2017-01-16 18:02

DEZVALUIRI


Autostrada Piteşti – Sibiu, 3,36 miliarde de euro

 |  21:00
Autostrada Piteşti – Sibiu, 3,36 miliarde de euro

Nici nu s-a instalat bine în fotoliul de ministru al transporturilor, că Alexandru Nazare „sparge” milioane de euro pentru refacerea unor studii de fezabilitate, hârtii care zac apoi în sertarele Companiei de Autostrăzi. După îngroparea banilor publici pe studii pentru drumurile expres (care n-au mai fost construite) sau rateul cu realizarea autostrăzii Comarnic - Braşov, Ministerul Transporturilor alocă în prezent milioane de euro pentru înnoirea hârtiilor privind autostrada Sibiu - Piteşti. Lucrările de construcţie a celor 116 km de autostradă Piteşti - Sibiu vor costa aproximativ 29 milioane de euro/km din cauza reliefului accidentat şi a alunecărilor de teren.

Chiar dacă nu a reuşit finalizarea a 60 km de autostradă în zonă de câmpie în cinci ani, între Bucureşti şi Ploieşti, Ministerul Transporturilor se angajează că va finaliza în patru ani segmentul Piteşti - Sibiu, în lungime de 116 km.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), „sifonul” de bani publici pentru firmele de casă ale PDL, şi-a stabilit un buget pentru refacerea studiului de fezabilitate al autostrăzii Piteşti - Sibiu şi continuarea procedurilor de selecţie pentru autostrada Târgu-Mureş - Iaşi. Surprinzător, în programul de guvernare al noului Guvern nu figurează concesiunea autostrăzii Comarnic - Braşov, cel mai avansat proiect de parteneriat public-privat. În schimb, refacerea studiului de fezabilitate pentru autostrada Piteşti - Sibiu şi continuarea proiectului de parteneriat public-privat pentru autostrada Târgu-Mureş - Iaşi sunt printre priorităţile ministrului transporturilor, Alexandru Nazare. Specialiştii sunt însă extrem de sceptici. „Autostrada Piteşti - Sibiu, în parteneriat public-privat, nu se va face nici în 200 de ani. Numai lucrările de construcţie a celor 116 km costă 29 milioane de euro. Trebuie refăcut studiul de fezabilitate, vechile hârtii, care au costat aproximativ 2,5 milioane de euro, au expirat. Compania de Autostrăzi ar fi trebuit să reliciteze contractul de realizare în parteneriat public-privat a unor obiective precum autostrada Comarnic - Braşov. Acest proiect este mai ieftin decât tronsonul Piteşti - Sibiu”, ne-au declarat surse din Ministerul Transporturilor.

UE vrea să finanţeze doar jumătate din proiect

Oficialii Ministerului Transporturilor au anunţat că finanţarea tronsonului de autostradă Piteşti - Sibiu va fi asigurată din fondurile europene care vor fi alocate României în perioada 2014-2020. „Nici un constructor nu vrea să realizeze acest proiect în sistem public-privat, pentru că fuge terenul între Piteşti şi Sibiu. Încă nu s-au finalizat negocierile între Ministerul Transporturilor şi Comisia Europeană. Numai jumătate din valoarea proiectului ar putea fi asigurată de Comisia Europeană”, ne-au explicat sursele citate.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-05-14

TAGURI: autostrada pitesti, sibiu, miliarde de euro, ue, ministerul transporturilor, comisia europeanaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image