2018-12-16 08:26


Bătut în somn şi asfixiat cu perna

 |  16:37
Bătut în somn şi asfixiat cu perna

Valeriu Damian, un controversat om de afaceri din Bacău, a fost găsit mort, în noaptea de miercuri spre joi, de către soţia sa, în locuinţa situată în satul Luncani, comuna Mărgineni. Procurorii Parchetului Bacău susţin că afaceristul a fost omorât în somn, el suferind un infarct miocardic ca urmare a unor lovituri de bâtă care i-au fost aplicate la nivelul corpului. Cauza morţii însă, spun legiştii care au făcut necropsia, este asfixia mecanică prin obturarea căilor respiratorii.

Moartea afaceristului a avut loc undeva între orele 12.00 şi 3.00 dimineaţă, ne-a declarat procurorul Felix Bănilă, care a adăugat că agresorii, cel mai probabil doi la număr, au escaladat gardul exterior al curţii imobilului. “Au fost găsite două urme pe partea interioară a gardului, care indică prezenţa a două persoane”, a precizat procurorul. Anchetatorii susţin că agresorii au pătruns în imobil pe uşă, aceasta fiind descuiată. Nu au fost identificate urme de forţare a sistemului de închidere.

În jurul orei 3.00, soţia omului de afaceri a ajuns la locuinţă, găsind uşa deschisă. A mers în dormitor şi şi-a văzut soţul întins pe pat, legat cu o funie de picioare. Era deja mort. Femeia a anunţat, la ora 3.06, Serviciul 112, la faţa locului ajungând o ambulanţă, o echipă a Serviciului de Medicină Legală, poliţişti şi un procuror criminalist. Anchetatorii nu au identificat urme evidente de răvăşire, iar până la acest moment familia nu a putut indica dacă din casă lipsesc bunuri de valoare sau bani.

Principala pistă a anchetei, răzbunarea

“Ipoteza crimei în scop de jaf nu a fost confirmată până în prezent. Victima a fost surprinsă în timp ce dormea şi lovită cu corpuri contondente (noi bănuim că este vorba de bâte), la nivelul toracelui şi al abdomenului. Nu au fost atinse membrele sau capul. Legiştii au constatat iniţial că  victima a suferit un şoc cardio-respirator, urmat de un infarct miocardic, moartea având legătură directă de cauzalitate cu loviturile aplicate”, au precizat, pentru ziarul “Puterea”, surse judiciare. Procurorii subliniază faptul că Valeriu Damian nu a apucat să opună rezistenţă sau să se apere în vreun fel. La ora 16.30, raportul necropsiei a fost înaintat Parchetului, cu concluzia: „Asfixie mecanică prin obturarea căilor respiratorii, fără legătură de cauzalitate cu leziunile traumatice existente la nivelul corpului”. Anchetatorii spun că, în timp ce era bătută, victima a fost asfixiată cu perna.

Cercetările în acest caz sunt îngreunate de mai mulţi factori, susţin anchetatorii. În primul rând, în cauză nu au fost identificaţi martori. Asta, deoarece locuinţa afaceristului este situată la distanţă destul de mare de restul imobilelor învecinate. Chiar şi distanţa de la şoseaua principală care străbate localitatea până la imobil este de aproximativ 300 de metri. Victima avea, în curte, un câine, însă nici unul dintre vecinii audiaţi nu au auzit ca acesta să latre. Procurorii lucrau, aseară, la constituirea unui cerc de suspecţi. Anchetatorii consideră că, cel mai probabil, mobilul crimei este răzbunarea. Familia victimei însă nu le-a furnizat oamenilor legii informaţii referitoare la eventuale ameninţări pe care omul de afaceri le-ar fi primit în ultima perioadă.

Cercetat de DNA pentru o şpagă de 100.000 de dolari.Arestat în 2004 pentru încercarea de mituire a unui procuror

În 2004, Valeriu Damian şi fratele lui, Nicuşor Damian, au fost arestaţi pentru că au oferit magistratului Vasile Doană (foto) 100.000 de dolari mită pentru a fi oprite cercetările procurorilor anticorupţie în cazul lor. Cei doi au fost condamnaţi definitiv de instanţa supremă la câte trei ani de închisoare cu executare, pentru dare de mită. Ei au cerut ulterior întreruperea executării pedepsei din motive medicale.

Tentativa de mituire a lui Vasile Doană a avut loc în cadrul anchetei declanşate de procurorii anticorupţie, în martie 2004, privind modul de derulare a tranzacţiilor cu produse petroliere dintre firme private şi societatea Carom SA Oneşti. În 3 aprilie 2004, magistraţii i-au arestat pe Valeriu Damian (administrator al SC Helios SRL Bacău) şi Nicuşor Damian (administrator al SC Tracorom Bacău SRL), precum şi pe Daniel Pîrgariu (administrator al SC Dani Love Bacău SRL), pentru dare de mită.

Potrivit Ministerului Public, Nicuşor Damian i-a oferit magistratului 100.000 de euro în schimbul întreruperii cercetărilor legate de firma Tracorom din Bacău şi pentru a nu aprofunda ancheta privind relaţiile comerciale dintre firma sa şi alte societăţi implicate în tranzacţii ilegale.(Andrei Tudor)


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-03-27

Mai multe imagini:
Bătut în somn şi asfixiat cu perna
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...