2019-02-20 03:29


Ce s-a întâmplat cu donațiile pentru “Cumințenia pământului”

 |  13:16
Ce s-a întâmplat cu donațiile pentru “Cumințenia pământului”

Premierul Viorica Dăncilă a numit-o, luna trecută, ca secretar general al Ministerului Culturii și Identității Naționale, pe Rela Nicoleta Ștefănescu, la acea dată director al Direcției Juridice din Ministerul Agriculturii și Dezvoltări Rurale.

PUTEREA a semnalat că numirea acesteia este surprinzătoare, întrucât Rela Ștefănescu este un personaj controversat, care, în mandatul de premier al lui Dacian Cioloș, a fost secretar de stat la Cancelaria Primului Ministru, iar din noiembrie 2016 a fost impusă secretar general la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. În iunie 2012, fostul ministru al Agriculturii. Daniel Constantin, a acuzat-o pe Rela Nicoleta Ștefănescu că ar fi trimis la Tribunalul București, ca probă în dosarul ICA (în care a fost condamnat Dan Voiculescu), o opinie elaborată de un contabil independent, fără acordul ministerului. Acest raport ar fi influențat prejudiciul cercetat în dosarul ICA, în sensul diminuării sau anulării sale.

Potrivit informațiilor noastre, numirea Relei Ștefănescu în acest post cheie de la Ministerul Culturii are conotații mult mai complexe. În timpul guvernării Cioloș, Rela Ștefănescu a fost cea care s-a ocupat printre altele de pregătirile pentru Centenarul Mării Uniri, dar și de donațiile pentru achiziționarea operei lui Brâncuși - “Cumințenia pământului”. Acum, sarcina returnării banilor celor peste 100.000 de persoane care au donat pentru “Cumințenia pământului” revine Ministerului Culturii condus de George Ivașcu. La vremea respectivă, adică în 2016, s-a anunțat că s-au strâns de aproape 10 ori mai puțini bani decât suma de 11 milioane de euro cerută de proprietari, adică doar 1.273.668 euro. Cei mai mulți au donat prin SMS-uri, iar aceștia își vor primi banii înapoi automat, pe factura telefonică. Donațiile încasate prin intermediul persoanelor juridice de drept privat, cu sau fără scop lucrative, cu care Ministerul Culturii a încheiat contracte pentru a sprijini colectarea fondurilor, pot fi restituite în mod direct donatorilor fie de către aceste persoane juridice, pe baza acordului încheiat cu Ministerul Culturii, fie în mod direct de către Ministerul Culturii. Comisioanele precum și diferențele de curs valutar aferente restituirii donațiilor, indiferent de mijlocul prin care acestea au fost colectate, vor fi suportate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerul Culturii. De asemenea, este reglementată și situația persoanelor fizice sau juridice care au făcut donații și nu doresc restituirea acestora. Aceste persoane își pot exprima opțiunea, în mod expres, în scris, către Ministerul Culturii, până la data de 31 martie 2017. De asemenea, sumele donate pentru care persoanele fizice sau juridice și-au exprimat opțiunea de renunțare la restituire sau pentru care donatorii nu au putut fi identificați indiferent de modalitatea de colectare sau care nu au putut face dovada donației, până la 31 decembrie 2017, se fac venituri la bugetul de stat.

Deși au trecut mai bine de trei luni de zile, nu a apărut niciun comunicat al Guvernului sau al Ministerului Culturii privind situația returnării banilor donați pentru “Cumințenia pământului”. Dar, în schimb, Ministerul Culturii are acum la butoane pe unul dintre cei care cunosc destul de bine modul cum s-a derulat această campanie de donații, adică pe Rela Nicoleta Ștefănescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-04-10

TAGURI: dancila, stefanescu, cumintenia pamantului, ministerul culturii, donatii
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


LEVST.
10 Apr 2018

"rela si ralea", marii iubitori de arta, insa cu banii altora...La acel timp, prin zeci de comentarii le-am spus banditilor ca nu o sa reuseasca, scopul lor era sa primeasca commission de la vanzator, suma a fost puternic falsificata, daca chiar ar fi meritat acei bani, vanzatorul ar fi gasit de mult un mare muzeu sau un colectionar particular, care sa ofere acei bani..revin cu ce spuneam atunci, ce, ciolosvekul ar fi trebuit sa faca cu acei bani, anume sa cumpere -direct de la fabrica , plus cu discount pentru ca, cumpara en gross- aragaze, frigidere, instalatii fotovoltaice, instalatii de purificat si incalzit apa, etc., si sa le ofere familiilor din localitati isolate, celor saraci, etc., iar aceasta NU pe gratis, ci cu plata acestora, insa nu cu sute sau zeci de lei/ luna ci cu 5 sau 10 lei/ luna, tocmai ca acele persoane chiar sa poata plati ...Iar cu banii colectati, se putea relua ciclul mentionat mai sus si -astfel- mii de familii ar fi avut deja acces la apa curenta, apa calda, etc., etc. Cam asta a fost si perioada cand am fost interzis pe pagina monstruozitatii, care nu poate active decat ca sef, altfel ii e teama ca naparleste...
LEVST.
10 Apr 2018

2016,Apr 26 7:09 PM Sotia lui Dacian Ciolos canta pentru "Cumintenia Pamantului" Marti, 26 Aprilie 2016, ora 19:07 (...) ________-------_______ N-are decat sa cante daca-i place si e buna la a canta, dar mai degraba ar schimba mesajul, iar pentru asta va trebui sa-i suceasca inca odata mintile ciolovecului, pentru ca a cumpara (statul) aceasta opera de arta, este o mare greseala din toate punctele de vedere, este chiar o absurditate aceasta idee si insistenta .Practic pierde (in primul rand) proprietarul actual al sculpturii, care o poate vinde la o licitatie internatiobnala si poate primi chiar zeci de milioane, in plus.In aceasta circumstanta, statul pierde partea revenita prin taxare,si pierde si banii veniti DIN afara (SI NU din tara, ca in cazul pe rol) , care vor putea fi investiti(de proprietar) in ceva lucrativ, etc.)...Nu mai adaugam ca proprietarul a fost cam fortat sa faca "afacerea" cu statul, doar pentru a servi unui scop propagandistic si populist, adica ciolovec (si bovina de Sibiu) vor arata mai patrioti in fata multimii, desi patriotismul s-a vazut la vanzarea pamantului (adica a tarii) catre straini si nu se masoara in acest gen de situatii, pentru ca DIMPOTRIVA, o opera de arta trebui vanduta ,catre un muzeu sau un colectionar celebru,iar impactul cunoasterii si interesului pentru Romania va fi mult mai inalt in acest fel, practic la aceasta ora , peste 95% din populatia tanara si adulta a lumii nu au auzit de Brancusi(multi, nici de Romania) si tot aceasta populatie se va indrepta (daca poate) spre a vizita NU Romania, ci destinatii consacrate(Londra, New York, Paris, Roma, Madrid, etc., etc.) si abia de aici incolo (pe aceasta filiera) si Romania poate intra in atentia lor turistica, odata ce vor afla ca respectiva lucrare este a unui roman si ca acesta mai are mai multe lucrari -bine cotate- chiar in Romania, ei vor vizita si Romania-chiar daca doar "data viitoare"- , unde vor cheltui , s/a/m/d/.Ce poate face guvernul Romaniei acum, in
LEVST.
10 Apr 2018

-cont-"...Ce poate face guvernul Romaniei acum, in ipostaza unei licitatii internationale, este sa impuna niste clauze cumparatorului(in special colectionar particular-direct sau prin intermediul vanzatorului), precum obligatia ca -annual- piesa sa fie expusa in Romania, pentru o luna, odata luna de nastere, cealalalta data, luna mortii artistului, iar -o alta obligatie- piesa trebuie expusa public cel putin alte 7-8 luni/an....Deasemeni, guvernul poate impune si vanzatorului o clauza, si anume ca acesta sa nu poata scoate din tara -in primii zece ani- mai mult din jumateta sumei incasate, cu exceptia ca acesta ar deschide o afacere internationala cu sediul in Romania(si nu prin Panama), unde va plati taxele...Astfel Romania va avea de castigat PE TOATE PLANURILE, actualul proprietar la fel, deci sotia ciolovecului ar trebui sa schimbe macazul si sa cante pentru aragaz(frigider, etc.) adica banii donati sa fie folositi in planul de ajutorare a populatiei, care-si VA PLATI DATORIA, iar de aici guvernul va avea un fond mai special la dispozitie, pe care ar trebui sa-l foloseasca in situatii similare.
ANONIM
12 Apr 2018

MAAN!!!! NUMAI JIGODII IN ROMANIA DE TELEORMAN SI ROMANII DORM SI VOR DORMI MULT SI BINE
ANONIM
18 Apr 2018

Ti e asa scarba de TELEORMAN Jigodie anonima Ia vezi !de acolo iti vine tie craparea in farfurie ,de la oamenii aceia care muncesc cu palmele ca tu sa te imbuibi si sa primesti ca sofer al vreunui guster jdemii de euro salar sau ca maturator la casa poporului cu 1000 euroi pe lunaNoi nu avem casa poporului V am facut o voua ca apoi voi sa ne dispretuiti si sa ne persiflati Gusteri da Bucuresti,prosti !
Random imageUltimele stiriSTARBAG
loading...