2017-01-21 23:34

DEZVALUIRI


Cazul Ţundrea. Probleme judiciare fără precedent în România

 |  21:02
Cazul Ţundrea. Probleme judiciare fără precedent în România

Cazul lui MarcelŢundrea, care a stat 12 ani în închisoare pentru un viol urmat de moarteavictimei, faptă pe care nu a comis-o, ridică probleme judiciare fără precedent,întrucât ar putea interveni prescripţia, deşi nu se poate preciza momentul dela care e calculat termenul de prescriere.

Procurorii ParchetuluiÎnaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) au identificat un suspect, avândşi o probă ADN în cazul în care Marcel Ţundrea a fost condamnat pentru ucidereaunei fete de 13 ani din Gorj, însă, în primul rând, acest caz ridică o problemăprocedurală, întrucât ar putea interveni prescripţia.

Totodată, pentruviolarea şi uciderea fetei a ispăşit deja cineva pedeapsa, în speţă Ţundrea.

Astfel, fiind vorba deo eroare judiciară, adevăratul criminal poate scăpa nepdepsit pentru crima sadin 1992.

Doar instanţa poate săstabilească termenul de la care curge termenul de prescriere a faptei în acestcaz, să închidă definitiv această afacere judiciară sau să o lase a fielucidată.

Suspectul, GheorgheAvram, identificat în acest caz, a fost audiat ca martor în dosar în 1992, audeclarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

În timpul anchetei,Marcel Ţundrea, gorjeanul care a executat 12 ani de închisoare dintr-o pedeapsăde 25 de ani primită pentru un viol şi o crimă, pe care a negat că le-ar ficomis, l-a indicat pe acest suspect ca fiind autorul faptei, invocând faptul căacesta era foarte apropiat de victimă.

Acest dosar a ajuns laParchetul instanţei supreme anul trecut.

Suspectul în acest caza fost identificat după ce toate dosarele de viol similare cu cel în care afost acuzat Marcel Ţundrea au fost analizate de anchetatori, potrivit surselorcitate.

Marcel Ţundrea a fostcondamnat, în anul 1992, la 25 de ani de închisoare, pentru violarea şiuciderea unei fete de 13 ani din satul său, Pojogeni, judeţul Gorj. Bărbatul anegat tot timpul că ar fi comis faptele, iar după 12 ani de închisoare, în mai2004, el a fost eliberat.

Marcel Ţundrea a fosteliberat după ce un test ADN a demonstrat că acesta nu are nicio legătură cufaptele de viol.

De altfel, Ţundrea a fostachitat pentru acuzaţia de viol, iar magistraţii au decis să redeschidă dosarulîn care acesta a fost acuzat de crimă. Procesul lui Marcel Ţundrea urma să fiereluat la Braşov,primul termen fiind stabilit pentru 24 ianuarie 2007.

Bărbatul a murit însăîn 18 ianuarie 2007, cu câteva zile înainte de a împlini 57 de ani.

Mai multe persoane aufost audiate, luni, 31 ianuarie 2011, la Parchetul Tribunalului Gorj, îndosarul crimei pentru care Marcel Ţundrea a executat 12 ani de închisoare,cercetările fiind coordonate de procurorul Marius Iacob - şeful Secţiei deUrmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului Înaltei Curţi decasaţie şi Justiţie (ICCJ).

Procurorul şef Iacob avenit, luni, la Târgu Jiu şi a precizat că va rămâne mai multe zile, el avândprogramate pentru luni mai multe audieri în acest dosar.

"S-a format unnou dosar de urmărire penală după ce Marcel Ţundrea a fost găsit nevinovat. Pebaza probelor administrate anterior şi a probelor ştiinţifice am stabilit cucertitudine că autorul este o altă persoană. Audiem persoane, îl audiem şi peel (n.r. - presupusul autor al crimei), dacă vrea să dea declaraţie, pentru căare dreptul să nu dea nicio declaraţie. A fost chemat la audieri la Bucureştişi a refuzat să se prezinte. Va fi citat şi pentru marţi", a explicatIacob.

La Parchet s-auprezentat mai multe persoane pentru a fi audiate, printre care şi sora, şifratele tinerei găsite decedate în 1992, aceştia spunând că adevăratul autor vafi descoperit în cele din urmă.

Procurorul şef MariusIacob a informat că marţi va face o reconstituire la faţa locului aevenimentelor care au dus la condamnarea lui Marcel Ţundrea la 25 de ani deînchisoare. Acesta nu a făcut public numele suspectului, menţionând căidentitatea persoanei respective va fi aflată cel mai probabil dupăreconstituirea de marţi.

Reconstituireafaptelor se va face în satul Pojogeni, din apropiere de Târgu Cărbuneşti, acolounde, în iunie 1992 a fost găsită moartă Mioara Gherasie, o fată de 13 ani.Aceasta a fost atunci violată şi apoi ucisă cu pietre, faptele producându-se înapropierea locuinţei lui Ţundrea, bărbatul devenind principalul suspect alanchetatorilor.

Marcel Ţundrea a fostcondamnat ulterior la 25 de ani de închisoare pentru viol şi crimă, în anul2004 un test ADN confirmând că altcineva comisese faptele.

Prin rechizitoriul din9 noiembrie 1992 al Parchetului Tribunalului Gorj, Ţundrea a fost trimis înjudecată, în stare de arest preventiv, pentru viol urmat de moartea victimei.Anchetatorii au stabilit că, în 16 iunie 1992, Ţundrea a întreţinut raporturisexuale cu victima, fără consimţământul acesteia, într-un loc izolat, pemarginea pârâului Valea Mare din apropierea satului Pojogeni. În timpulviolului, victimei i-a fost umplută gura cu pietre de râu, ceea ce a dus lasufocarea acesteia.

În timpul autopsiei,două pietre au fost găsite în cavitatea bucală şi faringe, victima avândrupturi de perineu şi ficat, fractură de coastă şi deflorare vaginală. Legiştiiau recoltat un tampon vaginal, fata având grupa sanguină A2. Această probă afost prost conservată, astfel că după 12 ani a fost contestată de Ţundrea. În2004, Comisia Superioară Medico-Legală aprecia că există neclarităţi legate deprelevarea şi conservarea probelor supuse testului ADN

Medicii legişticraioveni au constatat că sângele recoltat de la locul crimei aparţine uneipersoane cu grupă sanguină A.

După o săptămînă, înurma declaraţiilor unor martori, anchetatorii au ajuns la Ţundrea, care a fostexaminat medico-legal, constatându-se că acesta avea "leziuni pe corp,membre şi la nivelul organelor genitale, produse cu aproximativ o săptămână înurmă", respectiv zgârieturi. Medicii au suspectat că leziunile din zonagenitală ar fi putut fi provocate în timpul unui act sexual violent.

Din locuinţa luiŢundrea au fost ridicate două cămăşi, pantaloni şi chiloţi, toate pătate desânge, hainele fiind examinate biocriminalistic. Sângele de pe cămăşi indicagrupele A şi AB.

Ţundrea a fostcondamnat la şapte ani de închisoare pentru viol şi 20 de ani de detenţiepentru omor calificat, judecătorii aplicând un spor de cinci ani.

După 12 ani, Ţundrea apărăsit închisoarea şi a solicitat magistraţilor revizuirea cazului său,considerându-se nevinovat.

În timpul procesului derevizuire, două persoane au dezminţit în faţa autorităţilor judiciare afirmaţiabătrânei martore Elena Negrea (decedată între timp) că Ţundrea s-a aflat înpreajma locului în care s-a produs crima.

Bărbatul a negat tottimpul că ar fi comis faptele, iar după ce a fost eliberat, Marcel Ţundrea acerut să se realizeze un test ADN, pentru care, în final, a fost exhumată şivictima.

"Apreciez că seimpune ca instanţa să dea curs recomandării Comisiei Superioare Medico-Legalede a se proceda la exhumarea victimei, pentru recoltarea probelor biologice învederea extragerii şi identificării ADN-ului. Întăresc ideea ca procurorul deşedinţă să insiste pentru precizarea acelor împrejurări privind custodiatamponului vaginal, astfel cum a cerut Comisia Superioară Medico-Legală, pentrucă în lipsa unor astfel de menţiuni (...) concluziile expertizei genetice nu aunici o valoare probatorie", nota în raportul său criminologul OvidiuSârbu.

Potrivit raportuluiîntocmit de Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul ParchetuluiÎnaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (înaintat instanţei gorjene în 21 mai2005), nu a fost respectată procedura de recoltate a probele biologice de cătreanchetatori, în cazul uciderii Mioarei Gherase, în 16 iunie 1992.

Totodată, documentulreleva faptul că, în urma examinării documentaţiei medico-legale din dosarullui Marcel Ţundrea, a raportelor de constatare biocriminalistică şi adeclaraţiilor unor martori, bărbatul nu poate fi exclus ca autor alinfracţiunii de viol.

Ancheta din anii '90 afost condusă de procurorul Ion Diaconescu, din cadrul Parchetului de pe lângăTribunalul Gorj, procurorul Marius Iacob declarând, luni, 31 ianuarie 2011, căîn perioada în care se va afla la Târgu Jiu va audia şi o parte din persoanelecare s-au ocupat de investigaţiile care au dus la condamnarea lui Ţundrea.

"S-ar putea săaudiem şi o parte din anchetatorii care s-au ocupat de acel dosar. Nu amstabilit încă pe cine", a precizat Iacob.

Rudele fetei decedateîn 1992 au precizat, corespondentului MEDIAFAX, că Gheorghe Avram este bărbatulcare ar fi comis faptele, acesta fiind un localnic implicat în alte fapte cuviolenţă. Bărbatul a fost, la un moment dat, chiar coleg de celulă cu MarcelŢundrea, acesta declarând înainte de a deceda că l-a şi întrebat pe acesta dece nu recunoaşte că el a comis faptele.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-09-09



Comenteaza pe facebook




Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image