2018-07-20 21:14


Bachus 2015 la Focșani. O paranghelie de 1,2 milioane pentru cultul lui Oprișan

 |  21:01
Bachus 2015 la Focșani. O paranghelie de 1,2 milioane pentru cultul lui Oprișan

Între 8 și 11 octombrie, la Focșani, se va desfășura Festivalul Viei și Vinului Bachus 2015, o paranghelie costisitoare, menită să satisfacă ego-ul imens al baronului Marian Oprișan, reales de curând președinte al PSD Vrancea, cu unanimitate de voturi, în cadrul unui simulacru de conferință județeană. Pentru organizarea Bachus 2015, Consiliul Județean și Consiliul Municipal Focșani au alocat 1,2 milioane de lei. Prin comparație, reabilitarea unei străzi din Focșani, costă în jur de 150.000 de lei. Iar primăria trebuie să reabiliteze foarte multe străzi...

Consiliul Municipal Focșani a aprobat pe 24 septembrie a.c., sub forma unei  rectificări bugetare în favoarea Teatrului Municipal, instituție de cultură din subordinea Primăriei, 300.000 de lei pentru organizarea festivalului Bachus 2015. După alte câteva zile, Consiliul Județean Vrancea a repartizat, după o schemă similară, 200.000 de  lei către Centrul Cultural Județean, pentru același  eveniment.  Cei 500.000 de lei s-au adăugat bugetului inițial al festivalului, de 700.000 de lei, pe care Consiliul Județean Vrancea l-a aprobat în debutul acestui an, la inițiativa baronului Oprișan.

Ca de fiecare dată, când vine vorba despre parangheliile organizate de Oprișan, consilierii au votat în orb, fără să primească vreun document justificativ, cum se face, de regulă, când se lucrează cu bugetul de stat. Singurele explicații, foarte vagi, pe care le-au primit, au fost că banii vor fi cheltuiți conform programului de activități. 

Bachus 2015 la Focșani. O paranghelie de 1,2 milioane pentru cultul lui Oprișan
zoom

Radu Fornea,  organizatorul de serviciu al parangheliilor lui Oprișan

Având în vedere suma  foarte mare alocată pentru Festivalului Viei și Vinului, Consiliul Județean/Centrul Cultural/Consiliul Local/Teatrul Municipal aveau obligația, conform legii, să desemneze organizatorul printr-o licitație publică. Tot după lege, ca să poată veni cu o ofertă de preț corespunzătoare, acestuia ar fi trebuit să i se pună la dispoziție un caiet de sarcini care să cuprindă bugetul estimativ, un program detaliat al evenimentului și, eventual, numele artiștilor care se doreau a fi inivitați.

Nu s-a întâmplat așa ceva deoarece, la fel ca și în trecut, organizarea a fost încredințată firmelor lui Radu Fornea, fostul component al trupei K1, care a abandonat cariera muzicală pentru afacerile de succes cu bani publici. Fornea se ocupă, de mai mulți ani, de parangheliile din Vrancea și este cel căruia i se datorează, în bună măsură, costurile din ce în ce mai mari ale acestora.

Banii publici intră în conturi private printr-o schemă de tip suveică

Pentru a evita  procedura de achiziție publică și, totodată, pentru a face să se piardă urma banilor, oamenii baronului au pus la cale o schemă de tip suveică, după modelul celor întâlnite în dosarele penale care privesc spălarea de bani. Alocările bugetare, aprobate de Consiliul Județean și Consiliul Local Focșani, sunt virate către instituțiile culturale implicate – Centrul Cultural Vrancea, Teatrul Municipal sau, după caz, Ansamblul folcloric „Țara Vrancei“.  De aici, banii sunt transferați, mai departe, în conturile firmelor controlate de Fornea, de unde li se pierde urma. La plată, fostul K1 prezintă doar factura cu suma totală, fără să pună alături și o situație detaliată a cheltuielilor.  Așa se face că, exceptând doi-trei „inițiați”, nimeni nu știe cât a încasat fiecare artist, cât a costat scena, focurile de artificii, prezentatorii etc. De câte ori ziariștii au solicitat să li se pună la dispozițe o situație a cheltuielilor, cei cărora s-au adresat au ridicat din umeri și au arătat spre fostul K1. Iar întrebările au rămas fără răspuns, deoarece firmele sale fiind private nu se supun acelorași reglementări ca instituțiile publice, iar Fornea nu are obligația să dezvăluie detalii despre afacerile pe care le derulează. Așa se face că nimeni n-a reușit să facă o analiză comparativă a fondurilor publice cheltuite cu prețurile pieței, pentru a stabili costurile reale ale parangheliilor și dacă alții le-ar fi putut organiza mai ieftin.

Un eveniment bugetofag

Demarat în anii ’90 de Camera de Comerț Vrancea, ca sărbătoare a viticultorilor, Festivalul Viei și Vinului a fost integrat de Marian Oprișan într-o industrie a parangheliilor bugetofage, alături de alte manifestări, precum petrecerea de Anul Nou, Ziua Europei, a Copilului, Zilele Focșaniului și Sărbătoarea de 1 Mai. De la an la an, sumele alocate pentru aceste evenimente au crescut, deși beneficiile pe care le-au adus comunității au rămas constante: zero. Cu puține excepții, respectiv câteva contracte încheiate cu parteneri chinezi, viticultorii vrânceni nu au tras nici un folos de pe urma lui Bachus. Statisticile date publicității la încheierea fiecărei ediții au în vedere doar cantitățile de vin și pastramă consumate, nu și afacerile încheiate efectiv sau măsurile luate în folosul viticultorilor. Din acest motiv, mulți nici nu se mai obosesc să participe, considerând că-i o pierdere de vreme. „În afara mirosului de urină și a fumului de la grătarele de mici, nu cred că se poate vorbi de un profit. În vreme ce Oprișan și gașca sa petrec cu pastramă și tulburel în cinstea podgorenilor, ei sunt obligați să-și vândă strugurii și vinul la prețuri de nimic, pentru a-și acoperi costurile de producție. Periodic, autoritățile promit că-i vor proteja și-i vor susține, însă nu o fac. An de an, acești oameni sunt nevoiți să se apere singuri împotriva falsificatorilor de vin și a speculanților care vor să profite de pe urma muncii lor“, afirmă consilierul județean Liviu Bostan.

Elevii, auditoriul preferat al baronului PSD

Cum nici vrâncenii, atât de dragi lui Oprișan, nu dau curs invitației sale personale și nu se înghesuie la deschiderea evenimentului, baronul a început să apeleze, de vreo doi ani, la școlari. Convocarea elevilor se face sub pretextul unui „concurs al alaiurilor“ la care toate școlile sunt invitate să participe și care constă într-o defilare, ca la 23 august, prin fața baronului. Bucuroși că scapă de ore, elevii răspund prezent și umplu Piața Centrală a orașului la ora discursului inaugural, pentru ca Oprișan să nu vorbească de unul singur.  În 2012, primul an când s-a organizat această paradă, Inspectoratul Școlar a transmis directorilor tuturor liceelor din județ o adresă prin care li se cerea să participe în mod obligatoriu. Și cum debutul festivalului a coincis cu lansarea candidaților USL, liceenii, supravegheați atent de profesori, să nu dispară la tonetele unde se vindeau băuturi alcoolice, au luat parte și la un miting electoral, deși legea nu permite așa ceva.

Suspiciuni de finanțare ilegală a acțiunilor PSD din bani publici

Ca în cazul tuturor parangheliilor, după Festivalul Viei și Vinului ies în profit doar firmele lui Fornea, fiica baronului, Mădălina Oprișan, de a cărei carieră muzicală se ocupă acesta și, bineînțeles, Marian Oprișan, căruia toți artiștii ce urcă pe scenă trebuie să-i mulțumească, obligatoriu, dacă vor să mai cânte la Focșani. Astfel, în 2012, cu ocazia Sărbătorilor de iarnă, baronul PSD dedica „tuturor celor care iubesc Vrancea“ o felicitare muzicală interpretată de fiica sa, sub pseudonimul  Madeline de Vrancea.  Melodia a fost produsă, nici nu se putea altfel, de același Radu Fornea. Există suspiciunea pe care, din păcate, nici o instituție abilitată nu se obosește s-o verifice,  că din aceiași bani publici sunt plătite și acțiunile electorale ale PSD Vrancea.  De organizarea acestora are grijă, nu mai este un secret pentru nimeni, tot Radu Fornea, care răspunde prezent la orice chemare a partidului și a președintelui său. În campania pentru parlamentarele din 2008, alegătorii vrânceni au primit din partea PSD, având inscripționată sigla partidului, un CD cu melodii cântate de, coincidență, parte din artiștii care s-au produs pe scenă la Bachus, exact în aceeași perioadă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-10-06

Mai multe imagini:
Bachus 2015 la Focșani. O paranghelie de 1,2 milioane pentru cultul lui Oprișan
zoom

TAGURI: bachus 2015, focsani, paranghelie,

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ELENA
06 Oct 2015

OneCoin este cea mai tare AFACERE de până în PREZENT!!! Nu am întâlnit un singur om care să regrete faptul că a investit!!! Unii și-au dublat investiția, alții mai vechi de 6-8 luni și-au înzecit-o!!! Nu ratati ! Inscrieti-va acum si aici : https://www.onecoin.eu/signup/vasinc
ELENA
06 Oct 2015

OneCoin este cea mai tare AFACERE de până în PREZENT!!! Nu am întâlnit un singur om care să regrete faptul că a investit!!! Unii și-au dublat investiția, alții mai vechi de 6-8 luni și-au înzecit-o!!! Nu ratati ! Inscrieti-va acum si aici : https://www.onecoin.eu/signup/vasinc
FĂI LEANO...
06 Oct 2015

EȘTI NEBUNĂ SAU UN PIC BLONDĂ?! Ce naiba te tot POSTEZI cu același rahat, peste tot? Ești într-o ureche? Bagă-te pe spațiu de publicitate, nu aici!
Random imageUltimele stiri

Apa Nova