2017-01-17 15:11

DEZVALUIRI


Calitatea aerului, analizată de trezorierul PDL. Oprescu aruncă 250.000 de euro pe un sistem de măsurare existent deja în Bcureşti

 |  19:37
Calitatea aerului, analizată de trezorierul PDL. Oprescu aruncă 250.000 de euro pe un sistem de măsurare existent deja în Bcureşti
PrimăriaMunicipiului Bucureşti va plăti 250.000 de euro pentru analiza calităţiiaerului din Capitală, realizată de trei firme, a căror asociere este condusă deOmnilogic SRL, compania în care lucrează ca director financiar trezorierul PDL,Ion Ivaşcu.

Contractul a fost atribuit unui singur ofertant,respectiv asocierii dintre firmele Omnilogic (lider de asociere) RSI Electro şiEnvironnement SA, ultima fiind o companie franceză, reprezentată în România deJerome Lefrancois. Potrivit site-ului SEAP (Sistemul de Achiziţii Publice)e-licitatie.ro, contractul, valabil patru luni de la semnarea lui, are ovaloare de 1,055,870 lei (aproximativ 250.000 de euro)şi prevedefurnizarea unui autolaboratorpentru analiza calităţii aerului ambiental, care va măsura poluanţii şi parametrii meteo.

Compania soţului unui medic

Afacerea parafată între Primăria Capitalei şi firmeleOmnilogic SRL, RSI Electro SRL şi Environnement SA nu este lipsită şi de câtevaelemente-surpriză. În primul rând, aşa cum arătam mai sus, trezorierul PDL, IonIvaşcu, gestionează şi finanţele firmei Omnilogic, abonată la contracte grasecu statul (amintim cel mai important contract semnat până acum – portaluleRomania).

Oaltă surpriză descoperită în documentarea noastră a fost faptul că una dintrefirmele din asociere, RSI Electro, este condusă de Alexandru Corneliu Sgarbură,care este şi asociat şi care deţine părţi sociale în alte 14 societăţi. În douădintre ele este asociat cu soţia sa, ginecologul Zorela Adriana Sgarbură, patroanaclinicii medicale Ego Metacs Medical şi medic la Spitalul Filantropia, unitatemedicală extrem de mult lăudată de primarul Sorin Oprescu. RSI Electro este ofirmă specializată în sisteme de supraveghere a calităţii mediului, sisteme demonitorizare a gazelor pentru controlul proceselor industriale, sisteme de detecţiea gazelor toxice şi explozibile, echipamente de măsură a oxigenului, sisteme deanaliză a apelor reziduale şi laboratoare mobile pentru supravegherea poluăriiatmosferei.

Client vechi al primăriei

Compania franceză Environnement, a treia din asociere,este producătoare de laboratoare pentru analiza calităţii aerului, fiindpartenerul şi furnizorul firmei RSI Electro. Nu putem ignora conincidenţele legatede caietul de sarcini, întocmit parcă pe profilul firmei RSI Electro, care ainstalat în Capitală o reţea automată de monitorizare a calităţiiaerului şi parametrilor meteorologici, în colaborare cu Environnement SA, înbaza unui contract semnat în 2004 cu Agenţia de Protecţie a MediuluiBucureşti. Cu aceeaşi instituţie, RSI Electro a încheiat, un an mai târziu, şicontractul de mentenanţă a reţelei, iar în 2006, a utilat laboratoarelemobile pentru supravegherea poluării atmosferice, tot pentru APMB.

CuPrimăria Bucureşti, RSI Electro nu este la prima afacere, în 2001 încheind uncontract de „asigurare servicii de diagnosticare şi reparare aparaturăde control a calităţii factorilor de mediu înconjurător”.

Persuasiuneaprimarului

Oaltă coincidenţă a acestei afaceri este declaraţia lui Sorin Oprescu de laînceputul acestei luni. Parcă încercând să ne acomodeze cu ideea necesităţiiacestui contract, primarul a bătut şaua şi a spus că aerul din Bucureşti nupoate fi analizat, pentru că staţiile de măsurare nu funcţionează. Astfel, el apovestit şi despre întâlnirea avută cu un „profesor bătrân”, care i-ar fi spus:„Băi, Sorine, avem osingură staţie de măsură, şi-aia stricată de o lună jumate”. Ciudat este că înBucureşti funcţionează şase staţii de monitorizare a calităţii aerului, înzonele Lacul Morii, Drumul Taberei, Cercul Militar, Titan, Mihai Bravu şiBerceni. O alta este amplasată în apropierea Capitalei, în localitateailfoveană Măgurele. Potrivit site-ului calitateaaerului.ro, toate cele şasestaţii din Bucureşti funcţionează, datele obţinute de acestea putând fiaccesate şi vizualizate în timp real. Toate aceste staţii măsoară inclusivcantitatea pulberilor în suspensie, notate cu simbolul PM10.

SimonaSăceanu, directorul Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Bucureşti,declara, la începutul lunii, pentru Mediafax, că, deşi uneori au mai apărutprobleme în funcţionarea unora dintre cele şase staţii de monitorizare dinBucureşti, defecţiunile au fost "imediat" remediate. Culmea este căreţeaua, aşa cum arătam mai sus, a fost montată şi este depanată de RSI Electro(după cum reiese din portofoliul firmei, prezentat chiar pe site-ul propriu).


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-06-21

Mai multe imagini:
Calitatea aerului, analizată de trezorierul PDL. Oprescu aruncă 250.000 de euro pe un sistem de măsurare existent deja în Bcureşti
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

TEODOR
01 Iul 2011

Nu zau,domnilor de la Put erea!Sunteti un ziar din Romania,nu din alta tara! Chiar nu stiti care este componenta CGPMB?Nu stiti cu cine trebuie sa lucre ze,vrea,nu vrea ,Sorin Op rescu?

Adauga un comentariu

Random image