2018-12-16 06:56


Gaură de milioane la Casa Poporului

 |  21:00
Gaură de milioane la Casa Poporului

Palatul Parlamentului, cunoscut înainte de Revoluţie sub numele de Casa Poporului sau Casa Republicii, este cel mai important reper pentru turiştii care ne vizitează Capitala. Cu toată publicitatea de care a beneficiat mai ales în 2009, când au venit la Bucureşti cei mai importanţi şefi de stat ai lumii la Summitul NATO, Palatul Parlamentului e încă departe de a deveni un obiectiv turistic aducător de mulţi bani.

150.000 de turişti au vizitat în 2010 cea de-a doua clădire administrativă din lume ca suprafaţă, după cum a fost catalogată de Guinness Book. Suma obţinută anul trecut din vânzarea biletelor de intrare la Palatul Parlamentului nu a depăşit 500.000 de euro, potrivit unui răspuns primit de la  Direcţia pentru relaţii publice şi protocol a Parlamentului României. Numărul total al turiştilor care au cumpărat bilet pentru a vizita Casa Poporului scade sub 100.000, dacă luam în calcul cei 51.000 de vizitatori care au trecut pragul clădirii cu ocazia „Zilelor Porţilor Deschise”, acţiune organizată de Roberta Anastase, şefa Camerei Deputaţilor, în perioada 1-2 mai.

În prima jumătate a anului 2011, turiştii care au vizitat Casa Poporului au fost în număr de aproximativ 80.000, iar cuantumul încasat de administraţie a fost sub 250 de mii de euro.

Chiar dacă Palatul Parlamentului este una dintre cele mai mari clădiri construite, alte obiective turistice ale Europei aduc bani substanţiali la bugetele de stat. Potrivit raportului efectuat de consiliul naţional de turism din Franţa, anul trecut Turnul Eiffel a avut 7 milioane de vizitatori. În condiţiile în care cel mai ieftin bilet costă 4,5 euro, administraţia franceză a strâns cel puţin 31 de milioane de euro. Dacă e să facem o medie a preţurilor pentru biletele de acces la Tour Eiffel, pentru toate etajele, câştigurile sar de 60 de milioane de euro în 2010. Iar România câştigă din vizitele turiştilor la Casa Poporului doar 500 de mii de euro. Şi Catedrala Notre Dame a fost căutată de 14 milioane de turişti, iar Gioconda a fost admirată de peste 7 milioane de turişti.

London Eye, cunoscută şi sub denumirea de „Roata Mileniului”, are anual un număr impunător de turişti. Aproximativ 3,5 milioane de oameni au fost atraşi de panorama Londrei văzută de la o înălţime de 135 de metri. Preţul unui bilet variază între 10 lire şi 18 lire, iar sumele obţinute bat înspre 50 milioane de lire anual.

Şi reşedinţa Regelui Mihai din Sinaia, Castelul Peleş, adună în decursul unui an mai mulţi turişti ca Palatul Parlamentului. Castelul Peleş, care a fost închiriat statului de către fostul Rege al României, are anual peste 300.000 de turişti.

Explicaţii pentru insuccesul turistic

1.Programul de vizitare e doar între 10.00 şi 16.00

2.Nu eşti lăsat să intri fără un document de identitate

3.Îţi este interzis să staţionezi mai mult de 30 minute la cafenea

4.Rişti un dosar penal pentru „părăsirea cu intenţie a traseului turistic”

5.Lipsa oricărui indicator către zona de acces

6.Turiştii cu dizabilităţi trebuie să deţină documente de la medic


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-05-11
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...