2017-01-19 17:16

DEZVALUIRI


Cazare cu premeditare a aleşilor neamului. Senatul cheltuieşte şi anul acesta 1,2 milioane de euro pentru servicii hoteliere

 |  19:15
Cazare cu premeditare a aleşilor neamului. Senatul cheltuieşte şi anul acesta 1,2 milioane de euro pentru servicii hoteliere

Bugetul alocat de Senatul României pentru cazareasenatorilor a fost suplimentat anul acesta, faţă de anul 2010, cu 310.000 deeuro. Dacă anul trecut contractul pentru cazarea aleşilor a fost semnat pentru 10luni, anul acesta, deşi majorat, contractul vizează tot 10 luni. Camera superioarăa Parlamentului a atribuit direct contractul firmei care administrează hotelulRadisson, cea care a încasat şi anul trecut de la Senat, pentru aceleaşiservicii, suma de 1,12 milioane de euro. Printre senatorii cazaţi aici pe banipublici se numără şi aleşi ce deţin proprietăţi imobiliare în Bucureşti saujudeţul Ilfov.

După ce, anul trecut, Senatul României a achiziţionatservicii hoteliere pentru cazarea aleşilor în valoare de 1,2 milioane de euro, Camerasuperioară a Parlamentului a constatat, în cursul lunii februarie, că acestcontract a expirat. Cum aleşii nu puteau fi evacuaţi sau puşi să plătească dinpropriul buzunar cheltuielile pentru cazare, Senatul a organizat o nouăprocedură pentru încheierea unui nou contract. Prevalându-se de faptul că aceste produse hoteliere şi de restaurant pentrusenatori nu pot fi furnizate decât doar de un anumit ofertant, din pricinaprotejării unor drepturi de exclusivitate, autoritatea contractantă a ales săprocedeze la negociere directă cu firma SC Bucureşti Turism SA, care deţine hotelRadisson din Calea Victoriei. Este vorba despreaceeaşi firmă care a oferit senatorilor şi anul trecut servicii de cazare plătitedin banii Parlamentului.

La data de 28 februarie 2011, Senatul României a încheiatcu SC Bucureşti Turism SA un contract în valoare de 6 milioane de lei cu TVAinclusă (adică 1,43 milioane de euro).

Repetiţie

Reamintim că Senatul României a atribuit, la începutul lunii martie aanului trecut, firmei care administrează hotelul Radisson, din Capitală, uncontract în valoare de 1,12 milioane de euro pentru cazarea aleşilor Camerei superioarea Parlamentului. Contractul a fost încheiat pentru o perioadă de 10 luni, faptce înseamnă că, la începutul anului viitor, se va negocia un alt contractpentru servicii similare. Potrivit site-uluie-licitatii.ro, Senatul României a încheiat, la data de 1 martie 2010, uncontract cu firma SC Bucureşti Turism SA, pentru servicii de cazare senatori. Valoareacontractului se ridică la 4.606.156.80 lei, cu TVA inclusă, ceea ce înmonedaunică înseamnă aproximativ 1.125.000 de euro.Contractul afost atribuit prin negociere directă cu firma care administrează fostul hotelBucureşti din Calea Victoriei nr. 63-81.

Mulţi au proprietăţiîn Bucureşti

În prezent, în Senatul României activează 136 de senatori aleşi întoamna anului 2008. 53 de parlamentari aparţin grupului PartiduluiDemocrat Liberal, 42 aparţin grupului alianţei politice a Partidului SocialDemocrat + Partidul Conservator, 22 aparţin grupului Partidului NaţionalLiberal, 9 parlamentari aparţin grupului Uniunii Democrate a Maghiarilor dinRomânia, iar 10 parlamentari aparţin grupului Independenţilor. Dintreaceştia, 37 de senatori deţin, în conformitate cu declaraţiile de avere depusepe site-ul instituţiei, proprietăţi imobiliare în Bucureşti şi judeţul Ilfov,astfel încât aceştia nu ar putea justifica teoretic primirea serviciilor decazare în hotelul cu care Senatul a încheiat contractul de prestări servicii.

Cazaţi la 5 stele pebanii contribuabililor

Scăzându-i pe cei 37 de senatori care deţin proprietăţi în Capitală sauîmprejurimi, din totalul celor 136 de parlamentari mai rămâne o diferenţă de 99de aleşi care ar urma să beneficieze de serviciile de cazare în hotelulRadisson.Un calcul scurt arată că suma contractului de 1.125.000 de euro,împărţită la cele 10 luni stipulate în contract, ar însemna ca instituţiaSenatului ar urma să achite lunar firmei Bucureşti Turism SAsuma de112.500 de euro. Astfel, pentru cazarea fiecărui parlamentar se va cheltui dela bugetul de stat suma de 1.136,36 euro pe lună. “Puterea” a contactat maimulte agenţii imobiliare care activează pe piaţa bucureşteană pentru a aflapreţurile pe care le practică proprietarii care îşi scot apartamentele laînchiriere. Am aflat, astfel, că pe piaţa liberă orice cetăţean, chiar şiparlamentar fiind, poate găsi o locuinţă cu chirie pentru preţuri care variazăde la 200 la 400 de euro lunar. Un calcul total arată că, însituaţia în care Senatul României ar fi încheiat, anul trecut, contracte curespectivii proprietari, suma maximă totală aferentă cheltuielilor de cazarepentru cele 10 luni ar fi fost de 396.000 de euro, rezultând, în acestecondiţii, o economie la bugetul de stat de 854.000 de euro.

Situaţia se schimbă însă anul acesta. Şi asta în sensul că, pentruaceleaşi tipuri de servicii, se scot mai mulţi bani de la buget. Asta întimp ce piaţa liberă oferă tarife ale chiriilor cel puţin la fel de mari caanul trecut. Astfel, pentru 10 luni, în 2011, Senatul cheltuieşte suma de 1,43milioane de euro, adică 143.000 de euro lunar. Practic,fiecare senator costă Senatul 1.430 de euro lunar pentru servicii de cazare şirestaurant. Chiriile pe piaţa liberă au rămas la nivelul anului trecut, ele variind între200 şi 400 de euro. În acest sens, Camera superioară a Parlamentului a ales săarunce pe serviciile de cazare ale aleşilor neamului cu 1,03 şi 1,23 milioanede euro mai mult decât ar fi cheltuit dacă ar fi închiriat direct de la oameniapartamente pentru senatori.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-06-12Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

BREBEANU
02 Mai 2011

De banii astia dati atata amar de ani puteau sa faca un bloc nou in "buricu' pamantului" de 5stele si isi votau sa il foloseasca "gratis".

Adauga un comentariu

Random image