2019-02-23 03:11


Cazul Piatra Neamţ. Un prieten al lui Chilat, urmărit penal în libertate pentru complicitate la omor deosebit de grav

 |  20:09
Cazul Piatra Neamţ. Un prieten al lui Chilat, urmărit penal în libertate pentru complicitate la omor deosebit de grav

Procurorii Secţiei deUrmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă ÎnaltaCurte de Casaţie şi Justiţie au început, ieri, urmărirea penală împotriva unuial doilea suspect în cazul asasinării interlopului nemţean Gheorghe Mararu.Anchetatorii susţin că există probe potrivit cărora un alt interlop dinlocalitate, pe nume Ioan Dumitru Mironescu, poreclit “Puiu”, i-ar fi furnizatasasinului Cristian Chilat arma crimei, dar şi informaţia referitoare larestaurantul în care victima şi fratele acesteia se aflau în ziua omorului.Probele sunt, încă, destul de subţiri împotriva lui “Puiu”, având în vedere căanchetatorii au decis să-l cerceteze în stare de libertate.

Surse judiciare audeclarat, în exclusivitate pentru ziarul “Puterea”, că autorul asasinatului dela sfârşitul anului trecut din Piatra Neamţ, Cristian Chilat, a dat o declaraţiescrisă în faţa anchetatorilor. Atitudinea lui a fost una evazivă şi sfidătoare.“Autorul a dat o declaraţie scurtă, după ce, în mai multe rânduri, a refuzat săcolaboreze cu organele de cercetare penală, în care a precizat doar că el estepersoana care i-a împuşcat pe fraţii Mararu. A refuzat însă să facă referiri cuprivire la modalitatea prin care a intrat în posesia armei crimei, dar şi cuprivire la locul unde aceasta a fost ascunsă”, au precizat, pentru ziarul“Puterea”, sursele citate. Anchetatorii mai susţin că, în acest moment, au fostfinalizate mai multe expertize ADN, urmând ca, în perioada următoare, să fiefinalizat şi raportul balistic asurpa cartuşelor extrase din corpurile fraţilorMararu. Aceleaşi surse mai susţin că Cristian Chilat a motivat asasinarea luiGheorghe Mararu şi tentativa de omor comisă asupra fratelui victimei,Bogdan, ca o răzbunare combinată cuteama de a nu fi el omorât de cei doi.

“Puiu”ar fi căutat răzbunare

După trei luni de laasasinatul comis în centrul oraşului Piatra Neamţ, anchetatorii au găsit uncomplice al lui Cristian Chilat. Este vorba despre un alt interlop local, penume Ioan Dumitru Mironescu, zis “Puiu”, fără ocupaţie şi necunoscut cuantecedente penale pe teritoriul României, care face parte dintr-o gruparerivală clanului Mararu. “Puiu” s-a ocupat, potrivit anchetatorilor, în trecutcu traficul de persoane în vestul Europei, intrând astfel în conflict deinterese cu fraţii Mararu. Conflictul dintre cele două grupări s-a acutizat, înluna februarie a anului 2006, când Mironescu a fost victima unui atac armat, înapropierea locuinţei sale din Piatra Neamţ. El a fost împuşcat în partea stângăa maxilarului şi în piciorul drept.

Asasinula avut discernământ

GheorghiţăMararu (32 de ani) şi fratele acestuia, Bogdan (36 de ani), stăteau la masă, în14 noiembrie, la prânz, într-o cafenea din Piatra Neamţ, primul dintre aceştiafiind împreună cu prietena sa. La un moment dat, în local a intrat CristianChilat (40 de ani), zis Falău, care a scos pistolul şi l-a împuşcat de patruori pe Gheorghiţă Mararu şi de două ori pe fratele acestuia, după care a fugit.Incidentul, petrecut sub privirile îngrozite ale celorlalţi consumatori, a fostînregistrat de camerele video de supraveghere aflate atât în interiorul, cât şiîn exteriorul localului. Martorii incidentului au sunat imediat la 112, cerândajutor. Fraţii Mararu se ocupau cu cămătărie. Gheorghiţă Mararu a suferit patruplăgi împuşcate, trei în zona inimii şi una în abdomen, iar când au sositmedicii avea deja doi litri de sânge în cavitatea toracică şi era în stopcardio-respirator. Medicii i-au făcut masaj cardiac şi i-au acordat primulajutor, injectându-i şi adrenalină pentru a-i reporni inima, însă victima nu asupravieţuit. Bogdan Mararu a fost împuşcat de două ori în abdomen şi a fostdus cu ambulanţa la Spitalul Judeţean, de unde a fost externat luni dimineaţă.

Prinordonanţa din 16 noiembrie 2010, procurorii Secţiei de Urmărire Penală şiCriminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie aupropus procurorului general al României preluarea dosarului 422/P/2010 privindpe inculpatul Chilat Cristian, cercetat în stare de arest preventiv pentru omordeosebit de grav, informa Biroul de presă al Ministerului Public. Între timp,Chilat a fost supus unui examen psihiatric pentru a se stabili dacă a avutdiscernământ la momentul comiterii faptei, procurorii aşteptând rezultatulspecialiştilor, au mai spus sursele citate.

Crima a produsconvulsii în Ministerul de Interne

Încontextul producerii asasinatului, presa locală a relatat faptul că şefulPoliţiei Judeţene Neamţ, comisar-şef Aurelian Şoric (care a demisionat), aravea legături cu gruparea Mararu. Asasinarea lui Gheorghiţă Mararu a generatample dezvăluiri care au provocat cel mai mare scandal din Ministerul deInterne, soldat cu destituirea şefului Poliţiei Române, Petre Tobă, asecretarului de stat Dan Fătuloiu, şi cu depunerea demisiei de către şeful IPJNeamţ, Aurelian Şoric. Pe de altă parte, comisarul Aurelian Şoric este judecatîn Consiliul Superior de Disciplină din IGPR, la solicitarea ministrului internelor,pentru afirmaţiile şi comportamentul avute în urma asasinatului din 14noiembrie şi pentru modul în care a condus IPJ Neamţ, anunţa şeful Corpului deControl din Ministerul Administraţiei şi Internelor, chestor principal depoliţie Aurel Vlădulescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639233-11-23
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...