2017-01-23 12:38


Campanie PUTEREA: Dedesubturile sistemului farmaceutic. Profitul, inamicul copiilor cu cancer

 |  21:00
Campanie PUTEREA: Dedesubturile sistemului farmaceutic. Profitul, inamicul copiilor cu cancer

Citostaticele, medicamente vitale pentru bolnavii de cancer, . Astfel se pun în pericol vieţile a zeci de mii de pacienţi, condamnaţi să trăiască sub teroare. Vincristin, injectabilul folosit în tratarea mai multor tipuri de cancer, printre care şi leucemia la copii, lipseşte din farmaciile cu circuit deschis publicului, iar periodic, aşa cum a fost în luna decembrie a anului trecut şi luna ianuarie a acestui an, nu se găseşte nici în farmaciile spitalelor.

Statisticile arată că anual, la nivelul României apar 500 de cazuri noi de cancer la copii. Multe dintre ele nu sunt depistate la timp, iar drama este cu atât mai mare când bolnavului, aflat deja în stadiu avansat, nu i se administrează medicaţia necesară. Producătorii şi distribuitorii de pe piaţă au perioade în care nu furnizează medicaţia salvatoare de vieţi, pentru că nu au avut suficient profit, fapt ce duce la blocarea liniei de producţie. Deşi problema aceasta planează de mai mult timp asupra sistemului medical, autorităţile care par legate de mâini şi de picioare nu fac nimic pentru a le uşura existenţa suferinzilor.

Astăzi e, mâine nu

„Teoretic, tratamentul este gratuit, pentru că face parte din Programul Naţional de Sănătate. Problema e cănu se găseşte nici pe bani de foarte multe ori. Asta pentru cei ce îşi permit, pentru că sunt mulţi săraci care nu au bani pentru nimic. Autorităţile evită când vine vorba despre acest subiect. Acest injectabil apare şi dispare periodic de pe piaţă. De exemplu, în decembrie şi ianuarie au existat probleme. Nu s-a găsit în farmaciile spitalelor, iar părinţii, pentru a le asigura copiilor tratamentul, au făcut eforturi şi l-au adus din afară”, declară Olga Cridland, preşedinta asociaţiei „PAVEL” a părinţilor cu copii bolnavi de cancer.

În momentele în care citostaticul dispare de pe piaţă, fabricantul invocă probleme cu materia primă.

Ne daţi, ori nu ne daţi?

Încercarea de a găsi injectabilul la farmaciile cu circuit deschis de pe raza Bucureştiului s-a soldat cu un mare eşec. Citostaticul se găseşte într-un singur loc, la Farmacia Academiei. „Noi avem ce nu se găseşte în farmaciile spitalelor de multe ori. Ne asumăm un risc, aducând astfel de citostatice, pentru că, fiind în Programul Naţional pentu Tratarea Cancerului, pacienţii le-ar putea primi gratuit din spitale, iar noi am putea rămâne cu ele, să expire. Când spitalele nu au Vincristin, şi s-a întâmplat de multe ori, ei vin la noi să îl cumpere. Când vine vorba de unele citostatice, producătorilor şi distribuitorilor le e mai convenabil să le distribuie în afară, pentru că de acolo primesc banii pe loc. Nouă, de exemplu, ne decontează Casa Naţională de Asigurări de Sănătate banii abia într-un an”, ne-a declarat Beatrice Speteanu, farmacist.

Institutul Clinic Fundeni are în momentul de faţă în farmacie citostaticul Vincristin. „Doar cei internaţi au acces la medicament, iar acum îl avem“, ne-a spus farmacista.

Producătorii sunt de vină

La Spitalul „Marie Curie“, situaţia citostaticelor este una asemănătoare. Uneori sunt, alteori părinţii merg în străinătate pentru a le cumpăra.

„Momentan avem o rezervă de Vincristin. Au fost perioade când nu am avut. Ştiţi situaţia citostaticelor la noi. Lipsesc mare parte dintre ele. Cum au dispărut complet Metrotexatul şi Puri-netholul, vor mai dispărea multe altele, iar părinţii, cei care îşi permit, vor merge în continuare în afară să le cumpere. E o problemă ce pleacă de la producători, pentru că dacă nu fac profit, nu le mai fabrică. E o chestiune de bani”, ne-a declarat prof. dr. Cristian Scurtu, specialist în oncologia pediatrică.

Se joacă de-a Dumnezeu

Această situaţie incredibilă în care sunt puşi bolnavii este prezentă din cauza permisivităţii legii, care nu sancţionează în nici un fel producătorii şi distribuitorii de medicamente. Ei fac legea pe piaţă şi, în funcţie de cât de mulţi bani le intră în buzunare, citostaticele sunt produse sau retrase.

„Dacă un medicament e ieftin, distribuitorii nu îl mai aduc, pentru că nu fac profit. Piaţa e liberă. Atât producătorii, cât şi distribuitorii spun că substanţa activă e importantă, iar aceasta se poate găsi şi în alte produse“, declară Oana Grigore, purtător de cuvânt în Ministerul Sănătăţii.

Actavis neagă existenţa problemelor

Compania producătoare a citostaticului este Sindan Pharma, aflată în portofoliul Actavis România. Aceasta are linii de producţie şi în alte ţări precum Austria, unde preţul medicamentului este de 16 euro. La noi, costul unei fiole este de 27 de lei. Ceea ce este inexplicabil pentru absolut toate părţile din această ecuaţie este diferenţa de preţ, de la o ţară la alta.

Deşi voci din lumea farmaceutică şi din cea medicală confirmă prezenţa problemelor în ceea ce priveşte discontinuitatea cu care apare citostaticul pe piaţă, oficialii companiei producătoare susţin că „în momentul de faţă nu sunt probleme în producerea Vincristinului. Există în farmaciile spitalelor.Se întâmplă să fie probleme la linia de producţie, mai exact probleme la aprovizionarea cu substanţa activă care stă la baza medicamentului”.

În ceea ce priveşte distribuţia citostaticului în farmaciile din spitale, aceasta se face direct de la producător. Nu există un distribuitor intermediar.

Fără pediatrie oncologică

Astăzi este Ziua internaţională a copiilor bolnavi de cancer. O zi care aduce aminte mai mult decât oricând, părinţilor şi micuţilor deopotrivă, faptul că se luptă cu cea mai cruntă boală. În afară de lipsa periodică a medicamentelor, bolnavii se confruntă şi cu numărul insuficient al cadrelor specilizate. În facultăţile de Medicină, oncologia pediatrică s-a scos încă din 2007, iar medicii care fac rezidenţiatul în oncologie şi vor să se specializeze pe această ramură sunt nevoiţi să participe la cursuri în plus.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-03-28

TAGURI: cancer, copii, tratament, Vincristin, citostatice, leucemie, bolnavi, oncologieComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image