2017-01-23 08:43


Borbely: ‘’Modificările la taxa auto ar trebui aprobate prin ordonanţă de urgenţă’’

 |  18:24
Modificările la taxaauto ar trebui aprobate prin ordonanţă de urgenţă, nu prin proiect de lege, adeclarat, ieri, ministrul mediului, Laszlo Borbely, arătând că actul normativcare modifică actualul sistem de taxare pentru maşini ar putea intra săptămânaviitoare în dezbaterea Guvernului.

Actulnormativ prevede reducerea taxei cu circa 30%şi restituirea uneidiferenţe de bani către proprietarii de maşini deja înmatriculate în ţară.

Laacest moment,modificările la taxa auto sunt propuse spre adoptare prinproiect de lege, ceea ce poate întârzia intrarea în vigoare a noilor prevederi,deoarece parlamentarii, al căror aviz este obligatoriu pentru o lege, se vorafla în vacanţă în intervalul iulie-septembrie.

Potrivitministrului mediului, proiectul de lege mai are nevoie de avizele MinisterelorJustiţiei şi Finanţelor pentru a intra în şedinţa de Guvern, informează Mediafax.

Borbelya precizat că doar la Ministerul Justiţiei proiectul de lege privind taxa autoar putea fi transformat într-un proiect de ordonanţă de urgenţă. "Dupăpărerea mea ar trebui să fie ordonanţă de urgenţă", a afirmat Borbely,prezent la inaugurarea primei staţii de alimentare a maşinilor electrice din România.

Înprima fază de elaborare, proiectul de lege indica în mod distinct că noilereguli privind taxa auto vor intra în vigoare la 1 iulie 2011, deşi aceastapresupunea inclusiv obţinerea aprobării Parlamentului într-un interval extremde scurt, de doar două săptămâni, în condiţiile în care vacanţa parlamentarăîncepe în luna iulie. Urgenţa emiterii actului normativ era însă explicată îndocument atât prin nevoia reducerii nivelului de poluare, dar şi prin evitareaunor sancţiuni din partea Comisiei Europene, prin abrogarea de urgenţă a OU50/2008 privind taxa auto.

LaszloBorbely declara recent că Ministerul Justiţiei este de acord ca taxa de poluaresă seaplice şi maşinilor care au fost înmatriculate până în 2007 şi carevor fi vândute pentru prima dată pe teritoriul României.

Guvernul aaprobat, lasfârşitul luidecembrie 2010, Ordonanţa de urgenţăprivind modificarea şi completarea OUG nr. 50/2008, prin care taxa pe poluarepentru autovehicule a fost majorată de la 1 ianuarie 2011 şi careaintrodus totodată şi plata pentru motoarele Euro 5. Astfel, în urmaacestei prevederi, posesorii de maşini cu motor Euro 5 plătesc anul acestataxă între 40 şi 1.867 de euro, în funcţie de vechime, de emisiile de CO2 şi decapacitatea cilindrică. Totodată, pentru motoarele Euro 4, în cazul unei maşinicu o vechime de cinci ani, de exemplu, cu o capacitate cilindrica de 2.000 de centrimetricubi (cmc), taxa s-a majorat anul acesta la 2.152 de euro, faţă de 832 de euroanul trecut. În cazul motoarelor Euro 3, de 12 ani vechime, capacitate de 2.000cmc, taxa auto s-a dublat de la 811 euro, până la 1.787 de euro anulacesta. În luna mai a.c., Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis că taxape poluare instituită de Guvernul român este contrară dreptului UE, iar efectulsău este să descurajeze importul şi punerea în circulaţie a vehiculelor deocazie cumpărate în alte state membre. Ca urmare, Executivul a fost forţat să omodifice.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-03-31Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image