculae Andrei şi Gabriel Alexandrescu au fost condamnaţi la câte trei ani şi jumătate de închisoare cu executare, la care se adaugă doi ani de interzicere a drepturilor. De asemenea, col. Viorel Costache, fost inspectorul şef al ISU „Dobrogea”, a primit trei ani de închisoare, Costel Datcu, Sorin Marius Bugnar, Liviu Deoşlea - au primit câte doi ani şi jumătate de închisoare, Sorin Marius Creţu - doi ani de închisoare, Niculae Florin - doi ani cu suspendare sub supraveghere, Adrian Mihai Bugnar - doi ani cu suspendare sub supraveghere, col. Eugen Romanescu, fost ofiţer în cadrul Statului Major al Forţelor Terestre Bucureşti - opt luni cu suspendare condiţionată, Viorel Alecu, Mihail Dănuţ Gaicu, Laurenţiu George Dumitrescu, Nicuşor Ciprian Cioroiu şi Mihai Tănase - câte 1,6 ani de închisoare cu suspendare con-diţionată, iar Dumitru Ţîncă a primit doi ani cu suspendare sub supraveghere. Singurul care a fost achitat este contraamiral (r) Mircea Rusmănică, fost Comandant al Flotei Constanţa. Instanța a dispus și „anularea a 205 foi de concurs falsificate pe numele candidaţilor (…), procesul verbal încheiat la data de 21 august 2007, de membrii comisiei de examen şi aprobat de inspectorul şef, cuprinzând rezultatele concursului de ocupare a unor posturi de subofiţeri la ISU Dobrogea, în perioada 9 iulie 2007 - 20 august 2007, numai cu privire la menţiunile referitoare la cei 205 candidaţi”, „anularea tabelelor cu rezultatele finale obţinute de candidaţii care au susţinut examenul pentru ocuparea funcţiilor de subofiţer conducător auto şi servant, pe subunităţi (…), numai cu privire la menţiunile referitoare la cei 205 candidaţi ale căror lucrări au fost falsificate” şi, totodată, „anulează documentele întocmite cu prilejul încadrării la ISU Dobrogea a celor 192 de candidaţi ale căror foi de concurs au fost falsificate”. Concret, în condiţiile anulării documentelor în baza cărora au promovat concursul şi a actelor de angajare, cei 192 de subofiţeri beneficiari ar fi trebuit demişi. Într-adevăr, acest lucru s-a și întâmplat. Mulți dintre cei dați afară au contestat decizia și au pierdut în instanță. Alții, au ales să se reînscrie la concursuri de admitere în instituție. Unii dintre aceștia au reușit și au redevenit pompieri, alții au fost respinși.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-12

TAGURI: arde la pompieri, examen, constanta, giurgiu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


UN NECUNOSCUT
14 Noi 2015

Angajarile din sursa externa la acea data s-au realizat ilegal, asa cum a hotarat instanta. Dar ce nu se stie este faptul ca nu s-ar fi intamplat asemenea excrocherie daca IGSU ( organul suprem si mesia pompierilor ), Directia Resurse Umane ar FI RESPECTAT LEGEA, care IMPUNEA SI LA ACEA DATA ca subiectele de concurs sa fie concepute la Bucuresti la sediul acestei institutii, cu o seara inainte, sigilate plicurile, si in dimineata cu pricina O MASINA M.A.I SE DEPLSA CU ACESTE PLICURI LA locul unde se desfasura concursul.. Dar nu, SEFII DE ATUNCI CAREA AVEAU OBLIGATIA SA ASIGURE RESPECTARE LEGII, NU AU FACUT-O... lasand la indemana sefilor locali aberanta sarcina sa faca subiectele cum vor ei.. si astfel sa inceapa lantul excrocheriilor. Pacat de oamenii minunati din arma asta, care sunt multi, multi de tot. Sa le fie rusine, daca inteleg termneul, sefilor de conjunctura ca au nenorocit si au stirbit din prestigiul unei arme de elita.
Random imageUltimele stiri


loading...