2017-01-24 23:23


Cămara cu ţigări de contrabandă. DIICOT a destructurat o reţea de traficanţi de ţigări sprijinită de Florinel Cămară, sponsorul PSD, finul lui Dumitru Sechelariu şi cumătrul lui Adrian Năstase

 |  20:07
Cămara cu ţigări de contrabandă. DIICOT a destructurat o reţea de traficanţi de ţigări sprijinită de Florinel Cămară, sponsorul PSD, finul lui Dumitru Sechelariu şi cumătrul lui Adrian Năstase

Procurorii Direcţiei de Investigare aInfracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au destructurat o vastăreţea de contrabandişti de ţigări de pe ruta Ucraina - Republica Moldova – România- Europa de Vest. În cadrul grupării, formate din cetăţeni români şi moldoveni,a fost cooptat omul de afaceri băcăuan Florinel Cămară, nimeni altul decât naşullui Fane Spoitoru, dar şi finul lui Dumitru Sechelariu şi, totodată, cumătrullui Adrian Năstase, partener de afaceri cu Hayssam, dar şi cu Iacobov sau GigiBecali, precum şi sponsor al PSD.

Ultima acţiune a procurorilor DIICOT în acest dosar afost derulată săptămâna trecută, când a fost reţinut şi apoi arestat un lucrătorvamal în cadrul Direcţiei pentru Accize şi Operaţiuni Vamale a MunicipiuluiBucureşti (DAOVMB), cunoscut ca „având relaţii” în rândul mai multor vameşi dindiverse puncte de frontieră cu Republica Moldova şi Ucraina, între care Galaţişi Albiţa, motiv pentru care a fost cooptat în reţea. Astfel, a fost racolat şilucrătorul vamal Ilie Iulian Pitlan, din cadrul Punctului de Trecere a FrontiereiGalaţi-Giurgiuleşti.

Laun moment dat, în timpul discuţiilor despre modul de introducere a ţigărilor decontrabandă în ţară, vameşul de la DAOVMB, Dumitru Mina, le-a recomandattraficanţilor Ion Popescu, liderul grupării, şi Robert Gîrleanu ca marfa declarată în documentele comerciale, de transportşi vamale să nu fie sulfat de fier (cum le recomandase Pitulan), ci negru de fum, deoarece aceastareprezintă o metodă „de succes”, frecvent utilizată de alţi traficanţi, întrucâtscannerul din punctul vamal nu poate „citi” TIR-urile în care „marfa capac”este negru de fum.

Dumitru Mina le-acerut celor doi contrabandişti ca plata pentru fiecare transport, de 50.000 deeuro, să fie făcută prin intermediul său, urmând ca el să decidă cât iafiecare, motivând că reprezintă o garanţie pentru „oamenii din Galaţi, pe carenu poate să-i încurce”, respectiv Pitulanşi un prieten al acestuia, MariusFlorea. Astfel, au avut loc două întâlniri între Ion Popescu, Dumitru Mina şi alţi doi membri ai grupării, Daniel-Valentin Neguţ şi RobertGîrleanu, acesta din urmă un cetăţeanmoldovean cu relaţii puternice în rândul mafiei moldovene şi ucrainene. Cu ocazia întâlnirilor, traficanţii i-audat lui Mina 10.000 de euro, cutitlu de avans şi de dovadă a „seriozităţii” intenţiilor lor, urmând cadiferenţa de 40.000 de euro să fie înmânată la finalizarea fiecărui transport.

Ţigări pentru UniuneaEuropeană

Gruparea condusă deIon Popescu şide fratele său, Florin Popescu, aefectuat opt transporturi de ţigări perelaţia Ucraina – Transnistria – Republica Moldova – România, o parte dinacestea cu mijloace auto (TIR-uri), şi o altă parte cu vagoane CFR. Ţigărileastfel introduse în România erau transportate şi descărcate într-un depozitintermediar, situat în Urziceni, aparţinând SC Mondotrans SRL Urziceni, de undeulterior erau încărcate în alte mijloace de transport şi distribuite pe piaţainternă, către clienţi „fideli” grupării, sau încărcate în alte mijloace detransport şi trimise către Uniunea Europeană, sub acoperirea altor categorii demărfuri.

Principalelemărci de ţigări traficate de gruparea de contrabandişti erau Super Kings, MT,Plugaru, Jun Ling, L&M, Doina, Robinson şi West.

Liniede fabricaţie în Comăneşti

Pentrua-şi mări profiturile din contrabanda cu ţigări, la iniţiativa lui RobertGîrleanu, membrii grupării au decis să aducă în ţară o linie clandestină defabricare a ţigărilor. Astfel, după închirierea depozitului din Urziceni, aparţinândfirmei Mondotrans, Gîrleanu, cu sprijinul altor trei traficanţi, a achiziţionatşi introdus în România o linie completă de producere şi ambalare ţigarete, pecare au transportat-o în depozit. În aceeaşi perioadă, Ion Popescu a făcutdemersuri pentru achiziţionarea a 10 tone de tutun, necesar începeriiproducţiei clandestine de ţigarete.

Ulterior,după unele divergenţe survenite între proprietarul depozitului, Nicolae Balcă, şiRobert Gîrleanu şi Ion Popescu, utilajele de producere şi ambalare a ţigaretelorau fost mutate din depozitul din Urziceni în Comăneşti (judeţul Bacău). Pentruacest lucru, Gîrleanu l-a atras în grupare pe Florinel Cămară, care, prinintermediul firmei sale, Koala Junior SRL, deţinea depozitul din Comăneşti,unde a fost transportată linia de fabricare a ţigaretelor, fiind făcutedemersuri în vederea operaţionalizării acesteia şi începerii producţieiclandestine. În acest sens, Gîrleanu l-a cooptat pe finul lui Florinel Cămară,Vasile Ciprian Ciocan, care s-a ocupat cu transportul şi relocarea utilajelorpentru producerea şi ambalarea ţigaretelor din depozitul de la Urziceni în cel de laComăneşti.

Depozitul în care gruparea de contrabandişti îşiascundea transporturile de ţigarete aparţine firmei Mondotrans, patronată deNicolae Balcă. Acesta a fost, până în anul 2008, consilier local din parteaPDL. În 2004, s-a aflat pe lista pentru consilieri judeţeni a aceluiaşi partid.Tot în 2008, Balcă a candidat ca independent la Primăria Urziceni, dar nu a reuşitsă obţină funcţia de edil. Rolul său în cadrul reţelei era de a pune ladispoziţie depozitul pentru ţigaretele aduse în ţară prin metoda „capac”, carear fi trebuit plasate sub un regim vamal. Balcăaştepta şi recepţiona mărfurile, asista la descărcarea TIR-urilor cu ţigăriîn depozit, asigura, prin intermediul relaţiilor pe care le avea în Urziceni,„siguranţa” depozitului, beneficicind de o cotă-parte din profitul obţinut înurma comercializării ilicite a acestora.

Robert Gîrleanu, omul de bază al reţelei, căutat înRepublica Moldovapentru triplu asasinat

RobertGîrleanu, reţinut de procurorii DIICOT în luna noiembrie a anului trecut, estecăutat de autorităţile moldovene pentru un triplu asasinat comis în anul 2000.Pe numele său este în vigoare emis un mandat de arestare în lipsă. Gîrleanu şi alţitrei indivizi au împuşcat trei persoane, le-au dat foc şi le-au îngropat.

Afaceristcontroversat.Dela tipărirea afişelor electorale pentru PSD la afacerile petroliere cu Iacobov

FlorinelCămară este un afacerist cu legături adânci atât în lumea interlopă din Bacău,cât şi în lumea politică, fiind cunoscut pentru apropierea de lideri importanţiai PSD. De la afişele electorale tipărite la tipografia firmeisale, Koala, pentru PSD, în 2004, la afacerile cu Hayssam sau Iacobov, numelelui Florinel Cămară este des întâlnit în afaceri scandaloase.

Florinel Cămară, băcăuan cu cetăţenie australiană,este finul lui Dumitru Sechelariu, fostul primar PSD al Bacăului, dar şi naşullui Fane Spoitoru sau, după cum spun apropiaţi ai afaceristului din Comăneşti,finul şi cumătrul lui Adrian Năstase. A fost proprietarul Avicola Iaşi, pe carei-a vândut-o lui Gigi Becali, dar a făcut afaceri în domeniul petrolier şi cufostul social-democrat Corneliu Iacobov.

Fost boxer, dar şi fost membru al PSD Bacău, FlorinelCămară avea la un moment dat în proprietate un vast domeniu de vânătoare chiarîn localitatea de baştină, Asău, unde organiza partide împreună cu împătimitulvânător Adrian Năstase.

A fost trimis în judecată de procuroriibăcăuani alături de fostul primar din Comăneşti, Dorinel Miron, sub acuzaţiile deabuz în serviciu contra intereselor publice, fals şi uz de fals. Cei doi erauacuzaţi că au prejudiciat bugetul local cu 246,6 milioane de lei, în anul 2004.

Deţinătoruluneia dintre primele maşini marca Hummer din România, dar şi al primuluielicopter, Florinel Cămară este erou luptător al Revoluţiei din Decembrie 1989,fiind membru al Ligii Naţionale a Luptătorilor şi Veteranilor Revoluţiei dinDecembrie ’89.

Cunoscutşi pentru implicarea în scandalul cartierului de locuinţe ale ANL „HenriCoandă”, numele lui Florinel Cămară apare într-o scrisoare incendiară datăpublicităţii de fostul trezorier al PSD Bacău, Ionel Creţu, în care acestavorbeşte despre banii folosiţi în campania electorală de la alegerile prezidenţialedin anul 2000 şi despre tipărirea afişelor la tipografia afaceristului băcăuan.

În anul 2008, a organizat, ca socru mic, una dintrecele mai de răsunet nunţi care au avut loc vreodată în Bacău, măritându-şi fata, Lisa Cămară. Lanuntă au fost prezenţi invitaţi de seamă, printre care Miron Cozma, fraţiiDumitru şi Sergiu Sechelariu, fostul primar al Bacăului, respectiv fostulsecretar de stat la Ministerul Transporturilor în Cabinetul Năstase, oamenii deafaceri Costel Căşuneanu şi Corneliu Iacobov, Adi Şerban, primarul din SlănicMoldova, sau Fane Spoitoru. Pentru cei aproximativ 1.000 de invitaţi, aînchiriat jumătate din hotelul Decebal, fiind nevoie de aşezarea meselor chiar şipe holul unităţii turistice.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-06-20

Mai multe imagini:
Cămara cu ţigări de contrabandă. DIICOT a destructurat o reţea de traficanţi de ţigări sprijinită de Florinel Cămară, sponsorul PSD, finul lui Dumitru Sechelariu şi cumătrul lui Adrian Năstase
zoom
Cămara cu ţigări de contrabandă. DIICOT a destructurat o reţea de traficanţi de ţigări sprijinită de Florinel Cămară, sponsorul PSD, finul lui Dumitru Sechelariu şi cumătrul lui Adrian Năstase
zoom
Cămara cu ţigări de contrabandă. DIICOT a destructurat o reţea de traficanţi de ţigări sprijinită de Florinel Cămară, sponsorul PSD, finul lui Dumitru Sechelariu şi cumătrul lui Adrian Năstase
zoom
Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


MENATWORK
25 Ian 2011

nah, iarasi lovesc in opozitie...
Random image