2018-12-13 15:15


Arde la pompieri (IV). Scandal şi dosare DNA la vârful IGSU

 |  21:01
Arde la pompieri (IV). Scandal şi dosare DNA la vârful IGSU

Un scandal din interiorul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a ajuns până în Parlament. În centrul scandalului se află colonelul Eugen Vişan, adjunctul IGSU, şeful Inspecţiei de Prevenire, despre care PUTEREA a relatat în urmă cu o săptămână, după tragedia din Clubul Colectiv, că nu a iniţiat, conform atribuţiilor de serviciu, modificarea corespunzătoare Ordinul ministrului Administraţiei şi Internelor 163/2007 pentru aprobarea normelor generale de apărare împotriva incendiilor, care a fost dat ca urmare a aplicării legii 307/2006. De ce nu a făcut-o? De asta: Eugen Vişan este preşedintele Asociaţiei Sportive a Pompierilor din România o adevărată întreprindere de obţinut sponsorizări de la firme din toată ţara care au probleme pe linia protecţiei împotriva incendiilor sau, pur şi simplu, funcţionează fără aviz/autorizație de securitate la incendiu, ca în cazul Colectiv. Despre luptele intestine pentru ascunderea a mizeriilor de la vârful IGSU, care are o mare parte de vină pentru moartea tinerilor din Colectiv, se ştia şi la Mininisterul Afacerilor Interne şi la DNA.

Deputatul Ştefan Burlacu, vicepreşedinte al Mişcării Populare, adresa, în septembrie, următoarea Întrebare colonelului Nicolae Cornea, şeful IGSU:

“Domnule Inspector,

În atenţia mea a ajuns un caz anchetat deja de Parchetul Militar şi de Direcţia Naţională Anticorupţie în care sunt implicaţi colonelul Vişan Eugen, adjunct al inspectorului general al IGSU, şi locotenent colonelul Nicolae Eugen, şef al Serviciului Formarea şi Educarea Populaţiei din cadrul Direcţiei Protecţie Pregătire şi Educaţie Preventivă a Populaţiei.

Din afirmaţiile susţinute ale dlui Nicolae Eugen rezultă că există suspiciuni în ceea ce priveşte încălcarea în formă calificată şi continuată a unor articole de act normativ intern ale Ministerului Afacerilor Interne, a legii penale şi a unor legi de către dl. Vişan Eugen, împreună cu alţi subordonaţi ai acestuia.

Totul a plecat de la sesizarea încălcării de către dl. Vişan Eugen a Ordinului Comun al Ministerului Afacerilor Interne nr. 99 din 3 iulie 2013 şi al Ministrului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice nr. 2.914 din 9 septembrie 2013, prin ordine fără consultarea şi fără semnăturile serviciului pe care dl. Nicolae Eugen îl conduce, inclusiv fără acordul inspectorului general al IGSU de la acea dată, ameninţându-l pe cel din urmă că dacă va raporta cele sesizate îl va trimite în faţa Consiliului de Onoare al IGSU.

Pentru că situaţia nu şi-a găsit o rezolvare dorită de dl. Vişan Eugen, acesta împreună cu alţi subordonaţi au perturbat activitatea serviciului condus de dl. Nicolae Eugen, recurgând chiar şi la abuz în serviciu, şantaj, trafic de influenţă, mărturie mincinoasă, inducere în eroare a organelor judiciare, fapte anchetate în prezent de DNA.

Sunteţi la curent cu această situaţie şi ce măsuri aţi luat în cadrul IGSU pentru a găsi o rezolvare a conflictului de natură profesională ce a degenerat în mod evident într-unul de natură personală care dăunează activităţii instituţiei pe care o conduceţi?

Răspunsul  primit de deputatul Ştefan Burlacu, pe 23.09.2015 de la Ministerul Afacerilor Interne a fost următorul:

Stimate domnule deputat,

În legătură cu întrebarea dumneavoastră, înregistrată la Camera Deputaţilor cu nr. 7683A/2015, având ca obiect “sesizare conflict în cadrul IGSU”, precizăm următoarele:

Cu privire la situaţia supusă atenţiei sunt efectuate verificări de Corpul de Control al Ministrului.

Totodată, menţionăm faptul că, aspectele prezentate în întrebare au făcut obiectul unui denunţ formulat de inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi înaintat la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti.

Cu deosebită consideraţie,

Gabriel Oprea

Viceprim-ministru pentru securitate naţională

Ministrul Afacerilor Interne

Şeful Inspecţiei de Prevenire care nu a prevenit nimic

După cum se vede, în centrul scandalului se află colonelul Eugen Vişan, adjunctul IGSU, şeful Inspecţiei de Prevenire, despre care PUTEREA a relatat în urmă cu o săptămână, după tragedia din Clubul Colectiv, că nu a iniţiat, conform atribuţiilor de serviciu, modificarea corespunzătoare Ordinul ministrului Administraţiei şi Internelor 163/2007 pentru aprobarea normelor generale de apărare împotriva incendiilor, care a fost dat ca urmare a aplicării legii 307/2006.

De ce nu a făcut-o? De asta: Eugen Vişan este preşedintele Asociaţiei Sportive a Pompierilor din România o adevărată întreprindere de obţinut sponsorizări de la firme din toată ţara care au probleme pe linia protecţiei împotriva incendiilor sau, pur şi simplu, funcţionează fără aviz/autorizație de securitate la incendiu, ca în cazul Colectiv.

Raportul care explică scandalul

Povestea de unde a plecat scandalul este foarte bine rezumată în Raportul nr. 165.418 din 07.09 2015 înaintat de locotenentul-colonel Nicolae Eugen către Inspectorul General al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, colonel dr. Nicolae Cornea, care se întinde pe 37 de pagini şi din care cităm:

„Pentru a ascunde anume stare de lucruri din Inspecţia de Prevenire, ce se prefigurează ca urmare a demersului întreprins de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie privitor la dosarul penal 54/P/2015 şi ale Ordonanţei nr. 1283/P/2014 din 20.07.2015 cu privire la dosarul penal 133/P/2015, instrumentat de către Parchetul Militar Bucureşti de pe lângă Tribunaul Bucureşti, dl. col. Vişan Eugen şeful Inspecţiei de Prevenire din IGSU, prin înţelegere tacită cu dl. col. Duduc Benone Gabriel – şef Direcţie Prevenire şi dna. col. Ene Constanţa – şef Serviciu Coordonare Servicii Publice Voluntare şi Servicii Private, a organizat un mecanism complex prin care a urmărit şi urmăreşte îndepărtarea mea din funcţia deţinută, cu un spectru mai larg de îndepărtare chiar din Ministerul Afacerilor Interne. În compensaţie, col. Vişan Eugen a oferit bonusuri salariale pentru lucrări de excepţie celor doi, a acoperit activităţi de natura încălcării regulamentelor militare şi chiar de natură penală a acestora şi ale unor subordonaţi din structurile funcţionale pe care le coordonează, nu a luat măsuri de verificare, tragere la răspundere şi eventual sancţionare a acestora în urma mai multor sesizări şi rapoarte. Ca formă de presiune şi hărţuire asupra persoanei mele, a desemnat la comanda Direcţiei Protecţie Pregătire şi Educaţie Preventivă a Populaţiei pe dna. col. Ene Constanţa, ofiţer indisciplinat şi dispus la compromisuri în detrimentul intereselor IGSU.

Pentru a-şi ascunde scopul, col. Vişan Eugen a întreprins o serie de acţiuni, inacţiuni şi fapte de natura încălcării regulamentelor militare, a legii penale şi a unor legi speciale, beneficiind de poziţia ocupată ca factor de comandă decident în IGSU, ordonând ofiţerilor mai sus menţionaţi să execute anumite acte de subordonare care să conducă la realizarea scopului propus. Informaţiile de care a beneficiat colonelul Vişan Eugen privitor la evoluţia profesională a persoanei mele, l-a condus la concluzia atât pe dumnealui, cât şi a ofiţerilor menţionaţi mai sus, că aş putea intra în posesia unor informaţii ce pot compromite interesele grupului organizat, cu consecinţe dintre cele mai grave.

Acţiunile ulterioare ale acestora, prin natura şi amploarea lor au perturbat şi perturbă activităţile Inspecţiei de Prevenire din IGSU, iar la o scară secundară la nerealizarea în condiţii de eficienţă sporită a activităţii curente a Serviciului Formarea şi Educarea Populaţiei, pe care îl conduc.

Din materialul probator existent, pe care îl voi prezenta mai jos, consider că există indicii temeinice şi suspiciuni rezonabile, cu privire la cele afirmate, în ceea ce priveşte încălcarea în formă calificată şi continuată a unor articole de act normativ intern al Ministerului Afacerilor Interne, a legii penale şi a unor legi speciale.

Arde la pompieri (IV). Scandal şi dosare DNA la vârful IGSU
zoom

Stenograma din biroul colonelui Vişan

În raportul său, locotenent-colonelul Nicolae Eugen redă şi o parte a discuţiei din data de 10.10.2014 care a avut loc în biroul şefului său Eugen Vişan, în care acesta insinuează că Nicolae e ofiţer acoperit al serviciului secret al Ministerului Afacerilor Interne (DPI):

„Prezint secţiunea în cauză aşa cum rezultă din stenograma discuţiilor pe care nu a contestat-o nimeni până la această dată:

Nicolae Eugen: dl. col. Vişan vă informez, pe dvs şi pe colegii prezenţi cu privire la existenţa art. 259 cod penal cu privire la denunţarea calomnioasă...

Duduc Benone Gabriel: (a început să ţipe, m-a întrerupt brutal, aproape dând cu pumnul în masă): Aşa nu se mai poate, ce este aici, au venit procurorii, anchetatorii, ce este asta, am ajuns să fim urmăriţi ce facem, să fim spionaţi?

Vişan Eugen: (Vişan Eugen uitându-se către mine) uite, vezi, Nicolae, auzi ce spune?

Nicolae Eugen: Nu la mine se referă dl. Colonel Duduc...

Vişan Eugen: Ia zi Gabi, te referi la Nicolae?

Duduc Benone Gabriel: NU... eu mă refer aşa, în ansamblu...

Vişan Eugen: Păi da, printre noi sunt spioni de la DPI, agenţi infiltraţi....

Unde e Raportul Corpului de Control?

Corpul de Control al Ministerului Afacerilor Interne a verificat toate nenorocirile de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, s-a făcut, între timp, şi diagnoza organizaţională de către psihologii din MAI. Rezultatele se lasă aşteptate. Se aude domnule ministru Petre Tobă?

Consiliul de Onoare, domnule ministru Tobă!

Locotenent colonelul Nicolae Eugen a fost absolvit de sancţiunea “avertisment” dată de Consiliul de Onoare al IGSU prin Dispoziţia secretarului se stat Raed Arafat nr. H/7012 din 21.09.2015. De ce nu au fost introduşi în Consiliul de Onoare cei care au comis abuzul, aşa cum a cerut Nicolae, domnule ministru Petre Tobă?


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-18

Documente:


TAGURI: pompieri, igsu, club colectiv, dna, situatii de urgenta
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


NEUTRU
19 Noi 2015

Domnule col. Visan, pe mine nu ma intereseaza combinatiile dumneavoastra, asta e treaba DNA-ului, nici faptul ca acordati salarii de merit la oameni care nici macar nu stiu definitia cuvantului incendiu, oameni care sunt padurari si la propriu si la figurat, oameni rau intentionati, oameni cu probleme mintale, oameni slabi pregatiti care nu au facut in viata lor un control de prevenire in teren, oameni adusi pe ochi frumosi in subordinea dumneavoastra, oameni care nici macar nu stiu cat ori 5 fac 4, oameni pe care cu totii stim ca sunt slabi pregatiti, chiar si femeia de serviciu stie asta, .... pe mine ma intereseaza faptul ca nu ati facut nimic in ultimi ani pentru a imbunatatii activitatea de prevenire a incendiilor acolo unde este necesar, acolo unde nu avem legislatie in domeniu si acolo unde sunt lacune legislative. Mergeti in tara doar sa taiati capete, sa mancati si sa va plimbati. Habar nu aveti ce inseamna prevenirea incendiilor, probabil sunteti la nivelul unui subofiter cu o vechime de maxim 3 ani in domeniu, dumneavoastra impreuna cu gasca cea de taina ( Duduc, Constanta Ene si altii ... se stiu ei, sunt multi). Exista si o veste buna totusi ... nu sunteti pe ultimul loc, acolo se afla domnul Duduc, domnisoara Constanta Ene si ... probabil pe ultimul loc mos craciun. Eu nu am nimic personal cu dumneavoastra, nu fac parte din cei ,,care va deranjeaza,, sunt doar un beneficiar al sistemului pe care il conduceti din ,,butoane,, ! Noapte buna tuturor si ... Doamne ajuta !
Mă AMUZă....
19 Noi 2015

DNA doarme un somn adânc în privința tăierilor de păduri, doarme când e vorba să arunce după gratii GREII de prin toate partidele, doarme!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Se face că-i prinde...ni-i arată cu brățări, îi ține un pic la Beciul Domnesc pt.fezandare, puțini (foarte...) primesc o fărâmă ”cu executare”, în timp ce un Valjean este dus cu mascați la judecare și-și ia amărâtul pedeapsă maximă CU EXECUTARE, unde-i siluit, băgat în mormânt de condițiile de lagăr de concentrare din pușcării! Vezi tot felul de ”știri” că ARDE, e prins un gușter de mărime, dar....noi, publicul larg rămânem cu coada (sau umbra) unei atari (re)constituiri a faptelor sale, NICIODATĂ condamnat SEVER, CORECT, pe măsură! Rușine pt.CIRC!
ANONIM
21 Noi 2015

acest colonel VISAN , fost sef de atelier auto, mai lucreaza in IGSU ? Nu a fost arestat inca, mai vine la servici ? cine il tine acolo si de ce ? normal ar fi ca zilele urmatoare noul ministru de interne sa ne informeze, sa aflam si noi despre trimiterea in judecata a acestuia si a grupului organizat de el .... Normal, DNA - ul a inceput sa-si faca treaba si asta-i incurca rau de tot pe acesti indivizi... le-a bagat mortul in casa... si pute deja.
DENUNTATUL
23 Noi 2015

acesti ofiteri din comanda IGSU au fost pusi pe functii de catre gi.Secara numai pe critrii politice si de spaga.Desi acesta a iesit la pensie acestia duc mai departe teroarea contra celor care nu vor sa fie slugile lor.Fiecare fost sef si-a lasat un urmas de nadejde care sa acceada pe functii cit mai mari si sa continue teroarea impotriva celor care au o viziune corecta asupra felului in care ar trebui sa mearga treburile.Astfel Secara l-a lasat pe Visan,Zamfir pe Duduc,Bejan spaima controlului pe Dragne prim-adjunct,toti care s-au opus ori au fost marginalizati ori au fost dati afara din sistem si adusi altii din afara care sa fie loiali cozilor de topor.De notorietate este si cazul unui popa care din ordinul gl.Secara a fost facut Lt.col. si trimis la Inspectia de prevenire la GALATI.Afost si un dosar pe rol dar nu s-a mai finalizat.Asta este conducerea IGSU.SI NOI PROSTIMEA VREM REZULTATE SI RASPUNSURI????????????
MOTANUL INCALTAT
24 Noi 2015

Mai terminati cu barfele si statul pe la colturi. Nicolae treci la treaba....ca toata ziua stai la barfe......si iti mai obligi si toata echipa sa te urmeze si mai ales sa te suporte ascultandu-ti aberatiile. Daca voi ca si cadre de conducere ajunge-ti la astfel de magarii....si nu va intelegeti....ce sa faca aia mici cu executia ??? Ce exemplu dati ? Sa va fie rusine !!!!
Random imageUltimele stiri


loading...