2017-01-17 21:18

DEZVALUIRI


CAB: ''Petcu a luat mită, dar nu sunt indicii temeinice că ar mai lua''. Procurorul de caz a susţinut că preşedintele Federaţiei Sanitas şi-a băgat în buzunar ''cotizaţiile plătite din salarii mici''

 |  12:35
CAB: ''Petcu a luat mită, dar nu sunt indicii temeinice că ar mai lua''. Procurorul de caz a susţinut că preşedintele Federaţiei Sanitas şi-a băgat în buzunar ''cotizaţiile plătite din salarii mici''

Există presupunerea rezonabilă că liderul sindicalMarius Petcu a luat mită, în mod repetat, pentru atribuirea unor lucrări, însă„nu pregăteşte săvârşirea unor noi infracţiuni”. Aşa motivează judecătoareaAnca Alexandrescu de la Curtea de Apel Bucureşti (CAB) decizia de vineri seară,conform căreia preşedintele Sanitas, Marius Petcu, poate fi cercetat în starede libertate după ce a fost prins în flagrant delict luând mită 40.000 de eurode la directorul unei societăţi comerciale. Citiţi documentul pe site-ulziarului „Puterea”.

Pe de altă parte, procurorul de caz Claudia Roşu aafirmat în instanţă că Marius Petcu şi-a băgat în buzunar cotizaţiile membrilorsindicali, „plătite din salarii mici”. Magistratul are ultima şansă de a-laresta pe Marius Petcu, mâine, în recurs, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.„În cauză, există indicii temeinice, în sensul art. 143 alin. 1 din Codul deprocedură penală raportat la art. 68/1 din Codul de procedură penală, din carerezultă presupunerea rezonabilă că inculpatul Petcu Marius G. a săvârşit ofaptă prevăzută de legea penală. (...) Curtea constată însă că, în cauză, nusunt întrunite cerinţele art. 148 alin. 1 lit. c şi f din Codul de procedurăpenală. Potrivit art. 148 alin. 1 lit. c din Codul de procedură penală, măsuraarestării preventive poate fi luată dacă există date că inculpatul pregăteştesăvârşirea unei noi infracţiuni. Or, motivul invocat de procuror, referitor laacordul, de principiu, pe care şi l-ar fi dat inculpatul, în sensul că urmeazăa atribui o lucrare similară, pentru care va primi un comision, sub formă demită, nu poate constitui, în opinia Curţii, un indiciu că Petcu Mariuspregăteşte săvârşirea unei noi infracţiuni de corupţie”, arată magistratul înmotivarea deciziei de cercetare în libertate a liderului sindical. „Curteaapreciază că promisiunea de atribuire a unei lucrări nu poate duce la concluziacă inculpatul şi-a luat angajamentul ca, pe viitor, să comită o infracţiune deluare de mită”, se arată în documentul citat. Judecătoarea a mai apreciat căpericolul pentru ordinea publică trebuie să fie actual, în sensul de a impune,ca necesară, privarea, de îndată, de libertate, a unei persoane. „Din aceastăperspectivă, Curtea constată că nu există motive rezonabile şi suficientepentru a considera că, lăsat în libertate, inculpatul va comite alte fapteprevăzute de legea penală. Previziunea asupra atitudinii viitoare ainculpatului trebuie raportată unor criterii obiective, deoarece, în cazcontrar, s-ar ajunge la o concluzie arbitrară, aşa încât, orice persoanăsuspectată de comiterea unei fapte de natură penală ar fi considerată caprezentând pericolul de a săvârşi, din nou, asemenea fapte şi ar fi plasată,implicit, în detenţie preventivă, ajungându-se, astfel, la o anticipare apedepsei”, arată judecătoarea Anca Alexandrescu de la Curtea de Apel Bucureşti.

Faptele lui Petcu creează imaginea unei „poziţiiomnipotente”

Procurorul de caz Claudia Roşu a susţinut, la şedinţa devineri, că faptele comise de Marius Petcu sunt deosebit de grave, cu atât maimult cu cât au fost comise din poziţia acestuia de lider sindical. Magistratula spus că, practic, Marius Petcu şi-a băgat în buzunar cotizaţiile membrilorsindicali. „Fapta comisă de inculpatul Petcu Marius, bazată pe poziţia acestuiade lider al Federaţiei Sanitas, care, practic, a introdus în buzunarul propriucotizaţiile membrilor de sindicat plătite din salarii mici, cotizaţii din care s-a achitat efectuarea lucrării, întimp ce public reprezenta interesele acestora, constituie, în mod cert, oîmprejurare care tulbură profund şi grav opinia publică”, a susţinut procurorulde caz în faţa instanţei. „Modalitatea de săvârşire a infracţiunii, caracterulrepetat al primirii sumelor de bani, predispoziţia actuală a inculpatuluipentru comiterea unor fapte penale similare (a se vedea acordul, de principiu,al acestuia pentru atribuirea unei alte lucrări în condiţii similare de plată aunui comision), calitatea şi pregătirea profesională ale inculpatului suntaspecte care imprimă faptelor comise un grad de pericol social deosebit degrav, întrucât acţiunile infracţionale derulate au fost de natură să creeze,practic, imaginea unei «poziţiiomnipotente» a inculpatului - lider sindical, în care siguranţa obţineriiunui beneficiu se fundamenta pe posibilitatea de liber arbitru şi de dispunereadupă voinţa proprie de fondurile instituţiei pe care o reprezenta inculpatul”,a susţinut procurorul de caz. „Noţiunea de pericol concret pentru ordineapublică trebuie înţeleasă prin prisma naturii infracţiunii comise, gravitateadedusă din obiectul juridic căruia îi aduce atingere, calitatea persoanei,modalitatea în care a săvârşit fapta şi, nu în ultimul rând, consecinţeleasupra ordinii de drept. Ca atare, având în vedere natura faptelor comise şimodul de operare utilizat, precum şi urmările produse, s-a constatat că lăsareaîn libertate a inculpatului Petcu Marius prezintă un pericol concret pentruordinea publică, astfel că se impune luarea, faţă de acesta, a măsuriiarestării preventive”, a mai arătat procurorul DNA.

„Bun, ce marelucru e faţă de ce ţi-am dat eu şi ce… ar trebui să…?”

Marius Petcu a fost prins în flagrant delict luând40.000 de euro de la omul de afaceri Petre Scrieciu, pentru că a atribuitfirmei acestuia un contract de execuţie lucrări. Potrivit procurorilor, liderulsindical ar fi luat de la omul de afaceri Petre Scrieciu, în perioada2009-2010, 20.000 de euro lunar, reprezentând circa 20 la sută din valoareafiecărei situaţii de lucrări decontate. Deoarece omul de afaceri era în urmă cu“ratele” la mită, acesta i-a dat liderului sindical, în data de 1 februarie2011, o vilă la Predeal, în valoare de200.000 de euro. Din interceptările aflate la dosarul cauzei reiese că omul deafaceri Petre Scrieciu i-a dat liderului sindical, chiar pe şantier, suma de40.000 de euro, reprezentând “ratele” aferente pentru lunile ianuarie şifebruarie. În referatul cu propunere de arestare preventivă, procuroriiprezintă înregistrarea din momentul flagrantului delict.

“Petre Scrieciu (P.S.): Am reuşit de am făcut rost denişte bani...

Marius Petcu (M.P.): Aşa!

P.S.: Şi vă dau acum ceva. I-am schimbat la euro că,că... Patruzeci de mii!

M.P.: Patruzeci de mii totu’, da? (...) Tre’ să facem odiscuţie pe sume.

(...)

P.S.: Haideţi, că e relativ simplu aicea! În decembrieeram la zi, aicea, cu hotelul, da?

M.P.: Ăhă!

P.S.: La sfârşitu’ lu’ decembrie eram la zi!

M.P.: Pe decembrie nu mi-ai mai dat!”, arată procuroriiDNA.

Marius Petcu îşi negocia mita cu omul de afaceri PetreScrieciu.

“P.S.: Deci, v-am dat patruzeci, mai sunt patruş’treidouă sute treiş’opt!

M.P.: O şi... Deci, deci tu pe genu’ ăsta de, de, decompensare mergi!

P.S.: Dacă vreţi vă dau în lei, da’ ziceaţi că vreţi euro!

(...)

P.S.: Păi, eu, eu nu ştiu… Deci eu nu mai amposibilitatea să… O duc rău, ştiţi, cu banii! Nu pot să mai investesc nimic!

M.P.: Petrică, tu m-ai băgat în chestia aia! Tu crezi căeu aveam chef să-i cumpăr lui Mustaţă?”

Îşi cerea “comisioanele”, iar afaceristul voia altelucrări de la sindicate.

“P.S.: Gândiţi-vă că numai situaţia asta de lucrări e depatru miliarde! Care o fac la dumeavoastră! Da?

M.P.: Păi, nu ştiu, eu nu pot să fac cu tine decâtangajamente verbale. Deci, tu zici că în aprilie vom reuşi, când noi acum suntem...?Iau în calcul şi compensarea, dar tu trebuie să iei în calcul faptu’ că ţi-amfăcut nişte... avansuri, ţi-am dat...

P.S.: Da, ok, ok!”

Procurorul anticorupţie a explicat că din replicainculpatului „eu nu pot să fac cu tine decât angajamente verbale” reiese, fărădubiu, caracterul infracţional al înţelegerii. „De asemenea, rezultă, o dată înplus, legătura între primirea lunară a unor tranşe de mită şi încredinţarealucrării, inculpatul făcând precizarea: «Bun, ce mare lucru e faţă de ce ţi-amdat eu şi ce… ar trebui să…?»”, precizează procurorul de caz citat îndocumentul emis de Curtea de Apel Bucureşti.

SanitasIaşi a votat în unanimitate demiterea lui Petcu de la conducerea federaţiei

LideriiSanitas Iaşi vor solicita, mâine, în cadrul Consiliului Naţional Extraordinaral Federaţiei Sanitas, demitera lui Marius Petcu şi a Claudiei Petcu dinfuncţie de preşedinte, respectiv de secretar general. „De asemenea, se va cereexcluderea acestora din rândurile membrilor de sindicat Sanitas, şi convocareaunui Congres Extraordinar pentru alegerea unei noi conduceri aFederaţiei", a declarat, ieri, şeful Sanitas Iaşi, Viorel Tănase. Acesta aprecizat că poziţia Sanitas Iaşi vine în urma unei şedinţe extraordinare aConsiliului Judeţean al sindicatului desfăşurate ieri, în care s-a analizatsituaţia actuală a lui Marius Petcu. Potrivit Sanitas Iaşi, Petcu a adus graveprejudicii de imagine federaţiei, dar şi mişcării sindicale în ansamblul ei.Pentru avansarea propunerii de demitere au votat toţi cei 34 de membri aiConsiliului Judeţean Sanitas Iaşi. Până la oragnizarea de noi alegeri,sindicaliştii ieşeni afirmă că interimatul ar putea fi asigurat de cătreprim-vicepreşedintele Adrian Bârea. Petcu a pierdut luni şi funcţia depreşedinte al CNSLR Frăţia, fiind înlocuit de prim-vicepreşedintele Liviu Luca.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-12-17

Mai multe imagini:
CAB: ''Petcu a luat mită, dar nu sunt indicii temeinice că ar mai lua''. Procurorul de caz a susţinut că preşedintele Federaţiei Sanitas şi-a băgat în buzunar ''cotizaţiile plătite din salarii mici''
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

MENATWORK
29 Mar 2011

A promis ca nu mai ia? "S i se jura ca nu fura"? Ad evarul e, ca la cat a lua t, i s-o fi aplecat.

Adauga un comentariu

Random image