2017-01-22 22:25


Ce ne aduce furtuna din Golful Persic. Un nou guvern?

 |  16:34
Ce ne aduce furtuna din Golful Persic. Un nou guvern?

Surse complementare sugerează un posibil  scenariu, bazat pe conexiuni vizibile între situaţia politică internă din România şi tensiunea din Golful Persic.

Agenţia de ştiri Fars a informat că parlamentarul iranian Naser Sudani, adjunctul şefului Comisiei Energetice din Majlis, forumul legislativ de la Teheran, a anunţat, la 28 ianuarie, că a fost finalizat proiectul legii menit  a opri exportul de petrol către statele europene, în urma sancţiunilor decise de UE.

Şi Hussein Ebrahimi, vicepreşedintele Comisiei de Securitate Naţională şi Politică Externă a confirmat că duminică, 29.01.2012, Majlis-ul a dezbătut detaliile legii amintite, după ce miniştrii de externe ai UE au stabilit sancţiuni dure, prin care sunt interzise toate contractele noi, cu Teheranul, pentru livrare de petrol, şi sunt  îngheţate activele Băncii Centrale a Iranului în interiorul UE.

La Teheran se consideră că este vorba de un război psihologic, vizând manipularea opiniei publice occidentale, dar că unele state europene vor acţiona, sub diferite pretexte, pentru a întârzia aplicarea embargoului UE.

Occidentul se alimentează, din Golful Persic, cu 40% din cantitatea de petrol necesară.

Închiderea Strâmtorii Ormuz, fluturată ameninţător de conducerea Republicii Islamice Iran fiind similară cu trecerea ostentativă a liniei roşii anunţată de Leon Panetta, şeful Pentagonului. Care va genera reacţia militară, aeriană şi navală, a SUA.

Conexiunea României cu încordarea din zona Golfului Persic?

Baza militară americană de la Constanţa ar putea fi escala utilă podului aerian necesar aeronavelor de luptă şi de transport ale SUA, ce vor decola din Germania spre Iran.

Context în care poate fi devansată şi aducerea interceptoarelor americane la Deveselu.

Dar, pentru asta este nevoie de stabilitate în România, detensionarea situaţiei politice interne implicând şi un nou executiv la Palatul Victoria.

Întrevederea noului ministru de externe român, Cristian Diaconescu, de vineri seara, cu Mark Gitenstein, când au abordat domeniile circumscrise Parteneriatului Strategic şi stadiul implementării acordului vizând apărarea antirachetă, confirmă atenţia focalizată pe Golful Persic.

Interesul SUA? Preşedintele României trebuie să îşi consolideze poziţia.

Soluţia dezirabilă? Promovarea unei noi echipe la Palatul Victoria.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-07-30

TAGURI: golful_persic, iran, furtuna, guvernComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

DUMITRU IUGA
30 Ian 2012

Domnule Petrescu, formator de opinie - ce are sula cu prefectura? Daca aia se iau de par acolo trebuie alt guvern la Bucuresti? Haida de! Eu zic ca dimpotriva! tiiu2001@yahoo.com
AGUI D.
30 Ian 2012

Una dintre calităţile oricărui vigilent este că tot ce iese din afara tiparului său mental, alimentat precar, în limitele unui orizont mercantil, dar nu subtil, o constituie capacitatea de a fi vehement contra oricărei schimbări contrare puterii sale de a înţelege ţărişoara sa, mai mult decât un Agamiţă Dandanache.

Adauga un comentariu

Random image