2019-01-17 13:10


CAMPANIE PUTEREA cu sprijinul POLIŢIEI CAPITALEI. Limbajul secret al șuților

 |  21:00
CAMPANIE PUTEREA cu sprijinul POLIŢIEI CAPITALEI. Limbajul secret al șuților

Poliţiştii consideră că multe furturi, spargeri, tâlhării, violuri şi chiar crime ar putea fi prevenite dacă victimele, cunoscând limbajul codificat folosit de infractori, şi-ar lua măsuri de protecţie, încă din momentul când aud astfel de cuvinte.

După o experienţă bogată în serviciul judiciar al IGP, comisarul-şef (r) Traian Tandin a realizat un „Vocabular al infractorilor”, apărut la Editura Paco. Imediat după publicarea lui, autorul a fost contactat de profesori ai facultăţilor de filologie din ţară, pentru a edita un curs cu această tematică. Un astfel de limbaj a fost descris şi de poetul vagabond de origine franceză Damon Runyon.

Gineală la portofele

Motivaţiile lor sunt legate de sărăcie, copii mulţi, băutură sau lipsa unui loc de muncă. În realitate însă este vorba despre o catogorie infestată de "microbul furtului", transmis din generaţie în generaţie, ca un veritabil meşteşug.Ginesc „fraierii” cu portofele cât ai clipi. Când îşi vâră mâna în buzunarul "husănilor" o acoperă cu un obiect, sacoşă, pungă, haină, ziar sau căciulă. Depistarea respectivului este uşoară atunci când lucrurile ţinute în mâini nu-şi găsesc rostul, în raport cu anotimpul sau vremea din ziua aceea. Portofelul va fi înmânat altuia, care la rândul lui îl va da mai departe. Niciodată nu va fi găsit la cel care l-a furat primul. Un alt mod de recunoaşterea hoţilor de buzunare se bazează pe observarea gesturilor tipice pe care le fac în staţiile aglomerate înainte de sosirea autobuzului sau tramvaiului. Ei execută câteva mişcări din încheietura mâinii necesare pentru încălzirea articulaţiilor, tendoanelor şi punerea sângelui în mişcare. Contează foarte mult fineţea cu care vor "opera". Înainte de acţiune, hoţul este tensionat. Starea i se citeşte imediat pe faţă, care devine când roşie, când palidă. Se uită în toate părţile, zâmbeşte fără motiv, îşi trece mâna prin păr, se şterge cu batista, în timp ce-şi freacă încontinuu degetul arătător de police. Membrii bandei îşi fac semne discrete între ei, iar când apare autobuzul se împrăştie printre călători. Cel mai important mijloc de recunoaştere a lor îl reprezintă limbajul inconfundabil pe care îl folosesc. Cetăţenii care aud astfel de cuvinte în preajma lor trebuie să se pună în gardă.

În mijloacele de transport în comun hoţii de buzunare acţionează în gaşcă. Fiecare membru are rolul lui precis. De multe ori există legături de rudenie între ei. Ca aspect exterior infractorii sunt, în majoritatea cazurilor, îmbrăcaţi obişnuit sau chiar elegant, pentru a nu bate la ochi, îngrijiţi, bărbieriţi proaspăt, tunşi. Uneori folosesc parfumuri tari, îşi ung părul cu gel, poartă pantofi cu tocuri înalte, îmbracă geci de piele neagră. Se cunosc însă după ochi. Le scapără în toate părţile, focuri vii, neliniştite.

Expresii utilizate de hoţii de buzunare

"coajă" - portofel

"ploscă" - geantă

"lămâi" - bani

"moară" - ceas

"spital" - palton

"căldură" - buzunar interior al hainei

"caraimane" - buzunare exterioare

"nicovală"- spate

"semanţ" - buznarul din spate al pantalonilor

"fulg"- borsetă

"scafă" - mână

"lustră" - pălărie

"mahăr" - şef

"muialii" - poliţişti

"glicerină" - băutură

"măcănitor" - distrat

"arhiepiscop" - persoană cu mulţi bani

"usturoi" - atenţie

"anunţ" - taxi

"trompetă" - maşină

"piper" - nu ţine

"şalupe" - pantofi

"boboci" - îl atacăm

"pătrat" - staţie

"luminator" - magazin

"papură" - pericol mare

"sirop" - victimă

"oţet" - şmecher

"parlament" - crâşmă

"limonadă" - informator

"lăptar"- om de ajutor.

O discuţie între „şuţi”

- Oglindeală la nicovală!, zice primul.

- Bufet lustruit, uşchi legătură, şalupe cu scrârţ? întreabă al doilea.

- Nexam, covrigi pe clapă! i se răspunde.

- Husăn cu feştilă, glicerină-n parlament, spital cu răsuflători lux, saftea la căldură! Servit?

- Geană de mahăr! Servit!

- Salt la maimuţă, mumie cu coviltir, mărar pe şanuri, moară galbenă, lămâi berechet!

- Măcănitoare la mesadă, faţadă de limonadă?

- Ovăz! Clift de şmotru, purtător păscut!

- Geoană la Trotinetă, cântare la muialii, doniţa jos!...

Traducere

- Priveşte discret în spatele tău!

- Care-i victima? Tipul care arată bine hrănit, fără cravată şi poartă pantofi cu toc?

- Nu te-ai orientat bine! Este o victimă sigură: tipul care fumează este băut, are buzunarele largi la palton, e deschis la nasturi şi i se vede portofelul în buzunarul interior. Tu îl vei fura, ai înţeles?

- Bravo, ai ochi buni, de hoţ mare!

- Eu voi fura din poşeta femeii distrate şi elegantă. Poartă pălărie, are păr pe picioare, ceas de aur la mână şi desigur, foarte mulţi bani.

- De acord, dar să fim atenţi. Nu cumva femeia aia cu ochelari ne filează?

- Nici vorbă. Este o femeie neiniţiată. Nu o duce mintea.

- Atenţie! Vine autobuzul, să trecem la treabă! În cazul unui eşec nici unul nu scoate o vorbă. Nu ne cunoaştem!

Furturile de la bancomat pot fi prevenite

Utilizarea cardurilor de credit sau de debit a devenit ceva frecvent pentru fiecare dintre noi. Este o metodă comodă şi sigură de a realiza plăţile zilnice şi de a avea acces facil la banii din cont. Există însă şi pericole, atunci când accesăm un bancomat (ATM). Sunt tot mai multe cazuri de retrageri neautorizate de pe carduri, în urma obţinerii PIN-ului prin metode ilegale, răufăcătorii devenind tot mai ingenioşi şi profitând de neatenţia victimelor. Vă prezentăm astăzi câteva măsuri simple de prevedere, care, în cazul în care sunt urmate, ne pot feri de necazuri atunci când utilizăm un bancomat:

•Folosiţi acelaşi bancomat pentru tranzacţiile dumneavoastră;

•Nu scoateţi bani  din ATM pe timpul nopţii, decât însoţiţi de o persoană de încredere;

•Nu utilizaţi niciodată un bancomat atunci când în preajmă sunt persoane dubioase;

•După fiecare tranzacţie la un ATM, păstraţi chitanţa;

•Acoperiţi PIN-ul cu mâna atunci când efectuaţi operaţiuni la un ATM;

•Pe cât posibil,  folosiţi bancomatele cu care sunteţi familiarizat sau cele montate în agenţiile bancare, unde sunt instalate camere video;

•Evitaţi bancomatele care sunt instalate în locuri mai retrase sau slab iluminate;

•Anunţaţi Poliţia la 112 sau unitatea bancară de care aparţine bancomatul dacă constataţi nereguli în derularea tranzacţiilor la acel bancomat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639567-01-04

TAGURI: limba_infractorilor, bandiţi, hoţi_buzunare, argou, şuţi
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...