2017-01-24 13:15


Buni de plată. România, condamnată de CEDO, în 2010, să achite despăgubiri de 3,6 milioane de euro

 |  19:35
Buni de plată. România, condamnată de CEDO, în 2010, să achite despăgubiri de 3,6 milioane de euro

Statulromân a fost condamnat, în anul 2010, în urma hotărârilor pronunţate de CEDO,la plata unei sume de aproximativ 3,6 milioane de euro, suma fiind în scăderefaţă de anii precedenţi.

Precizărileîn acest sens au fost făcute, ieri, de Horaţiu Răzvan Radu, agentul României laCEDO, care a ţinut să sublinieze faptul că această sumă este mult mai mică faţăde cea din anii precedenţi. Astfel, potrivit datelor agentului României laCEDO, statul român a avut de plătit în urma hotărârilor de condamnare 8milioane de euro în 2007 şi câte 12 milioane de euro în 2008 şi 2009. Totodată,Răzvan Horaţiu Radu a spus că a crescut numărul de cauze câştigate de Româniala CEDO. De altfel, agentul României la CEDO s-a arătat optimist că, odată curezolvarea definitivă a problemelor repetitive, numărul de plângeri şi decondamnări ale Curţii împotriva României va scădea şi mai mult. El a mai spuscă grupurile de cauze care continuă să atragă condamnarea României la CEDOrămân aceleaşi, respectiv dreptul de proprietate, neexecutarea hotărârilorjudecătoreşti, durata procedurilor judiciare şi condiţiile de detenţie dinpenitenciare. "România nu a avut probleme calitative, ci cantitative laCEDO, nelegate de încălcări grave ale drepturilor omului, ci mai degrabă denereuşita unor reforme post-comuniste", a apreciat Răzvan Horaţiu Radu,adăugând că aceasta este o trăsătură a statelor foste comuniste.

Întrebatce se va întâmpla în cazul în care România nu va putea să-şi rezolve problemeleîn privinţa restituirii proprietăţilor în termenul de 18 luni acordat de Curte,el a spus că este optimist şi că până în prezent nu a existat nici un caz destat care să nu îşi rezolve problemele în termenul precizat de Curte."Dacă mă întrebaţi în concret ce se va întâmpla, vă spun: având în vederenoua procedură care se desfăşoară în faţa Curţii, având în vedere acestecomitete de trei judecători care analizează plângerile repetitive, plângerileunde jurisprundenţa CEDO este foarte bine stabilită, va creşte numărul decondamnări în materia dreptului de proprietate mult mai mult decât a fost pânăacum. Practic, vom fi bombardaţi cu condamnări în materie. Dar permiteţi-mi şimie să fiu mai mult decât optimist, având în vedere că totuşi ne-am pus înmişcare chiar înainte ca hotărârea să rămână definitivă. Şi s-au făcut dejacâţiva paşi", a spus oficialul MAE. El a mai precizat că CEDO oferă înprincipiu fiecărui stat libertatea de a alege metodele prin care îşi rezolvăproblemele identificate, oferind însă exemple de bune practici.

Statulromân este obligat ca, în maximum 18 luni, să schimbe legislaţia privinddespăgubirile acordate în cazul imobilelor naţionalizate, după ce judecătoriiCEDO au stabilit că modul în care sunt în prezent despăgubiţi foştiiproprietari nu este eficient, cauzele similare de la Curte fiind suspendate.

JudecătoriiCurţii Europene a Drepturilor Omului au discutat, în luna octombrie, cauzele-pilotprivind retrocedarea caselor naţionalizate şi măsurile compensatorii, problemăsistemică a României, nerezolvată, care a condus la plata a milioane de eurodespăgubiri către foştii proprietari.

Instanţade la Strasbourg a decis în cele două cauze-pilot privind retrocedărileimobilelor naţionalizate - Atanasiu şi Poenaru, respectiv Solon - că statulromân a încălcat articolul 1 din Protocolul 1 al Convenţiei Europene aDrepturilor Omului, respectiv nepunerea în aplicare a unei hotărâri definitivedate de instanţă şi a obligat autorităţile ca în termen de 18 luni să ia"măsuri concrete pentru a asigura respectarea articolelor 6 şi 1 dinConvenţie".


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-03-31Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image