2019-02-21 03:46


Bulgarii vor să adere la Spaţiul Schengen împreună cu România

 |  19:31
Oficialii de la Sofiasusţin că sunt pregătiţi pentru aderarea Bulgariei la spaţiul Schengen înmartie 2011, însă ei consideră că ar fi mult mai plauzibil dacă această aderares-ar face în comun cu România. Ţvetan Ţvetanov, ministrul de internne Bulgar, adeclarat, la sfârşitul săptămânii trecute, că este mult mai plauzibil caRomânia şi Bulgaria să adere împreună, decât separat, după îndeplinireaparametrilor tehnici”. Bulgaria a fost ţinta unor reacţii dure din parteapresei occidentale, care a relatat luna trecută faptul că Sofia se confruntă cureale probleme de credibilitate după ce maimulte investigaţii jurnalistice au dezvăluit informaţii privitoare lainfiltrarea mafiei ruse pe teritoriul acestui stat.

Este mai plauzibil caBulgaria şi România să adere la Schengen împreună, decât separat, dupăîndeplinirea parametrilor tehnici, a declarat ministrul bulgar de interne,Ţvetan Ţvetanov, după ce a primit un raport civil asupra stadiului de pregătireal ţării. Ministrul a adăugat că una dintre priorităţile viitoarei preşedinţiiungare a Uniunii Europene este aderarea României şi Bulgariei la Schengen. Potrivitministrului, Bulgaria este mai binepregătită decât unele dintre vechilemembre în ceea ce priveşte parametrii tehnici. Cu privire laafirmaţiilece leagă aderarea la Schengen de dosarul romilor, Ţvetanov areplicat: "Astfel de legături nu sunt pe agendă". Ministrul s-adeclarat mulţumit de raportul Open Society. ONG va prezenta raportul final înianuarie 2011.

În urmă cu o săptămână,Ţvetan Ţvetanov preciza că Bulgariaîndeplineşte acum toate criteriile pentru aderarea la Spaţiul Schengen.Ministrul s-a declarat convins că ţara sa va deveni parte a Schengenînprima jumătate a lui2011. "Considerăm că aderarea la Schengen vaavea loc în cursul preşedinţiei ungare a UE, în martie sau aprilie anul viitor.Aceasta este şi dorinţa noastră, dar, desigur, va depinde de cei care auautoritatea de a lua decizia finală", a spus Ţvetanov. Declaraţiile aufost făcute de către ministrul de interne bulgar după o întâlnire pe care aavut-o cu europarlamentarul Carlos Coelho, raportorul Parlamentului European peSchengen, şi a informat ulterior că s-a discutat despre progreseleBulgarieişi măsurile luate de Cabinet pentru aderare.

Bulgaria, acuzată căgăzduieşte reţele ale mafiei ruse

Potrivit ziarului LeMonde, aderarea Bulgariei la Schengen nu este legată automat de problema romilor,ci de realităţi mult mai îngrijorătoare, cum ar fi infiltrarea mafiei ruse şicapacitatea - sau chiar voinţa - autorităţilor de la Sofia de a opri acestfenomen. Presa a relatat, chiar în perioada în care ministrul bulgar Ţvetan Ţvetanovs-a aflat la Bruxelles, şi când spunea că mediul comunităţii rome este un"incubator care generează criminalitate", afirmaţie taxată de ComisiaEuropeană. Atunci, mai mulţi jurnalişti de investigaţie au dezvăluit prezenţape teritoriul bulgar a unui anume Konstantin Ţiganov, considerat de mulţispecialişti ruşi, dar şi americani, ca fiind "naşul" uneia dintrecelemai puternice organizaţii criminale ex-sovietice, Uralmaş, dinEkaterinburg. Acesta a trăit în Bulgaria până în martie 2008, fără a fideranjat de nici o autoritate, aflându-se în fruntea unei impresionante galaxiide întreprinderi, chiar dacă oficial era căutat de Moscova, susţine blogul LeMonde consacrat Balcanilor. Rusul a primit chiar cetăţenie bulgară în 2001."Singur, acest om ilustrează problemele de securitate ale Bulgariei - carepot fi transportate în spaţiul Schengen, atunci când această ţară vaadera", afirmă Atanas Ciobanov, autorul primelor articole despre ambiţiileimobiliare ale lui Ţiganov pe litoralul bulgar.

În martie 2010,contraspionajul bulgar aajuns la concluziacă Ţiganov constituie o"ameninţare pentru securitatea naţională" a ţării. De la acea dată,rusul aşteaptă, împreună cu unul dintre asociaţii săi, expulzarea către ţara deorigine. El se află într-un centru de detenţie administrativă din apropiere deSofia. Surpriză însă, Moscova afirmă în prezent că nu îl cunoaşte pe acestindivid, scrie Le Monde.

România, în vizor dupădemisia lui Vasile Blaga

Bucureştiul şi Sofiasuntnerăbdătoare să se alăture zonei de liberă circulaţie Schengen şiasta cât mai repede, dacă e posibilchiar în martie 2011 - pentru celedouă ţări, care beneficiază de o monitorizarespecială din parteaBruxelles-ului după aderarea lor la UE în 2007, este vorba despre o chestiunede principiu, chiar de onoare, să îndeplinească criteriile cerute de Europa.Dar este oare realistă perspectiva aderării lor? se întreabă autorularticolului de pe blogul LeMonde.

ÎncazulBucureştiului, scrie LeMonde, recenta demisie a ministrului de interne, Vasile Blaga, aaruncat îndoiala asupra capacităţii ţării de a se alătura zonei Schengen întermenul fixat. România se afla deja sub focul criticilor Parisului, prin vocealui Pierre Lellouche - şi mai recent a lui Frédéric Lefèbvre- care au ameninţat că Franţa se va opune candidaturii României din cauzaproastei integrări a ţiganilor.

Ţvetanov a mai spuscă ultima din cele şapte runde de verificări va avea loc în decembrie şi vaviza aplicarea sistemului de informaţii al zonei Schengen. Întrebat dacăRomânia, considerată mai puţin pregătită, ar putea leza aderarea Bulgariei laSchengen, ministrul a explicat că cele două state cooperează pentruîndeplinirea criteriilor. "Aderarea Bulgariei este importantă pentrubulgarii care călătoresc în Grecia şi România şi pentru românii care călătorescîn Bulgaria. Sper că aderarea noastră la Schengen va demonstraşipartenerilor americani şi că se pot baza pe noi, ca să se ridicenecesitatea vizelor", a explicat Ţvetanov.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638945-06-08
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...