2017-01-24 01:04


Băsescu, omul americanilor. WIKILEAKS. România. Tabloul complet al actorilor politico-economici români care servesc sau nu interesele americane

 |  20:23
Băsescu, omul americanilor. WIKILEAKS. România. Tabloul complet al actorilor politico-economici români care servesc sau nu interesele americane
HotNews.ro a publicat duminică seara, în exclusivitate, oserie de documente WikiLeaks cu referire la România. Dintre subiecţiiprincipali ai telegramelor Ambasadei SUA la Bucureşti: Traian Băsescu, VarujanVosganian, Călin Popescu Tăriceanu, Sorin Ovidiu Vîntu, Dinu Patriciu, MirceaGeoană şi mulţi alţii, între care chiar şi Gigi Becali. Potrivit documentelorpublicate de HotNews.ro, Ambasada SUA la Bucureşti se arată deosebit deinteresată de păstrarea influenţei politico-economice pe care o are asupraRomâniei, prin intermediul preşedintelui Traian Băsescu, denumit ca fiind „pro-american”.De partea cealaltă, americanii îi plasează în mod direct sau sugestiv peceilalţi lideri politici ai României, între care Mircea Geoană, Călin PopescuTăriceanu sau Varujan Vosganian, ca fiind înclinaţi spre zona de influenţărusă, ei punând, prin acţiunile lor, sub semnul întrebării capacitatea Românieide a răspunde pozitiv intereselor Statelor Unite.

Corespondenţa secretă dintre Ambasada SUA la Bucureşti şi „Centrala” arată,fără doar şi poate, că Traian Băsescu este „cartea” pe care au jucatamericanii. Suspendarea din 2007 a preşedintelui Băsescu era un moment politiccare îi îngrijora pe oficialii SUA.

Suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescule-a dat emoţii americanilor. Ambasadorul SUA la Bucureşti se arăta îngrijorat,într-o telegramă din 2007, că, dacă „pro-americanul” Băsescu îşi va pierdefuncţia, atunci parteneriatul dintre SUA şi România ar putea fi pus în pericol,iar influenţa Federaţiei Ruse în zonă ar putea creşte. Telegrama ambasadorului NicholasTaubman era adresata adjunctului secretarului de stat pe probleme europene,Daniel Fried, care urma să vină într-o vizită oficială în România. Cităm dinaceastă corespondenţă: „Când veţi ajunge săptămâna viitoare, România va fi înmijlocul unei suspendări de 30 de zile fără precedent a preşedintelui Băsescu. Un referendumnaţional care va decide soarta sa va fi ţinut pe 19 martie şi poate să aducănoi surprize în această telenovelă; şansele mari sunt ca el să revină laconducere, poate chiar cu o largă majoritate. Cu toate acestea, evoluţiilepolitice din următoarele săptămâni şi luni vor avea un impact direct şi vordecide dacă Bucureştiul va rămâne un model de partener al Statelor Unite înEuropa - inclusiv în «noul NATO» - sau îşiva domoli aspiraţiile geopolitice şi se va concentra asupra aspecteloreconomice pe termen scurt ale unui stat membru UE mediocru”, scria în telegramăNicholas Taubman.

Tăriceanu, Geoană şi vechea gardă”

Telegramatrimisă de Taubman în timpul suspendării lui Traian Băsescu cuprindea referirişi la alte personaje politice, nu doar la şeful statului. Premierul de atunci,Călin Popescu Tăriceanu, dar şi Mircea Geoană apar conturaţi de ambasadorul americanca fiind dirijaţi de „vechea gardă post-comunistă”, fapt care poatefavoriza creşterea în România a puterii „oligarhilorinfluenţaţi din Rusia”. „În timp ce primul-ministruTăriceanu şi liderul opoziţiei Geoană, împreuna cu aliaţii lor din vechea gardăpost-comunistă, se grăbesc în perioada de suspendare să-i ia preşedinteluiultimele puteri, şi interesele noastre pot fi afectate. Sunt semne care indicăcreşterea influenţei oligarhilor influenţaţi de Rusia pe probleme de politicăenergetică dând înapoi în lupta anticorupţie şi o derapare din ce în ce mairapidă a politicilor euro-centrice”, mai apare scris în telegramă. I.D.

Vosganian (PNL), susţinătorul unei “relaţii mai bune cuMoscova”

O telegramă a Ambasadei SUA la Bucureşti trimisă în 2008îl descria pe Varujan Vosganian, pe atunci ministru al economiei din guvernulTăriceanu, ca fiind unul dintre cei mai mari susţinători al relaţiilor strânsecu Rusia. Scriind despre Vosganian că este „un greu al PNL şi membru alminorităţii armene”, acesta a fost acuzat în telegramă că ar fi minimalizatpublic faptul că România plăteşteunul dintre cele mai mari preţuri din Europa pentru importurile de gaze dinRusia. “Într-o conferinţă de presă din 28 februarie 2008 despre preţurile înenergie, Vosganian a încercat să respingă criticile privind creşterea preţurilorinterne prin compararea preţului de import al României (370 dolari / mia demetri cubi) cu preţul plătit de Marea Britanie pentru gazele naturalelichefiate (aparent, 407 dolari / mia de metri cubi). El a fost, de asemenea, un critic constant al poziţiei tot mai asertive apreşedintelui Băsescu faţă de Rusia, criticându-l adesea pe preşedinte pentrucă stă în calea unor relaţii mai bune cu Moscova. În timp ce Vosganian pare căeste un critic pe la spate al proiectului Nabucco, poziţia sa publică a fost aceea că proiectul ar putea furnizaRomâniei o pârghie pentru a negocia preţuri mai bune pentru importul de laGazprom”, se scrie în telegrama cu subiectul “România rămâne pe poziţii înproblema securităţii energetice, dar se teme de izolare”. M.A.

Geoană, „instabil” şi „lipsit desubstanţă”

O telegramă secretă transmisă de Ambasada SUA la Bucureşti în 2009vobeşte despre douăvizite la Moscova ale lui Mircea Geoană. “Călătoria cea mai recent dezvăluită aimplicat faptul că Geoană s-a dus la Moscova cu avionul oligarhului Sorin Ovidiu Vîntu”. Întelegrama cu subiectul “Alegerile prezidenţiale din România: Candidatul favoritMircea Geoană - cu mare experienţă în politica externă, dar puţină substanţă” estedescrisă abordarea lui Mircea Geoană asupra Rusiei ca fiind un mare mister,deoarece, în calitate de fost ministru de externe, Geoană şi-a dorit în mod constantun dialog cu Rusia, dar că a jucat, de asemenea, un rol important într-o seriede iniţiative aparţinând Statelor Unite în cadrul NATO, care au supărat Rusia.Într-o altă telegramă din 2008, oficialii americani citează o caracterizareîntr-un cuvânt făcută de britanici lui Mircea Geoană: “Woobly”. În traducere,instabil.

Într-o altă telegramă, din 2009, oficialii americani întocmescprofilul candidatului PSD, stabilind cu precizie când s-a născut politicianulGeoană: ”Când, nouă luni mai târziu, Iliescu a fost învins de candidatul dedreapta Emil Constantinescu, Geoană a schimbat rapid macazul. Într-un fax defelicitare către preşedintele ales Constantinescu în noaptea alegerilor, faxcare nu a fost facut niciodată public, Geoană ar fi descris victoria luiConstantinescu drept un «triumf al democraţiei» şi şi-ar fi exprimat bucuria văzându-lpe Iliescu, «cancerul democraţiei româneşti», dus pentru totdeauna”, se scrieîn telegramă, adăugând că lui Geoană i se reproşează schimbările dese de poziţie,populismul, indecizia şi lipsa de substanţă.

Fostul procuror Ciprian Nastasiule-a citit oficialilor americani dintr-un dosar în care Patriciu şi Hayssamerau anchetaţi pentru importuri de petrol din Irak şi spălare de bani

Într-o telegramă a Ambasadei SUA din 2006,clasificată “Confidenţial”, este relatată întâlnirea dintre purtătorul decuvânt al Parchetului General de la acea vreme, Robert Cazanciuc, procurorulCiprian Nastasiu şi un reprezentant al ambasadei. Iată conţinutultelegramei:„1. Econoff (ofiţer economic al ambasadei – n. red.)s-a întâlnit cu purtătorul de cuvânt al Parchetului General, Robert Cazanciucşi cu Ciprian Nastasiu, procurorul care conduce o investigaţie cu conexiuni laprogramul Naţiunilor Unite «Petrol contra Hrană». Potrivit lui Nastasiu, Parchetul Generalinvestighează încă din 2005 conexiunile importurilor de petrol din Irak,înainte de prezentarea raportului realizat de Comisia Independentă de Anchetă aOPF.2. Parchetul General a deschis o investigaţie (dosarul 628) asupra fostuluipreşedinte al Consiliului de Administraţie al Rompetrol, Dinu Patriciu, şi aomului de afaceri româno-sirian OmarHayssam în legătură cu conexiunile lor cu spălarea de bani, piaţa neagră şitrafic de arme.

3. Citind din dosar, Nastasiu a descris o operaţiunecondusă de Patriciu şi Hayssam, din 2001-2004, care a implicat «25.000 de tone»de petrol, certificate de origine false, şi spălare de bani în cel puţin treiţări. Potrivit dosarului, cei doi au importat petrol în cadrul programul «Petrolcontra Hrana», obţinând finanţare de la bănci din Iordania şi Dubai şi primindo reducere de 6 dolari per baril. Printre intermediarii lor s-au număratcetăţeanul irakian Amer Obaid (scriere incertă) şi un cetăţean libanez cunoscutdoar că Ismael. Pe lângă importul de petrol în cadrul programului «Petrolcontra Hrana», certificate de origine false, incluzând certificate iraniene, aufost utilizate pentru a se încadra în limitele impuse de embargo. Petrolulirakian a ajuns în Ungaria, Cipru şi România, iar profiturile au fost spălateîn bănci din Bahamas, Panama şi Emiratele Arabe Unite («UAE», în original).Potrivit dosarului, Patriciu a deschis un birou în Dubai pentru a coordonaimporturile din Golf, dar a fost mai târziu închis la presiunile oficialiloramericani şi englezi. 4. Deşi nu a dat detalii, Nastasiu a declarat că Patriciu şi Hayssam suntsuspectaţi de implicare în traficul cu arme în legătură cu importurile depetrol din Irak. 5. Comentariu: Cazul Rompetrol este o dramă naţională care combină intriga,drama în sala de judecată şi acuzaţii de corupţie, nereguli. Este greu deevaluat validitatea acestor acuzaţii. Uniisusţin că preşedintele Băsescueste în spatele diferitelor investigaţii îndreptate împotriva lui Patriciu,care este un vechi adversar politic al preşedintelui şi un apropiat alpremierului Tăriceanu. În timp ce surse guvernamentale au spus ambasadei în modconfidenţial, încă din toamnă trecută, că există o conexiune penală Hayssam -Patriciu, presupusa legătură cu scandalul «Petrol contra Hrana» reprezintă onouă perspectivă”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-11-24

Mai multe imagini:
Băsescu, omul americanilor. WIKILEAKS. România. Tabloul complet al actorilor politico-economici români care servesc sau nu interesele americane
zoom
Băsescu, omul americanilor. WIKILEAKS. România. Tabloul complet al actorilor politico-economici români care servesc sau nu interesele americane
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ZIGZAG
27 Mar 2011

urez tuturor "jurnalistilor" care din ignoranta au servit intereselor rusesti pe teritoriul Romaniei prin promovarea asidua a turistului de la moscova mircea geoana ..mult bine si multa papa prin batista!
PERSEVERENT
27 Mar 2011

De ce seamana atat de mult corespondenta de la Ambasada SUA(sau, cel putin, asa se presupune)cu barfa romaneasca? Pana acum, credeam ca suntem unici in domeniu.
ZIDEIARNA
28 Mar 2011

da totusi interesele romanilor le mai reprezinta careva? interesele muritorilor de aici, locurile lor de munca, nivelul de trai? inteleg o gasca e cretini sunt cu rusii , o alta gasca de nemernici sunt slugile americanilor. acum nu stiu care varianta e mai buna pentru noi, dar tovarasi de la basescu idiotul natiei in jos.,...interesele romanilor cine le apara??? a am inteles mai imprumutam citeva zeci de miliarde in pastele mamii voatre de ticalosi si tradatori.
EMILIAN
28 Mar 2011

multe din "stirile" prezentate circula in "targ" pe surse,iar diferenta a fost pusa la dispozitie de competitori.rezultatul? revigorarea afacerilor de media(ziare+TV de nisa),care scazuse pana la limitele insuportabilului.deci consumatorul de stiri a mai primit "o liniuta",cu indemnul binecunoscut:DORMI LINISTIT,WIKILEAKS LUCREAZA PENTRU TINE.Cel mai tare se bucura - fetele rujate si cu ochii cat cepele.
NENEA BRANCOVEANU
28 Mar 2011

.....ATENTIE SE ...STIE TOTUL....!!?? Cine mai are o putintica indoiala acum se convinge ca nu mai poate ascunde nimic de ochii lui Argus si urechile lui... Daca sunt de acord sa stie toata lumea ca nimeni nu-si poate ascunde faptele rele (hotie, tradare, etc), nu sunt de acord cu manipularea generala cu scopul de a ascunde adevaratele probleme care framanta omenirea, cu inegalitatile si inechitatile intre natiuni si intre oameni. Trebuie sa le fie frica celor rai de cineva si de ceva !
LION
28 Mar 2011

Ce mama naibii cautau procurorii sa discute cu membrii ambasadei americane? Vroiau si ei sa ia amaruie de la licurici? asa isi intareau pozitiile in schema procuraturii.cand nu s-a mai putut, cazanciuc s-a facut secretar iar nastasiu scriitor. Slugi peste tot in tara asta...
Random image