2017-01-19 13:44

DEZVALUIRI


Autorităţile de la Bucureşti nu au fost informate despre achitarea în Irak a lui Mohammad Munaf

 |  19:05
Autorităţile de la Bucureşti nu au fost informate despre achitarea în Irak a lui Mohammad Munaf
MinisterulJustiţiei de la Bucureşti nu a primit, încă, o notificare oficială din parteaautorităţilor irakiene cu privire la vehiculata achitare a lui Mohammad Munafde către instanţele de la Bagdad, se arată într-un comunicat de presă alinstituţiei. Potrivit ministerului, în prezent, Mohammad Munaf este uncondamnat pentru terrorism şi figurează ca urmărit internaţional în baza dedate a Interpol.

“La datade 24 aprilie 2008, cetăţeanul irakian şi american Mohammad Munaf a fostcondamnatde către Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală la opedeapsă privativă de libertate de 10 ani închisoare pentru acte de terorismsăvârşite atât pe teritoriul ţării, cât şi în afara acestuia, împotriva unorcetăţeni români”, precizează reprezentanţii Ministerului Justiţiei.

Hotărâreade condamnare a rămas definitivă la data de 16 mai 2008, prin nerecurare şi adevenit executorie la aceeaşi dată, când a fost emis împotriva lui MohammadMunaf mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea. ConformBirouluiNaţional Interpol, Mohammad Munaf este urmărit internaţional.

“MinisterulJustiţiei, precum şi autorităţile române cu responsabilităţi în materie audepus şi depun toate eforturile pentru a se asigura înfăptuirea justiţiei şipentru punerea în executare a hotărârii de condamnare pronunţate de instanţeleromâne, având în vedere cadrul cooperării judiciare internaţionale în materiepenală”, se mai precizează în comunicatul instituţiei. În concluzie, se maiarată în comunicat, Ministerul Justiţiei nu a fost informat până în prezent decătre autorităţile judiciare irakiene cu privire la soluţia pronunţată deinstanţa irakiană.

Condamnatîn lipsă în România

Potrivit unei publicaţii online, Munaf ar fifost achitat definitiv în Irak şi eliberat, aflându-se în prezentpeteritoriul irakian. Arestat de forţele SUA din Irak în mai 2005, dupăeliberarea jurnaliştilor români, Munaf a fost condamnat la moarte prinspânzurare de justiţia irakiană, dar, ulterior, Curtea de Apel de la Bagdad adecis, în 2008, rejudecarea lui. Deţinutul, care are cetăţenie irakiană,română, dar şi americană, urma să fie predat de autorităţile americaneautorităţilor irakiene. Până acum nu au mai existat informaţii că acesttransfer a avut loc. În 24 aprilie 2008, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnatîn lipsă pe Mohammad Munaf la 10 de închisoare cu executare şi interzicereaunor drepturi timp de cinci ani după executarea pedepsei, precum şi la plata a2.000.000 de euro daune morale jurnaliştilor Ovidiu Ohanesian, Sorin Mişcoci şiMarie-Jeanne Ion. Instanţa l-a mai obligat şi la plata a 100.000 de leicheltuieli judiciare către stat. De asemenea, magistraţii au respins cererea deexpulzare a lui Mohammad Munaf de pe teritoriul statului român după executareapedepsei. În România, Munaf a fost acuzat de infracţiune la legea privindcombaterea terorismului.

Prima instanţă irakiană l-acondamnat la moarte

Mohammad Munaf a fost ghid pentruMarie-Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian, răpiţi, în 28 martie 2005,în Irak. Munaf a fost luat ostatic alături de aceştia timp de 55 de zile şi afost arestat de armata americană, după eliberarea lor, fiind bănuit decomplicitate în răpirea românilor, alături de alte cinci persoane. În urma unui procesîn Irak, în primă instanţă, Munaf (având dublă cetăţenie irakiană şi americană,fiind rezident şi căsătorit în România) a fost condamnat la moarte prinspânzurare, decizie ce a fost contestată de acuzat. Astfel, Curtea Federală deCasaţie irakiană a decis, în 29 ianuarie 2008, că hotărârea de condamnare lamoarte prin spânzurare a lui Munaf şi a celorlaţi cinci acuzaţi a avut la bazăvicii de procedură (inclusiv transcriere greşită a numelor) şi erori înaplicarea legii şi a stabilit anularea acesteia. Decizia Curţii de Casaţie,publicată la 19 februarie 2008, descrie evenimentele care au urmat răpiriiziariştilor, conform documentelor de anchetă şi urmărire. Astfel, cei treiziarişti români au fost răpiţi, la 28 martie 2005, în apropierea cartieruluiJami'a, în timp ce se aflau în maşina condusă de Mohammad Munaf. "După ceau negociat cu autorităţile române şi au primit o răscumpărare, răpitorii aueliberat victimele", notează documentul, conform traducerii în englezădepuse la Curtea Supremă a Statelor Unite. Munaf a fostdeţinut într-o tabără americană de pe teritoriul Irakului, familia sa încercândsă transfere judecarea procesului său în competenţa instanţei SUA. Munaf nu a avut dreptul de a compăreaîn faţa unei instanţe din Statele Unite, deoarece se afla în custodia forţelormultinaţionale, şi nu a celor americane. Washingtonul şi-a bazat pledoaria peun verdict pronunţat de Curtea Supremă în 1948 într-un caz similar, în bazacăruia instanţele americane nu aveau jurisdicţie de examinare a unor petiţiidepuse de prizonieri japonezi deţinuţi de forţele aliate în cursul celui de-al DoileaRăzboi Mondial, relatează săptămânalul US News and World Report.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-07-31Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image