2018-12-10 16:08


Braconajul aurului verde. 3 milioane de metri cubi tăiați ilegal din pădurile naționale

 |  20:15
Braconajul aurului verde. 3 milioane de metri cubi tăiați ilegal din pădurile naționale

Şeful Romsilva spune că în cel mai împădurit judeţ din ţară, Caraş-Severin, se taie ilegal de patru ori mai mult decât cantitatea stabilită pentru disponibilizarea pădurarilor, dar că exploatatorii şicanează instituţia cu ajutorul instanţelor. „Romsilva administrează 3,2 milioane de hectare de pădure din proprietatea statului și circa 1,1 milioane de hectare proprietate privată. Din aceste suprafețe administrate de noi sunt sustrageri ilegale pe care le înregistrăm în fiecare an, mai ales în zonele cu grad ridicat de sărăcie, dar ele sunt doar în jur de 45.000 - 60.000 de metri cubi, ceea ce reprezintă sub 0,5% din volumul de masă valorificat de regie“, a precizat Adam Crăciunescu.

Potrivit sursei citate, în scripte acest volum de lemn a fost mai mare în anii 2012 și 2013, respectiv 78.998 mc și 108.751 mc, deoarece au fost identificate volume mai mari provenite din tăieri anterioare (anii 2008 - 2011).

Sentințe în favoare pădurarilor hoți

Braconajul aurului verde. 3 milioane de metri cubi tăiați ilegal din pădurile naționale
zoom
Statistica Romsilva arată că volumul de lemn tăiat ilegal, în ultimii 25 ani, numai din pădurile statului, s-a situat la 2,67 milioane mc.

Pe de altă parte, șeful Romsilva apreciază că este destul de greu să mărească gradul de disciplină printre pădurari, în condițiile în care litigiile de muncă pe care regia le-a avut de multe ori cu cei care au fost prinși că au sustras ilegal lemn și au fost disponibilizați, s-au încheiat în favoarea pădurarilor respectivi, care au fost repuși în drepturi.

„De exemplu, în acest an am descoperit în urma controalelor din Caraș-Severin și 100-200 mc de lemn pe un ocol silvic, când noi avem prevăzut în contractul colectiv de muncă măsura disponibilizării pentru o cantitate mai mare de 50 de mc de lemn. Ceea ce ne pune un mare semn de întrebare față de conștiința profesională a acestor oameni. Am avut foarte multe litigii de muncă cu astfel de pădurari, am luat măsuri de disponibilizare, dar ei se adresează instanțelor și prin sentințe definitive sunt repuși în drepturile inițiale. Este foarte greu în aceste condiții să se mărească gradul de disciplină, cu toate că Romsilva are un personal destul de disciplinat, care respectă regulile regimului silvic, dar și aici mai sunt excepții. Pădure fără uscături nu există. Consider însă că, în ultimul timp, prea ușor se dau astfel de sentințe, mai ales când este vorba de furt sau de sustrageri ilegale“, a precizat Adam Crăciunescu.

Bani lipsă de la Ocoalele Silvice din Bozovici şi Bocşa Română

Peste jumătate de milion de lei s-au furat în ultimii opt ani pe baza unor acte false la Ocolul Silvic Bozovici. Contabila-șefă, Ramona Vrabete, și-a alimentat conturile personale şi ale rudelor, în toți acești ani, cu ordine de plată achitate online.

Din 2007 și până în prezent, Ramona Vrăbete a reușit să se îmbogățească, în acest mod, cu 550.000 de lei. Femeia l-a implicat și pe soțul său în furtul colosal, deschizând și pe numele acestuia un cont în care să intre banii. Chelaru Vrabete este și el un angajat al sistemului, lucrând la Ocolul Silvic Nera din Prilipeț. A urmat apoi pasul de a deschide conturi și pe numele celor doi copii ai lor, astfel ca sumele să fie distribuite în mai multe locuri, pentru a nu trezi suspiciuni.

În afacerea murdară de la Ocolul Silvic Bozovici a luat parte și casierul, având și el un cont bancar alimentat periodic cu banii încasați din tranzacțiile online.

Braconajul aurului verde. 3 milioane de metri cubi tăiați ilegal din pădurile naționale
zoom
Cu toate că reprezentanții Direcției Silvice nu au făcut plângere penală și asupra membrilor familiilor celor doi, prin extindere și aceștia vor fi acționați în instanță. Atât soții Vrabete, cât și casierul Ocolului Silvic Bozovici s-au ales cu plângere penală și cu desfacerea contractelor de muncă. Oamenii legii au pus deja sechestru pe conturile bancare și pe bunurile celor trei. Nici băieții familiei Vrabete nu vor scăpa basma curată. „Le-am făcut plângere penală tuturor celor implicați, pentru blocarea averilor, în speranța că vom reuși să recuperăm aceste sume”, explică Ștefan Stănescu, directorul Direcției Silvice Caraș-Severin, pentru Reper 24.

Lazăr Ursu, șeful Ocolului Silvic Bozovici, a decis să-și dea demisia după ce furtul a fost adus în lumina reflectoarelor. „Și-a dat demisia singur, oricum l-aș fi demis din funcția pe care o ocupa la Ocolul Silvic Bozovici. A fost un gest de onoare, zic eu. Nu vreau să îl apăr, dar nu are nici o vină pentru ce s-a întâmplat, singura sa vină este faptul că a fost neglijent și a avut încredere în oamenii care lucrau acolo. Cel mai probabil îl voi muta la un alt ocol”, susține Ștefan Stănescu pentru sursa citată.

Hoţi de lemne prinşi de poliţişti

Braconajul aurului verde. 3 milioane de metri cubi tăiați ilegal din pădurile naționale
zoom
Agenţii Secţiei 8 Poliţie Rurală Oraviţa au identificat trei  persoane care sustrăgeau material lemnos din locul numit „Chichireg” situat pe raza localităţii Potoc. „Din primele verificări efectuate a rezultat că C.A. a tăiat un număr de 7 arbori nemarcaţi cu intenţia de a-i sustrage. Celelalte două persoane urmau să-l ajute la transportarea materialului lemnos. Cantitatea de 2,5 mc material lemnos a fost reţinută în vederea confiscării”, spune cms. Dan Bortiş, de la IPJ Caraş-Severin. În acest dosar au fost întocmite acte procedurale pentru săvârşirea infracţiunilor de tăiere ilegală de arbori şi tentativă de furt de material lemnos.

În satul Valeapai (Caraș-Severin) mai mulți tineri au fost prinși tăind 7 arbori din pădurea unui localnic. Ioan Achim, un localnic din satul Valeapai, a fost trezit de autorități după ce patru tineri au fost prinși de pădurar tăind lemne în pădurea sa. Ajunși la fața locului, s-au descoperit peste 20 de cioate, dar șmecherașii au spus că doar 7 le aparțin, restul nu ar fi fost tăiate de ei. Asta deși toate cioatele erau proaspete, iar alte urme de tractor decât ale lor nu au fost identificate în pădure. Ioan Achim, dar și pădurarul au spus clar că toate cioatele trebuie puse în cârca acestora, dar polițiștii au consemnat în procesul-verbal doar 7 cioate. Cu un prejudiciu mic, cei patru hoți de lemne scapă și cu o pedeapsă mică, pe când cele peste 20 de cioate au fost evaluat de către Ocolul Silvic la suma de peste 5.000 de lei.

Ulterior, cei de la Ocolul Silvic Bocșa, care au în pază pădurea lui Ioan Achim, au refăcut măsurătorile. Și nu o dată, ci de trei ori, așa că prejudiciul a tot scăzut, astfel că și pedeapsa hoților de pădure s-a transformat din infracțiune în contravenție. Și polițiștii i-au ajutat pe contravenienții, inițial infractori.

Șeful Postului de Poliție Ramna, comună de care aparține satul Valeapai, l-a învățat pe hoțul principal, liderul de grup, să îl caute acasă pe Ioan Achim și să se înțeleagă cu el să-și retragă plângerea. Când s-a dus Achim la poliție, șeful de post nu a recunoscut sfaturile date infractorului și l-a scos pe Achim afară din Postul de Poliție. Dar, când hoțul a venit la casa familiei Achim, aceștia l-au înregistrat chiar în timp ce explica cum a fost sfătuit de șeful de post să se împace, pentru a se închide dosarul.

Braconaj, Parcul Naţional Retezat, octombrie 2015

Braconajul aurului verde. 3 milioane de metri cubi tăiați ilegal din pădurile naționale
zoom
Doi turişti aflaţi pe traseul din zona Piatra Iorgovanului din Masivul Retezat au semnalat telefonic responsabilului cu activitatea de pază din cadrul Administratiei Parcului Naţional Retezat (A.P.N.R.) din structura Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, prezenţa în zona a trei persoane suspecte, care deţineau două arme de vânătoare şi rucsacuri voluminoase, iar în unul dintre aceştia părea a fi o capră neagră.

După primirea informaţiilor, responsabilul cu paza a anunţat directorul parcului despre situaţie, a apelat numărul de urgenţă 112, apoi s-a procedat la organizarea acţiunii de verificare a informaţiei şi, eventual, de identificare a suspecţilor. Rangerul A.P.N.R. din zonă - tehnician Cristian Manulesc, împreună cu şeful Ocolului Silvic Lupeni (din cadrul Direcţiei Silvice Hunedoara)  - inginer  Adrian Patrutoiu şi doi jandarmi montani s-au deplasat în zona în care a fost semnalat evenimentul.

În punctul numit Campusel, s-au întâlnit cu cei doi turişti care au furnizat informaţiile iniţiale, apoi au plecat către locul în care bănuiau că se află suspecţii. În apropierea drumului forestier Campusel – Izvoarele Cernei, dar în afara acestuia, pe teritoriul Parcului Naţional Domogled (de asemenea din structura Romsilva), au constatat prezenţa unui autoturism de teren de culoare albă, înmatriculată în Bulgaria, cu trei persoane. Două dintre persoanele suspecte au sărit din autoturism şi au fugit cu armele în pădure, pierzându-li-se urma. Conducătorul autoutilitarei a forţat blocajul, a accidentat un jandarm şi a fugit cu maşina în direcţia localităţii Cerna Sat, din judeţul Gorj.

Imediat, au fost alertate organelor abilitate (Poliţie şi Jandarmerie) din judeţul Gorj, iar în jurul orei 1.00, pe 26.10.2015, au fost reţinuţi doi dintre suspecţi, dintre care unul este şoferul care a forţat blocajul. Al treilea suspect nu a fost găsit încă. „Ancheta este în desfăşurare, fiind efectuată de către organele de poliţie din judeţul Gorj”, transmite Romsilva.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-04

TAGURI: braconaj, taiat, paduri, romsilva
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


SAN
23 Dec 2016

Da asa este
Random imageUltimele stiri


loading...