2018-10-17 15:00


“Bilanţul” CSM pe ultimii doi ani: 36 de magistraţi au fost condamnaţi definitiv pentru corupţie

 |  09:03
“Bilanţul” CSM pe ultimii doi ani: 36 de magistraţi au fost condamnaţi definitiv pentru corupţie
Florentin Dincă

Potrivit unui document publicat pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în perioada 2014 – 2015, 36 de magistraţi au fost condamnaţi definitv pentru corupţie. Totodată, peste 110 procurori şi judecători au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii cinci ani, când au şi fost aplicate 114 sancţiuni disciplinare procurorilor şi judecătorilor. În perioada 2012-2015, cinci magistraţi au încălcat normele Codului deontologic.

"Discuţia despre valorile etice în interiorul profesiei, modul în care acestea sunt reflectate în comportamentele judecătorilor/procurorilor, educaţia acestora în spiritul acestor valori etice, înţelegerea şi conştientizarea valorilor, raportarea fiecărui judecător/procuror şi a profesiei la valorile etice, cum trebuie ele analizate, toate acestea sunt o modalitate eficientă de prevenire a sancţiunilor. Dimpotrivă, lipsa celor de mai sus în mod cert reprezintă anticamera sancţiunilor, încălcarilor Codului deontologic, lipsei de bună reputaţie, pedepselor penale. De aceea, o scurtă trecere în revistă a sancţiunilor e utilă din perspectiva amintită anterior", se menţionează în documentul CSM.

Condamnările penale pentru infracţiuni de corupţie sunt cele mai grave situaţii în care au fost implicaţi judecători şi procurori. În anul 2014 au fost condamnaţi definitiv un număr de 20 de magistraţi, dintre care şapte judecători şi 13 procurori. În primele opt luni din 2015 instanţele de judecată au pronunţat hotărâri de condamnare definitive faţă de 16 magistraţi, dintre care cinci judecători şi 11 procurori.

Astfel, dacă în anul 2010, pe rolul Secţiei de judecători în materie disciplinară au fost întregistrate 16 dosare, fiind pronunţate nouă hotărâri prin care au fost aplicate sancţiuni judecătorilor, în anul 2015, până în luna noiembrie, pe rolul secţiei au fost înregistrate 41 de dosare. "Anul 2015 a adus cele mai multe sancţiuni disciplinare împotriva judecătorilor: acţiunile disciplinareau fost exercitate în principal de Inspecţia Judiciară împotriva judecătorilor şi au fost pronunţate 25 hotărâri prin care judecătorii au fost sancţionaţi pentru săvârşirea unor abateri disciplinare. Statistic, s-a constatat că majoritatea judecătorilor sancţionaţi desciplinar deţin funcţii de execuţie. Aceştia provin de la instanţe cu volum mare de activitate, în special judecătorii şi tribunale", conform documentului publicat pe site-ul CSM.

Numărul dosarelor în materie disciplinară care i-au vizat pe procurori, a fost "relativ constant", variind, în perioada 2010 - 2015, între şapte şi 13 dosare. În 2015, până în luna noiembrie, au fost aplicate şapte sancţiuni disciplinare unor procurori, faţă de patru sancţiuni în anul 2010."Sancţiunile aplicate judecătorilor şi procurorilor în perioada 2010 - 2015 au acoperit întreaga paletă de sancţiuni disciplinare prevăzute de art. 100 din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, predominând sancţiunea avertisment. Sancţiunea excluderii din magistratură a fost aplicată anual în câte cel puţin două cazuri pentru judecători, situaţia culminând cu anul 2015, când şase judecători au fost excluşi din magistratură", se mai arată în documentul CSM.

Încălcarea normelor Codului deontologic al judecătorilor şi procurorilor a fost constatată, în perioada 2012-2015, în două situaţii în cazul judecătorilor şi în trei cazuri pentru procurori, potrivit Mediafax. Conform CSM, din punct de vedere al îndeplinirii condiţiei de bună reputaţie, în perioada 2012-2015, pe rolul Secţiei pentru judecători au fost înregistrate opt sesizări privind verificarea îndeplinirii condiţiei bunei reputaţii a judecătorilor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-12-12

TAGURI: csm, magistrati, condamnati, coruptie
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...