2017-01-17 06:59

DEZVALUIRI


“Băieţii deştepţi” din sistemul de sănătate

 |  12:34
“Băieţii deştepţi” din sistemul de sănătate

Introducerea în sistemul sanitar românesc a metodei australiene de codificare medicală şi finanţare DRG a reprezentat un adevărat bulgăre de aur pentru „băieții deștepți” din Sănătate. Câteva sereleuri conectate la vârful Ministerului Sănătății câștigă contracte cu zeci de spitale din țară pentru a-i învăța pe manageri cum să codifice diagnosticele pacienților pentru a obține cât mai mulți bani de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Un astfel de contract poate aduce sute de mii de lei firmei de consultanță care implementează softurile de codificare. De asemenea, din informațiile care circulă în mediul medical, managerul unității medicale care-și dă acordul pentru perfectarea afacerii are și el partea leului.    

DRG - diagnosis related groups este o metodă de finanţare utilizată pentru bugetarea spitalelor. Metoda a fost dezvoltată în SUA, ulterior fiind adoptată în mai multe ţări din lume, cu sau fără modificări şiadaptări. În România, după o perioadă de probă, metoda a fost introdusă în 2004, iniţial la spitalele mai mari, iar ulterior s-a extins la aproape toate spitalele care tratează cazuri acute. Azi, aproape 300 de spitale sunt finanţate după metoda DRG. Iniţial, s-a introdus o versiune a sistemului DRG din SUA, iar în 2007 s-a trecut pe varianta australiană de DRG. Prin acest sistem, orice pacient externat din spital va avea pe foaia de ieşire un diagnostic principal (DP) şi unul sau mai multe diagnostice secundare (DS).

Acestea vor folosi la decontarea serviciilor medicale pe caz externat şi pentru a se stabili gradul de complexitate a cazurilor tratate în unitatea medicală, denumite în termenul de specialitate indice ICM (Index Case Mix). Pentru ca un spital să primească mai mulţi bani este nevoie să aibă în statistică un indice de complexitate a cazurilor (ICM) cât mai ridicat. Pentru asta, spitalele sunt nevoite astfel ca la fiecare pacient externat să codifice diagnosticele principale şi secundare, precum şi toate procedurile efectuate, astfel încât să vadă ce ICM au realizat. Fiecare diagnostic primeşte un cod din sistemul DRG (Diagnostic Relative Group), căruia îi corespunde o valoare. Prin înmulţirea diagnosticului principal şi cele secundare rezultă ICM-ul, motiv pentru care ideal este ca valoarea DRG a fiecărui diagnostic să fie cât mai ridicată.

Comision de 10%

Printre firmele care s-au ultraspecializat în obținerea unui indice de complexitate a cazurilor (ICM) cât mai ridicat se află DRG Audit SRL și Medicode SRL, ambele din Târgu-Mureș. Acestea au reușit să semneze contracte de consultanță de implementare a softurilor de codificare cu zeci de spitale din țară. Conform contractelor pe care le semnează cu spitalele, în urma consultanţei, firmele încasează un comision de 10% din plusul pe care îl aduc unităţii medicale în cauză.

Deși aceste contracte sunt în defavoarea sistemului sanitar, managerii unităţilor medicale nu se sfiesc să-și pună semnătura pe acestea, pentru că, potrivit unor surse din sistem, directorul care încheie un astfel de contract este răsplătit de firma care obține contractul.

Cele două firme din Târgu-Mureș activează în Borșa, Vișeul de Sus, Cavnic și Sighetu Marmației din Maramureș. Spitalele de aici au contracte de consultanță fie cu DRG Audit, fie cu Medicode, procentul încasat de acestea fiind de 10 la sută din plusul pe care-l aduce unității în cauză.

Spitalul din Sighetul Marmaţiei plăteşte serviciile unei firme, deşi are un angajat specializat pentru acelaşi lucru

Directorul medical al Spitalului municipal Sighetul Marmaţiei, Ovidiu Godja, a declarat pentru “Puterea” că, odată cu semnarea contractului de consultanţă cu firma mureşeană specializată în codificarea diagnosticelor s-a simţit o îmbunătăţire a finanţării spitalului. El a recunoscut că unitatea pe care o reprezintă are un angajat specializat în codificarea diagnosticelor pacienților, persoană care a făcut un curs de specialitate şi a obţinut o diplomă în acest sens. Directorul a spus că, totuşi, unitatea nu şi-a permis să rişte ca activitatea de codificare a diagnosticelor pacienților să fie făcută de acest angajat şi de aceea a preferat contractul cu firma de consultanţă. “Fie din nepricepere, fie din necunoaştere se puteau omite anumite lucruri care ar fi afectat finanţarea unităţii noastre”, a spus Godja. În opinia directorului medical, contractul de consultanţă nu aduce dezavantaje pentru spital, ci numai câştig. Directorul medical nu a putut să spună cât câştigă firma din Târgu-Mureş de pe urma acestei afaceri, precizând că aceste date sunt la directorul economic al spitalului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-06-01Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

INFORMATUL
28 Dec 2011

Pai ambele firme sunt ale aceleiasi persoane. Patr onul, ungur, sponsor si m embru al UDMR. Ce e greu? Grav e ca nu sunt singur ii...

Adauga un comentariu

Random image